Olexander Mykhelson
1 min ·
А тепер з душевного. Чи пам*ятаєте ви, якими були ОФІЦІЙНІ, а не по телевізору, погляди на земельне питання Зеленського, Порошенка, Тимошенко, Ляшка, "Голосу" та "Опо"?
Я маю на увазі передвиборчі програми. Яких, авжеж, "ніхто ніколи не читає". А от дуже і дуже дарма.
Бо, значить, виходить таке:
Найбільший більшовик - зрозуміло, Ляшко. Цитата з програми кандидата у президенти: "Не продаж сільгоспземель, а захист селян!".
До програми партії на парламентських виборах цитата перекочувала дослівно. Втім, у тій програмі цілий розділ ще й називається "Нинішні вибори - це битва за землю". Купа води про неприпустімість продажу землі - і обцянка дотацій селянам по 5 тисяч гривень за кожну корову.
Ну - послідовний, ско... даруйте, комуняка.
Не дуже відставали Тимошенко й "Опо". У першої як кандидатки в президенти: "Головною стратегією аграрної політики стане державна підтримка малих та середніх фермерських господарств і сільськогосподарських підприємств". Плюс - єдиний податок для аграріїв з кожного гектара землі.
Вже у партпрограмі, на парламентських, до цього додається: "Мораторій на продаж сільгоспземлі буде продовжено. Але фермери, малі та середні сільгоспвиробники, які живуть і працюють на землі, зможуть викупити свою землю без аукціонів за рахунок пільгових кредитів. У людей, які захочуть продати свої паї, держава розпочне їх викуповувати за ринковою вартістю".
Вибачте за довгі цитати. У "Опо" все стисліше: "Збереження землі у власності українських селян. Відкриття ринку с/г землі – виключно за результатами загальнонаціонального референдуму!" Крапка. Тобто знак оклику.
І, нарешті, найцікавіше. Всі лають ЄС і "Голос" за непідтримку ринку землі. О, я так розумію, їхні виборці від них цього очікували?! А треба було не "очікувати", треба було читати програми!
Бо
ні в кандидата в президенти Порошенка,
ні в очолюваної ним партії ЄС,
ні в партії Вакарчука "Голос"
ні-чо-го про ринок сільськогосподарських земель немає.
От тупо немає і все. Ні за, ні проти - от ніяк.
Такі от послідовні, європейські, ринкові політичні сили.
І якщо сьогодні вони "не виправдали сподівань", як сумують їхні виборці і радіють зелефани, то ні фіга, народ: ніхто нічого "виправдати" й не обіцяв. Особливий привіт якраз прибічникам ЄС та "Голосу". Кстаті, не можу не згадати, що чимало зелефанів страшенно ображаються, коли ваш покірний слуга пише про наївність і небажання думати Його Величності Виборця. Що ж, панове, як бачите, це геть не тільки вас стосується.
Ну й необхідна вишенька на тортику: кандидат Зеленський і "Слуга народу" таки були єдиними, хто справді обіцяв приватизацію. Авжеж, коротенько і сором*язливо, щоб у вічі не кидалося (в програмі кандидата Зеленського це взагалі тупо три слова - "Прозорий ринок землі", все). Але таки ОБІЦЯЛИ.
Іронія долі: сьогодні найпослідовнішими виявилися найбільші, традиційно, популісти (СН, Ляшко і Тимошенко). Але це вже окрема історія. Хоча загалом вона також - про "послідовність" виборців...
Ну а про послідовність політиків у мене все.