Хай тут буде. З основними героями знайома особисто
Oleksandra Antropova
34m ·
Шалена нічка або на запорізькому напрямку без змін
Драма на дві дії.
(Текст ретельно цензуровано).
Дійові особи:
Мати - інтелігентна українська жінка
Батько - інтелігентний український чоловік,
Юрасик - їхній син, майбутній український інтелігент
Собака Багіра - ссавець
Кішка Дейнеріс - ссавець
Павучок Гриць - павукоподібне
Фікус Геннадій - покритонасінна рослина (роль без слів).
Блєдіна - кцпська металобрухтова хйня.
Дія 1
На годиннику 23.55. Типовий Калідор багатоповерхівки, де мешкає інтелігента українська родина.
У Калідорі замріяна мати прямує з одного кінця в інший, мугикаючи добру пісеньку на мотив "Йеллов сабмарін".
Мати: Ші-сят-три тищі
мертвих (запікано),
дохлих (запікано)
Сраних (запікано).
Блєдіна: ХЄРАК!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Собака Багіра: гав-гав-гав-гав-гав!
Двері праворуч відчиняються. З-за них вистрибує Юрасик.
Юрасик (гучно): шановні батьки! Прослідуйте у коридор, коли ваша ласка!
Мати: прямуйте у коридор, пани добродії! Христа ради, покваптеся!
З-за дверей ліворуч статечно виходить батько.
Батько (з цікавістю в голосі): Ну що, шановне панство і панянство, а як ви дивитися на те, щоб здійснити променад у підвал?
Юрасік (голосно): Ласкаво прошу всіх до підвалу!
Мати (ще голосніше): прямуймо ж у підвал, любі члени моєї родини!
Починає лунати сигнал повітряної тривоги.
Мати: гроші, ліки, документи!
Юрасик: Батьку, дозволь поцікавитися, куди хоч прилетіло?
Батько: я так думаю, десь поряд з одним із загальноосвітніх закладів одного з мікрорайонів нашого рідного міста, козацької колиски - Запоріжжя.
Юрасик підходить до третіх дверей, відчиняє.
Юрасик (гукаючи у двері): Надю, моя люба сестро, запрошую тебе у підвал! Пані Надіє, не гайте часу, блєдіни поодинці не літають! (Павза).
Юрасик (до матері): Мамо, рідна моя нене, дозволь запитати тебе, якщо дозволиш, де наразі перебуває твоя донька, моя сестра?
Мати: Зосталася з ночівлею у своєї найкращої подруги Насті.
Батько: Я дозволю собі поцікавитися, якщо, звичайно дозволиш, моя люба дружино Олександро Володимирівно, мати моїх дітей, а де мешкає ця гідна панна, найкраща подруга нашої дорогої донечки Надії Настя?
Мати: у районі зупинки громадського транспорту Ромакс.
Юрасик: Настійно рекомендую тобі якнайшвидше зателефонувати Надії!
Батько: Не гай часу, адже згаяного часу і конем не доженеш!
Мати тицяє у телефон, прикладає до вуха, потім знову тицяє, і знов прикладає. І так тричі поспіль.
Юрасик пристібає Багірі ошийник з повідком, чіпляє повідець до ручок однієї з дверей.
Багіра (тихесенько): У! У! У!
(Крокує калідором зправа наліво, протягуючи за собою повідець).
Тим часом батько виносить з-за однієї з дверей тривожну валізку, складену заздалегідь.
Батько (перечіпляючись через повідець): Ой, не варто було, тобі, сину, чіпляти повідця на ручку однієї з дверей коридору нашої квартири! Я б порадив тобі поки що зачинити її у туалетній кімнаті.
Юрасик: Красно дякую тобі, батьку, за мудру настанову!
Юрасик відчиняє четверті двері та заводить за них Багіру. Зачиняє двері.
Собака Багіра (з-за дверей): У-у-у-у-у!!!
Мати (додзвонившись нарешті до Надії): Добрий вечір, моя люба донечко! Як погодка на Ромаксі? Як здоров'ячко Настіної матусі? Переказуй їм вітаннячка од мене! До речі, ти жива? Так, ми теж чули блєдіну. Отже, чи не пройти б вам у найближче сховище? Як зачинено? Ой, леле, лишенько, хай йому грець! Прямуйте у тамбур, шановні, коли ваша ласка!
Юрасик: Зателефонуй бабусі Олені Юріївні! Адже вона теж мешкає неподалік від епіцентру вибуху блєдіни!
Мати з першого разу додзвонюється до своєї матері, бабусі Юрасика і Надійки Олени Юріївни.
