Думаю, что хозяйственными вопросами он руководит неплохо.
Бог щедро вознаграждает его способности. Сий смиренный инок обременен кучей дорогого барахла.
Відзначився руйнуванням пам'ятки архітектури національного значення XVII ст. на Волині — Успенської церкви у Низкиничах. Під час його служіння в храмі було зруйновано унікальний бароковий іконостас XVIII століття. Краєзнавець Зосим Колбун опублікував викриття у відкритому листі та звернувся до о. Павла з такими словами: «Ви його викинули через невідповідність канонам РПЦ і замінили іншим, характерним для російських церков, а не з причини ветхості. А згадайте фамільні герби Адама Кисіля на внутрішніх стінах храму, які пережили польську, першу московську, німецьку, другу московську окупації. Населення їх рушниками закривало від лихого ока шкідників — завойовників. Від Вашого ока не змогли вберегти історичну цінність…»[19]
На адресу митрополита Павла регулярно справедлтво лунає критика, як з боку журналістів, так і з церковних кіл. Зокрема критикували за участь у виборах до Верховної Ради України та Київської міської ради в списках політичних партій. Неодноразово піддавали критиці вислови архієрея, щодо політичних та релігійних опонентів, зокрема його порівняння греко-католиків і римо-католиків із сатаною, «освячення» кабінету Азарова.
ЗМІ часто критикують митрополита Павла за його автомобіль «Мерседес»[20][21][22]. Сам владика Павло так коментує ці закиди[23]:
« Їздимо? Так, їздимо на автомобілях, в мене «Мерседес». Це не розкіш, а засіб пересування. Якщо б випустили хорошу нашу машину, я би їздив на ній. Я не бачу тут нічого такого. Мені сьогодні докоряють: «Ви їздите навіть лаврою!» Але мені майже п'ятдесят років, цукровий діабет, суглоби болять.
Оригінальний текст(рос.)
Ездим? Да, ездим на машинах, у меня «мерседес». Это не роскошь, а средство передвижения. Если бы выпустили хорошую нашу машину, я бы на ней ездил. Я не вижу здесь ничего такого. Меня сегодня упрекают: «Вы ездите даже по Лавре!» Но мне почти пятьдесят лет, сахарный диабет, суставы болят.
»
Коментуючи публікацію на «Українській правді», де було розміщено фотографії його машини та машин митрополита Київського Володимира, владика назвав журналіста душевно хворим[21]. Коли у 2011 році журналіст телеканалу «1+1» Михайло Ткач намагався зняти сюжет про «Мерседес» митрополита Павла та будівництво на території лаври кафе, владика забороняв журналістам знімати на території монастиря та погрожував побити камеру. Також у відповідь на питання про автомобіль та будівництво, Павло почав ображати журналістів, називаючи їх «душевнохворими», «нєвєждами», погрожував Божим судом[22].
24 вересня 2012 року владика Павло після запитання про «шикарні авто батюшок» накинувся на журналістку телеканалу видання «Коресподент» Ксенію Карпенко, заламав їй руки та забрав її мобільний телефон, на який записувався коментар[24]. Пізніше він заявив, що «шавка»-журналіст вкусила його за палець та розбила ногу[25], а також звернувся до Президента України вжити заходів до «божевільних журналістів»[26]. Після того, як інцидент набув розголосу, владика повернув телефон разом з шоколадкою та іконкою, але останні відео були стерті[27].
У 2013 році владика Павло розповів, що дає свою машину на весілля семінаристам КДАіС[3].
22 січня 2014 року Павло (Лебідь) під час служби порівняв Віктора Януковича з Ісусом Христом та запевнив президента у своїй підтримці. На що згодом прес-секретар Володимир-Волинської єпархії УПЦ МП Віктор Мартиненко звернувся до нього із закликом не робити гучні заяви від імені усієї церкви щодо підтримки Віктора Януковича.«Владико, Павел! Будь ласка, не говоріть від лиця усієї Церкви. Ми розуміємо, що у вас спільні фінансові інтереси — просто станьте і, у черговий раз, на камери поцілуйте їх у сраку, а від усіх не треба!!!», — зазначив отець Віктор.
Владика Павло перебрав міру, порівнявши президента Віктора Януковича з Ісусом Христом — про це сказав колишній предстоятель Української Греко-католицької церкви кардинал Любомир Гузар. «Дуже небезпечно такі заяви робити. Владика Павло перебрав міру. Може, хотів сказати щось дуже приємного і похвального, але дуже неоторопно. Так не робиться. Можна звісно виділити якусь одну чесноту. Але в дуже особливих обставинах. А те, що він сказав у народі називається „лизати патинки“. Тобто підлабузнитись. Люди дуже негативно таку похвалу приймають»[28] . Після чого Павло (Лебідь) відреагував до Віктора Мартиненка — по телефону його прокляв, але Мартиненко не образився: «Бог йому суддя, на альтернативно обдарованих не можна ображатися»[29]
28 липня 2015 його водій за кермом Мерседес-Бенц S-класу відмовився виконати наказ поліцейського у Києві після порушення ПДР. Нахабно заявив поліцейському, який вимагав у водія пред'явити посвідчення водія: «Якщо я дозволю — візьмете… не дозволю — не візьмете».[30]
4 жовтня 2015 журналісти 1+1 провівши розслідування викрили оборутки з реставрацією та бюджетними грошима — про це казав заступник директора Троїцької Артілі (підприємства що виконувало роботи) Корнелій Борисов «У підсумку, наприкінці 2011 року, я був безпосереднім учасником передачі грошових коштів наміснику Лаври в сумі 1 мільйон 576 тисяч гривень. Це було в будинку намісника Києво-Печерської Лаври, в 42-му корпусі, пізно ввечері. І ввечері ми приїхали з цими двома рюкзаками готівки й передали наміснику монастиря» «Усі будівельні організації, що працюють у Києво-Печерській Лаврі, частину отриманого прибутку повертали, як пожертву. У народі це називається „відкатом“. У церкві це називається пожертвуванням», – наголошує колишній заступник директора компанії «Троїцька артіль».
6 жовтня 2015 Автомайдан зняв нерухомість Митрополита Павла у селі Вороньків, сусідом по «дачі» виявився його колега Архімандрит Варсонофій, який був казначеем (Головним бухгалтером у Лаврі) як виявилось, саме генпідрядники будівництва Києво-Печерської Лаври. Маєток намісника Лаври владики Павла — за містом. Там є не лише основний особняк, а й гостьовий будинок. По сусідству — і «хатинка» колишнього скарбника Лаври Варсанофія. У селі Вороньків під Києвим більше ніде не знайдеш таких палаців, як у цих двох слуг Божих. Компанія «Уютный дом», яка і звела їм ці «монаші келії», займалася реставрацією в Лаврі. Їм теж була поставлена умова. «Вони побудували для митрополита Павла і вже митрополита Варсанофія два особняки в селі Вороньків. Це була теж своєрідна пожертва від будівельної компанії. Це достовірна інформація, отримана безпосередньо від керівника компанії», — запевняє колишній заступник директора компанії «Троїцька артіль» Корнелій Борисов.