Автор Тема: Тупичок военных аналитегов. Війна.

Offline Volf Ram

• Hero Member
  • Стать: Чоловіча
  • Russia delenda est.
Re: Тупичок военных аналитегов. Війна.
« Reply #240 : Серпень 08, 2022, 16:26:39 »
Цитувати (виділене)
"Общая численность сил и средств российской группировки войск, вместе с резервами, задействованными противником в широкомасштабной агрессии против Украины, по состоянию на 6.08.2022 г.

- личного состава - до 174.7 тысячи в\с
- танки – 1461
- ББМ (включая БМП и БТР) - до 3295
- артиллерийские системы – 1488 "стволов"
- РСЗО - 705-710 ПУ
- ОТРК и ТРК – 78-80"
___
Информация Константина Машовца (https://t.me/zvizdecmanhustu/63), но мы ж понимаем, что он не сам это считал :)

Если сравнить уже уничтоженное (t.me/ShrikeNews/5287) с этим списком, видно, что они плюс-минус равнозначны:

• танки – есть 1461, уничтожено 1811

• ББМ - есть 3295, уничтожено 4070

• артиллерийские системы – есть 1488, уничтожено 960

• РСЗО - есть 705-710, уничтожено 261

То есть за 5.5 месяцев мы уничтожили примерно столько же, сколько у них на этот момент стянуто в Украину.
https://t.me/ShrikeNews/5289

Offline Спудей

« Reply #241 : Серпень 08, 2022, 21:39:05 »
Цитувати (виділене)
- артиллерийские системы – 1488 "стволов"
І кацапи пильно стежать щоб їх кількість не змінювалась.

Offline Volf Ram

• Hero Member
  • Russia delenda est.
« Reply #242 : Серпень 10, 2022, 12:55:28 »
Цитувати (виділене)
Генерал Дмитрий Марченко (https://www.rbc.ua/rus/news/general-dmitriy-marchenko-otvoyuem-krym-herson-1660059368.html): Мы отвоюем Крым, так же как Херсон, Луганск и Донецк

Некоторые фрагменты из интервью:

✔️Зачем РФ стянула силы на юг? Это, наверное, чтобы нам было удобнее их уничтожать в куче. На самом деле, есть информация, что они усиливают те войска, которые у них уже там находились. Они понимают, что Украина готовится к контрнаступательной операции и в связи с этим они усиливают там свои группировки, перебрасывают батальонные тактические группы. Но это им особо не поможет.

Наше командование "Юг" сейчас очень удачно наносит артиллерийские удары по вражеским объектам. За последнюю неделю было уничтожено более 10 складов с боеприпасами, командных пунктов. Поэтому, поверьте, ситуация у нас не такая плохая, как все думают.

✔️Как я вижу, они будут пробовать наступать в двух направлениях – это николаевское направление и криворожское. Если у них получится хотя бы на одном из направлений прорваться, то они будут перебрасывать туда остальные силы и делать его приоритетным.

✔️Они хотят захватить Кривой Рог, чтобы создать себе плацдарм для наступления на Вознесенск и Южноукраинск. Тогда они смогут попробовать взять Николаев в кольцо.

Они уже пытались взять Николаев, им это не удалось, поэтому они сейчас хотят обойти его, взять в кольцо и затем это кольцо сокращать. В принципе так, как они это делали с Мариуполем. Но я думаю, что все эти их планы начнут рушиться, как только они начнут какие-либо наступательные действия.

✔️Свой шанс это сделать (прорваться в Одесскую область) они упустили еще в марте. Поэтому сейчас им будет очень сложно, они понесут большие потери и личного состава, и техники. Они уже морально очень потрепаны и хотят бежать. Из их переговоров мы слышим, что они уже вместо стиралок и микроволновых печей начали искать надувные матрасы и резиновые лодки. Они уже собираются бежать за Днепр.

✔️Антоновский автомобильный они пробовали восстановить, проводили там ремонтные работы. Но позавчера был снова нанесен удар, поэтому ничего у них не получилось. Они сделали паромную переправу для того, чтобы отвести глаза от ремонта Антоновского моста и понемногу гоняли эту мобильную паромную переправу. Они обычно ставят туда и военную технику, и гражданское население, чтобы мы не наносили поражения. Но, чтобы вы понимали, переправа одной машины занимает ориентировочно три часа.

✔️По этому мосту (через дамбу) уже были нанесены удары. Но очень сложно его поражать, потому что там есть критические объекты. Если мы в них попадем, то можем задеть затворы дамбы. Потому это очень специфическая работа. Но я думаю, что скоро этот мост будет поврежден настолько, чтобы они не могли перебрасывать по нему свои резервы. Как только будут отрезаны резервы – Welcome to Ukraine: будем их бить и выгонять.

✔️Их фсбшники между собой обсуждают то, что по Херсону у них не получается тот сценарий (с референдумом), который они применяли в Крыму. Они уже это признают как факт. И они уже готовятся к каким-то другим мероприятиям, потому что именно этот сценарий у них не получается. Херсонцы очень проукраински настроены и сопротивляются. Они не дают шансов реализовать у них этот сценарий с "референдумом" и "русским миром". Поэтому я думаю, что в Херсоне у них это точно не получится.

