Автор Тема: Тупичок военных аналитегов. Війна.

Offline Фрипп

Re: Тупичок военных аналитегов. Війна.
« Reply #270 : Вересень 08, 2022, 11:58:47 »
Gleb Parfenov

Очень толковая статья нашего главкома Валерия Федоровича.
Видно, что понимание и оценка вещей на уровне и соответствуют реальным положениям вещей. Ни добавить, ни убавить.
Отдельно все-таки хочу отметить тот факт, что уже выработалось мнение, которого придерживаюсь и я сам. Но вот не озвучивал.
Даже э если вернуть Крым – Кремль не сдастся.
Он в принципе не сдастся. Именно поэтому здесь также говорится, что следует войну переносить на территорию России. Здесь я подчеркну то, что это необходимо. Многие поняли под словами главкома то, что он объявил террор гражданам России. Это не совсем так. Принуждение бывает разного рода.
Слова Залужного означают следующее. Если в зоне досягаемости украинской разведки, украинской артиллерии и ракет оказывается любая вражеская инфраструктура – она должна быть уничтожена. ТЭЦ, железнодорожные депо, насосные станции, очистные сооружения. Все, что кардинально снижает уровень жизни человека в регионе.
И это с минимальными репутационными потерями для Украины. Если уж идем в НАТО, то и воевать надо по-западному, вбивая врага в каменный век.
Но и этого будет мало. Ведь подобное еще не вовлекает в войну прям все население России. Для этого нам надо принудить РФ к мобилизации, в самом паскудном ее виде. Так, как это было в ЛДНР. Так, как это идет сейчас с «Вагнером» и зеками.
К тому моменту украинская армия будет обладать колоссальнейшей группировкой. Уже пристрелянной в боях.
Любое наступление российских мобиков на ВСУ будет превращаться в локальное Полунино. В первую очередь, благодаря российскому воинскому «гению» и никакущему качеству подготовки солдат. И вот уже тогда картина в РФ будет совершенно иная.
Такая, что… Вполне возможно, генерал Ходжес не просто так сказал о распаде России. Это уже не фантастика, а вполне реальное и выполнимая задача.

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3566162-ak-zabezpeciti-voennu-kampaniu-u-2023-roci-ukrainskij-poglad.html

Offline Eney

• Стать: Чоловіча
« Reply #271 : Вересень 08, 2022, 20:07:05 »
Відео за посиланням

Цитувати (виділене)
Это пост для россиян. Посмотрите на вот это. Я не знаю это анало-говнет или говнет-анал, но то, что это стоит на вооружении вашей армии - это факт. И в итоге вы видите, что под видом современной российской радиостанции "Азарт" Р-187П1, в армию системно поставляется китайский дешевый баофэнг, который тупо всунули в новый российский корпус рации. В пустышку. А потом русня удивляется, что "вторую армию мира" гоняют сцаными тряпками и подсрачниками.

Подумайте о том, кто распилил бюджеты на эти рации и кто затем построил себе дома на Рублёвке. А в итоге, ваши солдаты остались без связи и их просто перебили. И это не единственный случай. Теперь понимаете, почему дети и родственники Шойгу, Медведева и других ваших царьков не воюют? Потому что они знают какое говно стоит на вооружении в российской армии. Делайте выводы, россияне. Хотя... Для вашей власти вы все одно расходный материал, холопы и возможность пилить деньги на схематозе. )))

https://t.me/BerezaJuice/20079

Offline bobr.dobr

« Reply #272 : Вересень 08, 2022, 23:35:09 »
Відео за посиланням
Якийсь підозрілий ролик.
Той факт, що загалом роїсянська електроніка - це на 90% китай, сумніву не викликає. Але тут виходить так, що "екран" зеленої "радіостанції"-то просто паперова наклейка. Це навіть для москалів занадто.

Offline Volf Ram

• Hero Member
  • Russia delenda est.
« Reply #273 : Вересень 09, 2022, 00:19:49 »
Якийсь підозрілий ролик.
Теж не зрозумів. Ну, ввімкнути можна, а на кнопи як натискать?

Offline invariant

• Київ <-> Вінниця
    • Шарага
« Reply #274 : Вересень 09, 2022, 05:55:55 »
Схоже на містифікацію. Розбирали той "Азарт" на початку літа - як на середину 2000-х досить непогана комплектація. Може, скінчилася, а викрутитись якось треба.  :sarcastic:
Ну, ввімкнути можна, а на кнопи як натискать?
То від лукавого. Забили заздалегідь один канал і досить.  :sarcastic:
« Останнє редагування: Вересень 09, 2022, 06:07:46 від invariant »
...І ми важкі несем мішки із написом "U235"...

