Угу, рішення впустити людей приймали волонтери, ПЕСЕЛі теж волонтери друкували, гроші з бюджету теж самі випускали. Субсидії 50 зл. в день всім, хто надавав притулок українцям, теж волонтери платили.
Як там, мігратнтів на Білоруському кордоні все ще треба впустити? Чи вже попустило?
1. Усі країни ЄС, які межують з Україною, відкрили кордони для українців. Так, ПЕСЕЛІ і допомогу видавала держава. Я не писала, що вона не допомагала тоді. Але ти мабуть взагалі не зрозуміла, про що був мій перший пост
2. Не 50, а 40. А зараз виплата 40 злотих на день діє тільки 120 днів з моменту приїзду у Польщу.
3. Ні, не попустило. Щодо мігрантів на Білоруському кордоні - у мене досі немає хорошої відповіді на це запитання. Я знаю, що цей кризис був спричинений рашкою та білорусією, але те, що робив польський уряд - не дозволяючи волонтерам допомагати людям, які блукали по лісах та гинули, включаючи дітей і жінок - це жахливо. Мені шкода цих людей.
Ну чого ПО давала відповідь -- впустіть, а потім розберемося. Але ж це влада бере на себе відповідальність. Волонтери і опозиція тільки допомагають людям.
Про те, хто давав дах в перші місяці -- біженці жили в усіх школах, муніципальних готелях, в усіх осередках, де були великі площі, без участі місцевої влади все це не діяло би. Деякі живуть там і донині. Так, громадяни у себе теж людей приймали, але як з’явилася можливіть отримати субсидію від держави, всі пішли і отримали (і правильно).
В першому пості я все прекрасно зрозуміла. Простіть за банальність, але історія не знає умовного способу (сослагательного наклонения). Але можу дати вправу для фантазії і подумати, як би воно все було для українців, якби при владі була ПО. Я не люблю Туска, але і проросійським його не вважаю. І сволотою не називаю (хоча з Путіним цілувався, але тоді всі цілувалися).