Автор Тема: Нотатки про насущне

Offline Eney

• Стать: Чоловіча
Re: Нотатки про насущне
« Reply #2130 : Липень 16, 2024, 13:55:16 »
Юрій Богданов
Трамп, Венс і Україна: чи рити помиральну яму?

Пара Трамп-Венс це тріумф найбільш неадекватної, екстремістської і злобної частини республіканців. Якщо ця пара все ж переможе, нам буде не легко. Європі не буде легко. США не буде легко. Але працювати можна з будь-якою ситуацією. Тим більше, що ця війна навчила нас, що конʼюнктура - річ дуже мінлива. Тому давайте про це і поговоримо.

Так, буде важко. Але мене в цілому сильно втомив дискурс від всепропальників, що українська дипломатія якась не така і недолуга, а європейці - тупі. Що в контексті можливого приходу Трампа як мінімум дуже несправедливо. Бо вже закладено кілька механізмів “страхування від ідіота”.

Щодо постачання зброї і фінансового забезпечення. Формат двосторонніх безпекових угод і інші довгострокові формати співпраці (фонд миру, гарантований бюджет від НАТО тощо) як раз і вигадані для “страхування від ідіота”. Так, прихід Трампа і результат інших виборів несе для України ризики. Зафіксовані на папері угоди не завжди виконуються, але вони дають більшу гарантію ніж декларативні обіцянки. І ні, не всі угоди - Будапештські. Тому так, нам доведеться більше розраховувати на ЄС, Британію, Канаду, Австралію, Японію, Корею, але в разі чого сукупних ресурсів має вистачити. Хоча буде капець як важко.

Щодо спроб Трампа всадити за стіл перемовин Україну і Росію під дулом пістолета над нашою скронею. Я скептичний до того що Саміт миру може сам по собі привести до завершення війни. Бо Росія не підпишиться під його вимогами. Але він виявився корисним форматом і коли Донні побіжить “мирити” Україну і Росію, у нас і наших партнерів вже буде аргумент “ось є формат, під яким підписалася половина миру, доєднуйся”.

Тепер мені, в цілому, зрозуміло, чого другий саміт хочуть провести до виборів в США. І чому туди активно “запрошують” РФ. Конкретизувати рамку гіпотетичних мирних перемовин при показовій відмови Росії - гарний сигнал Трампу, що він може опинитися в опозиції до всього цивілізованого світу. Що вікриває для нас додаткові вікна можливостей.

Щодо безпеки Європи. Багато хто чомусь вірить у російські ж казки про те, що “Європа слабка і недолуга”. Кхм-кхм. У країн ЄС (навіть без Британії) більше літкаів, кораблів, ракет і засобів ППО, ніж у Росії. І вони набагато більш технологічні.

Так, Європі доведеться позбутися від залишків ілюзії, що безпеку може гарантувати хтось “зі сторони” і зосередитись на власному ВПК і військових бюджетах. Відмова від старих парадигм дається важко, але процес йде і іншого шляху нема.

Щодо Росії та Китаю. Для трампістів ідеологічно існує два головні вороги - кляті глобалісти (“демократичні еліти, які руйнують велич і ідентичність Америки”) і Китай, який “так зріс через клятих глобалістів” і став екзистенційною загрозою для США. Тому так, адміністрація Трампа за поточної конʼюнктури буде ескалувати немілітарний конфлікт з КНР. І це підвищує шанс вже військової ескалації в Азії.

І наостанок. Трамп свої екзальтовані ідеї і обіцянки (наприклад, побудувати стіну на кордоні з Мексикою за рахунок Мексики) має тенденцію забувати, коли вони виявляються неробочими. І з примусом України до миру за 24 години на умовах РФ йому теж доведеться розпрощатися. Це не гарантує, що відразу після цього він побіжить постачати нам сотні танків, гармат і ракет. Але наша мета не прогнутися під його шантаж. А далі буде видно.

Це все, звісно, якщо адміністрація Трампа буде існувати. Бо номінація Венса може виявитися першою великою помилкою Донні під час кампанії. Пострілі у вухо, здається, переконали Трампа, що буквально ніщо не може його зупинити. І за добу після декларації про те, що “Америку терба обʼєднати” він обрав найбільш токсичного і для внутрішньої, і для зовнішньої аудиторії персонажа своїм напарником. Чим заклав додаткові ризики для єдності республіканців і дав можливість демократам мобілізувати електорат. Звісно, якщо вони спроможні на те, щоб пожвавити власну кампанію.

P.S. Всі, хто там вже заліз у помиральну яму - вилазте. Роботи багато.

« Останнє редагування: Липень 16, 2024, 14:49:31 від Eney »

Offline Солоха

• Стать: Жіноча
  • Я не крило, я дзьоб
« Reply #2131 : Липень 16, 2024, 14:50:44 »
Jorge Saint-Just
  ·
Регистрирую первенство (оно же приоритет). Рассказик напишу в ближайшие дни и добавлю в свой шпионский роман про покушение на Кеннеди (который президентствовал, пока его не ранил Освальд): Итак, пока сюжет: Вожди России сочли, что Трамп лучше Байдена (минусы каждого оценили, с Трампом отношения, возможно, получше будут, а Кремль и так на издыхании, хуже не будет, а вдруг поможет. Байдена же давят, чтоб он не снимал свою кандидатуру, но вдруг снимет). Как обеспечить победу Трампа? Неудачное покушение! В США засылается лучший снайпер. С помощью трампистов находят труп молодого человека, так или иначе засветившегося в политике на самом низком уровне. Труп подкладывают на крышу. Кладут винтовку, из которой только что сделали восемь выстрелов. На соседней крыше устраивается настоящий снайпер. Трамп предупреждён о постановке. После выстрелов делает заготовленные и оттренированные жесты. Для пущей рекламы застреливают невинного человека из толпы (а когда спецслужбы не брезговали обычными людьми?). Труп на крыше подстреливают, дабы выглядело, будто бы убит только что.
Настоящего снайпера ликвидируют, затем ликвидируют тех, кто его ликвидировал. Концы в воде. Выборы теряют интригу, результат ясен. Конец.
Но это основа. В ходе написания могут быть добавления и изменения.

Offline Eney

« Reply #2132 : Липень 17, 2024, 18:49:37 »
Цитувати (виділене)
Зі щоденників Астрід Ліндґрен, 1939-1940

Жити більше не хочеться! Росіяни сьогодні бомбардували Гельсінкі та інші міста Фінляндії. Одночасно вони вторглися на Карельський перешийок, проте отримали там гідну відсіч…. Багато евакуйованих із Гельсінкі повернулися назад… Росіяни хочуть битися, навіть попри те, що вся світова спільнота проти них.