✔️Крым – это Украина, это наша земля, там наши люди, которые до сих пор вынуждены сидеть в оккупации. Никто не давал России права прийти, забрать кусок земли и сказать, что "это мое". Мы будем отвоевывать Крым, так же как мы будем отвоевывать Херсон, Луганск и Донецк.

✔️Херсон (сможем деоккупировать до конца года) – 100%. То есть освобождение Херсона и окончание активной фазы ведения войны, а потом уже будут происходить какие-то более локальные военные действия. Но к концу года мы должны закончить основную фазу этой войны.

✔️Я бы не хотел браться за прогнозы. Но если у нас будет то количество вооружения, которое нам было обещано, которое нам необходимо, то, думаю, весной следующего года мы будем праздновать победу.

Offline Lilьka

• Стать: Жіноча
  • Львів
« Reply #243 : Серпень 11, 2022, 14:49:18 »
Вчора Дроздов і Костенко. Варто послухати все повністю.

Кому зовсім бракує часу, почніть з 23 хв.

Offline Elsewhere

• Administrator
  • Київ, столиця Гобітону
« Reply #244 : Серпень 11, 2022, 22:16:47 »
Так, є питання до знавців технічних питань.
Мені тут люди, яким є підстави вірити, кажуть, що
Cпойлер
по Саках вгатили - внєзапно - британськими Гарпунами, які наш сумрачний український геній знайшов як покращити і розвинути. А їх нам дали багато.
Може таке бути?
Вибачаюся, до речі, що вище писала про Нептуни, то я не дочула.
палимо танки з ночі до ранку

Offline Mike123

« Reply #245 : Серпень 11, 2022, 22:43:54 »
Може таке бути?
Ми тут вже маємо певний досвід. Крилата дозвукова ракета, що нептун, що гарпун, що блядський калібр - це одноразовий літак. Коли вона летить, то її добре чути та добре видно. У нас повно навіть відео з їх польотом. Якщо це вони - то було їх декілька. Там поряд було до біса народу. І ніхто ніц не чув та не бачив? Досить дивно. А от atacms - це балістична ракета. Цю хрін побачиш.

Offline Elsewhere

• Administrator
  • Київ, столиця Гобітону
« Reply #246 : Серпень 11, 2022, 22:47:26 »
Дякую, закатаю поки губи.
палимо танки з ночі до ранку

Offline Garfield

• Nederland
« Reply #247 : Серпень 11, 2022, 22:48:48 »
Так, є питання до знавців технічних питань.
Мені тут люди, яким є підстави вірити, кажуть, що
Cпойлер
по Саках вгатили - внєзапно - британськими Гарпунами, які наш сумрачний український геній знайшов як покращити і розвинути. А їх нам дали багато.
Може таке бути?
Вибачаюся, до речі, що вище писала про Нептуни, то я не дочула.
Американці якось звинувачували Пакістан в модифікації старих Гарпунів для стрільби по наземним цілям (про це є в вікі https://en.wikipedia.org/wiki/Harpoon_(missile) ), але вважається недостатньо ефективною для цього.
Homo homini felis est.

Offline Mike123

« Reply #248 : Серпень 11, 2022, 22:59:24 »
Але саме ймовірне - це оця красуня :). Аналог іскандеру. Оця може.

Offline Garfield

• Nederland
« Reply #249 : Серпень 11, 2022, 23:19:52 »
Але саме ймовірне - це оця красуня :). Аналог іскандеру. Оця може.
Там прямо в кінці статті пишуть, що малоймовірно (хоча, було б красиво). Хотів би ще додати: там припускають, що була зроблена одна пускова для ЗСУ - оскільки вона на дві ракети, то стільки й можна швидко запустити. А та бавовна на кримському аеродромі натякає на більше.
« Останнє редагування: Серпень 11, 2022, 23:38:29 від Garfield »
Homo homini felis est.

Offline fakir

« Reply #250 : Серпень 12, 2022, 06:58:18 »
Може таке бути?
Ми тут вже маємо певний досвід. Крилата дозвукова ракета, що нептун, що гарпун, що блядський калібр - це одноразовий літак. Коли вона летить, то її добре чути та добре видно. У нас повно навіть відео з їх польотом. Якщо це вони - то було їх декілька. Там поряд було до біса народу. І ніхто ніц не чув та не бачив? Досить дивно. А от atacms - це балістична ракета. Цю хрін побачиш.
Авіабаза, 15:20 там могло бути гучно і без гарпунів.
А народу, що був поряд, поки не спостерігається. Тай не можна таке казати в рамках чинної версії. :unknown:
« Останнє редагування: Серпень 12, 2022, 07:31:46 від fakir »

Offline Mike123

« Reply #251 : Серпень 12, 2022, 07:32:48 »
В крилатих горизонтальна низька траєкторія. Ракети, що попадали в одеський аеропорт, знімали в миколаївській області, в одеській області, на півночі Одеси та поряд із вибухом. Коли ракета вибухнула в порту нещодавано, її знімали з пляжів. Бо її чутно за кілометри. Та є час дістати смартфон. Я розумію, що ракети могли запустити десь с одеської області та летіли вони над морем весь шлях. Але перед прильотом вони повинні були пролетіти через морське узбережжя, на якому повно народу. Я ж не кажу, що це неможливо. Але мало ймовірно. Тут же вся річ у тому, що цей підрив - маленьке чудо. Не дуже зрозуміло, як він був здійснений, у кожного варінта є певні недоліки. Але най так буде і далі  :smile4:.

