Автор Тема: Нотатки про насущне

Offline Volf Ram

• Hero Member
  • Стать: Чоловіча
  • Russia delenda est.
Re: Нотатки про насущне
« Reply #2700 : Липень 11, 2025, 22:17:44 »
Армія - це ж не кара, а життєво необхідна інституція.
Нажаль, влада робить все щоб думали навпаки.

Offline Солоха

• Стать: Жіноча
  • Я не крило, я дзьоб
« Reply #2701 : Липень 14, 2025, 09:44:33 »
Дмитро "Калинчук" Вовнянко

ГУР повідомив що в Росії добряче поменшало запасів балістичних ракет. Наразі фіксують 250 Іскандерів + 50 півкорейських ракетоподібних. Проти 580 у травні.
Ця ніби прохідна новина насправді неймовірно цікава. Наразі рано робити висновки. Цілком можливо що ситуація зміниться. Але. Якщо чисельність балістики у Москви буде зменшуватися надалі. Або якщо Москва перестане застосовувати балістику. Або якщо Москва час від часу стрілятиме балістикою а кількість ракет змінюватися не буде.
Все означатиме, що сталося те про що я не раз писав - Москва почала економити на закупівлях чіпів, контролерів та іншого електронного приладдя для балістичних ракет.
Писав неодноразово, економічні проблеми Москви, так, не призведуть до голодних бунтів. І так, Москва радісно доведе своє населення до рівня коли велосипед і керосинка стануть розкошем. Але.
Елементну базу для ракет, КАБів, крилатих ракет та ФПВ Москва не виробляє. Вона змушена її купувати - за кордоном. У т ч у Китаї. Купує дорого, бо навіть Китай продає Москві комплектуючі через посередників у третіх країнах. І Москва змушена не просто купувати - а ще й злити Китаю свій ринок авто та заплющувати очі на вивезення китайцями лісу. І далеко не тільки.
Отакі у Москви "дивовижні" союзнички. З Іраном та Північною Кореєю у Москви стосунки такі самі - товарно-грошові і ніяк не дешеві.
Якщо Москва стала економити на виробництві ракет - це дуже добре. Бо якщо стали економити на балістиці - наступні на черзі крилаті ракети і КАБи, потім ТеГерані (шахеди), а там і до ФПВ справа дійде.
Наразі не час відкорковувати шампанське. Але за динамікою спостерігати має сенс.

Offline Shannou

• Global Moderator
  • The world is yours
« Reply #2702 : Липень 14, 2025, 09:47:05 »
там якщо новину дочитати, написано, крім того, як стало відомо з даних розвідки, окупанти наростили виробництво у порівнянні з 2024 роком і тепер виготовляють 60 ракет на місяць замість 40.
https://www.unian.ua/weapons/skilki-raket-maye-rosiya-u-gur-rozkrili-kilkist-balistiki-v-okupantiv-13065648.html
плюс зовсім не враховуються ракети від С-300, якими кацапи постійно по нам луплять.
I always tell the truth. Even when I lie.

Offline Солоха

• Я не крило, я дзьоб
« Reply #2703 : Липень 14, 2025, 09:59:26 »
 Так ніхто за шампанським поки не біжить. Але що з лісами біля Байкалу і та власним автопромом, вони пишуть самі. Що там ще залишилося? Регулювання цін  та заморожування вкладів за давніми рецептами. Імхо, динаміка стала, Новина, до речі, з фб Вовнянко

Offline В.И.Лемминг

• Hero Member
  • добрый, но гуманный
« Reply #2704 : Липень 14, 2025, 11:28:04 »
Проте шахедів кацапи кліпають дохуя і більше. Менше іскандерів слаба втіха.
Тю, ля, а шо?

