Автор Тема: Українська політика до 16.08.2019

Offline Begemot Fedya

• Стать: Чоловіча
  • Україна, Київ.
Re: Українська політика
« Reply #3330 : Лютий 13, 2018, 11:28:27 »
Цитувати (виділене)
Депортований до Польщі лідер “Руху нових сил” Міхеіл Саакашвілі заявив, що збирається повернутися до України.

“Звичайно, я буду повертатися до України… Я думаю, ми знайдемо шлях, як це зробити абсолютно легально”, - сказав політик в ефірі телеканалу Zik.

Щодо маршу своїх прихильників, запланованого на 19 лютого, Саакашвілі сказав, що братиме участь в його підготовці, але наразі не зміг сказати, чи буде він на ньому присутнім.

Також Саакашвілі сказав, що зараз він перебуває у Варшаві в готелі під охороною, яку надала польська сторона. Більше читайте тут: https://tsn.ua/politika/saakashvili-zayaviv-scho-zbirayetsya-povernutisya-do-ukrayini-1108662.html
Жаль подмога не пришла, подкрепленье не прислали.
Нас осталось только два, нас с тобою наебали.
Все братушки полягли и с патронами напряжно,
Но мы держим рубежи, мы сражаемся отважно...

Offline Smooth Pimp

« Reply #3331 : Лютий 13, 2018, 11:39:13 »
По Саакашвили, кстати, многие указывают на косяк властей: он находился под расследованием, даже под домашним арестом, а тут его бац и выслали из страны.
Явная несогласованность.
Ні. Швидше за все ті справи були про всяк випадок, благо зі своїми людьми в силових структурах, що завести, що закрити їх справа невеликого часу.

Offline mxm

• Одесса
« Reply #3332 : Лютий 13, 2018, 11:41:02 »
Ні. Швидше за все ті справи були про всяк випадок, благо зі своїми людьми в силових структурах, що завести, що закрити їх справа невеликого часу.
Але ж в день висилки Саакашвілі мав прийти на допит в СБУ (і проігнорував, до речі).
Арешт вже зняли? Я так розумію, що спочатку зняти арешт і т.п., а вже потім висилка. Або хоча б узгодити.

Offline Smooth Pimp

« Reply #3333 : Лютий 13, 2018, 11:41:51 »
Польський прем’єр поставив Хмельницького в один ряд з Гітлером та Гіммлером
Цитувати (виділене)
Кажучи про історію польсько-єврейських відносин, Матеуш Моравєцький підкреслив, що суверенна Польща ніколи не виганяла євреїв. Навпаки, різними привілеями створила їм добрий простір для життя. Прем’єр-міністр також нагадав, що в Польщі вперше в Європі заборонено фальшиве звинувачення євреїв у ритуальних убивствах.

«Польські правителі скористалися мудрістю наших єврейських братів», – зазначив глава уряду.

Разом з тим, Матеуш Моравєцький, розповідаючи про гоніння євреїв у середні віки, зазначив, що в єврейській історіографії повстання Богдана Хмельницького порівнюється практично з Голокостом.

Моравецький у своєму виступі також навів слова одного з рабинів, який нібито під час недавньої конференції у Торуні поставив Хмельницького в один ряд з Гітлером та Гіммлером. Моравєцкий підкреслив, як на певні речі можна дивитися з різної перспективи. «Для наших сусідів Хмельницький – це національний герой, а для нас той, який зробив перший акорд у загибель Речі посполитої», – зазначив очільник польського уряду.

Offline Няма Донецкая

• Hero Member
  • Стать: Жіноча
« Reply #3334 : Лютий 13, 2018, 12:09:33 »
Хорошая рекомендация. Было бы неплохо такое сделать по всем городам и распространять: https://www.061.ua/news/1951084.
"Кстати, ты заметил, что этот мир полон людей, которые совершенно уверены, что прекрасно понимают, что происходит с остальными?" Макс Фрай

Offline Eney

« Reply #3335 : Лютий 13, 2018, 12:25:02 »
Хорошая рекомендация. Было бы неплохо такое сделать по всем городам и распространять: https://www.061.ua/news/1951084.
Це неможливо.  :unknown:
Цитувати (виділене)
6. Перейти в соцсетях на украинский язык

Если вам сложно перейти на украинский язык в устном общении, начните с Фейсбука. Начните писать посты и комментарии на украинском. Отдельные слова вам подскажет гугл-переводчик. А на то, чтобы грамотно сформулировать фразу, у вас будет достаточно времени (в отличие от разговора, когда свою мысль надо быстро обратить в слова).