Offline fakir

« Reply #252 : Серпень 12, 2022, 07:46:51 »
В крилатих горизонтальна низька траєкторія. Ракети, що попадали в одеський аеропорт, знімали в миколаївській області, в одеській області, на півночі Одеси та поряд із вибухом. Коли ракета вибухнула в порту нещодавано, її знімали з пляжів. Бо її чутно за кілометри. Та є час дістати смартфон. Я розумію, що ракети могли запустити десь с одеської області та летіли вони над морем весь шлях. Але перед прильотом вони повинні були пролетіти через морське узбережжя, на якому повно народу. Я ж не кажу, що це неможливо. Але мало ймовірно. Тут же вся річ у тому, що цей підрив - маленьке чудо. Не дуже зрозуміло, як він був здійснений, у кожного варінта є певні недоліки. Але най так буде і далі  :smile4:.
гарпун летить над гребенями хвиль, заход з моря, над поверхнею ~2 км, що там встигнеш зняти?
ось ще аргумент на користь, кажуть могли намагатись збити
Цитувати (виділене)

‼️Во временно оккупированном Крыму в море нашли часть ракеты российского ЗРК "Панцирь"
https://t.me/ragnarockkyiv/32898

Offline Volf Ram

• Hero Member
  • Russia delenda est.
« Reply #253 : Серпень 20, 2022, 09:58:31 »
Цитувати (виділене)
Том Купер про ситуацію на фронті без прикрас.

Поля боїв в Україні вже майже місяць фактично «сплять». У тому сенсі, що всупереч багатьом твердженням, жодна зі сторін не досягла певних серйозних успіхів.

🔥 Повітря/Ракетна війна

Після серії самозаймань на різних російських авіабазах та складах боєприпасів в окупованому Криму розвідка повідомила, що ВКС РФ евакуювали уцілілі літаки з авіабази в Саках. Але імперія завдала удару у відповідь. У своєму стилі та традиціях. 17 серпня вранці Ту-22М3 ВКС задіяли два Х-22 для враження Затоки південніше Одеси. До речі, це свого роду підтвердження того, що у ВКС практично не лишилося Х-22 (напевно, знайшли ці дві ракети в якомусь забутому Богом кутку): Міноборони РФ заявило про вбивство «більше 300 українських бойовиків». Що ж, мабуть, це є підтвердженням того, що в сучасному словнику з’явилися такі терміни, як «воєнізовані українські діти» та «українські екстремістські пенсіонери» — інакше я просто не уявляю, у що ще вони могли влучати в цьому місці.

Не менше «воєнне значення» мали удари Х-59 по Миколаєву: два удари додалися до знесення Чорноморського національного університету імені Петра Могили (мабуть, це «воєнізований університет»?). Була ще інформація, що був ще один удар десь у порту, але мені не вдалося знайти жодних подробиць.

🔥 Битва за Донбас

Харків. Останні два дні місто постраждало сильніше, ніж за попередні тижні. Щонайменше 6 людей було вбито та 18 поранено. Keystone cops у Москві навіть застосували крилату ракету «Калібр», щоб вразити житловий будинок у Салтівському районі, а потім і гуртожиток.

Щодо того, хто що тримає: лінія фронту тим часом сильно укріплена з обох боків і проходить від Соснівки до Прудянки, Дементієвки (обидві утримуються українцями), до Великих Проходів (нейтральна смуга) і до Малого Веселого, Тернової, до Рубіжного (всі належать російським загарбникам).

На південний схід від Харкова минулого місяця росіяни застали українців зненацька, просунувшись із Чкаловського через Нову Гнилицю до Гракова. Українці зупинили їх лише у Ртищівці. Відтоді росіяни обстрілюють Базалівку та Леб’яже. Для українців це не дуже добре, оскільки росіяни відтіснили їх до Куп’янська — до межі ефективної дальності М777.

Ізюм. На північний захід від міста українці (а це 3-я танкова бригада, оснащена Т-72) в районі Балаклії за останні кілька тижнів погано почувалися, втративши там кілька сіл. Що зміцнює мою думку про те, що українські танкові бригади, як правило, не дуже добре почуваються у цій війні. Принаймні схоже, що і десантно-штурмові, і механізовані бригади ЗСУ справляються набагато краще, ніж танкові частини. Поки не знаю точної причини: звісно, такі частини, як 3-я та 4-а танкові «тільки нещодавно» (див.: з 2019 року) були перетворені з резервістської на штатний статус. Однак з точки зору артилерії всі вони повинні бути оснащені однаковою кількістю гармат та реактивних систем залпового вогню.