Росіяни дуже кепсько споряджені і сильно потерпають у завірюху. Вони зазнають великих втрат особового складу, а весь світ у захваті від фінського захисту. Проте цивільне населення на півночі втікає за шведський кордон: їм справді важко. Але тут, у Швеції, усі радо готові допомагати Фінляндії.

Фінляндія звернулася до Ліги націй, але Молотов відмовляється брати участь у будь-яких конференціях. «Росія не перебуває в стані війни з Фінляндією, — стверджує цей малюк, — вона лише продовжує звільняти фінський народ, що чинить опір і вперто не бажає звільнятися».

Зараз у місті вимкнули електроенергію, і це у тисячу разів страшніше за минулий раз, бо ніхто не думав, що вимкнуть так надовго.

Досі нікому не відомо, на яких умовах Росія готова підписати мирну угоду, але Фінляндія перебуває в ситуації, коли їй доведеться погодитися на неприйнятні умови. Насправді всі умови «неприйнятні», інакше навіщо б Росія захоплювала клаптик фінської землі?

Західні держави взагалі не хочуть миру між Росією і Фінляндією. Вони вважають, що краще вже Росія буде при ділі, тоді вона не зможе допомагати Німеччині.

Люди на вулиці виглядають як зазвичай. Ми вже починаємо звикати.

Сьогодні о 12-й Стуре отримав рекомендованого листа, в якому його викликали до військкомату, і чверть по 3-й він вирушив автобусом до Спонґи.

У цьогорічній весні є щось дивне, неможливо їй не радіти, але водночас нестерпно думати, що люди гинуть у той час, як світить сонце і проростають квіти.

Нині знову ворушилися росіяни. Останніми днями з різних приводів вони окупували Литву, Латвію і Естонію. І ослабла Німеччина для нас тут, на півночі, означає лише одне - за нас візьметься Росія. І тому думаю, що радше все життя казатиму «ХГ», ніж терпітиму тут росіян. Важко уявити собі щось жахливіше. Я зустріла фінку в Ельси Юлландер, яка розповідає страхітливі речі про Фінську війну і про ставлення росіян до полонених. Її рідний брат нещодавно повернувся з ув‘язнення і розповідав, що його били так, що кров текла з вух, носа і рота…

Однак правдою є те, що росіяни викрали десятьох маленьких фінських Лотт (дівчатка віком 8-12 років) у Петсамо. Відтоді про їхню долю нічого не відомо.

Минулої весни я казала, що в разі, якщо восени війна ще триватиме, це вже буде неможливо витримати. Але бачите — таки можливо!

Дивно, як легко можна до всього звикнути! Днями я думала, чи настане колись такий день, коли знак «Укриття» у мирному вестибюлі здаватиметься чимось незначним? Тепер цілком зрозуміло, що так і має бути: приміщення, призначене для укриття одних людей, потрібні тоді, коли інші люди вирішують скидати бомби на їхні голови. Залишається лише сподіватися, що колись почуєш від своїх онуків: «Укриття — а що це таке?»

Offline RedCat

« Reply #2133 : Липень 18, 2024, 12:52:34 »
Цитувати (виділене)
Volodymyr Omelyan
48 хв  ·
У 2020-21 рр. я публічно постійно звертав увагу: політика Міністерства інфраструктури і Укравтодору веде до фінансового колапсу.
Менеджери «від Бога», депутати від Слуги Народу, управлінці і «експерти» мені глузливо заперечували: ми вам покажемо як будувати дороги, Велике Будівництво, мости, «вперше» тисячі км і інша словесна облуда.
Поки НАБУ все ще розбирається, а що це було - ми всі вже маємо результат непродуманої ініціативи «а давайте всі гроші кинемо на дороги»: ні грошей, ні доріг.
Одні ями і борги.
Причому, борги як перед кредиторами, так і перед підрядниками, з якими досі не розрахувалися.
Близько 1 млрд дол США!!!
І, повірте, це далеко не усі борги, а лише їх частина!
Так, у цьому полягала грандіозна реформа?
Хто відповідати буде?
Зворушує публічна позиція тих осіб, які щиро лобіювали ці всі безчинства, а тепер розводять руками: а як так трапилося?
Слів немає!!!
Те саме було в 2014, коли Азаров два роки перед тим розповідав, що відремонтовано 97% доріг, а в підсумку Україна отримала декількох мільярдерів в еміграції, борги на десятки мільярдів і суцільні ями.
Платити за оплески брехні доведеться тепер кожному українцеві.
Як і іздити віртуальними дорогами…

Offline Eney

« Reply #2134 : Липень 18, 2024, 14:41:43 »
Цитувати (виділене)
Назар Розлуцький
24 хв  ·
Головна зброя росіян — це не КАБи і не ракети. І не шахеди. І не ядерка. Головна зброя росіян — це зневіра.

Нас добиватимуть зневірою.

Усіх — і військових, і цивільних.

Тим, що тривають відключення світла. Тим, що ракети летять у цивільні об'єкти. Тим, що треба йти воювати. Тим, що мало бажаючих іти воювати. Тим, що нема демобілізації. Тим, що з листопада 2022 нема звільнених територій. Тим, що прийде Трамп і зарубає допомогу. Тим, що в Росії невичерпні запаси зброї і людей. Тим, що нам нічого не світить і треба йти на перемовини. Тим, що влада краде. Тим, що владу неможливо змінити. Тим, що за такий народ не варто воювати.

Кожного можна розхитати, головне знайти важіль тиску.

Але між вами і зневірою завжди стоїть рішення. Ваше рішення. Ваш вибір.

Пам'ятайте про це.

UPD. Бачу, що не всі зрозуміли, що таке зневіра, і звідки вона походить. Ваша зневіра — це ваш вибір. Ваш. Особистий і тільки. Це ви вибираєте — зневіритися чи ні. Не Зеленський, не Путін, не не папа римський, не росіяни, не масони, не інопланетяни і, навіть, не Господь Бог. Ніхто за вас цього не вирішить, що ви зневірені, якщо ви самі так не вирішите. І головною жертвою вашої зневіри будете також ви самі, і ніхто інший. Отак це працює.
« Останнє редагування: Липень 18, 2024, 15:22:38 від Eney »

Offline Eney

« Reply #2135 : Липень 19, 2024, 08:48:29 »
Цитувати (виділене)
💸📈 Так,  по законопроектам про збільшення податків на 140 млрд  та видатків бюджету на 500 млрд….

🗓️ Давайте виключно по графіку і строкам як воно буде:

1 Вчора ці два законопроекти внесли під номерами 11417 та 11416 в Раду (18/07) і, що важливо ✍️ вже розписали. Вже строки тобто пішли.

2 Далі є 14-ть днів на подання альтернативних. Але, якщо буде окреме результативне голосування (226) скоротити строки до 7 днів, то буде 7 днів. Одразу скажу, я в голоси на це не вірю 🙅‍♂️ Навіть треба два голосування

3. Навіть якщо буде скорочені строки до 7-ми днів, то найближчий день коли теоретично можливо перше читання це пʼятниця - 26 липня. До речі, для цього треба ще буде одне голосування- це включити у порядок денний (теж 226+).

