Для меня дело вообще не в Бабченко, если честно. Предотвращено резонансное убийство - это главное.
Если бы у нас таких убийств в столице не было бы, то легко было бы ржать - ах, постановка.
А российская либеральная тусовка прямо с ума сходит - он нас обманул, не погиб, сволочь такая. Ну, и рефреном - ваши спецслужбы такие же, как наши, им верить нельзя.
Хороший Политклуб был у Портникова в субботу. Оттуда, многобукаф.
Cпойлер
Якщо б я вів ефір, присвячений «смерті» Бабченка, і якщо б я знав, - що все не так, а проводиться спецоперація СБУ, - я б, - без всяких сумнівів, - провів таку передачу.
Якщо б я був учасником такої спецоперації, - я б з радістю зіграв в ній свою роль. Бо це б дозволило виявити організаторів цього вбивства, це змогло б попередити вбивства інших людей.
Я вважаю, що це обов’язок кожного громадянина - допомагати своїй державі знешкоджувати вбивць.
Якщо для цього мені потрібно провести програму про вбивство людини, яка на справді не вбита, - щоб переконати замовників цього вбивства, що їх мерзотні дії вдалися – то я це зроблю.
І особливо хочу сказати - про довіру до українських спецслужб.
Якщо громадяни не довіряють своїм спецслужбам - вони не беруть участі в їх спецопераціях.
Довіряв своїм спецслужбам той громадянин України, якого відшукали спецслужби Росії, щоб найняти його для вбивства Бабченка, - і саме тому прийшов він до них і розповів, що йому зробили таку пропозицію.
В спецоперації СБУ дав згоду взяти участь навіть опозиційний російський журналіст. Він вирішив допомогти українським спецслужбам вивести на чисту воду Путіна та його бандитів, які організовують на території України такі вбивства.
Довіра цих людей до українських спецслужб дозволила організувати таку спецоперацію.
Я не думаю, що таке можливе в Росії. Бо люди там бояться ФСБ.
Вони знають, що в такому випадку ФСБ їх або заарештує, або самих звинуватить у вбивстві.
В Росії з ФСБ співробітничають лише бандити. До речі, ФСБ колись проводило таку саму постановочну спецоперацію по порятунку російського кримінального авторитета на прізвисько «Паша-свєтомузика».
В Росії довіряють спецслужбам тільки бандити, а у нас – навіть російські журналісти.
І це говорить про якість наших сьогоднішніх спецслужб.
Відчуйте різницю - ФСБ рятує бандита. А СБУ рятує від ФСБ російського опозиційного журналіста.
Мені дуже дивна позиція тих журналістів, які кажуть: «От бачите, ви полегшили роботу російській пропаганді. Зараз вона буде називати роботу СБУ фейковою».
Ну в цьому випадку, я нагадаю, що коли відбулось отруєння Скрипаля - Росія теж сказала, що це фейк.
Ні в якому разі не можна підлаштовуватися під те, що каже російська пропаганда.
От є одна проста річ. Нам вкрай необхідно це зрозуміти.
Ми воюємо і нам потрібно вижити.
І ми з вами виживемо тільки в тому випадку, якщо навчимось довіряти власній державі.
Якщо під час війни люди не довіряють власним державним інститутам, - вони самі риють собі могилу, в яку впадуть.
Ці люди не відчувають ніяких громадянських обов’язків, - і мені їх, - коли вони впадуть до могили, яку самі собі вирили, - не буде шкода.
Подивиться, як повели себе деякі журналісти, - було враження, що вони засмучені з того, що СБУ рятувало життя Бабченко.
Бути громадянином – означає поважати свою державу і співробітничати з нею.
Подивиться на Ізраїль. Він стоїть на цьому.
Ізраїльському громадянину ніколи на думку не впаде звинувачувати Армію оборони Ізраїлю, свої спеціальні служби, - в тому, що вони їх в чомусь обманули, що не виправдали їх довіри і надії.
І це настільки їм зрозуміло. І завдяки цьому - вони вижили.
Бо їм ясно, що якщо вони не будуть цього робить, то держава Ізраїль разом з ними просто зникне.
Так і ми, - повинні зрозуміти, що якщо ми не будемо підтримувати свою державу, - то нас переможуть.
Поведінка таких людей, які не поважають і не цінять своєї державми, - може призвести до перемоги в 2019 році популістів.
Не сумнівайтесь, що популісти здадуть державні інтереси України Росії.
Не сумнівайтесь, що після їх перемоги економіка України піде «вверхтормашками», - гривня тут буде під 90.
І якщо ви думаєте, що я буду співчувати тій більшості громадян, які зроблять такий вибір, - то я їм не буду співчувати.
І іншого вибору цим людям зробити вже не дозволять. Бо вибори тут, як і в Росії перетворять на фейк.
Щоб щось змінити, цим людям доведеться знову виходити на майдан, доведеться знову рахувати загиблих, і це вже буде не небесна сотня, а буде - небесна тисяча. Людям доведеться знову воювати.
Поки у українців є вибір.
Або еволюційним, демократичним шляхом розбудовувати ефективну сильну державу.
Або, коли ці люди проголосують за популістів і колаборантів, - ця держава перестане існувати як самостійна і суверенна.
Якщо хтось думає, що я когось залякую, то хочу нагадати, що в 2010 році українці вже так поекспериментували. Обрали сильного господарника Януковича.
Сьогодні - ті ж самі намагання вступити в те ж саме лайно, з якого тільки що повилазили.
Коли ви вже станете громадянами?
Допоки ви будете примушувати тих своїх громадян, які здатні віддати життя за свою країну, і яких меншість, – весь час своєю кров’ю змивати чиюсь дурість?