Звідки таке враження? Ну, поки що у 3-го танка проблеми з утриманням лінії фронту завширшки 4−5 км на південний схід від Харкова і на північ від Ізюму, на південь від Ізюму, 93-та механізована бригада розбила ще одну російську БТГ, яка заїхала між Вернопіллям і Бражківкою для атаки на Нову Дмитрівку. Південний схід Ізюму: після того як ЗС РФ були витіснені з Довгенького (тобто їм не дали повернутися туди після контратаки 93-ї механізованої бригади наприкінці минулого місяця), вони займаються мінуванням усюди.

Далі на південний схід: руїни Краснопілля, Богородичного та Тетянівки благополучно перебувають у руках українців (справді, росіяни були витіснені з усіх трьох населених пунктів). Погляньте на мапу: це сектор приблизно 30 км, у якому одна механізована бригада вирує вже цілий місяць. Звісно, багато подробиць залишаються невідомими, але, за моїми оцінками, за цей період 93-я дивізія демілітаризувала лише три російські БТГ — в обмін на 1 (буквально: одну) БМП, підтверджену як знищену.
Сіверськ. Попри заяви/очікування різних експертів (які стверджували, що Залужний просив у Зеленського дозволу повністю піти з району на північний схід від Слов’янська та Бахмута), лінія фронту там уже кілька тижнів виглядає стабільною. Звісно ж, росіяни постійно зондують ґрунт і проводять «розвідку боєм», але у 10-ї гірничострілецької та двох бригад ПТ, схоже, немає проблем із утриманням їх на місці. На південь все трохи інакше.

Бахмут. Почнімо із Соледара… Більшу частину останніх 4−5 тижнів росіяни продиралися через підступи до цього села, сильно укріпленого батальйоном 80-ї десантно-штурмової бригади. Я вже давно збився з рахунку, як часто вони оголошували його захопленим. 17 серпня з’ясувалося, що вони — а це: щонайменше одна БТГ ПВК — лише зараз, «нарешті», вийшли на південно-східну околицю, де бої точаться у районі житлових будинків. Українські позиції на південь у Бахмутському (утримувані одним із українських добровольчих загонів) також зазнають сильного тиску.

Близько двох тижнів тому в Бахмуті 58 мотострілецькому полку вдалося зупинити наступ росіян на східну околицю міста.

На південь 72-га механізована бригада перебуває під сильним тиском у Зайцевому та Кодемі вже як мінімум тиждень. Думаю, росіяни заявляли про взяття Зайцева вже 4−5 разів, але насправді захист однієї тільки Вершини залишається для них серйозною проблемою. Іншими словами: перспективи швидкого наступу росіян на Бахмут і далі зараз дуже мізерні.

Лінія контролю. Утримання старих ліній фронту в районі Донецька не було для українців «розвагою» за останні кілька тижнів. Росіяни обстрілювали та штурмували такі місця, як Нью-Йорк, Авдіївка, Піски, Красногорівка, Мар'їнка тощо дійсно «як божевільні». Перші два досі тримаються. Проблема в тому, що росіяни вбивають між ними клин: минулого тижня вони захопили Новоселівку Другу, а згодом взяли Опитне.

Далі на південь північні Піски тим часом видаються нічийною територією (тобто 56-та механізована бригада була нарешті витіснена звідти), але атаки на Водяне та Невельське були відбиті.

Не менш тривожна ситуація в Новомихайлівці: оскільки росіяни захопили Солодке, тепер це місце атакують не з одного, а одразу з двох напрямків (сходу та півдня). Більше того, сепаратисти, напевно, вийшли на дорогу, що сполучає Новомихалівку з Павлівкою, далі на південний захід. Іншими словами: виявляється, вони проходять через найкращі українські укріплення у цьому районі.

Цей сектор утримує українська 53 механізована бригада, яка зазнала значних втрат ще наприкінці лютого-початку березня. Звісно, це велике формування (чотири мехбати, принаймні один танковий батальйон, а зенітна частина навіть експлуатує Тунгуски), але воно перебуває в постійних боях вже шість місяців і жодного разу не було значно посилено (настільки, що я сумніваюся, що у нього є М777 або достатньо БПЛА). Інакше кажучи: настав час для Генштабу розпочати «робити щось там» — замість того, щоб ігнорувати цю область у своїх звітах.

Південне Запоріжжя. Новин особливо немає — якщо не вважати того, що росіяни мінують підходи до всіх сіл уздовж лінії фронту.

Мелітополь. Російські штаби та склади в місті обстрілюються з такою регулярністю, і ЗС РФ зазнають таких втрат, а їхнє військове керівництво настільки впевнене у своїй здатності зберегти контроль над містом, що тим часом поширює брошури з порадами про те, як пережити удари HIMARS.

