Є питання про порядок придбання авто (вживаного, у фіз. особи фіз. особою).
Наскільки я зрозумів, найбільш "правильними" варіантами є два:
1) Оформлення договору купівлі-продажу у нотаріуса з подальшою перереєстрацією ТЗ в сервісному центрі МВС.
При цьому і від продавця і від покупця нотаріус вимагатиме або присутності дружин/чоловіків і покупця і продавця або наявності нотаріально засвідчених заяв від них (що вони не заперечують проти укладання договору).
Власне, питання викликане тим, що я тут, а дружина далеко. І скільки часу і зусиль займе оформити нотаріально засвідчену заяву - не дуже добре собі уявляю.
Сімейний Кодекс України, стаття 65. Цікавими й корисними для тебе є частина 2, в сенсі наслідків укладення договору без згоди дружини (це я не натякаю, а про всяк випадок), та частина 3.
Стаття 65. Право подружжя на розпоряджання майном, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя
1. Дружина, чоловік розпоряджаються майном, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, за взаємною згодою.
2. При укладенні договорів одним із подружжя вважається, що він діє за згодою другого з подружжя. Дружина, чоловік має право на звернення до суду з позовом про визнання договору недійсним як такого, що укладений другим із подружжя без її, його згоди, якщо цей договір виходить за межі дрібного побутового.
3. Для укладення одним із подружжя договорів, які потребують нотаріального посвідчення і (або) державної реєстрації, а також договорів стосовно цінного майна, згода другого з подружжя має бути подана письмово.
Згода на укладення договору, який потребує нотаріального посвідчення і (або) державної реєстрації, має бути нотаріально засвідчена.
Останнього разу, коли ми покупали автівку чоловіку (2017) та продавали земельну ділянку (2021, була оформлена на мене), й я й чоловік надавали один одному письмові згоди на ці дії.
Так, мені теж здається що згода другої половини необхідна тільки якщо купуєш в кредит.
За замочуванням ти збираєшся витрачати ваші спільні гроші. Закон встановлює презумпцію згоди, але все ж таки згоди, а не те, що її не треба, якщо це не кредит.
Це я вже так, додатково.