Через некоторое время вы заметите, что ваш уровень знания украинского языка подтянулся, причем без особых усилий. А там и до разговорной речи недалеко.

Чем больше украинцев будут говорить на украинском, тем меньше мы будем поддаваться влиянию страны-агрессора, которая ведет с нами и реальную, и информационную войну.

Offline mxm

• Одесса
« Reply #3336 : Лютий 13, 2018, 12:34:54 »
Кому що, а курці просо.
Трохи відпочину від форуму, фаріонщина виводить з себе.
Це не демарш, вибачте за особисте, я обов'язково повернусь, просто зараз нема ні сил, ні бажання читати це ниття про мову.
Може щось корисне зроблю за цей час...

Offline Eney

« Reply #3337 : Лютий 13, 2018, 12:34:58 »
Цитувати (виділене)
Vadim Labas
27 хв ·
По депортации Саакашвили.
Все информационные посылы приняли линию «Порошенко депортировал Саакашвили». Но никто не обращает внимание, что основанием для такого «заголовка» является заявление самого Саакашвили и выводы его соратников, которым, кстати, такая линия не только выгодна, но и хорошо вписывается в их основное «движение» против «бариги президента».
Это называется – кто первый крикнул, тот и прав. И никто не ставит под сомнение мнение орущего.
А теперь давайте посмотрим на эту историю принимая во внимание факты.
Саакашвили задерживали Госпогранслужба при помощи полиции. Обе структуры подчиняются Министерству внутренних дел, то есть Авакову.
Отношения Порошенко и Авакова, думаю не нужно обьяснять. Они открыты для всех и ни для кого не являются секретом. Поэтому вариант «расправы» Порошенко над Сааком руками Авакова исключаем.
Знал ли Порошенко о планируемой депортации? Надеюсь, что знал. Мог ли остановить это? Однозначно нет.
Саакашвили нарушил закон. И не один. И при попытке заступиться за Саакашвили, на Порошенко полетело бы масса обвинений в стиле «президент покрывает преступника».
Теперь о политических движениях Саакашвили в Украине.
Как уже многие отметили, все что он делал - было выгодно Порошенко.
Да, приходилось терпеть все эти оскорбления, проклятья и угрозы, но этот бред очень сильно укреплял ряды поклонников нынешнего президента, а тошнотворность от используемых технологий грузинским «оппозиционером» обеспечивало стабильный рост таких поклонников.
К тому же, сам Саакашвили со своим движением не составлял конкуренцию правящей партии, а только отбирал % у политических конкурентов. Причем, как у БЮТ, так и у оппо.
Исходя из таких фактов, становится ясным, что вчера мы просмотрели очередную серию «Игр престолов». И вполне понятно, что следующая серия будет тоже интересной, хотя и очень грустной..

Offline Eney

« Reply #3338 : Лютий 13, 2018, 12:38:31 »
Кому що, а курці просо.
Трохи відпочину від форуму, фаріонщина виводить з себе.
Це не демарш, вибачте за особисте, я обов'язково повернусь, просто зараз нема ні сил, ні бажання читати це ниття про мову.
Може щось корисне зроблю за цей час...
От і підтвердження. Бо перехід в Україні українцям на українську мову це "фаріонщина"! Так що нехай запоріжці ниють і далі, нічого в них не вийде.

Offline Кіндрат Калистратович

• Hero Member
« Reply #3339 : Лютий 13, 2018, 12:41:43 »
Знал ли Порошенко о планируемой депортации? Надеюсь, что знал.
Та ладно. Надо было дотерпеть хотя бы до сегодня. А так
Ну всё, встречайте. :)
Цитувати (виділене)
12.02.18 15:18 Саакашвили можно было бы выслать, хотя я бы этого не хотел: в мои обязанности не входит решать, что с ним случится, - Порошенко
Президент Петр Порошенко заявил, что экс-президент Грузии и лидер партии "Рух новых сил" Михеил Саакашвили не имеет права заниматься политикой в ​​Украине и может быть выслан из страны. Источник: https://censor.net.ua/n3049926

Offline Ксеня

• Global Moderator
  • Одеса
« Reply #3340 : Лютий 13, 2018, 13:02:08 »
От і підтвердження. Бо перехід в Україні українцям на українську мову це "фаріонщина"!