4. Потім треба буде в пʼятницю провести Комітет по закону і альтернативним до нього, а потім зал. У пʼятницю 26-го липня.

🤷‍♂️Одразу скажу, я в це все не вірю. На закон в найкращий день немає голосів, а в пʼятницю тим більше. Плюс ще два рази треба на технічні рішення 226+ набрати.

☝️ Але це не всі пригоди. Якщо (а тут вирогідність дуже висока) буде на наступному тижні зміна Кабміну то всі закони попереднього Уряду….↩️ відкликаються. І ці закони також. І новий 🆕 Уряд буде знову їх від себе подавати. А це нові строки.

💁‍♂️ Знаючи далі графік Ради то наступні і вже найбільш вірогідні дати до першого читання цих законів це 20-ті числа серпня. Далі (поки голосів немає) в теорії друге читання може бути у першій половині вересня. Але там теж багато підводних камінь 🪨.

👉Коротше, це не буде швидко…. І дуже боляче. Тому що по факту це перше велике підняття податків за каденцію цієї влади. І я не знайшов жодної людини, яка б це підтримала.

Offline Volf Ram

• Hero Member
  • Russia delenda est.
« Reply #2136 : Липень 19, 2024, 13:46:57 »
І я не знайшов жодної людини, яка б це підтримала.

Offline Eney

« Reply #2137 : Липень 19, 2024, 17:08:33 »
Цитувати (виділене)
Іноді здається, що потрапив у будинок божевільних, — голова "Укренерго" Володимир Кудрицький про повідомлення в соцмережах, що Україна нібито експортує електроенергію.
"Експорт не відбувається. Це підступна брехня. А причина відключень у тому, що у нас половина генерації, яка була станом на початок березня цього року, пошкоджена або розбита. Будь-яка інша енергосистема в цій ситуації сколапсувала б.
Іноді дивишся на ці відео (у соцмережах — ред.), і здається, що потрапив в будинок божевільних. Перше — звідки ці блогери можуть знати, скільки ГВт чи МВт є в енергосистемі? Це закрита інформація, яку мають можливо, 30 людей в країні. Друге — у деяких відео говорять про плани експорту 13 ГВт. Це 13 атомних блоків. Зараз на контрольованій території залишилось всього 9 ГВт. Тобто, це абсурд.
Часто деякі блогери використовують таку маніпуляцію — заходять на сайт ENTSO-E і показують фізичні перетоки, наприклад, з України в Румунію. Вони не розуміють або спеціально мовчать, що українська енергосистема є частиною європейської. І з Румунії в Україну може йти перетік, транзитом, назад в Румунію, Угорщину чи ще кудись.", — сказав Кудрицький в інтерв'ю "Суспільному".
Він пояснив, що у 2023 році та на початку 2024 року, коли не було відключень і був надлишок електроенергії в Україні, вона дійсно могла її експортувати в Європу, але не зараз, коли існує жорсткий дефіцит.

Offline Teagan

« Reply #2138 : Липень 20, 2024, 13:39:18 »

Offline Eney

« Reply #2139 : Липень 20, 2024, 17:57:44 »
Андрій Бондар
Ірину Фаріон у нас любили і приймали далеко не всі. Проте нині важливі не любов або прийняття – прижиттєві чи посмертні. Важливі відплата й опір. Усіх. Хто як зуміє.

Ми жили з цією людиною в одному українському світі – хтось поділяв її методи, а хтось ні. Це нормально. Бо це демократія. Однак тепер важлива суть, а не розбіжності в методах. Бо стріляли не в радикалізм. Стріляли в українство. В усіх нас.

Ні Лесь Курбас, ні Микола Зеров, ні Валерʼян Підмогильний, ні Володимир Івасюк, ні Ігор Білозір радикалами не були. Але їх – як і мільйони українців у ХХ столітті – росія вбила лише за те, що вони були собою. Їх убили за українство. І нині всіх нас убивають за українство. Вся наша країна засуджена до страти. І ті, хто в Маріуполі чи Бахмуті і двох слів по-нашому не могли звʼязати, звісно, теж.

Бо для ворогів важлива не форма, а суть. А суть у тому, що вони мріють, щоби нас не було. Всіх – і україномовних, і російськомовних. Усіх, хто вважає себе українцями. Вони мріють, щоб ми стали ними. Тому триває геноцид українців росією і росіянами. І вчора стався один із його актів. Слід про це памʼятати. Вічна памʼять.

Offline Eney

« Reply #2140 : Липень 20, 2024, 18:04:15 »
Данило Мокрий
- Приїхали тут з Гондурасу!

Це каже старша жінка з милицею в автобусі в польському Слупську, поки ми з Liza Pyrozhkova вимагаємо у водія, щоб він взяв нас в дорогу (у нас - заздалегідь куплені квитки на цей автобус в Інтернеті, але водій уже продав всі місця просто на станції).

Я якраз пояснив водієві, що ми приїхали з України і у нас зірветься важливе інтерв'ю, якщо не поїдемо зараз з ним.

- З Гондурасу? Ви намагаєтесь хамити? - цікавлюсь у жінки.

Дивиться на мене. Мовчить.

- Ви хоч уявляєте, як складно зараз з України сюди приїхати? - питаю.

- Знаю я, як вам складно. Бачила я, які у вас дискотеки, - озивається. Явно задоволена, що "поставила мене на місце".

- А ракети бачили оце зовсім нещодавно?

- Бачила. І дискотеку бачила!

- Люди живуть і під час війни, пані. Їдять, гуляють. І на дискотеки ходять. Чи що вони мають робити? Лягти і вмерти?

Мовчить. А я думаю: "Цікаво, скільки їх тут таких? Навіть лише серед тих, хто тут зараз сидить в автобусі".

Наступного дня, вже в Замосці, ми бачимо на стовпі от таку наліпку. "Це - не наша війна! Не йдімо на неї!".

Ні, друзі, ми не виграли інформаційну війну. Вона триває.

Зокрема, тому ми з The Kyiv Independent наполегливо пропонуємо англомовній аудиторії наші фільми-розслідування про російські воєнні злочини.

Коротке відрядження до Польщі, під час якого відбулася та розмова і та наліпка, - частина роботи над наступним із них. Далі запланована поїздка на Херсонщину.

Має бути готовий восени (іншалла).

PS: В автобусі ми таки поїхали. Інтерв'ю записали. Жінка вийшла незабаром, більше до нас не говорила.

Offline Eney

« Reply #2141 : Липень 21, 2024, 09:56:43 »
Цитувати (виділене)
Вчора інтернетом гуляв вираз, що «вся російська культура не варта однієї сльозинки херсонського собаки». Не знаю хто перший це сказав, але теза прекрасна.

