Чому мовчав Наливайченко?
Відповідь на це питання, у світлі відставки останнього, дає у своїй редакційній статті тижневик "Дзеркало тижня". Зокрема, видання вказує на захоплення колишнього голови СБУ виступами на телебаченні.
"Піару екс-голова СБУ приділяв дуже багато уваги. Зараз це в тренді. Але якби широкій громадськості довелося дізнатися, які реальні можливості для упередження подій в Криму та на сході були змарновані головою СБУ у березні 2014 року, вона б вжахнулася. І Аксьонов, Губарєв, Безлер, Пушилін добряче би випили за здоров"я Валентина Олександровича", - ділиться інсайдерською інформацією Юлія Мостова.
Обіцянки і погрози розповісти все після відставки я чула від десятка колишніх господарів головного кабінету на Володимирській... Просте питання вбиває все: а чого ж ви раніше мовчали?
Наливайченко розумів, що час його відставки неминуче настане, як і знав, що йому запропонують посаду голови Служби зовнішньої розвідки, але він зробив вибір на користь політичної кар’єри.
"Президент вважав за необхідне відправити Наливаченко не стільки до "лісу", скільки в "депо" - політичний тупик, яким для амбіційного екс-голови СБУ стало би заслання до СЗР. Наливайченко прекрасно розумів, що враховуючи рівень довіри у його стосунках з президентом, через півроку його могли би зняти з посади голови зовнішньої розвідки без зайвого галасу тихим указом президента. Мало того, за півроку про нього могли би і забути. Адже голова СБУ, що сидить у телевізорі, це непрофесійно. А голова зовнішньої розвідки, що намагається робити те саме, - взагалі глупо", - пише газета.
Утім, політична кар’єра Наливайченка також може не скластися, незважаючи на, здавалось би, вигідні стартові умови.
"Обіцянки і погрози розповісти все після відставки я чула від десятка колишніх господарів головного кабінету на Володимирській. Чемодани компромату ще нікому не допомогли зробити політичну кар'єру, а зробити чистішою країну - і поготів. Просте питання вбиває все: а чого ж ви раніше мовчали?" – пише пані Мостова.
http://www.bbc.com/ukrainian/press_review/2015/06/150620_weeklies_review_sx