Демагогическому приему «подмена тезиса» уже тыщи лет. Пора придумывать новые, этот уже зачастую не работает.
Фарионщина, имхо, это «агрессивный маркетинг» украинского, а не сам процесс перехода на его повсеместное использование. Но понятно, что удобнее подменить.
Cпойлер
Я понимаю тебя и уважаю за верность выбранной позиции, но поскольку у нас тут личное неформальное общение, то иногда такие настойчивые попытки «пристыдить» окружающих уже больше похожи на нарушение личных границ, чем на популяризацию и пусть даже агитацию.
В публичных общественных дискуссиях я, скорее, буду на твоей стороне. И не скорее, а наверняка. Но здесь, имхо, другой формат общения, и тут я против такой «агрессии».
Жизнь идет себе, как она и должна идти, то есть, хуже некуда. (с)

Offline Shannou

• Global Moderator
  • The world is yours
« Reply #3341 : Лютий 13, 2018, 13:05:17 »
Ничто не ново под луной, просто раньше фигуры помельче делали эту работу.

Народный депутат от Партии регионов Олег Царев утверждает, что МИД и СБУ удовлетворили его запрос о запрете въезда в Украину 36 человек, среди которых бывший Президент Грузии Михаил Саакашвили, граждане США и стран Евросоюза.
I always tell the truth. Even when I lie.

Offline Аля

• Київ. Місто мрій.
« Reply #3342 : Лютий 13, 2018, 13:09:39 »
Народный депутат от Партии регионов Олег Царев утверждает,
Царев? А разве он еще депутат?  :shok:

Тут пошукала http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat_list?skl=8
його немає
Злобная заинька

Offline Shannou

• Global Moderator
  • The world is yours
« Reply #3343 : Лютий 13, 2018, 13:11:46 »
Бывший. Новость от декабря 2013.

Offline Аля

• Київ. Місто мрій.
« Reply #3344 : Лютий 13, 2018, 13:12:31 »
Бывший. Новость от декабря 2013.
фух. А то дах їде
Злобная заинька

Offline Eney

« Reply #3345 : Лютий 13, 2018, 13:29:42 »
Цитувати (виділене)
Mason Lemberg
44 хв ·
Три роки колишні журналісти, а нині "опозиціонери", розказують нам про те, що Порошенко створив "фабрику порохоботів", завдання якої дискредитувати молодих перспективних політиків.

Розкажу вам як та фабрика працює.
От беремо "молодого перспективного політика" Ігоря Луценка. Беремо його вчорашній вброс про "Саакашвілі вивезли на офшорному літаку Порошенка".

І я тут не буду тут займатися повчанням, розказуючи Ігорю Луценку і його прихильникам, що існує така штука як Гугл, для декого з них Яндекс. Вони це й самі прекрасно знають. Власне, суть якраз в тому, що вони це знають, але брешуть і іншим і собі.
Тобто, всі ці люди цілком усвідомлено споживають і поширюють брехню.

Отже, ми приходимо до висновку, що процес, який вони називають зрадофілією є класичною копрофагією. При цьому з цього робиться культ, одне перед одним хваляться (ой, а в мене більше репостів г-на, я більше людей зміг ним нагодувати).

І мова тут не тільки про Ігоря Луценка. Мова про практично весь прошарок так званих "молодих політиків", які вже настільки заїлися, настільки обмазалися, що вже й забули, що в середовищі нормальних людей їхні звички викликають огиду. Власне, більше ніяких емоцій ці люди в мене не викликають, я вже давно перестав злитися на них, я їх сприймаю через емоцію огиди.

Тому якби Порошенку треба було створити фабрику, яка буде дискредитувати "молодих перспективних політиків", то він би найняв тих, хто зараз намагається корчити з себе його опозицію.

Offline Shannou

• Global Moderator
  • The world is yours
« Reply #3346 : Лютий 13, 2018, 13:33:32 »
ВІТАЛІЙ ПОРТНІКОВ 13 ЛЮТОГО, 2018, 12:35

Вся історія із появою колишнього грузинського президента в Україні до його депортації з нашої країни - це історія навіженства і неповаги до закону

Саакашвілі з'явився тут уже після закінчення своєї політичної кар'єри. Українців переконували в його реформаторських заслугах. Питання про те, чому успішний реформатор повинен був залишати свою країну і ховається від грузинського правосуддя, завжди залишався за дужками.