▪️Ви ніколи не помічали, що в світі тільки одна «вєлікая культура», яка так сама себе назвала і продовжує? Всі культури цивілізації з гігантськими історіями, які проходили періоди античні, готичні, періоди Відродження, Просвітництва, Імпресіонізму, Модерну, Модернізму (і інших ізмів) – це просто «Італійська культура», «Французька культура», «Іспанська культура», «Британська культура», тощо ( Українська культура теж ). А от русская культура, яка переважно є культурою кінця 19 століття – це блін «вєлікая»! Я мовчу, що в них ні готики, ні барокко, ніфіга нема, а в той час, коли в світі шукали нові форми вони малювали глибокий реалізм, та ще якщо тих передвижників копнеш, то там і росіян майже нема. Не буду тут заглиблюватися, всі ці імперські міфи класно розбирають Vakhtang Kebuladze, Volodymyr Yermolenko, Andrij Bondar, Іван Семесюк, Taras Lyuty і інші розумніші за мене інтелектуали.

▪️Я просто веду це до того, шо русская культура ідеально візуалізується в русскому окупанті – бідна, затуркана, безцільна і дуууууже нагла.  Оця наглість і робить з неї «вєлікую», тому що це вигадана паралельна реальність через тупу упоротість своєї величі на фоні відсутності каналізації. Велікая армія краде унітази, велікій пушкін краде Байрона, вєлікая Третьяковка краде картини всіх окупованих народів, а вєлікій Газпром возить це все по світу і показує в виставці «Русскій Авангард. От Малевіча до Шагала» (ага, найдіть серед них росіянина).
▪️Велікая русская культура – це такий самий фейк, як і переважно все в них (як Попов, який придумав радіо). Створений міф на костях реальних культур, які ця же культура пристосуванців сама і розстріляла. І не мало би змісту про це говорити, якби ця культура зараз не стала основним осередком толерантності до росії. Вірніше оцей нахабно створений міф. Європейський глядач, який звик все сприймати з культурної парадигми (не втомлюся про це говорити, бо навіть найрозумнішим українцям ця теза важко заходить) не може повірити, що носій «велікой» просто взяв і згвалтував дитину на очах у мами, що потім він просто виніс в повітря ГЕС і затопив десятки сіл, що він просто мародер, вбивця і злочинець. Патаму что це ж «вєлікая і загадочная русская душа», про яку їм десятиліттями торочили через призму того, що якийсь урод зарубав бабку сокирою, а інший втопив собаку. І цим користують і харошіє русскіє, які хочуть собі знайти місце потепліше в Європі і в світі та і наші ідіоти (не буду називати хто – ви і самі знаєте).

▪️А тим часом в Олешках затопили унікальний будинок прекрасної української наївної мисткині Поліни Райко, в Маріуполі знищили мозаїки Алли Горської, а в Іванкові Музей Приймаченко. А ще десятки музеїв обікрали, повивозили або просто знищили. Доки ми сперечаємося чи можна кенселити рос культуру, бо у когось це дитинство, в когось це батьки навчили, в когось це в університеті розказали – ці уроди знищують НАШУ культуру огромезними пластами, яку багатьох з нас просто не могли просто навчити батьки, бо їх би за це вивезли в Сибір, про яку не можна було вивчити в університеті в «інтєрєсного лектора», бо все це було заборонено, розстріляно і анексовано, а український цікавий лектор вже давно гнив в таборі (а на його місце привезли свого). Знищено тим же совком, з тою ж «вєлікою культурою», в якого вєлікоє мороженоє (з США), мультіки (як там Йожік в туманє?), Цой-жів і інші всякі нахабні мемчики. Бо Горську вбили ті ж самі люди, які знищили її мозаїки! Уявляєте собі це? Три покоління вбивць однієї Горської!

▪️Всі культури світу рефлексують над собою. В цьому часто і є ознака культури. Деякі сучасні деколонізаційні рефлексії світу навіть видаються українцям трохи занадто радикальними. Але це роздуми, підвішування, обговорення ролей, цілей і наслідків. Семенко, який палив «Кобзар» – це не зневага до Шевченка, це рефлексія, характерна для Європейського модернізму. І тільки одна є в світі культура, яка плювала на це, яка завжди «вєлікая» і хоч ти трісни.

І в цьому об’єднався і Шендерович і Сімон’ян, яка пише херові вірші про пушкіна. Посади за стіл путіна і навального і вони моментально домовляться, що кенселінг рос культури – це мега злочин перед всією цивілізацією, бо де ти ще такі шедеври знайдеш? В Італії чи в Парижі – та куди там! Бо «мальчік водочкі нам прінєсі».

▪️Коли я читаю в коментах, що українська культура «вторинна» – я відразу розумію, що людина просто не в курсі, що таке українська культура. І це важко засуджувати, бо так, як нищили і забороняли нашу культуру взагалі мало на меті стерти нашу пам’ять, а вона таки є. Мені фізично важко дивитися на фрески будинку Поліни Райко в Олешках, тому я сьогодні хочу дуже вас попросити – заглибтеся в ці імена, які і сьогодні нищать росіяни.

Прочитайте про Горську, про Райко, про Приймаченко, про Плитку-Горицвіт, про Олександру Екстер, про Архипенка, Малевича, Куїнджі, Соню Делоне, про Петрицького, про Гніздовського, про українську ікону на склі, про українську козацьку ікону, про українське барокко, про український модерн, про український наїв, про український футуризм, про українську графіку, кераміку, монументалізм, скульптуру, плакат. Якщо ці уроди нищать це все – давайте, щоб пам’яті в нас ставало не менше, а БІЛЬШЕ!

▪️Якщо ви вважаєте, шо не розумієтеся на мистецтві і вам не подобаються картинки – нічого, заглибтеся в біографії, в знайомства з Пікассо і іншими світовими митцями, в перелік виставок за кордоном, в списки учбових закладів, які закінчували ці люди, в їх щоденники, в їхні історії кохання. На щастя зараз багато вже є інформації, нової, красивої і цікавої. Ви побачите не «вєлікую», а цілком нормальну Європейську культуру, з унікальними митцями, ідеями, контекстними періодами. Культуру, яка рефлексувала світовий контекст, була вписана в нього і при цьому мала цілком власні і автентичні форми і прочитання.

А якщо ви взагалі не романтична і не творча людина (навряд чи тут такі є, але всяке буває), то просто складайте списки на репарації наших вкрадених художників і картин, які рашка повивозила сотні років тому і зараз. Повісимо потім в Олешках!
Автор Olesya Drashcaba

Offline Eney

« Reply #2142 : Липень 21, 2024, 15:49:46 »
Стерненко
Український священник молився за безпеку Трампа на мітингу перед тим, як стався замах, — Голос Америки.

