Саме тому в західних країнах бізнесмени, які йдуть в президенти, сенатори і т.д. намагаються до виборів розрулити зі своїм бізнесом. Інакше будуть шпиняти їх весь час, а в порівнянні з західними журналістами - українські журналісти це ще діти (дурні, деколи непрофесійні, але діти).
Якщо відволіктися від очевидних провокацій типу третього Майдану, то по "розрулити зі своїм бізнесом" у мене зараз є думка, що це можливо тільки теоретично.
А на практиці, мабуть, краще, якщо в політику йдуть професійні політики, а не відомі бізнесмени.
Якщо бізнесмен не готовий вийти в кеш або віддати гроші на благодійність, або й те, і інше, то все рівно буде конфлікт інтересів.
І навіть сліпий траст в нашому випадку не допомагає, хоча б тому, що це не буде сліпий траст. Не знаю, що там думають Ротшільди, але ідея сліпого трасту йде дальше, ніж просто передача в управління.
Тому, чесно кажучи, мені вже й не так цікаво, передав чи не передав він свої активи.
Ідея сліпого трасту не в тому, щоб віддати активи в повне управління і навіть формальне володіння, а в тому, щоб ні сам політик (в нашому випадку Порошенко), ні хтось інший, не знав і не міг знайти, щодо яких активів суб'єкт є вигодонабувачем.
Тобто, фактично, це мало б виглядіти десь так: Ротшільди беруть активи Порошенко, продають там все чи частку, щось купують, знову продають, десь вкладують і таке інше, тобто займаються повним управлінням активів, не питаючи думки самого Порошенко і не інформуючи його. І ні він, ні хтось інший, не знає, кому належить "Рошен", наприклад. Тому ніякого конфлікту інтересів.
Якщо він сам не управляє, але кожна собака знає, чий це актив, то тоді можливість для такого конфлікту завжди залишається. І не важливо, хто управляє активом і хто його номінальний власник.
Тому для себе я розумію, що кращого способу не було, але на майбутнє треба 10 раз подумати, перш чим вибирати бізнесмена.
Це не означає, що не треба вибирати, тому що між бізнесменом Порошенко і "незалежним та професійним" політиком Ляшко я все ж таки виберу Порошенка. Так хоч буде зрозуміло, де може бути той конфлікт інтересів, тоді як у випадку Ляшка треба буде здогадуватись, за кого він там на розкладушці
дупу рве старається.