У Саакашвілі була проста відповідь на це питання - це тому, що в Грузії до влади прийшов "проросійський олігарх". На питання чому після епохи реформ грузини вибрали партію цього олігарха, а правосуддя, правоохоронні органи і медіа не виявилися незалежними, теж залишалося без відповіді. Тому що ця відповідь виявилася б неприємною і для самого Саакашвілі, і для його тодішнього товариша Петра Порошенка.

Саакашвілі призначили главою Одеської обласної адміністрації не тому, що він був видатним реформатором. А тому, що за допомогою міфу про реформатора президент Порошенко вирішив послабити вплив свого тодішнього конкурента, олігарха Ігоря Коломойського. Коломойський, енергія якого допомогла зберегти стабільність в Дніпропетровській області та не допустити її окупації Росією, міг вважати, що його нове "королівство" включає в себе і сусідні регіони. Перш за все - Одеську область, якою керував його соратник Ігор Палиця.

Призначення Саакашвілі стало одним з головних рішень, які сприяли ослабленню Коломойського і його витісненню з української політики. А сам Саакашвілі перетворився на політика вже не грузинського і навіть не одеського, а українського масштабу. Що було успішно використано Порошенком в його боротьбі з іншим конкурентом у владі - прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком.

Порошенко і Саакашвілі і тут домоглися успіху - ціною дискредитації влади як такої, розчарування населення в реформах, підміні пріоритетів - від необхідності кардинального оновлення бідної відсталої країни на боротьбу з корупцією, що перетворилася в нову релігію мас.

Однак успіх Порошенко не означав успіху Саакашвілі. Порошенко зміцнив свою владу. Саакашвілі залишився без влади. І тому, що в умовах парламентсько-президентської республіки неможливо нав'язати будь-які кадрові рішення. І тому, що він просто більше не потрібен був президенту.

І тоді Саакашвілі звернув свою пропагандистську зброю проти колишнього союзника. Він мав усі підстави бути ображеним - його використали і викинули, вибирати засоби після такої образи не доводилося.

Порошенко теж не вибирав засобів. Він позбавив Саакашвілі громадянства, звинуватив його в порушенні закону і приховуванні інформації. Але коли Саакашвілі отримував паспорт, кримінальне переслідування колишнього президента Грузії не було секретом. Просто Саакашвілі був потрібен. Тому ніхто не читав його анкет.

Після позбавлення громадянства боротьба між колишніми союзниками перейшла в фазу "мильної опери". Але цей спектакль згубний для української державності, він підриває довіру до неї. Прорив кордону, звільнення Саакашвілі прихильниками після затримання в Києві - все це зміцнювало і у жителів країни, і у навколишнього світу уявлення про Україну як про "недодержаву".

І сам Саакашвілі останнім часом говорив про Україну як про "державу, що не відбулася". А насправді ми були свідками явного небажання силовиків брати участь в конфлікті президента з його колишнім другом. Українська держава і суспільство в черговий раз виглядали не стільки слабкими, скільки роз'єднаними. Саме ця роз'єднаність і допомагає нашим ворогам.

У своїй боротьбі з Порошенком Саакашвілі все більше нагадує російського олігарха Бориса Березовського. Березовський теж сприяв приходу до влади і посиленню впливу свого друга Володимира Путіна - в упевненості, що стане головною фігурою нового режиму. А коли виявився не потрібен новому президенту, присвятив життя боротьбі з ним.

Але і Порошенко в боротьбі з Саакашвілі поводиться, як Путін з Березовським. Він використовував приятеля для посилення своєї влади, а коли той виявився не потрібен, використовував проти колишнього помічника всю міць державної машини. Просто українська машина слабша за російську. Але це - поки що.

Тому що історія з Саакашвілі продемонструвала відсутність і у влади, і суспільства елементарного почуття політичної гігієни і відрази до популізму. Мета виправдовує засоби - і для політиків, і для звичайних громадян.

Саакашвілі не може підім'яти під себе Україну просто тому, що для більшості жителів нашої країни він - чужий. І тому може спиратися тільки на підтримку секти власних прихильників і відставних політиків. Але варто тільки з'явитися сильному доморощеному популістові з такою ж енергією і харизмою - і він підімне під себе всю Україну без особливих зусиль.

І ось тоді виявиться, що Саакашвілі мав рацію і ми з вами живемо в "державі, що не відбулася

Offline Eney

« Reply #3347 : Лютий 13, 2018, 13:38:47 »
От і підтвердження. Бо перехід в Україні українцям на українську мову це "фаріонщина"!

