Cпойлер
Виклики, які стоять попереду, є величезними. Пуерто Ріко потерпає від років фінансового дефіциту та відповідної боргової ноші. Водночас, фінансовий план відновлення ліквідності та кредитоспроможності відкриває величезні можливості. Реалізація цього плану має стати першим кроком, який поверне впевненість і стабільність інвесторам та 3,5 мільйонам громадян США. Ці кроки в поєднанні зі структурними реформами, спрямованими на покращення конкурентоспроможності економіки, та стратегією економічного зростання, сфокусованою на закріпленні сильних сторін Пуерто Ріко, дадуть можливість досягти економічної стабільності, залучити інвесторів, створити робочі місця, забезпечити економічну міць та підвищити стандарти життя населення.
Під час мого перебування на посаді Міністра фінансів з 2014-го до 2016-го року Україна показала приклад виходу зі складного фінансового становища. Режим суворої економії, реструктуризація боргу, структурні реформи – саме ці заходи у сукупності змогли зупинити економіку на краю прірви та повернути до фінансової стабільності й відновлення, а саме від зниження ВВП на 10% у 2015 році до зростання ВВП майже на 2.0% у 2016 році; від витрат бюджетних коштів у розмірі понад 50% ВВП у 2014 році до трохи більше 44% у 2015 році; від інфляції понад 25% у 2014 році до трохи більше 12% у 2016 році. Не зважаючи на війну, Україна змогла об’єднати фінансову, монетарну та економічну стратегії для відновлення економіки країни після років недбалого управління. Я планую використати цей досвід в Пуерто Ріко та вірю в те, що злагоджена робота всіх зацікавлених сторін поверне Пуерто Ріко на шлях до економічної та фінансової стабільності.
Я вдячна Раді PROMESA за довіру та з нетерпінням чекаю на початок нашої співпраці з радою, губернатором, урядом Пуерто Ріко та всіма зацікавленими сторонами, щоб відновити й пожвавити економіку Пуерто Ріко та повернути процвітання її населенню.
Я також пишаюсь тим, що є одним з перших українців, якого призначено на високу міжнародну фінансову посаду. Поруч з багатьма східноєвропейцями, які вже відіграють значну роль у Світовому Банку, Європейській Раді, Європейській Комісії та Парламенті, ООН, НАТО та інших організаціях, українці будуть відігравати ще більшу роль в міжнародній суспільній політиці завдяки своєму досвіду, освіті, таланту та відданості.
Я буду продовжувати свою роботу з розвитку ціннісно-орієнтованого лідерства в Україні на посаді Голови Ради директорів Аспен Інституту Київ. Я також залишаюсь членом Дорадчої Ради Львівської бізнес школи Українського Католицького Університету та почесним членом-нерезидентом Атлантичної Ради.
Кожен день протягом останніх 25-ти років я віддавала Україні, працюючи на її благо. Я буду і надалі всебічно її підтримувати.