Offline Фрипп

« Reply #275 : Вересень 10, 2022, 15:48:30 »
Anton Pavlushko
59m  ·
X
Буря в Херсоні - день 12-й
Вирішив продовжити свою рубрику про статистику російських втрат в цій операції. Буду називати всю операцію "Буря в Херсоні" - красиво, показово. Можливо я створив назву, що війде в підручники історії України
Хоча справа не тільки в Херсоні. Про це я написав на третій день (02.09.): "ще не відомо під якою назвою вона увійде в історію..." - зараз це стало вже очевидно, а тоді ще було багато відкритих питань. Цього разу теж не буду писати багато думок і напишу про них дещо пізніше.
Отже, за початок операції я умовно візьму 29./30.08. - зрозуміло, що до цього готувались декілька місяців. Серпень був взагалі місяцем "хімарсів". Поганий для росіян серпень плавно продовжився вже у вересні. Випалено було просто дуже багато всього. Це була така собі артпідготовка. А далі понеслась...
За 12 днів операції маємо наступні російські зведені втрати:
- 5150 особового складу ( = 2-4 полки, або 1-2 бригади - то вже як і що рахувати)
- 189 танків ( = два танкових полки, це дуже багато)
- 315 БТР/БМП ( = 3-4 улюблених росіянами парашутно-десантних полки)
- 199 артилерійських систем ( = 9-16 артилерійських дивізіонів, це артпідтримка декількох дивізій)
- 32 РСЗВ ( = 2 артдивізіона)
- 13 систем ППО
- 5 літаків
- 9 гелікоптерів
- 54 БПЛА
- 238 автомобілів
- 15 спецтехніка (понтони, РЕБ-и і ко)
Отже, за 12 днів ЗСУ перемололи декілька армій умовної Угорщини (чомусь згадав саме про цю країну). Ми якось звикли кожного дня дивитись десятки нових відео з роботою наших ПТРК, вже ці чергові спалені танки по херсонських посадках та харківських лісах нікого не дивують. І так кожного дня...
Про особовий склад (5к) - по всіх ділянках фронту, додаючи мобіків з ДНР-ЛНР, більшість в результаті обстрілів і т.п. Можна не вірити в цю цифру, але просто йдіть у твіттер дивитись на фотографії згорілої російської техніки. Хтось в ній їхав, кудись не доїхав. На всі цих тисячах квадратних кілометрів звільнених територій хтось намагався оборонятись - не вийшло. А воно до того йде, що кількість звільненої території скоро будемо міряти в умовних "люксембургах". Ми ще здивуємось кількості полонених. І так, виявилось, що тактика росіян затикати свої прогалини "мобіками" зіграла з ними поганий жарт. А достатньо своїх людей, щоб тримати таку велику лінію фронту у них нема. Зменшити лінію фронту - удар по амбіціях Путіна.
По танках та бронетранспортерах дуже гарні втрати - нагадаю для естетів, що вкопаний в землю Т-62 на Херсонщині зараховується до танків, а МТЛБ до бронетехніки. Третій армійський корпус (3-АК) їде-їде, а до Херсона поки так і не доїхав. А втрати вже несе.
Втрати по артилерії - це як гармати так і САУ. Сюди додайте міномети, які знищував на відео Байрактар. Проблеми з артою в росіян почались ще в середині серпня, коли злітати знищувались склади та колони з новим БК. Без пального та боєкомплекту вся арта - це дорогий металолом у полі, що поступово буде знищено вже українською артою, яка просто "краще, швидше та довше" (патентуйте новий слоган для ЗСУ). Якусь зграйку САУ чи РСЗВ навіть особливо в лісі не сховати - суровий український саморобний дрон все побачить. "Зоопарк" з різних систем артилерій країн світу на озброєнні ЗСУ дістане до всього.
По системах ППО - AGM-88 продовжує хресну ходу по відспівуванню російських ППОшників. Там зараз працюють якісь самогубці...
По літаках-гелікоптерах начебто втрат небагато (хоча по грошах це якраз дофіга!), бо росіяни особливо не наважуються залітати в зону дії українських ППО. Був один вдалий день 08.09., коли під час Ізюмського наступу російська авіація вилетіла відпрацювати по ЗСУ, але лінія фронту рухалась так швидко, що поки вони долетіли, то опинились вже за лінією фронту. Не втекли - мінус 2 літаки та 2 гелікоптера.
Сотні спалених автомобілів постачання - результат роботи по російських колонах + швидкий прорив в російський тил. 55 втрачених автомобілів за буремне 09.09. - це ще дуже оптимістично для росіян.
Втрати звів до таблиці та позначив кольорами активізацію втрат - бачимо 2 чітких особливо "зелених" активних періоди по 2-3 дні (03./04. + 07./09.), коли росіяни проґавили український наступ на херсонському та харківському напрямках. Між ними пауза з закріпленням на захоплених ділянках. Зараз якраз чергова пауза.
Отже, що маємо? На херсонському напрямку виявилось, що можливо і не треба брати штурмом Херсон, а просто виснажувати російське угруповання. Вони його прогнозовано не відводять, проходить поступове підкріплення під обстрілами, але й особливо підсилити його не можуть + воно несе втрати. Той легендарний 3-й АК розтягнуть по-батальйонно, щоб позатикати дірки на всіх ділянках. "Інгулецький" плацдарм нікуди не дівся - щось з ним зробити вони не можуть, а він може розширюватись. Далі буде виснаження обстрілами + глянемо на стійкість росіян без артилерії.
Швидкий Балаклійсько-Куп'янсько-Ізюмський котел може стати реальним котлом, якщо росіяни вчасно під вогнем не почнуть відходити. Навіть відхід зараз - це будуть втрати для них, купу всього доведеться просто лишити. Зауважимо, що все-таки міста вони лишають. Тут така тонка межа між мудрим своєчасним наказом та терміном "драпають". Інша справа, що і наші міста штурмом не беруть, бо сил на це треба більше + наші діють розумніше.
Рухи на інших ділянках фронту раптом знову дають змогу звернути увагу на донецько-луганські завоювання росіян останніх місяців. Вони всі під питанням. От прямо всі. Так званий запорізький напрямок під питанням - або підсилювати та відволікати ЗСУ своїм наступом, або чогось чекати далі. Не дуже зрозуміло, куди росіянам в першу чергу перекидати свіжі сили. Куди б не перекинув ЗСУ може вдарити на іншій ділянці фронту. Один котел, один цікавий напівкотел, 2-3 цікавих напрямки - всі опції відкриті для ЗСУ.
Але все-таки давайте без ейфорії. На відвойованих територіях треба закріпитись - це ще довга робота по відловлювання в лісах відступаючих росіян + будівництво вже своєї лінії оборони. Зараз буде важка логістична робота по живленню артилерії ЗСУ для вдалого контролю над "котлами". Треба бити російську логістику та відступаючих, щоб не дати росіянам час на спокійне переформування на нових позиціях і формування вже контрудару по ЗСУ.
На наших очах відбуваються військові шахи силами української армії. Ми красиво відбили у росіян декілька важких фігур, але попре все у них є ще багато техніки та особового складу. Війна триває. До перемоги чи навіть початку умовних мирних переговорів ще довго.

Offline Eney

« Reply #276 : Вересень 11, 2022, 14:08:06 »
https://t.me/usinfantryman/10305
Цитувати (виділене)
>Завжди вважав, що більшість історій про танкові тарани- ахуєнні історії за рідким виключенням.(тобто, піздьож)

>Сьогодні був учасником тарану танковим тральщиком БМП противника. Беха виведена з ладу, десант розстріляний кинжальним вогнем з 10-15 метрів. Без втрат з нашого боку.

Цитувати (виділене)
(с) Богдан Вежа

Текст з тг каналу https://t.me/TyskNIP
Пряма мова десантника (а за сумісництвом — хорошого друга «Тиску») про бій 9 вересня:
«Короче, я сидів у башні тральщика, в правому люці, з НСВТ. НСВТ і до цього щось був лаганий: він чомусь не працював, але нібито повинен був спрацювати — треба було туго натиснути на кнопку, — так мені, принаймні, сказав мехвод (ще у цього НСВТ ніхуя не працює чебурашка — ось цей електропривод, який його обертає. Тобто він крутиться цими крутилками і це нереально незручно з нього стріляти — хіба що я міг вручну вилізти і вручну з нього стріляти. Це нормальний варіант був, але це треба було одразу відкрити люк і так їхати).
Наш тральщик завжди в колоні їде першим: ми всім прокладаємо маршрути, ну а в даному контексті на трасі ми найбільш броньовані нахуй і тут це зіграло піздату роль. Ми важкі, захищені і тут мехвод помічає на цьому перепаді те, що на зустріч нам їде беха. Ми зупиняємося, чекаємо.
І трапилося що: я навівся, блять, на місце, де повинна була виїхати беха. Вона потихеньку виїжджає на горизонті, я зі всієї, сука, сили натискаю на кнопку електроспуску — і ніхуя, не вдається вистрелити. Я відкриваю люк — він, сука, не відкривається, а не відкривається тому що треба тупо зі всієї сили їбанути вгору — і тільки тоді він защолкується, а не падає назад. У підсумку мехвод кричить «Я ЙДУ НА ТАРАН!», я йому «ДАВАЙ!»
Ми, коротше, зі всієї дурі розганяємося, десанту за баштою я якось встиг вилізти закричати, щоб вони трималися міцно, бо ми зараз уєбемо. Ми як уїбали ту беху — вона одразу полетіла в кювет разом з піхотою на ній. Чому мої пацани не злетіли (4 трошника)? Вони не злетіли тому, що ми на 40-тонній хуєті, а ці чорти на легенькій бесі, тому вони полетіли, а нас якось і не сильно смикнуло. Ну, тобто смикнуло, але не жорстко. Одразу після цього я намагався вилізти в правий люк, в мене ніхуя не вийшло, я тільки відкрив щілину і побачив як впритул, сука, буквально з 10-15 метрів мій десант розстрілює цих підріл. Я виліз в інший люк, але на той момент уже наш тральщик почав назад від'їжджати заднім ходом. Десант з танка вже зліз, я хуярю на рух, тобто кущі рухаються, я в нижній зріз куща намагаюся стріляти — рух припиняється, все таке.
В підсумку ми відкотилися, беха розйобана, підари мертві — все класно. Наш механік-водій ще каже: "та я в World of Tanks грав, знаю як це робити")) А, і ще мехвод мені потім сказав, що він бачив, як мехвод з бехи вилазив і впав як гамно на землю.»
Загалом:
— втрат з українського боку немає;
— було вбито 4 росіянина, які їхали на броні і екіпаж БМП-2;
— захоплено саму БМП-2 та стрілецьку зброю російських солдатів.

