Все це вже тягнеться давно.
Мій недавній випадок.
Дивилася я вчора увечері ютуб Рагулівни. Мені вона подобається. Вона зробила три випуски коротких відео про те, як Росія насаджувала свою культурку. Там прямо цікаво з прикладами з нового життя вже: з підручниками "Родная речь" в Україні, які були у школах вже після 2000 року.
Взагалі, це цікава тема, так. "Родная речь", російська література. ))) В Україні. )))
А у другому випуску вона показала цікавий виступ однієї активістки, Чимаманда... прізвище не пам'ятаю. Вона – нігерійська активістка. І вона розповідала як читала дитячі книги коли була дівчинкою, де були білі діти, які їли яблука і часто говорили про те, як чудово, коли вийшло сонечко, а дорослі пили імбирне пиво (невідомий напій для неї). Як вона, чорношкіра дитина, у спекотній країні це читала. Звучить дуже синонімічно "Родой речи" в Україні. І взагалі, ця Чимаманда вміє говорити. Там були комічні, цікаві приклади, які показували, як себе відчуває така людина, як вона, коли її насильно занурюють у чужий культурний простір. І тут ... і тууууут! Вона дає цікаву цитату! Каже: Як сказав палестинський поет Баргуті:
"It is easy to blur the truth with a simple linguistic trick: start your story from "Secondly.
Start your story with "Secondly," and the world will be turned upside-down. Start your story with "Secondly," and the arrows of the Red Indians are the original criminals and the guns of the white men are entirely the victims. It is enough to start with "Secondly," for the anger of the black man against the white to be barbarous. Start with "Secondly," and Gandhi becomes responsible for the tragedies of the British."
Молодець Мурід Баргуті. У яблучко. Але... слово палестинський мене насторожило. Куди хилить цей палестинець я зрозуміла. Хоча у цитаті не було євреїв, а були британці та білі. І я вирішила дізнатися, Чимаманда вирізала шматок, щоб про євреїв не говорити, а в оригіналі вони були? Не повірю, що палестинець це просто сказав.
Загуглила. А ця цитата не просто так. Це його відповідь ... та-даам, Іцхаку Рабіну! Рабін в Осло держав промову. І Баргуті обурило, що цей Рабін намагався представити євреїв як жертву.
І вся ця насправді класна думка Баргуті-це відповідь Іцхаку Рабіну! Адже сама по собі думка чудова. ТАК! Він каже правильні речі, Баргуті. Але з натяком на те, що не треба починати з "по-друге", як білі колонізатори в Африці чи Америці. Мовляв, це Ізраїль по-друге, а по-перше тут були палестниці.
У самій цитаті я не знайшла цього про Iзраїль та Палестину. Але оскільки це відповідь Рабіну, ми розуміємо, що мається на увазі саме вторинність євреїв, і він їх порівнює їх з британцями, з колонізаторами. Він помер у 21 році, а так хотілося б йому відповісти, що нехай він буде послідовним із пропозицією про по-перше і по-друге, і таки по-перше були таки євреї, так.
Це британці завойовники, а євреї це ті індіанці, які, блядь, повернулися до себе додому!