Антон Санченко
·
Дайджест 27 березня 2026
1. У Сполучених Штатах існує культ невігластва, він завжди був. У політичному і культурному житті постійно відчувався вплив антиінтелектуалізму, його підтримувало хибне уявлення про демократію, яка начебто означає, що “моє незнання рівноцінне твоєму знанню” (с) Айзек Азімов
2. СБУ провела обшук в Поплавського. Йдуть до джерел. Юного орла звинувачують в тому, що він завищував кількість студентів в Поплавку і отримував на них фінансування від держави. На стипендіях барижив?
3. Укрінформ: КВІР оголосив про закриття Ормузької протоки. А досі що було?
4. УНІАН: Зеленський у Джидді підписав договір про співпрацю у оборонній галузі з Саудівською Аравією. Зустрівся з нашими експертами, які вже тиждень там. Сподіваюсь, це Світан.
5. Свобода: Рубіо прибув на саміт G7 у Парижі. Тиснутиме на союзників щодо Ірану. Вже мабуть спіймав облизня.
6. Мілітарний: Британія та Франція головуватимуть на засіданні начальників штабів з 30 країн щодо розблокування Ормузу. Без США. Перше засідання вже відбулося 19 березня, європейські країни вже перекидають кораблі у дві точки збору: до Кіпру і в Південно-Західну частину Індійського океану.
7. УНІАН: запасів СПГ на Тайвані після бомбардування катарських газових терміналів залишилось на 11 днів. Це основне джерело енергії на Тайвані, і може позначитися на виробництві чіпів (90% світового виробництва). Ось чому Китай на них так зуби точить.
8. Журналісти Української правди знайшли в передмісті Барселони нардепа Юзіка. З лотком яєць. Ось до чого людей доводять яйця по 17, доводиться на закупи їздити в Іспанію.
9. Еспресо: Соціс провів нове опитування до віртуальних партій Залужного й Буданова додалася ще неіснуюча партія Гетманцева-Кіма-Терехова, яка також випереджає Слуг народу. ЄС на п’ятому місці. Хочу таки, щоб мені показали гуся, який голосуватиме за Гетманцева.
10. Укрінформ: 7 корпус ДШВ відбив широкий наступ пушкіністів під Покровськом. Намагалися прорватися на мотоциклах.
11. Сибіга: 31 березня в Києві відбудеться зустріч з Каєю Каллас та міністрами зовнішніх справ країн ЄС. Приурочено до річниці трагедії в Бучі.
12. ВМС: російські кораблі базуються в Новоросійську і рідко виходять у море. А на Балтиці?
13. LB: Усть-Луга досі горить.
14. РБК: бензин подешевшав на 3 гривні тільки на заправках Укрнафти - до 68,99 грн. На решті заправок здачі нема.
15. УП: ОАЕ готові долучитися до міжнародної коаліції з розблокування Ормузу. Вони разом з Бахрейном хочуть отримати на це мандат ООН. Аби ці всі коаліції не почали битися між собою.
16. FT: Фольцваген хоче перепрофілювати один зі своїх заводів на виробництво елементів ізраїльської системи ППО «Залізний купол». Хто б це сказав в 1947 році, що німці ще вироблятимуть ізраїльську зброю.
17. ЄП: Китай відмовився підтвердити перенесені дати візиту Трампа. Спочатку Ормуз, потім тьорки.
18. Укрінформ: Індія й Росія домовляються про відновлення поставок СПГ вперше з початку війни. Мабуть Катар Іран бомбив на пряме замовлення Росії.
19. NV: Генеральний директор Palantir Алекс Карп заявив, що в епоху ШІ на ринку праці виживуть лише прикладні професії або нейровідмінні люди. Вобщем, всі українці, схоже на те, що виживуть.
20. УП: Український інститут да Центр Довженка оголошують конкурс на дослідницьку резиденцію в Одесі, присвячену творчості Кіри Муратової. Я вжщемайже експерт, я знаю, де зупинка Кіри Муратової.
21. Трамп, який програє демократам вибори в окрузі «Мар-а-Лаго» у республіканській Флориді — це все одно що «Наша Україна» проходить в міську раду Єнакієво у 2011-му. (с) Олег Карпюк