той танк перед тараном

« Останнє редагування: Вересень 11, 2022, 17:17:55 від Eney »

Offline Eney

« Reply #277 : Вересень 11, 2022, 14:19:37 »
Цитувати (виділене)
Трофейна КШМ Р-149 на базі БТР-80
13 731 перегляд  11 вер. 2022 р.  Чергова «распаковка» в рамках нашої улюбленої рубрики «АналоГовнет». На цей раз робимо огляд техніки отриманої по програмі «Жест доброї волі». Новітня російська командно-штабна машина оперативно-тактичної ланки КШМ Р-149 на базі БТР-80 та багато інших «ніштяків».

https://www.youtube.com/watch?v=EVGswG-Mn5E

Цитувати (виділене)
InfoCar.ua – найбільший автомобільний портал України. Тест-драйви, новини, відео, підбір автомобіля, ціни у салонах.

Offline Eney

« Reply #278 : Вересень 11, 2022, 14:43:20 »
Цитувати (виділене)
Костянтин Машовець
6 год  ·
Очевидно, що протягом останніх 2-х діб командування військ противника на Вовчанськом та Сватовському напрямках вирішувало два основних завдання - намагалося організувати більш-менш сталу лінію оборони між Печеніжским водосховищем та Дворічною, а також намагалось утримати позиції по східному берегу Осколу... Ні перше, ні друге завдання, судячи зі всього, противнику виконати у повній мірі так й не вдалося...
Доброго ранку... шановне панство... з похмурою вас неділею...
Якщо пам'ятаєте, я писав, що багато в чому, подальша доля українського наступу буде залажитиме від того - чи вдасться російському командуванню втримати район північніше дороги Чугуїв - Куп'янськ...
Я виявився правим, як з'ясувалося - саме події у цій частині українського наступу, на відміну від долі угрупування військ противника під назвою "Изюм" (яка по суті, після виходу українських військ до Куп'янську й загалом на широкому фронті на правий берег Осколу, ВЖЕ була вирішена ще позавчора увечорі), цілком вірогідно будуть визначати його долю у максимального широкому сенсі цього слова... Більше того, стало очевидно, що за результатами боїв саме на північному та північно-східному флангах українського наступу воно має всі шанси перерости з оперативного у стратегічне...
Особливо випукло та красномовно це стало зрозуміло після появи вчорашньої заяви мо рф про "перегруппування сил та засобів Балаклійсько- Куп'янського угрупування військ на Донецький напрямок для підсилення зусиль...".
Так, шановне панство... я, на відміну від більшості з вас, не вважаю, що до змісту цих заяв шойговської "бАгАдельни" варто відноситись як до чергової тупорилої відмазки. В ній таки міститься сенс, який відображає достатньо відчутні СТРАТЕГІЧНІ зміни у загальній ситуації, до яких призвів саме український наступ південно-східніше Харькова... і згідно саме цих заяв, цілком можливо (звісно, лише до певної міри) спрогнозувати дії  оперативного та стратегічного командування військ противника.
Але, про все по порядку...
Збереження своїх позицій на північь від дороги Чугуїв - Куп'янськ, включно з останнім, в умовах розвитку українського наступу у напрямку переправ черех Оскол й далі на південь у бік Ізюму, гарантувало російському командуванню гіпотетичну можливість підтримувати МТЗ свого угрупування в районі Ізюму, нехай й "окольными" шляхами. Для цього потрібно було лише дві речі:
- не допустити форсування українськими військами Осколу нижче Куп'янська (у Сенькова та Борової)
- та зберегти той самий "каЛідор" між Рубці та Святогорськом...
Більше того, забезпечення контролю над "вхідною брамою" цього "караванного" шляху  - Куп'янським транспортним вузлом... не було таким вже вирішальним, яке це прийнято вважати зараз багатьма експертами. Навіть втратавши контроль над західною частиною міста та мостами через Оскіл, противнику для продовження "перетіку предметів постачання" на півдіень у бік Ізюму було достатньо утримувати Дворічну та Куп'янськ - Вузловий
На ранок вчорашнього дня до російського командування дійшло, що нічого з того, що я перерахував вище зробити не вдасться...
- вже увечорі попереднього дня українські передові підрозділи таки пересікли Оскіл... (де саме, я звісно, не скажу...)
- а прорив з півдня українських військ до Ліману, скажимо так, поставив під дуже велике питання взагалі можливість утримання того самого "каЛідору"...
Усвідомивши собі усі ці "пріколи", російське командування почало у нічь на 10-е вересня витягувати з майже уже "зачиненого"  Ізюмського стойбища свої сили та засоби...
2. В цей момент, багатьом "побічним спостерігачам" здалося, що у росіян "фронт посипався". Мовляв, все... "здувся дядя" (угрупування "Изюм").
І дійсно, фронт посипався... але не в тому місці, на яке всі подумали... Не під Ізюмом та Сватовим... а зовсім в іншому місці.
Тут я повинен зупинитися, й зробити паузу, щоб висловити своє захоплення українським командуванням.
Це ВПЕРШЕ... бо я, взагалі, зазвичай, уникаю будь-яких комплиментів, або оцінок у бік українського командування. Через те, що вважаю це у вищий мірі суб'єктивним з мого боку, адже очевидно, що бути "беспристрастным" до рідного мені війська, я апріорі не можу. Але тут, навіть я, не втримався... Такого вищого пілотажу, щодо "оперативного чуття" та розуміння усих особливостей та нюансів ситуації, яка дуже швидко та динамічно змінюється... я на практиці не зустрічав.
Зараз поясню чому я так кажу...
Після того, як командування військ противника зуміло підтягнути у район східніше Оскільского водосховища цілий ряд резервів (головним чином зі складу 2-ї ЗВА та ряду підрозділів 41-ї ЗВА) й почало готувати "активні дії" (читай - контра-атаки) на лівому фланзі свого угрупування "Изюм", аби не допустити розвиток наступу ЗСУ в районі Ліману, одночасно пригальмовуючи процес "витягування" своїх сил та засобів з під Ізюма та почавши активні дії на східному березі Осколу...стало зрозуміло, що "певні шанси" у противника є... якщо йому вдасться досягнути усіх цих цілей.
Треба розуміти, що російське командування виходило з того, що "українці концентрують свої головні сили та зусилля саме на Ізюмі" і відповідно, для того щоб зірвати (зупинити) весь український наступ треба "просто удержать Изюм и Лиман".