Мати: Вітаю тебе, моя ріднесенька мати! Як ти себе почуваєш? Так, ми теж чули блєдіну. Вже у тамбурі? Які ж ви молодці! Я хочу тебе попередити, щоб ти переказала рятівникам, на випадок крайнього армагеддончика, що після того, як вони розберуть завали, відпочинуть, потім нехай подивляться про всяк випадок розвалини підвалу, ми з високою вірогідністю перебуватимемо там. Ой, не кажи! Нехай кляті (запікано) повиздихають!
(Чемно вислуховує відповідь своєї мами, киваючи головою). Воістину п*зда, мамо!
Юра: Де поділася наша Кішка Дейнеріс? (Зазирає за одну з дверей, гукає) Дейнеріс!
Мати (зазираючи за інші двері, гукає): Дейнеріс!
Батько виходить, повертається зі шматком курячої печінки, з якої звисає куряче серце.
Батько: Дейнеріс, кушать!
Кішка Дейнеріс стрімко вибігає з третіх дверей.
Кішка Дейнеріс: Няяяяяяяяяяв!
Дейнеріс хижо вгризається в печінку, Батько запхає її разом із печінкою в рюкзак.
Дейнеріс: Ня...
Cпойлер
Усі крім ссавців і блєдіни надягають поверх білосніжних, ретельно відпрасованих вишиваних сорочок теплі речі. Чоловіки взуваються у начищені до блиску мешти. Мати взуває підбори, що дуже вдало гармоніюють з її верхнім одягом та візерунком на вишиванці.
Юрасик: Стривайте! А давайте на доріжку заспіваємо нашу, "Ой у лізі червона калина"?
Уся родина окрім четвероногих ссавців на три голоси виконує а капела гімн січових стрільців, усі п'ять куплетів.
Першим виходить Юрасик. В одній руці у нього телефон з увімкненим ліхтариком, в іншій тривожна валіза Мати, як істинна леді, бере невеличку п'ятикілограмову косметичку з декоративною та доглядовою косметикою, ретельно складену заздалегідь. Останнім іде Батько. В одній руці повідок з Басею, врятованною з туалетної кімнати, в іншій рюкзак з Дейнеріс.
Дія друга
Сходовий майданчик. На сходовому майданчику серед уламків скла і грудочок землі лежить бездиханне тіло фікуса Геннадія.
Собака Багіра (до Геннадія): гав-гав-гав-гав-гав!
Кішка Дейнеріс (Красномовно дивиться з рюкзака на Багіру. Її погляд висловлює різкий осуд дій чотирилапої подруги).
Батько: обережно, скло. (Бачить мертве тіло Геннадія) Обережно, дохла квітка.
Юрасик: Це не квітка, це Геннадій.
Батько: Ви були знайомі?
Юрвсиу: Так, одного дня наш сусід Валерій Іванович нас представив один одному.
Мати: Мій коханий чоловіче Олексію Ігоревичу! Будь ласкавий, візьми Багіру на руки, в іншому випадку її лапи отримують порізи від уламків скла!
Батько ігнорує прохання своєї дружини.
Уходять.
Інтермеццо.
На сцені з'являється Павучок Гриць. Павучок Гриць виконує пластичний етюд під марш запорозьких козаків, паралельно декламуючи одну з поем Тарасика Григоровича Шевченка. (Імпровізація вітається). Геннадій продовжує лежати, не змінюючи пози.
Поки Гриша цитує Тараса Шевченка, тривогу скасовують.
Дія друга, продовження
(Там же)
На сходовий майданчик повертаються втомлені Батько, Мати, Юрасик, Собака Багіра та Кішка Дейнеріс.
Знову лунає сигнал повітряної тривоги.
Мати: Який жах! Доведеться знову прослідувати в укриття!
Батько: ризикну припустити, що блєдін сьогодні у наше місто більше не залетить. Адже, згідно з нашою прадавнею запорізькою традицією, спочатку вибух, потім тривога. Отже якщо вибух тривозі не передує, то і вибуху не буде.
Мати сплескує руками і закохано дивиться на Батька. Але про всяк випадок виносить на сходовий майданчик стілець, собаку багіру прив'язує до ніжки, кішку Дейнеріс запхає назад у рюкзак. Сідає на стілець.
Батько: Треба прибрати скло і з почестями поховати Геннадія.
Батько обводить крейдою тіло Геннадія, Юрасик замітає скалки і грудочки землі.
Скло дзеленчить, Геннадій мовчить, бо трагічно загинув.
Мати дивиться у телефон. З телефона вилазить монотонний голос:
Щодо ситуації на лінії фронту на Запорізькому напрямку, то на цей час вона залишається без суттєвих змін.
Занавес.
P.S.: На світлинах: краєвид з мого вікна учора, вирва, сувенірні рештки кцпської металобруїтової хйні.
https://www.facebook.com/sashantropova/posts/pfbid0xvgS8Kp681Q2Dm6kH82TBg35fZDnTMogrbsfFxKfg3xkdL2JpLgwF9znsqz2Q43Pl