Херсон. Українська артилерія, тим часом посилена шведськими FH77, так сильно обстрілює росіян, що, як повідомляє розвідка, всі останні вцілілі мости через Дніпро вибиті, а 49-а САА і XXII АК вже тим часом відвели свій штаб на східний бік… і що всі контратаки росіян на українському «Білогірському плацдармі» (на південь від Давидова Броду) були відбиті з великими втратами. Але, своєю чергою, українцям теж не вдавалося закріпитися протягом 3−4 тижнів.

https://medium.com/@x_TomCooper_x/ukraine-war-18-august-2022-99fbe48cccb9

Offline Eney

« Reply #254 : Серпень 22, 2022, 11:13:23 »
Цитувати (виділене)
Юрій Бутусов: Розбираємось, які види нового озброєння отримає Україна від Німеччини та США та в чому значення цих поставок

Пакети озброєння від США та ФРН у серпні стали рекордними по вартості за усі попередні місяці великої війни. Вирішив розкласти по порядку значення нових озброєнь.

• США передає або вже передало в ЗСУ:

1. Додаткова партію невідомої кількості високоточних ракет
GMLRS для ракетних комплексів HIMARS. Отже, атаки по російських штабах та логістичних центрах продовжаться.

2. Додаткова партію протирадіолокаційних ракет HARM. Ці ракети дозволили ЗСУ пробити російську протиракетну оборону. Бо тепер по зосередженню російських радарів та зенітно-ракетних комплексів, які намагаються прикрити стратегічні об’єкти від ударів HIMARS завдають удари самонавідні ракети HARM, які знищують протиповітряну оборону та завдають важких втрат.

3. 15 тактичних безпілотних комплексів Boeing ScanEagle. Це сучасний військовий дрон армії США середнього радіусу дії, з вертикальним злетом, який в одному класі  з нашими комплексами типу PD-2, і оптимізований для тактичної розвідки та корегування артилерійського вогню. Раніше США поставили нам партію старих дронів PQ-20 Puma зі своїх запасів, але ці машини в сучасній війні мають дуже обмежене використання через стару систему управління, яка легко глушиться засобами РЕБ. При масованому застосуванні HARM збити ScanEagle росіянам буде неможливо.

4. Протитанкова зброя.
А) 1500 протитанкових керованих ракет TOW. Нарешті, хотілося б сказати. Наймасовішим у країнах НАТО є не ПТРК Джавелін, а саме американські TOW-2, добре відомі по відео роботи сирійських повстанців, які воюють з режимом Асада. Ці ракети наводяться по проводах. Так, оператору потрібно постійно супроводжувати ракету, це більш складно, ракета не самонаводиться у верхню проекцію, і керується по проводу, тож, потрібно мати відкриту зону для наведення. Але є й свої переваги  - ракета більш надійна, більш зручна в експлуатації і не залежить від стану акумулятора, може наводитись точно на той об’єкт, куди веде оператор, а не тільки на контрастне тепло, має більшу дальність пуску – 3700 метрів проти 2500 у Джавеліна. Це гарна звістка, оскільки нам треба набагато більше керованої зброї на передовій, щоб доповнювати одне одного.
Б)  1000 ракет для Джавелінів. Це повністю відновить наші запаси.
В)  2000 гранат для протитанкових гранатометів типу Карл Густав. Це набагато потужніші та точні гранатомети у порівнянні з радянськими РПГ-7, і відновлення наших запасів.

5. 16 причіпних гаубиць калібру 105 мм и 36 тисяч снарядів. Раніше США почали постачання до України 105 мм гаубиць М119, це продовження. Дуже важливе рішення – адже крім далекобійних важких гаубиць калібру 155 мм військам потрібно уражати цілі на близьких дистанціях, для економного використання ресурсу стволів варто завдання безпосередньої підтримки перекладати на більш дешеві системи. У нас ці завдання виконує 122 мм калібр, але як і будь-які радянські системи вони мають обмеження по постачанню снарядів, і для нас перехід на натівський калібр легких гармат в 105 мм також дуже вагомим.

6. Інженерне забезпечення.
А) 40 бронемашин International MaxxPro з мінними тралами. На фронті хаотичне мінування з обох сторін, і без тралів забезпечити будь-який маневр зараз вже неможливо, трали потрібні для будь-яких маневрених дій.
Б) визначені протимінні засоби, ймовірно міношукачі.
В)  Інженерні боєприпаси, вказані як підривне обладнання. Ймовірно мова йде про обладнання для створення проходів у мінних полях. Такі засоби інженерного забезпечення у комплексі потрібні для проведення наступальних операцій.

7. Прилади нічного бачення, тепловізори, лазерні далекоміри, оптичні пристрої. Дуже важливо – оскільки зменшити втрати та отримати перевагу у наземних боях дозволяє саме масові поставки обладнання для нічного бою.

8. Засоби тактичного радіозв’язку.

9. 50 бронемашин HMMWV. Усі знають про ці маневрені машини, це додаткова партія для посилення мобільності наших війск.