Ось тут й виявилось те, про що я сказав вище... Саме в цей момент, українське командування приймає рішення, яке зразу й безповоротно зводить усі ці зусилля росіян... майже на нівець...
Не поспішаючи переконувати росіян у зворотьньому, стосовно своїх намірів по відношенню до району Ізюма, українське командування раптово "активізує" своєї північне угрупування зі складу військ, які були введені у прорив.
До цього моменту, головним призначенням цього угрупування було нібито другорядним - прикрити з півночі "головні сили", які стрімко просувалися в цей момент на Ізюм та до переправ через Оскіл...
І дійсно, зайнявши район Шевченкове та Старовіровка - Грушівка, воно цілком успішно справлялося із поставленим завданням... відбивало спорадичні та хаотичні "контра-атаки" так званих "резервних" підрозділів зі складу 11-го АК  та 20-ї ЗВА, яких їх командування у лихоманці жбурляло, як йому здавалося "на фланг укропов, которые прорвались к Купянску и Изюму" у самогубчі спроби "прорваться южнее", а також повільно, але впевнено просувалось у північному напрямку...
Усе змінилося вчора...
Раптово, це угрупування із стану повільного "перетікання" за умовну лінію Куп'янськ - Новий Бурлук... різко оживилося і почало стрімко наступати... Причому, як на північ (в тому числі і вздовж східного берегу Печенізького водосховища), так й и на  північний схід... Так й ще в такому темпі, що у росіян склалося враження, що по основній дирекції свого наступу це українське угрупування ще й примудряється "висаджувати тактичні десанти"...
Залишки російських військ (головним чином, зі складу тих самих "ближніх резервів" з території Бєлгородської області... тобто - 144-ї мсд 20-ї ЗВА та 18-ї мсд 11-го АК, загалом приблизно до 3-х "умовних" БТГр)... ефективного спротиву цьому наступу чинити, після власних "результативних", але явно дебільних контр-атак "з ходу", були неспроможні...
Причому, трапилась ця вибухоподібна активізація українських військ на цьому напрямку... якраз в той момент, коли російське командування "щось там собі надумало" в районі Ліману та східного берегу Осколу...
Загалом, вийшло, якось... не дуже "вдобно". Росіян знову застали, образно кажучи, "не в то время и не в том месте". Вже до вчорашнього вечора передові підрозділи ЗСУ підійшли з півдня до околиць Вовчанська, перерізали дорогу Вовчанськ - Куп'янськ "вище" Великого Бурлука" і підійшли до його ближніх підступів. По стану на вечір, росіяни контролювали на цьому напрямку лише Дворічну...
Тож, внаслідок таких стрімких та рішучих дій ЗСУ у самого початку "животворящей артерии" Вовчанськ - Ізюм...не кажучи вже про явно "загрозливу" возню навколо Куп'янська... російське командування такі спромоглося дійти до цілком розумного висновку про те, що... "изюмский риск, конечно, дело благородное... но, сцукО, опасное"... і продовжило витягування своїх військ з району Ізюма.
Більше того, стало зрозуміло, що увесь цей Печенізько - Вовчанський "куток" Харьківської області України також не втримати, бо це як "воронка", яка буде затягувати та губити усі підходячі у цей район резерви, але це геть не зупинить триваючий південіше український наступ...
Тож, командним та штабним структурам українського війська, які діють на цьому напрямку, дійсно можливо поаплодувати...
Результати вчорашнього дня, а також то саме "усвідомлення" російського командування, стосовно ситуації на північному фасі українського наступу... якраз й вилилося у "офіційну заяву мо рф", щодо перегруппування "з метою підсилення"...
Нарешті вони зрозуміли, що "палити" свої резерви тут можливо довго й зі смаком (якщо, звісно їх в тебе дохера), але це ні до чого так й не призводить... на стан, обсяги та темпи МТЗ військ "під Ізюмом" це впливає дуже й дуже "опосередковано".
Тому, власне, й було, зі слів очкастого пиздуна Конешенкова, решено "произвести передислокацию"... а простіше кажучи, була визнана безпереспективність утримання цієї території (або, навіть, краще сказати спроб "купировать наступление укропов с этой стороны").
Таким чином, стає зрозуміло, що внаслідок українського наступу південно-західніше, а відтепер й західніше Харькова у нашого командування з'являється дуже непоганий шанс вийти на державний кордон України на достатньо вагомому, щодо протяжності, відтінку. Що, в свою чергу, з цілком очевидних причин, може достатньо суттєво вплинути на загальну стратегічну ситуацію... Я вже не кажу про те, що в такому разі й доля тих російських військ, які зараз контролюють смугу території вздовж ДКУ північніше та північно-східніше Харькова... також "стає руба" на повістці дня...

Offline Eney

« Reply #279 : Вересень 11, 2022, 15:04:46 »
Оце вже лопухнулися русняві, так лопухнулися.
Цитувати (виділене)
Тікаючи із Харківщини, росіяни лишили для ЗСУ цінні подарунки — повні комплекти Орланів-10 включно із наземними станціями та технічною документацією

Offline Eney

« Reply #280 : Вересень 11, 2022, 15:49:39 »
Терпіти не можу (не міг) ані Романенка, ані Сазонова. Але рекомендую оце інтерв"ю, це дійсно цікаво.

Цитувати (виділене)
8 вер. 2022 р.  Фронтовик Кирилл Сазонов рассказывает о контрнаступлении на Херсон и как изменилась ситуация на фронте за август. Украина успешно сделала первые шаги по освобождению Херсонской области, все грамотно спланировано, ВСУ выбили русских и хорошо укрепились. На востоке Украины наладилась логистика и обеспечение западным оружием. Армия РФ слабеет, падает качество и количество личного состава. От кадыровцев сыпятся только угрозы от которых смешно. И конечно же боевые истории от Кирилла, слушая его погружаешься в события.

Є хронометраж.

Offline invariant

• Київ <-> Вінниця
    • Шарага
« Reply #281 : Вересень 11, 2022, 20:31:36 »
Оце вже лопухнулися русняві, так лопухнулися.
Паші роботи привалило... там така солянка, від партії до партії різна комплектація.
...І ми важкі несем мішки із написом "U235"...

