, що валійці стали об'єктами потужної інформаційної атаки, потоку дизінформації. Фейсбук видавав їм рекламні оголошення, що таргетували їхні страхи, сіяли ненависть і були тотальною брехнею - про те, що Турція вступає в ЄС, про засилля і насилля мігрантів, яких неможливо асимілювати, про економічний занепад.
Це реклама, яку неможливо проконтролювати. Її бачать тільки жертви, кожен свій месседж. Невідомо, яка цільова аудиторія, які були меседжі, хто і скільки грошей залив у ту кампанію. Британські слідчі встановили, що лише в останні дні перед референдумом кампанія за вихід з ЄС витратила на рекламу понад 750 тис. фунтів, і це були гроші, відмиті через "ліву" прокладку.
Парламент Великобританії кілька разів запрошував Цукерберга свідчити, але отримував відмови.
І от ми підійшли до суті. Усі повноцінні демократії мають жорсткі закони, що забороняють підкуп виборців. Британія має такі закони з 19-го століття. Бо підкуп виборців ламає електоральну систему, дозволяє людям з ресурсом домагатися голосувань на свою користь.
Але тепер ці закони західних демократій не працюють через disruption by technology. Вони просто не пристосовані до того, що виборцями будуть жорстко маніпулювати у чорному ящику фейсбуку, гугла та їхніх "дочок".
Заточити меседжі під кожного користувача-громадянина. Кожному своє - кому антикорупцію, кому пенсії, кому мовне питання. Максимально уникати конкретики в публічному полі - бути хорошим для всіх і без зачіпок для критики. Ось ефективна інформаційна політика майбутнього. Політика, під тиском якої демократії падають, як стіни замків під бомбардами.
Почитайте пости Цукерберга, наприклад. Вони максимально вилизані. За мир у всьому світі і проти всього поганого.
Вам нічого не нагадує? Мені здається, з нами успішно провернули той же трюк, що й з британцями у 2016-му. Британці зараз розгублені, злі на безпорадну владу і готуються до величезних збитків від Брекзіту без змазки. Але принаймні вони на острові і Росія від них далеко.
"Democracy is not guaranteed, and it is not inevitable, and we have to fight and we have to win and we cannot let these tech companies have this unchecked power. It's up to us -- you, me and all of us. We are the ones who have to take back control."
Посилання на виступ TED (нажаль без перекладу):
https://go.ted.com/CNznЩе цікавий виступ на TED, стосовно впливу на вибори у США з боку росії, і та-сама технологія (вже з субтитрами):
https://go.ted.com/CyodDmitry Lozinsky писав про технологію, за кілька днів до другого туру:
Так вот, ребята. Со мной вот что происходит: я вижу (не прочитал, не посмотрел в телевизоре, не услышал от блогера, я вижу сам!), что в наш с вами дом собираются впустить афериста.
Я занимаюсь рекламой всю свою профессиональную часть жизни. Так же, как строитель укажет на невидимые мне проблемы в фундаменте здания, как программист быстро увидит невидимые моему глазу ошибки в коде, так я вижу маркетинговые технологии, вероятно, не видимые строителю и программисту. Таковы расклады.
Я никогда не забываю, что Кокакола - это не Санта Клаус и бубенчики, а газированная вода с кучей химии; Джонни Уолкер - это не чувак, шагающий по шотландской степи к свободе, а просто виски. Я всегда смотрю на этикетку в графу "состав". А рекламные технологии - это всегда обман. Красивый или не очень, - разный. Я сам этим занимаюсь.
Для меня совершенно очевидно, что Зеленский - на 100% технологии. Все что я знаю о Зеленском-политике, - это технологии, которые вывели его на первые места в рейтингах.
Он стартовал с большим плюсом. Но этот плюс он получил вовсе не как политик! И это важно. Мы выбирали между вином и рубероидом - двумя не сравнимыми вещами. И продолжаем выбирать сейчас. Конечно вино вызывает более приятные эмоции, чем рубероид. Но ведь нам нужно застилать крышу. Знаете, что нужно сделать, если вам нужно застилать крышу, а продавцу нужно продать вам вино? Нужно перевести разговор в эмоциональное русло.
Стартанула компания. Сначала градус ненависти был поднят на уровень небывалый даже для новейшей истории Украины. Затем, поддерживалась температура. В принципе ненависть к власти - это и есть главный месседж Зеленского. Если вы в этом месте подумали, что ваши пристрастия к Зеленскому основаны вовсе не на ненависти к Порошенко (персональной), я вас разочарую. вовсе и на ней.