• Німеччина (у серпні) передає або вже почала передачу ЗСУ:

1. Засоби протиповітряної оборони.
А) Зенітно-ракетний комплекс IRIS-T SLM. Надсучасний комплекс середньої дальності, маневрений, який переважає будь-який російський ЗРК цього класу – Бук-М3, передусім. Такий зонт зможе прикрити від усіх видів літаків, безпілотників, крилатих, та деяких балістичних ракет.
Б) Також передаються додатково 15 самоходних зенітно-артилерийськіх установок калібру 35 мм Гепард (раніше ЗСУ вже отримали 15 Гепардів). Гепарди високоефективні, оскільки в їх арсеналі є програмовані снаряди, які забезпечують високу ефективність та економічність як при знищенні літаків та гелікоптерів, так і дуже дрібних цілей типу квадрокоптер. Німці додатково передають 4000 бойових зенітних снарядів 35 мм, та 4000 практичних – для навчання екіпажів.
В) 40 станцій радіоелектронної боротьби проти дронів великої дальності. 24 станцій постановки перешкод малої дальності. Німці діють комплексно.

2. Артилерийські снаряди.
А) 255 далекобійних керованих артилерійських снарядів калібру 155 мм типу Vulcano. Це найновітній вид озброєння, аналогів якому нема в російській армії. Цей снаряд має дальність до 50-70 км, та корегується у польоті так само як ракети HIMARS – через GPS навігацію. Тобто точність ураження ювелірна. Ці снаряди можуть використовувати усі гармати 155 мм, які нам вже передали країни НАТО. Такий снаряд дуже ефективний саме для контрбатарейної боротьби, для ураження окремої гармати, САУ, є дешевшим за ракету HIMARS, і може бути набагато швидше застосований зі стандартної гаубиці. Дальність якраз така, щоб наша гармата могла знаходитись на відстані в 20-30 км від фронту та уражати російські гармати у 20-30 км від фронту, тобто на максимальній дальності роботи російської артилерії калібру 152 мм.
Б) Також німці передають 4592 снаряди калібру 155 мм не вказаних типів. Дуже суттєве поповнення витрат боєкомплекту, зараз 155 мм – основний засіб ураження.

3. Артилерийська розвідка.
А) Радар контрбатарейної боротьби COBRA. Сучасна система, яка доповнить парк наших та американських артилерийських радарів.
Б) 43 розвідувальних дрона.

4. 20 ракетних установок калібру 70 мм які можна ставити на пікапи та  2000 корегованих ракет  з лазерною системою наведення. Тип не повідомляється, але цей цікавий вид зброї розроблений в США – ракети типу APKWS. Це старі некеровані авіаційні ракети, які оснащуються блоком лазерного наведення. Точність забезпечується лазерним променем. Це дозволило зробити дуже точну та дуже мобільну установку, яку можна розміщати на будь-якій машині, та забезпечувати високу точність ураження проти піхоти у близьку відстань, що знов-таки має зменшити навантаження на  артилерію 155 мм.

5. Інженерне забезпечення.
А) 16 танкових мостоукладачів типу Biber, які змонтовані на шасі танку Леопард-1. Тобто це не нова, але дуже ефективна наступальна зброя, яка може швидко навіть під вогнем розгорнути наплавний міст.
Б) 12 броньованих ремонтно-евакуаційних машин Бергепанцер-2 – також на шасі Леопард-1. Раніше ФРН передала ЗСУ 3 таких БРЕМ. Тобто німці забезпечують високу живучість бойової техніки, через можливість її відтягнути з зони обстрілу.
В) Машина для розмінування. Тип не вказано. Логічно припустити, що це може бути інженерна машина Піонирпанцер-2. Одну машину надають для вивчення, і готують більш масову поставку.

6. Логістика.
А) 200 вантажних автомобілів.
Б) 6 вантажних автомобілів з вантажним ліфтом.
В) 14 трейлерів для перевезення танків.
Г) 2 тягачі з причепами.

7. Протитанкова зброя – 5032 одиниці без вказівки типу, скоріше за все гранатомети типу Панцерфауст.

8. Бронетехніка.
А) 10 бронетранспортерів М113 (раніше було поставлено 33 таких БТР).
Б) 10 бронеавтомобілів  не вказаного типу.

9. 10 безекіпажних катерів. Очевидно, катери призначені для розмінування українських портів, але можуть застосовуватись і для інших ризикованих завдань на воді.

10. 60200 гранат калібру 40 мм для автоматичних та підствольних протипіхотних гранатометів.

• Висновки. НАТО у серпні системно посилює для України:

1. Протиповітряну оборону військ та боротьбу з дронами-корегувальниками вогню;

2. Контрбатарейну боротьбу та засоби артилерийської розвідки;

3. Викоточну далекобійну зброю для ураження оперативних та стратегічних об’єктів;

4. Високоточну зброю для знищення російської ППО;

5. Інженерні засоби для наступальних операцій у щільно замінованій місцевості та засоби подолання річок;

6. Логістичні спроможності;

7. Піхотні протитанкові засоби;

8. Артилерійське та ракетне озброєння для ураження цілей в тактичній зоні, щоб зняти навантаження на калібр 155 мм;

9. Засоби розмінування або пересування на воді.