Offline Eney

« Reply #282 : Вересень 12, 2022, 21:02:19 »
Цитувати (виділене)
Россияне так резво бежали из Харьковской области, что для прикрытия своих отступающих подразделений применяли авиацию, что было чревато последствиями. И таким последствием стало уничтожение Су-30 с установленным САП-518 «Регата».

Самое забавное то, что САП-518 «Регата» это на сегодня самый современный российский комплекс постановки помех.

САП-518 «Регата» (https://t.me/ochen_zloy_chat/292897) представляет собой, по принципу действия, «антирадар» искажающий поступающие извне сигналы, что позволяет маскировать самолёт, искажать реальное расстояние до него и скорость, затруднять захват самолёта и т.д.

По сути, САП-518 «Регата» искажает видимость самолёта ПВО, предотвращает наводку ЗУР противника созданием ложных целей.

Россияне очень гордились этой своей САП-518 «Регата», которую считали не имеющей аналогов в мире, которая делает самолёты вкс рф чуть ли неуязвимыми…

Ну вот, оказывается, не делает. Но главное даже не это, а то, что эту гордость российского ВПК теперь есть возможность изучить. Причём не только ВСУ.😎

Offline Roman_V_M

• THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
    • Roman's Blog
« Reply #283 : Вересень 12, 2022, 22:44:42 »
Россияне так резво бежали из Харьковской области, что для прикрытия своих отступающих подразделений применяли авиацию, что было чревато последствиями. И таким последствием стало уничтожение Су-30 с установленным САП-518 «Регата».
Там смішніше. Цей літак, судячи з усього, було збито на початку року. Тобто за весь цей час вони навіть не подбали про те, щоб прибрати секретну апаратуру. Хоча, якщо згадати майже цілий Ка-52, що простояв з початку війни під Гостомелем, поки не потрапив нам у руки...

Offline Eney

« Reply #284 : Вересень 16, 2022, 15:35:43 »
Цитувати (виділене)
"Скатали фронт, как ковер": израильский военный эксперт Марк Бабот о войне в Украине — эксклюзивно для Новини.LIVE
Марк Бабот рассказал эксклюзивно для Новини.LIVE о своем взгляде на российско-украинскую войну, тактику ВСУ и контрнаступление, а также о четырех победах Украины, одна из которых уже произошла.
https://novyny.live/ru/war/chetyre-pobedy-ukrainy-mark-babot-izrails-kii-voennyi-ekspert-o-voine-v-ukraine-ekskliuzivno-dlia-novini-live-55232.html

Offline Lilьka

• Стать: Жіноча
  • Львів
« Reply #285 : Вересень 16, 2022, 15:48:35 »
Погляд тверезого дядька. Том Купер
Цитувати (виділене)
«План G» в дії. Як виглядає наступ ЗСУ з погляду хуйла

https://nv.ua/ukr/opinion/nastup-zsu-tom-kuper-pro-noviy-plan-putina-analiz-boyovih-diy-novini-ukrajini-50269521.html

Offline Eney

« Reply #286 : Вересень 22, 2022, 19:16:13 »
Цитувати (виділене)

00:00 - Інтро
 1:14 - Денис "Комбат"
 01:29 - Чому саме "Азов"?
 2:45 - Фізична підготовка в "Азові"
 3:50 - Боєздатнісь "Азову"
 5:11 - Чому "Азов" недопускали до навчань та не додавали озброєння?
 6:06 - «Коли Азову виділяли ділянку - ми ніколи не хотіли сидіти на місці»
 7:31 - «Хлопцям банально не давали робити уколи на навчаннях»
 8:28 - «Хлопці по-тихому робили всі ті уколи на навчаннях»
 8:46 - Чому інші підрозділи хочуть собі на позицію хоча б одного Азовця?
 10:10 - Ти знав що буде повномасштабна війна?
 11:02 - 24 лютого 2022 року.
 13:46 - Перший бій у повномасштабній війні.
 14:30 - « У деяких ми дуже розчарувалися ». Як проявили себе суміжні підрозділи та спец.служби?
 15:10 - Про Поліцію в Маріуполі.
 15:44 - Про НГУ в Маріуполі.
 16:22 - « Я зрозумів, що ніякої деблокади не буде »
 17:26 - На тебе і твоїх побратимів якось вплинуло те, що ви розуміли, що деблокади не буде?
 19:12 - Історія про трьох побратимів.
 22:58 - « Є люди з якими весь жах війни перетворюється на гру, в котрій ти зі своїми друзями отримуєш задоволення від знищення ворога »
 22:25 - Як «Комбату» врятував життя побратим?
 26:10 - « Це було або кіно, або Battlefield » - Як евакуювали на «залізняку»?
 26:41 - « У вас одна задача, забрати і відвезти на залізяку ». Хлопці забули дорогу на «Азовсталі».
 27:39 - Перший десант. « Спершу сказали, що гелікоптер не наш »
 28:38 - Як реагували на хлопців, що прилетіли десантом?
 29:49 - « Ми їли стакан каші з салом раз на день ». Буденність поранених на «залізяці».
 32:21 - « У нас з делікатесів був цукор, на який розлилося моюче »
 33:04 - « Захоять НГУшники, всі чорні. Кажуть ми вам поїсти принесли ». Як доставляли їжу з інших бункерів?
 33:58 - « Цивільний бід обстрілом намагався врятувати посічений Ланос ». У Маріуполі гроші втратили свій сенс?
 35:49 - Чому люди не хочуть евакуюватися?
 36:43 - Посля Маріуполя змінився світогляд?
 39:39 - « Ти на нього дивишся і «Редіс» дійсно бойовий командир, на якого хочеться рівнятись ». Про Дениса Прокопенка.
 41:55 - « Він повинен сидіти в штабі, а ти підіймаєш голову і бачиш що він поруч з тобою бігає! ». Про «Раз-Два».
 42:58 - « Ворога не можна недооцінювати ». Про Чеченців і Росіян.
 45:39 - Як до тебе ставились у полоні?
 47:47 - « До мене особисто заходили їх представники і казали, що вони відповідають за нашу безпеку ». Про «Червоний Хрест».
 48:22 - « У більшості хлопців немає теплих речей ». Теракт в Оленівці, обміни полоненими.
 49:44 - « Перша думка це смачно поїсти ». Що зробив після виходу з полону?
 50:36 - « Життя повинно продовжуватись » Тусовки в Києві.
 51:24 - Всі чоловіки повінні ідти на війну?
 52:10 « Військовий повинно звучати гордо. Це справа гідна справжнього чоловіка! ». Повістки в покарання.
 53:06 - Побажання молодим людям, що хочуть піти на війну або допомогати.