Демагогическому приему «подмена тезиса» уже тыщи лет. Пора придумывать новые, этот уже зачастую не работает.
Фарионщина, имхо, это «агрессивный маркетинг» украинского, а не сам процесс перехода на его повсеместное использование. Но понятно, что удобнее подменить.
Cпойлер
Я понимаю тебя и уважаю за верность выбранной позиции, но поскольку у нас тут личное неформальное общение, то иногда такие настойчивые попытки «пристыдить» окружающих уже больше похожи на нарушение личных границ, чем на популяризацию и пусть даже агитацию.
В публичных общественных дискуссиях я, скорее, буду на твоей стороне. И не скорее, а наверняка. Но здесь, имхо, другой формат общения, и тут я против такой «агрессии».
Та звиздець "агресія". Оце зачепив російськомовників... Вже й нитиком став, і клеймо присобачили. Як я ще петлюрівцем не став. Хоча, думаю, це справа часу. Русский мир, він такий.

Offline Smooth Pimp

« Reply #3348 : Лютий 13, 2018, 13:40:27 »
Цитувати (виділене)
Але коли Саакашвілі отримував паспорт, кримінальне переслідування колишнього президента Грузії не було секретом. Просто Саакашвілі був потрібен. Тому ніхто не читав його анкет.
Усе, зашкварився Портников?

Offline Oak

• Hero Member
« Reply #3349 : Лютий 13, 2018, 13:44:55 »
стер

Offline Begemot Fedya

• Україна, Київ.
« Reply #3350 : Лютий 13, 2018, 13:45:18 »
Разом з тим, Матеуш Моравєцький, розповідаючи про гоніння євреїв у середні віки, зазначив, що в єврейській історіографії повстання Богдана Хмельницького порівнюється практично з Голокостом.
В еврейской историографии так оно и есть. Еврейские историки считают, что во время Хмельниччины было уничтожено около ста тысяч евреев (некоторые даже называют цифру в полмиллиона), что в процентном соотношении с общей численностью евреев в 17-ом веке в Европе дает сравнимые с Холокостом цифры. Другое дело, что насколько оправданно Хмельницкого считать "организатором геноцида" и что он вообще мог "организовать" в тех условиях. Вырвалась народная стихия и уничтожала все, до чего могла дотянуться, а евреи были очень удобной целью. Хотя еврейскими хронистами, ЕМНИП, упоминаются какие-то "манифесты" Хмельницкого, где он призывал уничтожать евреев, но они не сохранились. Но факт остается фактом. После восстания Хмельницкого еврейское население Украины (центральной и восточной, по крайней мере) практически исчезло и восстановилось только через сто лет.
Жаль подмога не пришла, подкрепленье не прислали.
Нас осталось только два, нас с тобою наебали.
Все братушки полягли и с патронами напряжно,
Но мы держим рубежи, мы сражаемся отважно...

Offline Eney

« Reply #3351 : Лютий 13, 2018, 13:50:19 »

Offline Eney

« Reply #3352 : Лютий 13, 2018, 14:05:50 »
Цитувати (виділене)
Dmytro Kuleba
7 хв ·
У 1664 році Стефан Чарнецький, польський полководець з руського роду, захопив Суботів і наказав викинути з могили тіло Богдана Хмельницького.

У 2018 році наші польські друзі знову докопалися до Хмельницького.

Антисемітизм у повстанні був. Повстання підірвало Річ Посполиту. Польща мстилася за повстання жорстоко. Це факти.

І є ще один факт: нездатність шляхти домовитися з козаками і гарантувати їм вольності в результаті завершилося тим, що спочатку Москва з'їла козаків, а потім і Польщу.

Було б добре, якби про це говорили історики і популяризували знання, які запобігають повторенню трагедій.

Але заява польського прем'єра зараз не лише дасть вектор дій полякам, а й спровокує українців. Спіраль конфлікту виведено на новий рівень і це дуже сумно.

Стримана, але принципова відповідь буде мудрістю. Але дасться вона важко.

У Польщі, Угорщині, Росії та Україні історія почала визначати майбутнє. Це просто феноменально, як у ХХІ столітті історичні образи на швидкості 4G тягнуть ключову частину Східної Європи у прірву.