Offline Shannou

• Global Moderator
  • The world is yours
« Reply #2705 : Липень 14, 2025, 12:05:08 »
Так ніхто за шампанським поки не біжить. Але що з лісами біля Байкалу і та власним автопромом, вони пишуть самі. Що там ще залишилося? Регулювання цін  та заморожування вкладів за давніми рецептами. Імхо, динаміка стала, Новина, до речі, з фб Вовнянко

так економіці там гайки, заморозка вкладів однозначно буде. просто вони чомусь розраховують от прям зараз прорвати фронт і до кінця осені захопити всі 4 області і вийти до Одеси.
I always tell the truth. Even when I lie.

Offline Солоха

• Я не крило, я дзьоб
« Reply #2706 : Липень 14, 2025, 13:52:25 »
Фраєр боїться здати назад?

Offline Milena

« Reply #2707 : Липень 14, 2025, 17:34:54 »
Та в нього ж перемога позаду!

Offline Солоха

• Я не крило, я дзьоб
« Reply #2708 : Липень 14, 2025, 18:21:00 »
Та в нього ж перемога позаду!
  :grin:

Offline Солоха

• Я не крило, я дзьоб
« Reply #2709 : Липень 15, 2025, 05:37:14 »
І нема на то ради :mad:

Цитувати (виділене)
Президент Київської школи економіки (КШЕ) Тимофій Милованов переконаний, що якби Києво-Могилянська академія була приватним ВНЗ, вона могла б робити набагато більше, ніж зараз. Про це Милованов сказав в інтерв'ю LIGA.net.

"Державні університети нічому не вчать. І безвідповідально їм виділяти гроші просто так, особливо під час війни. Держава платить зарплату людям, які калічать дітей, коли ці гроші потрібні на армію. У ВНЗ це знають, беруть хабарі, щоб прилаштувати тих, кому потрібна відстрочка від армії, але плачуть, що все погано і їм всього мало", – сказав президент КШЕ.
За його словами, бажання придбати Києво-Могилянську академію, "це була, звісно, провокація", "щоб наголосити – всі повинні змінюватись".
"Могилянка непогана, але вона теж зв’язана різними державними регуляторками і не працює на весь свій потенціал. Якщо ми, університет без імені, можемо нафандрайзити великі гроші на кампус, то що б могли вони? Залучити сотні мільйонів доларів. Але зараз у них одні проблеми. Якби Києво-Могилянська академія була приватним ВНЗ, вона могла б робити набагато більше, ніж зараз", – зазначив президент КШЕ.
https://biz.liga.net/ua/all/nedvizhimost/novosti/mylovanov-mohylianka-mohla-b-zaluchyty-sotni-milyoniv-dolariv-iakby-vona-bula-pryvatnoiu

Offline Volf Ram

• Hero Member
  • Russia delenda est.
« Reply #2710 : Липень 15, 2025, 13:36:26 »
Нагадую, що мілованов дебіл, в чому він сам зізнався. :pardon:

Offline Солоха

• Я не крило, я дзьоб
« Reply #2711 : Липень 15, 2025, 14:37:39 »
Нагадую, що мілованов дебіл, в чому він сам зізнався. :pardon:
Дебіл-дебіл, а нерухомостіі нахапав, щк й Могилянку йому подавай