Offline Eney

« Reply #287 : Вересень 23, 2022, 17:49:37 »
Цитувати (виділене)
Сергій Смоленцев

23 вересня, 14:03
Залізний ряд, «Привід Києва» та сім ракет: як українські льотчики небо батьківщини захищають
З перших хвилин повномасштабного вторгнення росії українські Повітряні сили стали на захист своєї країни і зробили, здавалося б, неможливе — не дали агресору домогтися тотальної переваги в повітрі. На жаль, захисники українського неба зазнали серйозних втрат — особливо це стосується винищувальної та штурмової авіації.
Незважаючи на великий термін, що минув з початку бойових дій, ми дуже мало знаємо про бої в небі України. «Думська» вирішила виправити цю несправедливість і розповісти про деякі епізоди повітряної війни.
УДАРИ ПО АЕРОДРОМАМ
Численні російські спецслужби недооцінили бойові можливості та потенціал української авіації, а ракетні удари, завдані першого дня вторгнення літаками повітряно-космічних сил, наземними ракетними комплексами і кораблями по наших авіабазах, були, м'яко кажучи, не дуже точними.
Попадання припали в основному по диспетчерських вежах і складах паливно-мастильних матеріалів, практично не торкнувшись аеродромної інфраструктури та злітно-посадкових смуг. Літаки Повітряних сил ЗС України благополучно вийшли з-під удару та залишилися неушкодженими. Багато з них за сигналом тривоги перелетіли на другорядні аеродроми у західній та центральній частині України. Відомий також випадок із Су-27, який 24 лютого з повним озброєнням приземлився на румунській авіабазі Михайло Когелничану, що поряд із Констанцою.
Російські високоточні ракети влучили також у так звані «залізні ряди» літаків, які давно виведені з експлуатації. «Під роздачу» потрапили Л-39 на базах зберігання в Чугуєві, Міг-29 застарілого типу (9-12) в Івано-Франківську, старенькі Су-24 у Луцьку та в Білій Церкві та Су-25 у Кульбакиному. Всі ці цілі були просто металобрухтом, який не має з військової точки зору жодної цінності, але ворог випустив по них дорогі ракети.
ДІЇ ШТУРМОВОЇ АВІАЦІЇ
Найбільш запеклі повітряні битви у перші дні війни відбувалися у Київській, Харківській, Житомирській та Херсонській областях.
Cпойлер
Вже 24 лютого українські штурмовики почали спалювати колони ворога на півдні. На Херсонщині інженерно-саперний батальйон російських нацистів намагався доставити до Дніпра обладнання для переправи, імовірно — кілька важких механізованих мостів типу 3М2. Пара штурмовиків Су-25М1 вирушила на завдання з метою знищити техніку окупантів.
Виявивши колону, літаки стали в «коло», почергово пікіруючи на ціль і застосовуючи некеровані реактивні снаряди (НУРСи). Після кількох атак один із штурмовиків був підбитий. Льотчик, не маючи запасу висоти, вирішив направити літак на ворожу колону. В останній момент на висоті близько 50 метрів він зміг катапультуватись, проте положення Су-25 у момент виходу крісла з кабіни не дало шансів на успішне приземлення. На жаль, молодий офіцер загинув. Другий штурмовик теж не повернувся із завдання. За даними «Думської», загинули льотчики 299-ої бригади тактичної авіації Олександр Щербаков та Андрій Антихович.
Через кілька годин у тому ж районі було збито ще один Су-25МК1, льотчик Олександр Жибров також загинув. Усі три герої нагороджені посмертно орденами Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.
Наступного дня російські нацисти розпочали атаки на аеродром Гостомель (Київ Антонов-2), намагаючись захопити його. Противник масово застосовував гелікоптери, проти яких діяли українські МіГ-29, Су-24 та Су-25. Один із «граків» був збитий у момент штурмування бронетанкової колони на підступах до Гостомелю. У кабіні літака був полковник Геннадій Матуляк. Су-25М1 розбився 26 лютого в районі села Глібівка, приблизно за 24 км на північний схід від Гостомеля, пілот загинув.
За кілька днів Верховний надав йому звання Героя України посмертно.
«ПРИВІД КИЄВА»
На другий день війни у ​​повітряному бою з переважаючими силами ворога загинув відомий український пілотажник полковник Олександр Оксанченко. Понад двадцять «сушок» ворога, які вилетіли з російських та білоруських аеродромів, атакували Харків. Їм протистояли сім українських літаків. Оксанченко пілотажем зміг відволікти на себе більшу частину ворожих стерв'ятників, полегшивши завдання решті учасників групи, але, на жаль, був збитий.
За кілька днів у бою над Кропивницьким у схожій ситуації уродженець Одеської області майор Степан Чобану на своєму Су-27 відвернув авіацію російських нацистів, давши виконати бойове завдання решті льотчиків своєї групи.
Обидва пілоти Оксанченко та Чобану стали героями України посмертно.
Треба сказати, що росіяни зазнавали у повітряних боях значно більших втрат. Українські льотчики виявляли чудеса кмітливості, заманюючи ворога до зон ураження ракетами українських ППО. У перші пару місяців винищувачі і підрозділи протиповітряної оборони збили близько сотні російських літальних апаратів. Після таких втрат літаки противника все рідше почали з'являтися над позиціями Сил оборони, а сьогодні вони зовсім відмовляються перетинати кордони України.
У перші ж дні війни народилася легенда про «Привід Києва» — льотчика-аса, який знищив відразу кілька десятків російських винищувачів. Пізніше стало зрозуміло, що це збірний образ льотчиків 40-ї бригади тактичної авіації, що базується на аеродромі Васильків під Києвом. Легенда мала чималий успіх – вороги почали боятися «Привіда». Бригадні любителі живопису нанесли на носову частину кількох МІГ-29 бригади стилізоване зображення аса.
За свідченням наших авіаторів, класичні повітряні бої з маневровою складовою практично не застосовувалися, поступившись місцем далекому ракетному бою. Справді, навіщо входити в безпосередній зіткнення з супротивником, якщо на дальності близько 30-50 км запустити ракету? У разі промаху можна розвернутися та зробити повторний пуск.
Пілоти розповідають, що у всіх, хто сьогодні сідає у кабіни «мигів» та «су», є досвід ухилення від ворожих зенітних ракет та ракет класу «повітря-повітря». Є льотчики, які протягом одного бою кілька разів уникали ушкодження від такої зброї, був навіть неймовірний випадок, коли протягом одного бою один із українських соколів скинув із хвоста сім ворожих ракет!
«ХАРМИ» ПРОТИ С-300
Ще одним цікавим епізодом повітряної війни стало застосування українськими винищувачами американських протирадіолокаційних ракет AGM-88 HARM. Добре відомо, що інтегрувати НАТОвську ракету в авіоніку колишнього радянського винищувача зі «стрілочними» приладами вкрай складно. Проте українські інженери не без допомоги своїх заокеанських колег знайшли дуже просте та ефективне рішення, яке не торкається системи управління зброєю винищувачів.
За свідченням ізраїльського військового експерта Ігаля Левіна, ракети підвісили на спеціально спроектований для цієї мети пілон, у фюзеляжі літака розмістили додатковий акумулятор для живлення «харма», а в кабіну льотчика вивели індикатор спрацьовування датчика головки самонаведення та кнопку пуску ракети.
Перед вильотом літака на знищення ворожого радара технік підключає акумулятор, і головка наведення ракети відразу починає шукати джерело випромінювання. Коли літак входить у зону дії російського радара, у кабіні пілота спрацьовує датчик, який говорить про те, що голівка знайшла мету і можна натиснути кнопку пуску.
У такий спосіб із середини липня українськими льотчиками було знищено близько десятка російських радарів зенітно-ракетного комплексу С-300, завдяки чому наша авіація змогла впевненіше проводити операції зі штурмування живої сили та техніки ворога.
Незважаючи на відчутні втрати Повітряних сил у перші дні та тижні війни, Україна зуміла зберегти молоді льотні кадри, які навчилися воювати із ворогом. Російським нацистам не вдалося знищити українську авіацію та завоювати панування у небі. При цьому зведення генштабу росії з перших же днів рясніли брехливими заявами — через тиждень було заявлено, що, мовляв, українська авіація недієздатна, а через два місяці рахівники росії «назбивали» більше літаків, ніж було в Україні до початку війни.
В українських пілотів сьогодні найбільший досвід ведення повітряної війни у ​​світі, але, на жаль, вони продовжують літати на застарілій техніці. Без переходу на літаки західного виробництва перемога у небі недосяжна. Що ж, сподіватимемося це все ж таки відбудеться.