"Ми говорили про Україну. Я можу сказати, що він підтримує позиції України щодо права України на самооборону" – Джейсон Чаррон після зустрічі з президентом Дональдом Трампом

Отець Джейсон Чаррон, український католицький священник з міста Піттсбург, розповів, що представники кампанії Трампа зв’язалися з ним за кілька днів до мітингу та попросили його благословити зібрання.

Він був єдиним священником на сцені передвиборчого мітингу, що молився за безпеку Трампа, і наче передчуваючи, сказав, що «є люди, які хочуть його застрелити».

Це дуже гарна історія, і як і у випадку із Майком Джонсоном та баптистом з Одеси, це слід використати на благо України.

Подякуйте пану Джейсону у коментах на ютубі👇🏻
https://www.youtube.com/live/-QcGRzLiuKg?

Offline Солоха

• Я не крило, я дзьоб
« Reply #2143 : Липень 21, 2024, 17:16:19 »
  Кличко  в інтерв'ю італійській газеті Corriere della Sera

"Наступні кілька місяців будуть дуже важкими для Володимира Зеленського, - роздумує Кличко. - Чи продовжувати війну з новими смертями та руйнуваннями, чи подумати про територіальний компроміс із Путіним? І в цьому випадку який тиск буде з боку Америки, якщо Трамп переможе? І як пояснити країні, що нам потрібно віддати шматки нашої території, які коштували життя тисячам наших героїв?"

Який би крок не зробив Володимир Зеленський, "наш президент ризикує покінчити життя політичним самогубством", каже мер Києва.

За його словами, Україна "повинна" виграти війну, але ситуація "стає все складнішою", вона нібито залежить від допомоги, що надходить від союзників.

"Було би кошмаром, якби нам довелося воювати ще два роки", - сказав Кличко.

Під кінець інтерв’ю у своєму кабінеті мера, пише Corriere della Sera, Кличко сказав, що "Зеленському, ймовірно, доведеться вдатися до референдуму" щодо територіальних компромісів із Росією.

"Я не думаю, що він зможе досягти таких болючих і важливих домовленостей самостійно без народної легітимації. Виходом для нього може стати створення уряду національної єдності, схоже на те, що сталося в Ізраїлі після атаки ХАМАС 7 жовтня", - сказав політик.

Але він додав, що "не впевнений", що Зеленський "готовий відмовитися від централізованої влади в своїх руках, яку воєнний стан гарантував йому з першого дня російського вторгнення".

Кличко також запевнив, що він не підтримує вибори президента України під час війни.

Кличка запитали, що він думає про пропозицію Зеленського організувати до листопада другий мирний саміт, але вже за участі Росії.

"Подивимося, я не знаю. Росіяни неоднозначні, їм неможливо вірити. Путін каже про шляхи для миру, але насправді він не поспішає окупувати всю Україну, завжди зраджує своїм обіцянкам. Путін все ще сподівається взяти Київ", - сказав він.

За словами Кличка, до президентських виборів у США нічого "конкретного статися не може"
https://www.bbc.com/ukrainian/articles/cw5y6q33e31o

Offline Eney

« Reply #2144 : Липень 23, 2024, 10:57:55 »
Цитувати (виділене)
Валерий Залужный выступил в лондонском Королевском объединенном институте оборонных исследований (RUSI). Выступление хорошее, и, хотя я не согласен с некоторыми положениями, например, я, следуя прусской, а не советской традиции, считаю войну ремеслом/искусством, а не наукой, в целом это очень хорошее выступление с важнейшим месседжем для западных стран.

Залужный подчеркивает, что на фоне мировой войны демократий против авторитарных государств общество должно согласиться временно отказаться от целого ряда свобод. Российско-украинская война является переходным форматом между войнами старого порядка и тем, какими будут войны в будущем. По его мнению, решающую роль в победе над Россией сыграют новые технологии.

Залужный отмечает, что в настоящее время именно украинцы формируют новые модели этой самой будущей войны XXI века. Но для этого нужны ресурсы. Они есть у Запада, а у Украины есть опыт и знания. Поэтому ресурсы Запада и передовой опыт Украины должны объединиться для развития тех технологий, которые сегодня создает Киев, чтобы украинцы могли их масштабировать.

В противном случае, если этого не сделать, то диктатуры победят, и в итоге мы все погибнем. Под "мы" Залужный подразумевает не только Украину, но и всю западную цивилизацию. С этим сложно поспорить, это так и есть, и перекликается со словами Резникова, когда он недавно выступал в Израиле, где он отметил: мы или победим, объединившись вместе, или погибнем порознь.

@yigal_levin

Цитувати (виділене)
YIGAL LEVIN 🇮🇱🇺🇦, [23.07.2024 10:45]
Замглавы МИД РФ Андрей Руденко заявил, что Россия и Иран завершили подготовку договора о всеобъемлющем стратегическом партнерстве, историческое подписание которого состоится в скором времени.

@yigal_levin

YIGAL LEVIN 🇮🇱🇺🇦, [23.07.2024 10:50]
☝🏻Очень в тему как раз к выступлению (https://t.me/yigal_levin/69879) Залужного. Диктатуры и деспотии объединяются, намереваясь победить в этой Третьей мировой войне. Они не будут считаться ни с кем и ни с чем, ставя перед собой целью не просто оспорить гегемонию евроатлантической цивилизации, но даже полностью уничтожить отдельные государства. Так, Россия хочет уничтожить украинскую государственность, а Иран стремится к полному уничтожению Израиля. Впрочем, Москва не будет плакать и по Израилю и готова помогать Ирану в этом деле, как и Тегерану абсолютно плевать на будущее Украины, и он готов помогать Кремлю в его геноцидальной войне в Украине.

@yigal_levin

Offline RedCat

« Reply #2145 : Липень 24, 2024, 08:42:27 »
Цитувати (виділене)
Із інтернету
Хлопець після полону розповідає мамі.
- Ми до останнього не вірили в обмін. Бо вони нас так дурять, так знущаються... Возили і на розстріли, і на обміни... А потім вертають і сміються з нас. І коли зайшов військовий в бусік і сказав - Ви вдома, хлопці, Слава Україні! - я просто почав дихати, а то сидів і не дихав, мам, правда. І коли бачили людей вздовж дороги, що нас зустрічали, з прапорами, з квітами, з плакатами, то як в кіно було, як не з нами. І потім, як доїхали вже, перша цигарка, обійми, телефон дали, я твій номер забув, мам, уявляєш, ти ж не сердишся, бо хіба ж можна забути твій телефон, я його всі два роки подумки повторював. Ну як в дитинстві ти мене вчила - мене звати...., я живу..., телефон мами.... Хлопці плакали, а я ні. А вже в лікарні нам одяг дали і повели в столовку. А там їжа, мам. Там на столі кожному по три миски різного. Я не знаю, я за місяць в полоні стільки не їв. І запах супа. В мене аж голова закрутилася. Миска така глибока, супа аж до країв. Я ложкою так обережно брав, щоб нічого не пролилося, а руки так трусилися, мама, я ж хотів, щоб я гарно їв, а хотілося схопити миску і просто так випити все. І руки ж трусяться. А їсти, як мені їсти хотілося, ти не уявляєш. А я ж так обережно, щоб же гарно... Там жіночка ходила, підсипала нам все, доливала, підійшла до мене, обняла, голову гладить, як бабуся колись, поцілувала в скроню - їж, каже, дитинко, я ще принесу. І отут я заплакав. Я їв і плакав, очі боявся підняти, бо соромно. А потім глянув, а ми майже всі такі - їмо і плачемо. А суп, мам, я смачнішого в житті не їв. Ти ж не ображаєшся, мам?