Offline RedCat

« Reply #2712 : Липень 17, 2025, 09:09:51 »
Цитувати (виділене)
Історія створення та ліквідації Міністерства національної єдності може стати ідеальним кейсом для слухачів Національної академії державного управління при Президентові України.
В тому сенсі, що можна в самий неефективний спосіб здійснювати держуправління, створивши міністерство під конкретну особу (ще й “зашкварену”), при цьому нагнувши Парламент, витративши купу грошей платників податків і не маючі жодної за це відповідальності. До речі, а сама Академія може щось сказати з цього приводу? Чи так жити зручніше?!
Національна єдність виявилися портфелем без ручки, по якій потопталися й викинули. Плановане приєднання функцій міннац’єду до Міністерства соціальної політики, сім’ї та єдності України – це не просто вже не смішно. Це  – черговий хибний крок в тому ж напрямі. З таким же успіхом можна було приєднати ці ж функції  до Міністерства молоді та спорту…  Але, мабуть, справжньою метою є прикрити витрачання грошей на однойменну Агенцію з національної єдності, рішення щодо якої Кабмін прийняв в останній день, під гаслами важливості бюджетних витрат на “соціальне” міністерство… А робити будуть те ж саме - відкривати "виборчі хаби" за кордоном, бо ж сьогоднішні можновладці самі собі перебування при владі не продовжать...
Якщо вже так хотіли, щоб про вас не сказали, що ви покінчили з "національною єдністю України", то краще би вже призначили Міністра єдності без портфеля – було б принаймні дешевше і чесніше.
Допоки українським громадянам будуть навішувати локшину на вуха за їх же рахунок через марафон Єдиних новин про важливість “перестановки ліжок” і не звертати увагу на ціну та ефективність здійснення влади – податки із зароблених ними важкою працею грошей будуть і надалі розбазарюватися! 
Чи можна було знайти рішення? Звісно! Частина функцій роботи із українцями за кордоном покладена на МЗС. Підсильте кадрово ЗДУ (закордонні дипломатичні установи) та не забирайте гроші у МЗС з профільної Державної програми на кулінарні телешоу – був би кращий результат.
Це – не помилка. Це - "плювок в обличчя" тих, хто розуміє, що така якість державного управління неприпустима під час оборони країни, але, на жаль, їх думка черговий раз проігнорована цією владою!
Україна потребує не косметичних перестановок осіб в уряді. Україна конче потребує покращення якості державного управління під час широкомасштабної війни!
Валерій Чалий