https://dumskaya.net/news/zheleznyy-ryad-prizrak-kieva-i-sem-raket-kak-ukr-168789//?setua=1&fbclid=IwAR1kkRafF6S1zYMbxFpQiQ3BtMfXHjkpIDshp4psIfFQZJIjJDDIJBaS_xo

Offline Omela

• Global Moderator
  • Харьков
« Reply #288 : Вересень 23, 2022, 18:48:51 »
Залізний ряд, «Привід Києва» та сім ракет: як українські льотчики небо батьківщини захищають
У Коротичі, під Харковом, у серпні вже кілька років авіашоу проходило, там такий пілотаж крутили у небі, що дух захоплювало. Пілотів наприкінці дня представляли, я не можу пригадати фамілії, але чолов'яги в роках були. Не знаю, чи живі вони, але дуже на це сподіваюсь.

Offline Фрейя

• Hero Member
« Reply #289 : Вересень 25, 2022, 21:51:43 »
Нічого в цьому не розумію, може кому буде цікаво

Цитувати (виділене)
Shahed-136: діжка міфів у ложці реальності
Нещодавно, в Одесу завітали іранські підарунки, літаючі мопеди під назвою Shahed-136 aka Герань-2.
В суперечках про ці іранські БПЛА було зламано вдосталь списів, їм приписувались неймовірні характеристики чудо-зброї, яка знищить всі наші хімарси. Зокрема, заявлялось про дальність польоту 2500 км(!), оснащення штучним інтеллектом, здатність взаємодіяти "роєм" від п'яти штук, непомітність для радарів.
Step-by-step розберемо кожний пункт міфотворчості про цей БПЛА.
Що це таке?
Як заявлено, Shahed-136 (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=405183261779285) це баражуючий боєприпас (loitering munition) за типом. Після запуску, такий боєприпас має знаходитись певний час в заданому районі, очікуючи на появу заданої цілі. Наприклад, очікуючи на увімкнення радару зенітної системи. Після цього, виконується атака на виявлену ціль.
За конструкцією, Shahed-136 це композитна безхвостка, має дельтоподібні крила з "вінглетами" на кінцях. Двигун зі штовхаючим повітряним гвинтом розташовані позаду.
Про дальність
Найбільший міф щодо цього персидського летадла. Заявлена дальність у 2500 км одразу привернула увагу до цього БПЛА, характерний запах "аналоговнету" ледь-ледь відчувався також. Почнемо з двигуна (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=405183208445957).
На Shahed-136 стоїть поршневий чотирицилиндровий авіаційний двигун іранської фірми Mado MD-550. В свою чергу, це копія німецького двигуна L550 від фірми Limbach. Притомний даташит на цю серію двигунів тут: https://is.gd/WfjQRK. Двигун має потужність 50 к.с. та питому витрату пального на рівні 340-440 г/к.с×год. Щоб подолати 2500 км, цей апарат має провести в повітрі не менше 13,5 годин (за умови, що політ весь час проходить на максимальній швидкості ~185 км/год). За таких умов, цей БПЛА витратить не менше 230 кг палива, що перевищує заявлену загальну масу 200 кг. Реалістичніше виглядає запас палива в 100 кг (половина від загальної маси), на ~6 годин польоту на дальність ~1000 км. До отримання більш-менш цілого екземпляра Shahed-136 для вивчення, звісно.
Крім того, для баражуючого боєприпасу "дальність" в кілометрах вказує на тривалість польоту, бо дійсна дальність використання обмежена дальністю дії системи зв'язку.
Про наведення
Наступний міф — про систему наведення, яка дозволить полювати на критично важливу нам західну техніку.
Однак, на всіх публічно доступних фото цього апарату не виявлено оптико-електронної станції наведення, яка необхідна аби шукати ціль, визначати пріоритетні цілі та виконувати наведення боєприпасу на задану ціль. Що залишає небагато опцій для можливого принципу наведення: інерційна система наведення + наведення по GPS/ГЛОНАСС або ж протирадарна "голова" для ураження активних радарів противника. Це вказує на достатньо обмежені можливості цього БПЛА, особливо проти рухомих цілей (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=405183201779291).
Для порівняння, ізраїльський баражуючий боєприпас Mini-Harpy з наявною оптико-електронною станцією наведення (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=405183181779293).
Про використання Shahed-136
В якості пускової установки для цих БПЛА використовують шасі звичайних вантажівок (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=405183161779295). Як видно на фото, п'ять таких БПЛА вміщаються в кузов. Стартує цей БПЛА за допомогою стартового ракетного двигуна, далі вже працює його основний поршневий двигун з повітряним гвинтом. Саме через ці кадри виникло припущення, що ці БПЛА працюють групами від 5 шт.
Попередньо, цій системі закидали наявність ШІ та можливість виконувати атаки так званим "роєм", тобто групою БПЛА, які обмінюються між собою інформацією та здатні реагувати на зміну умов в заданому районі, розподіляти між собою цілі тощо. Звісно, детально про ці можливості можна буде казати після отримання більш-менш цілого екземпляра Shahed-136 для вивчення. Проте, продемонстрована сьогодні поведінка БПЛА в нальотах на Одесу не виявила зайчатків ШІ чи "роїстості": послідовний прольот декількох Shahed-136 з характерним шумом, на достатньо великій висоті (~200-300 метрів), без зміни висоти та курсу і з невеликою швидкістю (~120-150 км/год).
Власне, "вундерваффе" з БПЛА Shahed-136 вийшло так собі. Якщо відкинути аналоговнетну рекламу, це простий ударний одноразовий БПЛА, який малопомітний через свою конструкцію та здатний принести в стаціонарну ціль ~20-30 кг бойової частини.
Активіст Одеського осередку ДемСокири, інженер авіаційної та ракетної техніки, аналітик, Станіслав Маньков

