На Радіо Свобода вийшло нове розслідування «П. дав добро» про розкрадання більше 1 млрд. грн. тарифних грошей. Подивіться його. Розкрадання стосувалося трьох державних обленерго: Запоріжжяобленерго, Черкасиобленерго, Харківобленерго.
Схема була проста: обленерго переуступило борг своїх споживачів на «прокладку» і деякі крупні підприємства, платили гроші за електроенергію не напряму обленерго, а «прокладці» Енергомережа. Енергомережа ті гроші виводила «наліво» або у готівку. «П. дав добро» та контактну особу.
Cпойлер
спеціалістом, але видно якось засильно розібрався, бо навіть я побачив, що це вже не умовно-пристойний заробіток 10%-20% на інвест програмах, а чистий безпрєдєл. Тоді у лютому 2015р з’явилася ініціатива введення регулятором тимчасової адміністрації на обленерго, хоча на практиці це було проблематичним. Це, скоріше, була спроба публічно привернути увагу до того, що там відбувається. Це трохи спрацювало, деякі схеми дещо мінімізувалися, а деякі були превентивно «збиті».
Але коли виступаєш проти схем, на які, виявляється, «П. дав добро», то закінчується це закономірно. Через декілька місяців моя держ служба була завершена. Підмахувати сумнівні рішення, робити вигляд, що нічого не бачу та не розумію, я не хотів і щиро заздрю тим, хто так вміє робити собі імідж реформатора. А ось Д.Вовк своєю конструктивною позицією заслужив підвищення - від в.о. Голови НКРЕКП до повноцінного голови НКРЕКП.
Хочу звернути увагу, ці мільярдні розкрадання були у той період, коли країна найбільше потерпала від російської агресії, десь у той час був Іловайський котел, активні бойові дії, курс стрімко летів до 37 грн/дол., ми випрошували новий борг від МВФ, бо інакше катастрофа.
Тоді ж були підвищені тарифи на електроенергію для населення на 280%. В країні діє єдиний «тарифний котел», тому фактично були розікрадені тарифні гроші кожного з вас. Окрім цього було «вбито» акціонерну вартість держ компаній, акціонерами якої ви є. Наприклад, Запоріжжяобленерго успішно та по нормальній ціні приватизувати вже неможливо. Якщо хтось забере за 1 грн і погасить всі борги, то це вже успіх. Хоча це друге найбільше обленерго в Україні і 5 років тому компанія коштувало навіть не десятки, а мабуть, сотні мільйонів доларів.
Також хочу звернути увагу, що ці тарифні гроші були розікрадені так, що навіть не залишили людям на зарплати. Виникли борги перед тисячама працівників Запоріжжяобленерго та Черкасиобленерго за 3-5 місяців. Люди виходили на страйки, приїжджали на пікети у Київ - а з екранів телевізора їм розповідали про реформи та боротьбу із корупцією. Навіть попередники із «злочинної влади» спочатку платили зарплати людям, а потім крали. Також, заради справедливості, таких безпредєльних схем ніколи не робили підприємства Ахметова.
І на завершення, це справа НАБУ #1, відкрита відразу після створення бюро. НАБУ взялися по-серйозному, тому основні фігуранти втікли із України ще 2 роки тому. На сьогодні їх вже немає на цих державних обленерго, там вже управляють інші. Але ось буквально на минулому тижні я мав зустріч із підприємцями, які працюють у вказаних областях. Вони мені кажуть: «Андрій, ми вже останні років 10 нікому принципово не даємо взятки. Ні мєнтам, ні прокурори, ні податковій, ні міськраді. Але нам прийшлося дати обленерго 5 млн грн взятки за приєднання до електромереж, бо хотіли розширити свій бізнес, а без взятки це було неможливо».
Дати взятку, щоб розширити бізнес, щоб створити нові робочі місця. Дати взятку, щоб платити більше податків. Дати взятку, щоб збільшити валютну експортну виручку для України. Дати взятку, щоб збільшити ВВП. За це все в Україні треба давати взятки. Крючкова вже немає в Україні. Хто дав добро на таку модель розвитку України? Куди ми прийдемо із такою моделлю? Яку країну ми залишимо своїм дітям?