Offline Солоха

• Я не крило, я дзьоб
« Reply #2146 : Липень 26, 2024, 07:00:15 »
Цікавий момент. Після того, як Єрмак навʼязався на телефонні перемовини з Філом Гордоном - радником Камали Харріс з питань нацбезпеки - заявку на розмову з нею подав у апарат віце-президента і сам Зеленський.
На що Камала Харріс відповіла, що «дзвінок президента України для неї дуже важливий, але нехай той залишається на лінії, бо наразі вона зайнята передвиборчими перегонами і не може підняти слухавку».
Перекладаю: «А не зарано ти поховав діючого президента Байдена, пане Володимире? Майже чотири роки ти мені не телефонував, а як тільки в мене зʼявився шанс стати президентом, ти порушуєш всі норми загальноприйнятих дипломатичних правил і через голову мого шефа намагаєшся наводити мости зі мною? Май терпіння, друже - я ще навіть не офіційний кандидат від Демпартії. До того ж нам всім дуже не сподобались твої окремі тези у розмові з Трампом, де ти вихваляв політику республіканців і самого Трампа. Не ліз би ти до виборів у нашу політичну кухню - інакше це може бути розцінено, як втручання у вибори. Ще раз: май терпіння, пане Зеленський, не роби зайвих рухів, які б могли нашкодити Україні».
Якось так.
Переклад з дипломатичної на загальнодоступну здійснив Олег Шарп.

Offline AVI

« Reply #2147 : Липень 26, 2024, 09:43:35 »
Цитувати (виділене)
Ти українка. В тебе є дім. Коло дому є сад. В саду має бути вишня, бо над чим же гудіти хрущам?
Садиш вишню. Навіть дві. Вони так гарно квітнуть попід вікнами, що ти ходиш і фотографуєш той цвіт з усіх боків, постиш фото у всі соцмережі і знайомишся з усіма хрущами, які прилітають до тебе погудіти над вишнями.
А тоді вишня родить. І тих вишень – відра, мидниці, ціла ванна. А вишень в тебе, як пам'ятаємо, дві.
От є дві чубаті ванни вишень і ти – одна, маленька тендітна українська жінка. З малюсінькою шпилькою в руках – підходиш до тих вишень і кажеш вголос, копіюючи інтонацію Джека Ніколсона у фільмі "Сяйво":
– Зараз буду вас дрилювати!
Усміхаєшся, так, як той Ніколсон, береш табуретку, сідаєш коло ванни вишень і дрилюєш. Минає година, дві, три... а вишень не меншає, тільки руки по лікті у вишневому соці і ти собі судоржно намгаєшся згадати, чи взагалі коли-небудь любила вишневе варення. Здається, ні, та кого це цікавить, як попереду дві чубаті ванни вишень...
Дрилюєш далі. Вже, здається, сусідські діти в школу пішли, в університет вступили, поженились, розлучились, а ти далі дрилюєш...
Ти пізнаєш усю неміч людини перед обличчям природи. Ти, з тою маленькою шпилькою в руках, – ніщо проти ванни вишень. Ти не здашся без бою, ясна річ, і не визнаєш поразки, бо українка ти, чи нє?
Додрилювала. Північ. Ти дивишся на себе в дзеркало: біла сорочка захляпана вишневим соком, наче ти свині різала, а не оце все. Ви не знали? Вишні дрилювати треба тільки у білому! Нігті зате відбілилися, це плюс. Присягаєшся собі, що вишневого соку і кір роялів пити ти більше не будеш ніколи, і не посадиш жодної більше вишні коло хати.
Лягаєш спати і уві сні до тебе приходить хрущ. Гуде. І так солодко спиться, так хороше, а на ранок йдеш до крамниці по цукор. Бо той, що був, увесь пішов на чорну смородину.

© Марта Госовська

Offline Shana

• Київ/Чернігівщина
« Reply #2148 : Липень 26, 2024, 11:28:36 »
В котрий раз задаюся питанням, чи дійсно класик добре знав природу? Бо за власним досвідом можу сказати, що хрущі до вишень якось байдужі. Сливове листя жеруть, молоді пагони винограду жеруть, обожнюють листя дубів, на облеписі висять. А ось біля вишень їх не бачила.  :unknown:
То, что гусеница называет концом света, Мастер назовет бабочкой (с)

Offline Солоха

• Я не крило, я дзьоб
« Reply #2149 : Липень 26, 2024, 13:02:12 »
А може, там слив і винограду не було, ото й гули де вийде

Offline Eney

« Reply #2150 : Липень 26, 2024, 13:25:14 »
А в нас абрикос в цьому році уродило як ніколи. Причому в прямому сенсі. Зараз всі дороги, дорожки,  стежини, стежки, газони, вигони, все усипано марелевою падалкою. І це вже добрий місяць, і кінця краю не видно. Знизу нарід якось ще пообривав, а все, що зверху так і вісить; і падає, падає...
Я справді такого не пам"ятаю.  :unknown:

Offline RedCat

« Reply #2151 : Липень 26, 2024, 13:38:44 »
Цитувати (виділене)
Іван Костенко
1 д.  ·
Україно, свята мати героїв,
Зійди до серця мого!
Прилинь бурею загублених рапортів,
шумом позатермінових розпоряджень, боїв штабних навчань, тріумфом і гуком звітів, радісним гомоном особистих доповідей!
Нехай особова справа моя в тобі відродиться, схвальною резолюцією опроміниться, бо в ній все життя моє, бо вона все щастя моє.
Задзвени мені брязкотом нереалізованих подань, скрипом службових розслідувань в похмурі ранки, принеси мені зойки виведених поза штат.
Щоб віра моя була гранітом, щоб росли якісні показники та дисциплінарна відповідальність, щоб сміливо йшов я на нараду.
Щоб помститись ганьбу взаємодії, потоптані плани переміщень, й тисячі інших незнаних нами, що були розкидані або таємно в документобороті поховані.
Спали вогнем життєтворчим всю кволість у серці моєму, доган нехай не знаю я, не знаю що таке розслідування.
Скріпи мій дух, загартуй волю, в серці замешкай моєму, зрости мене до чинів без матеріальної відповідальності, в посаді тій нехай знайду я дембель.
Відвічна Україно: свята, могутня, соборна!