Offline AVI

« Reply #2713 : Липень 17, 2025, 09:27:59 »
Цитувати (виділене)
@Ярослав Грицак
... У світі є близько двох тисяч народів – і тільки двісті націй. Шанси народу стати нацією досить невисокі: 1 до 10. Це дуже низький шанс.
... Нація – значно складніший конструкт. Якщо, умовно кажучи, народ – це трава, то нація є газоном; тобто якщо народ – це хащі, то нація – це сад або парк.
... Українці використали свій шанс у винятково невигідних ситуаціях. Нагадаю: Валуєвський циркуляр, Емський указ, насильство, яке ми бачили у Другій світовій війні, і все інше: наші шанси стати нацією були дуже невисокі як статистично, так і історично. Зважаючи на перешкоди, які стояли перед українцями, можна вважати це справжнім чудом.
Cпойлер
Ми не розуміємо характер цього чуда, але воно є подиву гідним.
В українській історії було принаймні три періоди, три фази, коли українці реально зникали, коли про зникнення цієї групи говорили як про доконаний факт. Це кінець 18 століття, коли після ліквідації козацької держави козацька еліта активно інтегрувалася в російське дворянство. Нагадаю, тоді головним образом була розрита могила – тобто Україна, яка похована, яка прекрасна, красива, героїчна, але це вже минуле, в майбутньому цього не буде. Її можна оплакувати, вона варта найтепліших споминів – але вона померла і її не воскресити.
Другий момент – 1860-ті, коли в Російській імперії видали Валуєвський циркуляр, який сказав, що українців, української мови нема, не було і не буде – і тоді ж тут, в австрійській Галичині, перемагають москвофіли. В умовах, коли у двох частинах України перемагає російський проєкт, шанси на появу українського проєкту були майже нікчемні.
І третій (згадаю зі свого життя – той, хто має більш-менш відповідний вік, може пам'ятає) – у кінці 1970-х чи на початку 1980-х навіть у Львові було відчуття, що справа погана. Я недавно перечитував есей Мілана Кундери "Трагедія Центральної Європи". У примітці (важливо читати ці footnotes) він пише про те, чим Радянський Союз небезпечний: він призводить до знищення цілих народів. І далі Кундера пише такий footnote: правдоподібно, ми є свідками зникнення української нації. У 1984 році. Коли бачиш оцей перелік подій, то розумієш, що національна стійкість українців є навіть вищою, ніж стійкість українців як народу.
... Чому? Бо завше є люди, які не звертають уваги на нібито об'єктивний стан історії, а починають розвивати свої проєкти, які йдуть проти історії. Дуже умовно кажучи, ними є:
- Тарас Шевченко у першому випадку, коли зникала козацька Україна;
- Франко – у другому випадку, коли зникала Україна в Галичині;
- та Василь Стус – у третьому.
Ми зазвичай вживаємо імена національних поетів, бо вони є найбільш символічними. Це фігури першого ряду, а за ними тисячі менш знаних.
... Кожна людина в кожному суспільству потребує міфу. Без міфу ніхто не може жити, жодне суспільство. Без міфу ми всі перетворюємося на таких собі егоцентриків-егоїстів, які не мають спільної мети, нас нічого не клеїть. Міфи – те, що нас клеїть. Міф – це не про створення якоїсь зручної правди. Міф – це про те, що робить нас великими, про те, що дає нам відчуття, що ми більші насправді, ніж ми є, і що маємо якусь особливу місію.
... Крім всього, мають бути інституції, які ці емоційні міфи зберігають, примножують і роблять їх більш ефективними. Має бути хтось, хто будує пам'ятники, друкує «Кобзар», готує бутерброди на Євромайдані, збирає донації на армію. Коротко кажучи, мають бути інституції. Сталін казав, що кадри вирішують усе; моя теза – інституції вирішують все.
Підставово ці інституції – це кав'ярні, університети, нецензурована преса, вільна Церква, міське самоврядування. Більшість таких інституцій виникли не тут, не на цій території. Більшість інституцій прийшли з Заходу. Географічна близькість до Заходу надзвичайно важлива, бо це близька територія, де цей досвід може передатися. Це, на мою думку, є однією з причин, чому в Росії так швидко зникають етнічні групи. За останні роки там не стало 13 етнічних груп народів Сибіру, а деякі перебувають на грані знищення. Їх вбили двічі: вперше фізично, а вдруге в пам'яті – ніхто не знає про них і не згадує про їхню боротьбу за виживання, бо вважається, що вони цю долю прийняли.
... Ми не зможемо зрозуміти, що робиться в Україні, якщо не візьмемо до уваги того, що сталося в останні двадцять років:  в Україні тепер грошовий, людський капітал мігрує зі сходу на захід. Війна це рішуче прискорила, але це було вже перед війною, навіть перед 2014 роком, а зараз стало масовим. А культурний капітал мігрує із заходу на схід. Я декілька років перед війною був у Миколаєві, і мене найбільше втішило – приходиш і бачиш кав'ярні, галицькі пляцки, шоколад по-львівськи і таке інше. Я не про якийсь галицький шовінізм – а про те, що це західна культура, яка йде на схід. Мені розповідають про новий центр гіпстерства в Києві, це Рейтарська вулиця: пройдіться по ній – і раптом матимете відчуття повністю такого собі Львова. Йде трансплантація тієї культури, яка є дуже важливим елементом стійкості.
Що далі? Перемога.
Але повертаюся до початку: ми маємо два елементи стійкості – стійкість виживання і стійкість самовираження, стійкість народу і стійкість нації. Зараз можливий третій елемент стійкості: або життя в умовах апокаліпсису – або (і це найбільший виклик) перетворення цієї стійкості в стабільний розвиток, сталий розвиток. А це ключовий момент стійкості і в Україні, і у всьому світі – чи ми зможемо витримати такий темп без катастрофи. Історики вважають, що цей стан переходу триває більш-менш п'ятдесят років. Ми вже тридцять років маємо. Але не скажу, що лишилося двадцять років, бо є ефект війни, війна прискорює. Багато речей, які були неможливими перед 24 лютого, на жаль, сталися. Хоча вони би сталися і так, але не такою ціною і не такими темпами. Виклик залишається той самий: стійкий розвиток перевести в сталий розвиток. Іншими словами, спасти себе і спасти ціле людство.