А если подумали, что чувства к действующей власти весьма обоснованы, то я вас опять разочарую. Три месяца назад у вас не было этих чувств, эмоций и этих оснований. Они появились недавно. буквально - с началом предвыборной кампании Зеленского. Возможно для вас это не очевидно. Но я пишу здесь о себе и это очевидно для меня.
И кампания действительно грандиозная. Никто уже и не интересуется, где в ней фейк, а где правда. Дискурс переведен в эмоциональную плоскость и дальше им управляют развлекательные технологии. К этому добавляются рекламный, вирусный маркетинг, черный ПР.
Все тексты, транслируемые Зеленским, их эмоциональный слой, их информационный слой, смыслы, направление внимания зрителя - во всем этом присутствует жирный набор манипуляций. И это охренительно работает!
Такого никогда не было! Я видел такое только в кино! Это выглядит восхитительно! Но это самая крупная на&бка в истории. Возможно мировой.
Я часто имею дело с рекламными текстами, я сам пишу рекламные тексты. Я хорошо чувствую, где и как можно использовать манипуляцию. Меня сложно провести на этом поле. Сейчас я вижу шулера, который уже настолько очаровал жертву, что больше не стесняется и карты из его рукава просто сыпятся на стол. Причем шулер, судя по всему, - не Зеленский.
Повторяю, я не пытаюсь вас завербовать. Я объясняю свою активную позицию.
Дорогие друзья, которые выберут нам нового президента! Я так нервничаю, потому-что своим профессиональным взглядом вижу, что нас наё..ывают. А меня еще ни разу не пытались н..бать ради моего блага.
Okes Petriv пропонує використати таку-саму систему, для боротьби з нею самою:
Ці вибори в Україні дуже яскраво продемонстрували що демократія як метод прийняття колектвних зважених рішень зламана остаточно. Система де голос кожного є рівнозначним, в епоху соціальних мереж просто приречена на провал, і цим вже мало кого здивуєш.
Грамотна локалізація та сегментація аудиторії, визначення ключових емоційних триґерів в кожної з груп, тарґетовані меседжі націлені на збільшення емоційного відклику відносно керуючої емоції (страх, бажання помсти, відчуття малозначущості, юнацький максималізм та відчуття "боротьби з системою", відчуття образи, відчуття меншовартості і т.д.) дозволяє керувати реакціями мас, та створювати в їхній уяві такі образи які забажаєш. Ми побачили, що ця зброя здатна змусити 73% людей обрати своїм представриком на міжнародній арені маріонетку-блазня що грає пісюном на піаніно та є абсолютним нулем у всіх сферах окрім кривляння.
Немає сумніву що найближчі декілька років ми спостерігатимемо застосування цієї зброї в більшості західних демократій.
За півроку будуть парламентські вибори.
Я пробував апелювати в дискусіях з "хакнутими" людьми до раціо, аргументації, логіки - марно. Покищо я не бачу зброї яку можна протиставити цим новим технологіям маніпуляції окрім неї самої.
Як би нам не хотілось виглядати високоморальними в своїх очах - нам потрібно визнати: або старі "еліти"(зокрема з ворожих держав) за допомогою зомбі узурпують владу остаточно і більше ніколи її не випустять з рук, або нам самим доведеться навчитись керувати арміями зомбі.
Активна аудиторія фейсбуку не така вже й велика - 1-1.5 мільйона людей, але хороша новина в тому що як правило це соціально активна частина решти населення. Якщо взламати мізки цих 1.5 мільйонів - можна буде опосередковано взламати і решту.
Для цього потрібно декілька ключових кроків:
1. Отримати соціальний граф який слугуватиме картою бойових дій за свідомості зомбі.
2. Отримати вхідну інформацію про вподобання, репости, коментарі всіх активних вузлів графу
3. Розмітити (автоматично) граф на емоційні типи (за ключовою емоцією яка змушує діяти, репости і т д)
4. Розділити граф на інформаційні басейни які мають велику внутрішню звязність та однакові джерела контенту (групи, комюніті навколо певних блогерів, активісти, локальні соціальні глобули)
5. Класифікувати джерела контенту за домінуючою емоцією. (Видання, блогери, групи, активні "репостери" з великою кількістю однотипних підписників і т д)
6. Обрахувати ремапінг інформаційних потоків таким чином щоб групи людей з певною керуючою емоцією отримували контент який атакує саме цю емоцію.