Offline Shana

• Київ/Чернігівщина
« Reply #2152 : Липень 26, 2024, 18:15:51 »
"Хто давнє пом'яне, той лиха не мине".
Цитувати (виділене)
У коміка Сергія Чиркова під час зачитування передвиборчих обіцянок Володимира Зеленського вирвали мікрофон та силою вивели зі сцени на "Atlas Weekend".

Під час виступу на фестивалі Чирков зачитав зі сцени промову Зеленського з президентських дебатів 2019 року. Комік нагадав публіці обіцянки Зеленського про "кінець епохи бідності", "кінець кумівства" та "швидке завершення війни".

Очевидці повідомили, що стендапер просто зачитував цитати, не надаючи їм оцінок та не жартуючи. Під час перфомансу до нього підійшов охоронець, вирвав мікрофон та силою вивів зі сцени.

Гуморист у соцмережах згодом повідомив, що із ним все добре.

Atlas Festival пізніше заявив, що сталося "прикре непорозуміння" між Чирковим та одним зі співробітників команди, який "перевищив службові повноваження та поводився неприпустимо через хибну інтерпретацію того, що відбувалося на сцені"

"Зі свого боку від імені організаторів публічно просимо вибачення у Сергія та його менеджерки Дарʼї за непрофесійну та неетичну поведінку й порушення фізичних кордонів", - зазначили організатори.
То, что гусеница называет концом света, Мастер назовет бабочкой (с)

Offline Volf Ram

• Hero Member
  • Russia delenda est.
« Reply #2153 : Липень 26, 2024, 19:48:35 »
Кінець бідності не вийшов.
Кінець війни досі вихаркуєм.
Навіть з "хоч паржом" облом, ну шо тут як тут.

Offline Eney

« Reply #2154 : Липень 27, 2024, 11:51:41 »
Цитувати (виділене)
Редакторка Ольга Васильєва
2 год  ·
У моїй ФБ-стрічці всі шоковані вбивством Ірини Фаріон і свідомі того, яка це велика втрата для України. Неадекватного в моїй інформаційній бульбашці немає («добалакалась», «розколювала суспільство» та інший сморід від какаяразнічних, які безсоромно стають на бік убивці).
Однак проскочив такий допис: «Ірина Фаріон була персонажем фактурним — і цим мене цікавила. А ще вона була просто людиною та українкою, тож чисто по-людськи мені її шкода. Стосовно її ролі як культурно-політичного діяча сказати нічого не можу, бо оцінюю її внесок в українізацію як нульовий. А інших векторів її бурхливої публічної діяльності я не спостерегла».
У звʼязку з цим хочу підсвітити внесок Ірини Фаріон саме в українізацію під час війни. Йдеться про 85 уроків української мови на ютубі, про які не всі знають. І це дуже ґрунтовні студії, що цікаві й мені, філологині. За кожною темою там розглянуто багато аспектів, про які не пишуть у підручниках.
Нагадаю, що з пані Іриною ми не сходилися тільки в питанні фемінітивів. Натомість на мої дуже популярні дописи про антропоніми (Міша, Паша, Саша), катойконіми (кримчани, черкащани, кременчужани) та немотивоване запозичення англізмів мене надихнула саме Ірина Фаріон своїми курсами.
85 відео — це майже три місяці півторагодинних уроків на щодень. Аби тільки люди хотіли їх дивитися.
Щодо її книжок та наукових праць — їх дуже багато, сходіть у Вікіпедію. Ті, хто хоче бачити внесок цієї непересічної особистості, завжди його побачать, а хто не хоче — згадуватимуть тільки її «зухвалу» манеру спілкування або партійний квиток у молодості.
Також зауважу, що пані Ірина створила 156 випусків програми «Велич особистості» та 86 випусків програми «Ген українців» про видатних українських діячів і діячок, а це вже стосується історичної пам'яті та націєтворення.
Світла памʼять відчайдушній просвітниці, яка загинула за те, що упосліджувала мову ворога і захищала українську в Україні.

https://www.facebook.com/olha.vasylieva.litred/posts/pfbid0s132V95tPj8h7NyCQ77xUzkubk58kHr76YC1h7bNiBrucPWKEDq66aTAmvdfLSe6l

Offline RedCat

« Reply #2155 : Липень 29, 2024, 19:36:19 »
зі святом

Offline Eney

« Reply #2156 : Липень 30, 2024, 20:35:43 »
Цитувати (виділене)
Vadim Labas

Хто знає таурегську мову? Перекладіть будь ласка :
 Шановні тауреги. В Україні полонених не страчують. Іх миють, годують, лікують, дають дивитися телевізор, займатися спортом і цікаво проводити час полону.
 Дякуємо вам за пропозицію. Та кращим подарунком для нас була б можливість передавати вам полонених росіян від нас. Де б ви більш справедливо з ними поводились.

Offline Солоха

• Я не крило, я дзьоб
« Reply #2157 : Липень 31, 2024, 16:00:14 »
Дмитро "Калинчук" Вовнянко
  ·
Суд зобов'язав ДБР порушити справу проти Зеленського за статтєю "Державна зрада". Про це написав телеграм-канал екс-нардепа Дубінського. Я гадки не маю, сам Дубінський це писав, чи ті хто веде його канал (подейкують про Євгена Плінського) - не знаю. Але звучить цікаво.
Дубінський стверджує, що справу відкрито за матеріалами справи екс-начальника кримського СБУ Кулініча, який як відомо працював на Москву. І що конкретно ідеться про фінансування передвиборчої програми Зеленського екс-нардепом Володимиром Сівковичем. І (це особливо сподобалося), що ухвалу порушити проти Зеленського справу за 111-ю статтею, виніс не аби-хто, а великий і жахливий Печерський суд. Вражає?
На все це я маю два пояснення. Перше - Дубінський остаточно і впевнено з'їхав з глузду, що трапляється коли особа переїздить з багатокімнатних апартаментів в нумери готелю "У діда Лук'яна".
Друге пояснення, агонія зеленої команди добігає кінця. Після того як американці (пані Пріцкер і пані Брінк) на брифінгу у Києві відверто заявили "кризи нема, вони просто п...ть ваші гроші", багато хто зрозумів, що зараз почнеться гучний шухер, почнуть шукати крайніх, і тому вирішив завдати удару на випередження. Бо якщо ДБР справді візьметься розслідувати державну зраду Зеленського (а за законом, тепер зобов'язане) в ОПУ швидко відчують як в них шкварчить... ОПУ.
Подивимося.