Offline Eney

« Reply #3353 : Лютий 13, 2018, 14:30:14 »
Де вони всі?
:large

Offline Няма Донецкая

• Hero Member
« Reply #3354 : Лютий 13, 2018, 14:42:26 »

Тут пошукала http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat_list?skl=8
його немає
Ну так и Партии регионов уже нет...  :pardon:
"Кстати, ты заметил, что этот мир полон людей, которые совершенно уверены, что прекрасно понимают, что происходит с остальными?" Макс Фрай

Offline Solmir

• Киев
« Reply #3355 : Лютий 13, 2018, 16:13:18 »
Цитувати (виділене)
Dmytro Kuleba
...
І є ще один факт: нездатність шляхти домовитися з козаками і гарантувати їм вольності в результаті завершилося тим, що спочатку Москва з'їла козаків, а потім і Польщу.
Интересно, слышал ли этот аналитик про гетмана Ивана Выговского, про то, как тот договорился про "государство трех народов" (не только с королем, но и провели через Сейм), про  Гадячский договор? Про битву при Конотопе 1659 года? И про предательство Богуна и Сирко, которые отправились грабить союзников в войне с Россией, а потом провели в гетманы пророссийского Юрия Хмельницкого?

Offline Eney

« Reply #3356 : Лютий 13, 2018, 16:17:12 »
Цитувати (виділене)
Dmytro Kuleba
...
Интересно, слышал ли этот аналитик про гетмана Ивана Выговского, про то, как тот договорился про "государство трех народов" (не только с королем, но и провели через Сейм), про  Гадячский договор? Про битву при Конотопе 1659 года? И про предательство Богуна и Сирко, которые отправились грабить союзников в войне с Россией, а потом провели в гетманы пророссийского Юрия Хмельницкого?
Ну, він як би про це й каже. Просто не так рясно сипле прізвищами.
ЗИ: До речі, цей аналітик - постійний представник України при Раді Європи.

Offline Solmir

• Киев
« Reply #3357 : Лютий 13, 2018, 16:38:59 »
Цитувати (виділене)
Dmytro Kuleba
...
Ну, він як би про це й каже. Просто не так рясно сипле прізвищами.
ЗИ: До речі, цей аналітик - постійний представник України при Раді Європи.
Странно, а ведь шляхта таки согласилась. При этом надо помнить, что из-за особенностей польского Сейма, где теоретически должен был быть консенсус, провести через него что-либо было ну очень непросто. Так что каждый шляхтич мог орать "Не согласен" на Сейме по поводу прав украинцев, приравнивания православных священников по правам к ксендзам и т.д. Но проголосовали. Выговский смог достичь того, о чем только мечтал Хмельницкий. Затем украинцы с союзниками разбили русских в величайшей по числу участников битве. И тут же нашлись предатели, купившиеся за русские рубли и обещания Москвы.

Offline Solmir

• Киев
« Reply #3358 : Лютий 13, 2018, 16:43:22 »
Кстати, в Киеве нет улицы Выговского. Зато есть Сирка (с советских времен) и Богуна, есть ныне лицей имени Богуна. А улица Выговского не ближе Ирпеня.

Offline Шо?

« Reply #3359 : Лютий 13, 2018, 16:49:54 »

...факт остается фактом. После восстания Хмельницкого еврейское население Украины
(центральной и восточной, по крайней мере) практически исчезло
и восстановилось только через сто лет.
ИМХО, натягивание совы на глобус.
Хмельницкий, как личность, тут не при чем.
После того, как евреев повыгоняли из большей части европейских государств,
Польша стала для них землей обетованной.
Польские короли дружили с евреями.
Потому, что они знали ремесла. Но главным образом, потому, что евреи не стеснялись заниматься ростовщичеством,
потому, что у них были деньги, и потому еще, что они не страдали излишней гоноровостью,
мешавшей шляхте самой выжимать деньги у быдла, в том числе, у посполитых (украинских и беларусских крестьян).
Шляхта часто нанимала евреев в качестве управляющих.
Для посполитых, соответственно, такие евреи были врагами.
Плюс, льготы, которые еврейской религии и кагалам в городах предоставляли короли
в противовес притеснениям, которым подвергалось православие после каждой последующей "унии"...
В результате иногда ключ от православной церкви хранился у управляющего-еврея,
и он решал, будет ли в церкви служба: недостаточно старались посполитые -  церковь в воскресенье была закрыта.
Короче, евреи были опорой короля и шляхты.
Вот и резали евреев, которые были, практически, беззащитны, и в 16-м, и в 17-м, и в 18-м веке.
Просто при Хмельницком Речь Посполита ослабла и не могла защитить евреев.
Хмельницкого поляки сейчас выбрали просто для того, чтобы лишить украинцев своих героев.
Пусть даже таких...

0 Користувачів і 18 Гостей дивляться цю тему.