Наши тепловики разослали рассчетки за тепло с корректирующим коэффициентом 2.25, в то время как за весь прошлый год он не подымался выше 1.4 кажется. Горсовет, с мэром во главе, устроили такой разгон, что прислали новые расчетки с коэффициентом 1. И я теперь чешу репу, кто же будет покрывать реальные затраты. 
А было бы неплохо, если бы в квитанциях или хотя бы где-нибудь на сайте была расшифровка этого коэффициента из
постановления Кабмина.
Я, например, знаю одну нормативную цифру для своего расчета - 39,58 грн/кв.м. А там сразу:
ТО – одноставковий тариф на послугу з централізованого опалення для населення (фізичних осіб) житлових будинків без будинкових та квартирних засобів обліку теплової енергії, гривень за 1 кв. метр (гривень за 1 куб. метр) за розрахунковий період протягом опалювального сезону
(з податком на додану вартість);
qн і — норма витрати теплової енергії в і-му місяці опалювального сезону на опалення 1 кв. метра опалюваної площі (1 куб. метра об’єму) житлових будинків, яка врахована у встановлених тарифах на послугу з централізованого опалення для населення (фізичних осіб) у разі відсутності у квартирі (будинку садибного типу) та на вводах у багатоквартирний будинок засобів обліку теплової енергії;
N — загальна тривалість опалювального сезону, яка врахована у встановлених тарифах на послугу з централізованого опалення для населення (фізичних осіб) у разі відсутності у квартирі (будинку садибного типу) та на вводах у багатоквартирний будинок засобів обліку теплової енергії.
tср о і — середня розрахункова температура зовнішнього повітря для відповідного населеного пункту, яка врахована у встановлених тарифах на послугу з централізованого опалення в і-му місяці, °С;
Туз — умовно-змінна частина двоставкового тарифу на послугу з централізованого опалення для населення (фізичних осіб) житлових будинків без будинкових та квартирних засобів обліку теплової енергії, гривень за 1 кв. метр (гривень за 1 куб. метр) за розрахунковий період протягом опалювального сезону (з податком на додану вартість)
Если бы давалась расшифровка таких расчетов хотя бы на госсайтах, то это был бы первый шажок в сторону "прозрачности" ценообразования, о котором так много говорят. Вроде бы государство для людей, т.е., оно должно объяснять, почему 2,25, а не люди сами рыться в постановлениях, нормативах и т.д.
Есть проект 104.ua. Боже мой, я впервые получил возможность узнать баланс своего счета по газу, не удивляясь возле касс, откуда такие цифры, не получать процеженное сквозь зубы "ещё не начисляли, а посмотреть по компьютеру нельзя" и т.д. Я впервые почувствовал, что государство видит во мне не только скота, но и на пару клеточек организма человека! Вот и по теплу можно было бы сделать такой же шаг. Даже нужно, это ведь теперь 70-80% квартплаты и нередко больше 50% дохода семьи из двух работающих человек в умирающей глуши вроде моей. Просто написав несколько цифр на сайте, можно было бы снять часть подпитки псевдотарифных сборищ.