Offline Eney

« Reply #2158 : Липень 31, 2024, 16:35:19 »
Цитувати (виділене)
Serg Marco
1 год  ·
По туарегам.
Наблюдаю декілька днів за фейсбуком, по операції в Малі. Дуже багато мемів з WV Touareg, всі одразу згадали що туарегі- то був "прототип" фріменів в "Дюні",  почали писати про їх звички.
Тільки ось за цим прогледіли основне.
Зі всією повагою до племін туарегів, але все ж не вони там ключові особи. Я передивився відео, як вони стріляли, як перевіряли трупи, доречі їх реакція коли "труп" ожив доволі показова. Не так багато моментів можна проаналізувати на відео, але деякі можна. І по ним можна стверджувати наступне.
Це не робота туарегів. Ці люди на таку операцію нездатні. Вони гарні воїни як для свого анклаву, але...
Колона "вагнерів" була в повній бойовій. На бійцях була екіпіровка та зброя. Як би я не ненавидив "вагнерів", але визнаю їх професіоналізм. В машинах було командування, досвідчені бійці, вони знають ці міста і знають як переміщуватись в цій зоні. Вони знають як приймати бій у транспорті, розсереджуватись, координуватись та діяти. І частина "вагнерів" в Малі- це все ж колишні офіцери ГРУ РФ. Люди з досвідом декількох військових конфліктів.
Вибрати місце, організувати оперативну обізнаність в районі, зупинити колону "вагнерів", забезпечити швидке ураження цілей, а в такій операції швидкість та злагодженість сил та засобів, та імпровізувати коли щось йде не так - це робота дуже, дуже гарної диверсійної команди. Яка має на озброєнні сучасне озброєння та технічні засоби, які дають перевагу на полі бою.
Я звісно не Арестович з 33 бойовими виходами, але в вилазках був, і складність та непередбачуваність таких операцій розумію. І якщо хоть хтось, хто там був, прочитає ций пост - я знімаю перед вами капелюха, хлопці. Повага. Операція на сто відсотків. Провести їй в координації з місцевими аборигенами- це двісті відсотків. Це дуже круто.
Тому меми з туарегами - це звісно смішно, але проявіть і повагу до нашего майбутнього Моссад, який зараз перейшов до стадії "знищувати ворога у всіх кутках планети". Сьогодні он отримали інформацію про операцію в Сірії. Процес пішов. А це означає що РФ треба на нього реагувати, та витрачати більше засобів щоб захистити свої військові компанії та учасників війни в Україні. Ось це важливо. Бо сучасні фрімени носять українські прізвища.
Цей пост повинен закінчуватися фразою "Доречі, продам Туарег, три літра дизель", але хай буде. Може колись аерографію на ньому зроблю, блакитних очей фрімена. Або окровавленого патча "вагнерів" на бампері, хоча такого лайна і в нас достатньо валяється по посадкам.

Offline Eney

« Reply #2159 : Серпень 01, 2024, 14:05:01 »
Цитувати (виділене)
Юрій Богданов
Про F16: трохи нагадувань. 

Навколо літаків нас чекає багато полярних настроїв. Перша група - ейфоричні настрої. От зараз ми як росіян зупинимо і вони як повтікають від F16. (Ні, не повтікають). 

Друга група - зраджені настрої. “Літаків мало, союзники зрадили, нащо взагалі їх передавали, якщо Путін ще не втік, а ракети ще летять?” Враховуючи, що завдяки старання ворогів і внутрішніх не дуже розумних чи стабільних людей у нас зараз навкруги СУЦІЛЬНА ЗРАДА, багатьох природно чекає “розчарування” тим, що прибуття перших винищувачів не призведе до того, що росіяни втечуть до Барнаулу.  

Звісно, крім вже уражених ЗРАДОЮ ТОТАЛЬНОЮ у другу групу будуть переходити розчаровані з першої. Тому що завищені очікування формують непропорційне розчарування. Тому давайте трохи про раціональне. 

Надані літаки не мають мети докорінно змінити ситуацію на фронті. Не тому що партнери цього не хочуть, а тому що не можна бажати неможливого. 

Літаки самі по собі можуть стати фактором Х, якщо ти можеш розплющити вороже ППО і залишити його авіацію на землі. Ну як американці в Іраку. Але нам такої функції не підвезли і не підвезуть. Росія, яка починала війну з тотальної переваги у повітрі, не зуміла подолати українську ППО і за 30 місяців війни не змогла зробити ані  авіацію, ані ракети вирішальним фактором війни. 

Нам, щоб досягти такого, потрібно було попередні 30 років робити тільки те, що інвестувати у авіацію. І то не факт, що ми б зуміли досягти бажаної деякими спостерігачами картини. Бо це надто дорогий і амбіційний план. І в плані техніки, і в плані інвестицій у науку і інфраструктуру, і у питанні підготовки пілотів. Пройти відповідний шлях за 2,5 роки навіть за допомоги партнерів - неможливо. 

Але кожен літак, навіть якщо він не веде до капітуляції Путіна за 15 хвилин, зменшує можливості росіян - можливості завдавати ударів КАБами по військовим і цивільним, дозволяє ефективніше збивати ракети і ударні БПЛА ворога, зменшує тиск на лінію фронту, на енергетику, на критичну інфраструктуру загалом. 

Кожна партія F16 не зводить до нуля ймовірність того, що росіяни влучать в чергову лікарню чи будинок. Але значно зменшує ймовірність цього. Війна як явище це взагалі гра ймовірностей. Будь-яке покращення балансу на нашу користь - це добре. 

Тобто кожен літак стає компонентом дуже багатофакторної війни, де працюють люди, арта, бронетехніка, БПЛА, наземна ППО тощо. Тим компонентом, який буде працювати на подальше виснаження Росії і вичерпання її військового потенціалу. І так, коли країна гонить на фронт танки 50-х років, розповідати про її “невичерпні ресурси” доволі кумедно. 

Хочемо більшого? Так, це природно. Хочете швидше? Це теж природно. Але я, якщо чесно, не бачу ніяких “підводних каменів” у історії з літаками. Підготовка пілотів, інфраструктури, розгортання геть незвичних бойових машин такої складності за 2 роки - це, насправді, до біса швидко. На рівні окремого подвигу. 

Тим більше для України поки немає іншого плану, ніж виснажувати ворога, поступово розширюючі власні технічні можливості. І так, ці літаки і ті, які ще прийдуть - основа нашої післявоєнної безпеки. Бо країна з літаками і ракетами вже набагато більш небезпечна ціль для нової агресії, ніж країна фактично без літаків і ракет, якою ми були до 24.02.22. 

Тому не очікуємо див. Але свій внесок літаки зроблять. В те, щоб Україна збереглася як держава і ми знову жили у мирній країні. 

Дякую за увагу. 

0 Користувачів і 10 Гостей дивляться цю тему.