Такі системні поставки комплексно посилюють спроможності ЗСУ, і дозволяють створити  якісно новий рівень боєздатності. Не так швидко як нам потрібно і нам би хотілось, але кількість та якість постачань озброєння суттєво зростають. Але все це ще далеко не достатньо для здобуття переваги на фронті, масштаби військової допомоги потрібно збільшувати в рази.

Offline Eney

« Reply #255 : Серпень 26, 2022, 17:27:54 »
https://www.youtube.com/watch?v=SmV5bbAaD5U

Цитувати (виділене)
Black Hornet для ВСУ: Маленькие дроны для больших дел. Почему они так важны?

Offline Eney

« Reply #256 : Серпень 29, 2022, 19:12:10 »
Цитувати (виділене)
Григорий Тамар, офицер армии Израиля в отставке, военный историк, в новом выпуске на #политека_онлайн. Контрнаступление началось! На Херсон уйдёт .

Offline Roman_V_M

• THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
    • Roman's Blog
« Reply #257 : Серпень 30, 2022, 12:39:39 »
Міг-29, озброєний ракетами AGM-88. Нарешті документальне підтвердження.

https://twitter.com/UAWeapons/status/1564539358451044353

Offline Eney

« Reply #258 : Серпень 30, 2022, 13:45:32 »
Цитувати (виділене)
рф била по деревянным «HIMARSам» дорогими ракетами «Калибр», – The Washington Post.

«После нескольких недель в полевых условиях приманки «вытащили» (https://www.washingtonpost.com/world/2022/08/30/ukraine-russia-himars-decoy-artillery/?fbclid=IwAR0TCnYrq3pqFsvejwF3NG1qgLLqxFIxUfcVRrkW6FiIgNPUCFf-11jATA4) из рф по меньшей мере 10 крылатых ракет «Калибр» – первоначальный успех, позволивший Украине расширить производство копий для более широкого использования».

Offline Аля

• Київ. Місто мрій.
« Reply #259 : Серпень 30, 2022, 14:59:28 »
Цікаво, скілька зараз на рік можуть виробити цих калібрів чи схожих ракет і наскілько будуть домогати робити ці ракети росії
Злобная заинька

Offline Спудей

« Reply #260 : Серпень 31, 2022, 12:00:08 »

https://twitter.com/UAWeapons/status/1564539358451044353
У пілота іграшковий ведмедик в кабіні... :greeting:

Offline Eney

« Reply #261 : Серпень 31, 2022, 12:46:09 »
Цитувати (виділене)
Одна з головних переваг M777 це можливість швиденько звалити з позиції після стрільби. Хлопці це демонструють, згорнувши гармату за хвилину. В прямому сенсі. Засікайте час. Автомобіль, схожий на HIMARS, це M1083A1P2, штатний тягач американської гармати.

Працюють профі.

https://t.me/Tsaplienko/14460

Offline Volf Ram

• Hero Member
  • Russia delenda est.
« Reply #262 : Вересень 03, 2022, 19:32:16 »
Цитувати (виділене)
Твиттер-тред Volodymyr Dacenko (https://twitter.com/volodymyr_d_/status/1565807467765932033) про правобережные силы РФ, из которого я возьму только главное:

✔️На правом берегу Херсонской области у РФ около 15-25 тысяч солдат, 200 танков, 700 бронемашин, 300 артиллерийских систем.

✔️Для поддержки этих войск необходимо обеспечить до 500 грузовиков в сутки боеприпасами, провиантом (и горючим).

✔️То есть через Днепр им нужно переправлять 1 грузовик в 3 минуты (тут я посчитал сам, а то автор ошибся).

✔️Раненые тоже будут большой проблемой для России. Часть из них смогут принять херсонские больницы, но большинство придется перевозить в Крым.

✔️Также очевидно, что Россия потеряла часть своих систем ПВО, что позволяет более активно использовать украинскую авиацию и БПЛА.
___
В общем, силы собраны серьезные, а как их снабжать - хз.

Похоже на мышеловку, но радоваться пока рано. Ждем.

Offline Milena

« Reply #263 : Вересень 04, 2022, 02:54:56 »
Працюють профі.
Чоловіча робота. Низький вам уклін, чоловіки  :good: :prapor2: І бережіть себе, життя без вас, це вже не повне життя, і навіть не половина. :give_rose:

Offline Shannou

• Global Moderator
  • The world is yours
« Reply #264 : Вересень 05, 2022, 14:51:16 »

I always tell the truth. Even when I lie.

Offline Volf Ram

• Hero Member
  • Russia delenda est.
« Reply #265 : Вересень 05, 2022, 15:05:17 »
Цитувати (виділене)
The New York Times сделали отменную статью (https://www.nytimes.com/2022/09/04/us/politics/russia-missiles-ukraine.html)  о том из чего делается современнейшее русское оружие.
В результате войны на территории Украины осталось много обломков от русских боеприпасов, которые отправились на исследования на Запад.