Offline Volf Ram

• Hero Member
  • Russia delenda est.
« Reply #2714 : Липень 17, 2025, 10:31:26 »
грошей будуть і надалі розбазарюватися! 
Розбазарити це витратити дарма, а в цьому випадку гроші тупо крадуться, що і є метою усіх цих постійних роз'єднань і злягань міністерств.

Offline Garfield

• Nederland
« Reply #2715 : Липень 17, 2025, 18:28:49 »
роз'єднань і злягань міністерств.
Влучно. :smilie5:
Homo homini felis est.

Offline RedCat

« Reply #2716 : Липень 17, 2025, 20:12:02 »
шось у Філла останнім часом ніфіга не гумор

Offline Солоха

• Я не крило, я дзьоб
« Reply #2717 : Сьогодні в 08:12:55 »
Дмитро Биков is with Dmytro Bykov.
  ·
Дві новини, які мене шокували за останні два дні: це холоднокровне вбивство курсантом (рекрутом) двох інструкторів на полігоні під час стрільб та сьогоднішнє повідомлення в ЗМІ про не менш холоднокровне вбивство військовослужбовцем роти охорони ТЦК мобілізованого киянина.
Об'єднує ці дві події лише одне - жорсткість, яка призвела до смертей людей.
У випадку з рекрутом, що отримав зброю для стрільб, розвернувся в сторону інструкторів і розстріляв їх впритул, є підстави вважати, що чоловік діяв сплановано. Буде розслідування і воно виявить не булінг рекрута інструкторами, а злий умисел рекрута завдати побільше шкоди військовослужбовцям ЗСУ, в якій він не намірений був служити, бо прихильно висловлювався в сторону окупантів. Це кандидат на СЗЧ, або на добровільну здачу в полон під час першого ж вогневого контакту, або до нього. Вже є свідчення інших рекрутів щодо психотипу цього рекрута, були підняті психологічні тести, де проаналізовано його стабільний психічний стан.
Це кандидат на отримання покарання і відбування покарання у місцях позбавлення волі.
Випадок із вбивством військовослужбовцем роти охорони ТЦК кваліфіковано за підозрою у перевищенні повноважень під час виконання службового завдання по "поставці мобілізаційних ресурсів". Цього могло б не статися, якби чоловіка не тягали по полігонам, де від нього відмовлялися навчальні центри один за одним, а оформили і відпустили на чотири сторони. Не розумію для чого таких мобілізувати, яка користь від них в ЗСУ?
 До людини поставилися як до непотребу. І для мене в цьому ставленні нічого не змінює алкогольна залежність людини. Ніхто не дає права забирати життя, проявляти надмірну жорстокість, що призводить до смерті.
Оцінювати обидві події буде суд. З приводу ТЦК, то інструкції мають коригуватися щодо таких людей, інакше в ЗСУ і надалі мобілізуватимуть людей, які там не потрібні за станом здоров'я. Це мінімум, що можна зробити у цій ситуації, яка буде тільки поглиблюватися. А максимум - це дійсно реформування системи ТЦК із розробкою адекватних рекрутингових інструкцій на заміну застарілих алгоритмів роботи ТЦК.

Offline Volf Ram

• Hero Member
  • Russia delenda est.
« Reply #2718 : Сьогодні в 10:14:08 »
Не розумію для чого таких мобілізувати, яка користь від них в ЗСУ?
Не розумію коли хтось досі не розуміє що ТЦК побудовано не задля користі ВСУ чи взагалі мобілізації.

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.