Це не потребає створення контенту, достатньо зарепостити меседж який атакує відчуття помсти чи патріотизму створений якимось користувачем в групі де концентрація людей які вразливі до таких емоційних трігерів достатньо велика та гомогенна
7. З кожної групи обрати вибірку в декілька чоловік які максимально типові і з періодично парсити активність цих юзерів (лайки, репости, емоційні реакції) відносно ключових месседжів для можливості оцінки ефективності атаки на відповідну групу.
В ідеалі хотілося б уникнути створення контенту, якщо робити все грамотно - люди самі створюють месседжі які ефективно атакують певну емоцію, проблема в тому що не завжди в оточенні даних людей знаходиться критична маса вразливих до цієї емоції споживачів контенту. Відповідно задача зводиться до логістики.
Залишилось визначитись із тим кого поза системою ми можем підтримати на цих виборах і почати гострити зброю.
Зараз в мене запущений парсинг українського фейсбуку в декілка потоків(сторінка інформації (якщо відкрита), активність за останній час, список друзів, емоційні реакції).
З поточною швидкістю парсинг займе ще близько 1.5 місяця (фейсбук постарався щоб ускладнити цей процес максимально)
Якщо в когось із вас є ідеї як можна оптимізувати процес, моделі або дані які можуть спростити взлому свідомостей, або експертиза в подібних заходах - буду вдячний за фідбек.
Пора самоорганізовуватись, зомбі залишаться зомбі, питання тільки в тому кому належатиме ця армія емоційних роботів.
Ну і найпростіша маніпуляція подачею новини, коли незначне, але покращення, видається за значну зраду:
#як_це_працює
Дивіться котики, зараз я вам на пальцях покажу, як вам засирали мізки всі 5 років, а ви їли і причмокували.
Прикладом буде історія з видачею АМКУ дозволу Ахметову на викуп акцій двох обленерго.
Дивіться, яка історія.
Акції наших обленерго досі належать російській компанії. Зараз Ахметов має намір частину викупити. Оскільки в результаті він володітиме понад 35% акцій конкретного обленерго, для такої покупки за законом потрібен дозвіл АМКУ (ну бо є загроза монополізації).
Процес почався не вчора. І на черзі ще кілька обленерго.
Звісно, АМКУ дає дозвіл. У виборі між російським власником і нашим, природньо, що краще наш.
А тепер дивимося, як цю новину висвітлюють і коментують #недорогенькі і в соцмережах: АМКУ дозволив монополізувати, Порох подарував Ахметову на прощання, Ахметов привласнив, Ахметов загарбав...
І що ми маємо? Класичний рефрейминг. Новину, яка по своїй суті є радше позитивною (ну так, Ахметов олігарх, але це все одно краще, ніж російський власник, а альтернативи наразі не спостерігається), висвітлюють у суто негативному світлі, нвмисне замовчуючи, що власність була російською, і проектуючи ненависть на Пороха.
Більше того, цинічність методички полягає в тому, що це пхають під радісними дописами про прийняття закону про мову. Оскільки зчитали аудиторію, і зрозуміли, що висвітлювати цю новину в негативі немає сенсу, то вирішили зіпсути її в такий спосіб.
Ви думаєте, це поодинокий випадок? Ні. Саме так це працювало всі 5 років. З кожною подією. Нам послідовно і цілеспрямовано згодовували негатив.
Добилися звільнення полонених? Замість щирої радості коментарі про домовленості з Медведчуком, про те, що їх не так зустрічають, вимучили на перевірках і ще купа всілякої локшини на розвішані хомячками вуха.
Отримали безвіз? А хто на нього гроші має?
Посилили санкції? Та то не санкції, Путіну на них плювати, їх все одно скоро відмінять.
Нове озброєння? А хто його на фронті бачив?
Матеріальна база армії? Та то не Порох, то волонтери.
Горить склад? Та то Порох навмисне спалив.
Упіймали диверсантів і не дали спалити? Та то СБУшна підстава, вони створюють видимість роботи.
І таке день у день, в різних масштабах й інтерпретаціях.
А ви дивуєтеся, звідки 73%...
Або коли зниження вартості тисячі кубів газу на 300₴ (≈4%) - подається як зниження усього на 30 копійок за куб.
І на останок - інтерв'ю людини, котра провела цю кампанію для Зе. Якщо осилили весь пост, то зрозумієте як це відбулося з нами. А попереду ще парламентські вибори...
https://tech.liga.net/technology/interview/pochemu-poroshenko-proigral-intervyu-s-onlayn-strategom-zelenskogo — почувається розумним.