В итоге обнаружилось, что российская военная техника забита западными компонентами. Технологии в основном из 90-х и 00-х. Процессоры — гражданские, произведённые после 2014 года. Как указывают исследователи, русские не страдают разнообразием и используют практически одни и те же компоненты в разных типах оружия.
Отдельно отмечается, что русская электроника имеет полностью открытую архитектуру и никакой защиты от копирования. При захвате противником начинки — её элементарно можно и копировать, и разрабатывать возможности противодействия. По словам экспертов, система спутниковой навигации на русских крылатых ракетах находится на технологическом уровне, который может реализовать команда студентов из специализированного колледжа на Западе.

Offline Volf Ram

• Hero Member
  • Russia delenda est.
« Reply #266 : Вересень 05, 2022, 17:52:43 »
Цитувати (виділене)
Віктор Трегубов

Чому події останніх днів схожі на перелам у війні
4 вересня 2022 16:56

Маю таке враження, що десь з тиждень тому ми почали поволі перемагати.

Пов'язане це навіть не зі звільненням окремих населених пунктів, хоча то теж приємно. Ні, тут інші речі.

По-перше, зараз ми диктуємо, де буде наступне поле бою. Росіяни змушені реагувати, нервово перекидаючи сили туди-сюди.

По-друге, ми безперешкодно знищуємо інфраструктурні вузли їхньої військової машини. В них немає та не передбачається відповіді на нашу нову здатність — застосування довгої руки.

По-третє, в них вже помітні ознаки ресурсного виснаження. Це і падіння обсягів та ефективності ракетних обстрілів, і зменшення частоти використання вогняного валу, і спроби шукати зброї по диких країнах.

Я давно казав, що ми в цій війні воюємо за Лідл-Гартом. Цей британський військовий теоретик підкреслював важливість непрямих дій — коли ти сковуєш рух противника, знищуєш його логістику, нав'язуєш бій на своїх умовах та перемагаєш навіть при його перевазі у чисельності. Поки що все йде за планом. Росіяни не мають відповідей на наші нові закиди — а час досі швидко працює на нас.

Offline Eney

« Reply #267 : Вересень 06, 2022, 13:24:43 »

Offline Eney

« Reply #268 : Вересень 06, 2022, 18:10:24 »
Відео
Цитувати (виділене)
Це просто неймовірно. Залаштунки обміну полонених. Другого вересня 14 українських бійців повернулися додому в результаті вдалої операції, деталі якої можна побачити на відео. Наші воїни з 58-ої та 30-ої бригади переходять лінію фронту та прямують до своїх родин. Саме для того, щоб забирати з полону українських військових, потрібно збільшувати «обмінний фонд» російських полонених в Україні.

https://t.me/Tsaplienko/14774

Offline Volf Ram

• Hero Member
  • Russia delenda est.
« Reply #269 : Вересень 07, 2022, 23:00:21 »
Цитувати (виділене)
Интересности от BBC.
Разведка США выяснила, что Москва покупает артиллерийские боеприпасы у Северной Кореи, пишет издание New York Times. О каком именно оружии идет речь в рассекреченных разведданных, не уточняется - за исключением артиллерийских снарядов и ракет.
https://t.me/bbcrussian/34017

Украинская армия, значительно уступающая противнику по количеству орудий и снарядов к ним, противопоставила русскому валу артиллерии более точные и дальнобойные артиллерийские системы и высокоточные ракеты GMLRS, которыми стала методично уничтожеть российские склады боеприпасов. В результате, по оценкам наблюдателей, в последние недели интенсивность российских обстрелов сильно снизилась.
Нехватку снарядов определенных калибров в России стали ощущать, либо прогнозировать еще в мае. Министр обороны Британии Бен Уоллес 11 мая рассказал газете Wall Street Journal, как британские дипломаты ищут по разным странам запасы советских боеприпасов для Украины. "Иногда мы сталкивались с тем, что русские тоже ищут в некоторых странах свои запасы, потому что они у них тоже быстро кончаются", - сказал он.
https://t.me/bbcrussian/34038

Военный аналитик, профессор стратегических исследований университета Сент-Эндрюс Филлипс O'Брайен, пишет о том, что в этом районе украинские военные, вероятно, совершили неожиданный для армии РФ ход. "Если украинцы действительно добились оперативной внезапности около Харькова, это покажет, в каком беспорядке находится российская армия, - считает O'Брайен. – С учетом разных систем мониторинга (от спутников до беспилотников, кибер-средств прочего) я предполагал, что подобной оперативной внезапности добиться практически невозможно".
"К тому же, все происходит прямо около границы с Россией. Если россияне это пропустили, их армия находится в худшем состоянии, чем предполагалось, - продолжает эксперт. – Это также хороший признак того, что у Украины все просто отлично с режимом секретности".
Позже O'Брайен добавил: "Получил данные, что россияне знали о готовящемся нападении [под Харьковом], но им просто нечем было ответить. Если это так, то говорит о беспорядке иного характера и демонстрирует отсутствие гибкости в действиях российской армии".
https://t.me/bbcrussian/34043

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.