Offline Lilьka

• Львів
« Reply #290 : Вересень 27, 2022, 13:24:38 »
Цитувати (виділене)
Швець Антон Андрійович
Біографія
Народився 15 листопада 1986 року у Макіївці. Середню освіту здобув у школі № 37, вступив до Донецького національного технічного університету на спеціальність «Системи управління і автоматики». Після університету працював інженером-конструктором на військовому заводі «Топаз», що виробляв радіолокаційну техніку.
Cпойлер
То й що? Я закінчила в 1986 Львівську політехніку, я радіоінженер, працювала на воєнному заводі з 1981 р.. Від монтажника р\а до інженера-конструктора. Робила ось цими руками бортову апаратуру на танки, вертольоти і підводні човни. Була ведучим технологом по замовленню, інеженером-конструктором по відмовам техніки (тієї, що верталася з полігонів, навчань і можливо, з поля бою). Я вважаю себе більш компетентною у питаннях виробництва військової техніки, ніж той хлопчисько.
Пардон за занудство  :sarcastic:

питання в тому, коли ви закінчили цим займатись
припускаю, що з тих пір пройшло декілька революцій у цій сфері (деяким чином теж дотичний до теми)

А.Швець закінчив у 2011 році
https://sokyra.party/uk/profile/6
Ну і що? - ще раз запитаю. Фізика з моїх часів змінилася? Радіохвилі якось по-новому розповсюджуються? Величезні зміни відбулися у технологіях.
Вибач, а що з "Топазом" було у 2011 р.?  Ти маєш знати, якщо дотичний. Добре, якщо було держзамовлення і запровадили новітні технології (спершу розікрали все наніц і почали заново). Ну, прийшов юний інженер, покрутився у КБ, та й пішов у готельно-ресторанний бізнес, де реальні гроші платили.
Ми ж говорили про роїсю, а там на заводах ВПК ХХ сторіччя. Можливо, на деяких підприємствах, що випускають анологовнєт, є сучасне обладнання. Та я стверджую, що ті старі заводи можуть запрацювати (і вже, напевне, працюють). І виробництво комплектуючих теж можна відновити. Правда, спеціалісти вже давно спилися до бєлки, - оце радує.
Потрібні санкції, які не дадуть можливості оркостану відновити виробництво зброї і комплектуючих до неї (практично нереально  :smilie2:). Щоб їхня молодь не змогла навчатися і отримувати скіли за кордоном.

Offline fakir

« Reply #291 : Вересень 27, 2022, 15:05:16 »
Ну і що? - ще раз запитаю. Фізика з моїх часів змінилася? Радіохвилі якось по-новому розповсюджуються? Величезні зміни відбулися у технологіях.
Радіохвили розповсюджуються так само, але обробка їхня докорінно змінилась. Взяти хоча б ту саму SDR, які перспективи її використання в РФ без західного апаратного та програмного забезпечення? Ці чипи вже не відскануєш під мікроскопом(до речи а вони мікроскопи виробляють?),  і не скопіюєш один в один. Вся їхня РЕБ не на радянських лампах. Я навіть не впевнений що вони транзистори виробляють. Силові ледь ледь змогли, за західними технологіями, тай то не на довго. Вони ж як завжди, одразу Ельбруси клепають.(насправді ні)
Ось перелік російських виробників чипів https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA_%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D1%80%D0%BE%D1%8D%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D1%8B%D1%85_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2
Як вважаєте обладнання яких країн там використовують? А розхідні матеріали?
Вони вже повернулись до виробництва бронетехніки 60-х.
Ракети та літаки вони виробляють поштучно.
Дизелі для БДК не можуть зробити.
Бо радянських верстатів майже нема, а німецьки, часів кінця WWII зносились.

Offline Shannou

• Global Moderator
  • The world is yours
« Reply #292 : Вересень 27, 2022, 15:43:04 »
I always tell the truth. Even when I lie.

Offline Lilьka

• Львів
« Reply #293 : Вересень 27, 2022, 15:45:35 »

Слухай, друже, я знаю, що в Україні є фахівці в оборонній промисловості. Я в цьому впевнена. Просто людина, яка ледь дотична до стану нашого або ворожого оборонпрому, не має права назагал писати якусь хуйню. Хоч він там супер-пупер блогер. Поклич спеціаліста, розпитай його, а потім пиши.
В чому обвинувачують нашу теперішню владу? Вже нее в тому, що вони непатріоти, клоуни і хабарники. Перш за все, - і через що почалася війна, - в некомпетентності і непрофесійності. І от нова політична сила, на яку покладають надію, - так, молоді, завзяті, красиві, патріоти, - знов наступають на граблі некомпетентності.
Нафіга це знов робити?

Offline fakir

« Reply #294 : Вересень 27, 2022, 21:37:12 »
це просто красиво

Offline Фрипп

« Reply #295 : Вересень 27, 2022, 23:00:01 »
Вірю, що Швець написав щось некомпетентне, але ніяк не можу зрозуміти, що саме. Може хтось написати одним-двома-трьома реченнями?

Offline Mike123

« Reply #296 : Вересень 28, 2022, 08:31:03 »
Вірю, що Швець написав щось некомпетентне, але ніяк не можу зрозуміти, що саме. Може хтось написати одним-двома-трьома реченнями?
Швець нічого поганого не написав. Він наш політик і нехай пише більше та частіше :). Проте, я зауважив лише те, що політику не треба забивати голову населенню технічними подробицями, які не впливають на результат. Треба вчитися говорити населенню таким чином, щоб воно, по-перше, дочитало до кінця, по-друге, зрозуміло що там написано і по-третє - підтримало написане.

Offline Eney

« Reply #297 : Вересень 28, 2022, 14:12:07 »
Цитувати (виділене)
Шрайк
Видео для потенциальных участников зерг раша (так называемая российская мобилизация).

Ракета для HIMARS модификации M30A1.

Вокруг заряда взрывчатого вещества уложено около 180 тысяч шариков из карбида вольфрама для поражения площади.

Как это работает, лучше увидеть. Причем лучше на экране, чем вживую.

Відео https://t.me/ShrikeNews/5882

Offline Eney

« Reply #298 : Вересень 30, 2022, 09:52:27 »
Моцний чолов"яга. 
Цитувати (виділене)
Офіцер армії Ізраїлю у відставці, військовий історик Григорій Тамар в інтерв’ю Анастасії Федор для «Фабрики новин» розповів про ситуацію на херсонському напрямку – там у окупантів невеличке «досягнення», про бунт в Росії – Путіна знесе друга хвиля мобілізації, кінець війни залежить від Херсону. Також він пояснив, що не так з можливим тактичним ядерним ударом РФ

Offline Eney

« Reply #299 : Жовтень 02, 2022, 07:51:47 »
Михайло Діанов.

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.