Автор Тема: Побут під час війни

Offline BigSister

• Німеччина
Re: Побут під час війни
« Reply #2130 : Листопад 28, 2022, 18:14:50 »
Беженцу нужна работа
Або фінансова допомога.

Тут, в ЮК множество украинцев расселяли на острова. Это замечательные места, заповедники, природные жемчужины и дорогие курорты. Только без машины там только магазин на заправке и работа в одном отеле. Да и с машиной до ближайшего города три часа плюс паром
Три часа до найближчих супермаркету і магазину господарчіх товарів? І місцевих те влаштовує?
« Останнє редагування: Листопад 28, 2022, 18:27:42 від BigSister »

Offline Аля

• Стать: Жіноча
  • Київ. Місто мрій.
« Reply #2131 : Листопад 28, 2022, 18:42:39 »
А в нас світло є! Сподіваюсь, хоча б на тригодини.

Запитала у Старіни у ФБ, яке кпд у таку погоду сонячних панелей -  1-2% від номінальної потужності в таку погоду.  :mad:
Злобная заинька

Offline Фрипп

« Reply #2132 : Листопад 28, 2022, 18:43:33 »
Я тобі більше скажу, там дороги із роз'їздами подекуди. Тобто одна полоса туди і назад.

Offline BigSister

• Німеччина
« Reply #2133 : Листопад 28, 2022, 18:56:30 »
Я тобі більше скажу, там дороги із роз'їздами подекуди. Тобто одна полоса туди і назад.
Це ти до мене?

Offline jeckie

• Ірпінь, Донецьк
« Reply #2134 : Листопад 28, 2022, 19:29:07 »
Тут питали про коворкінги, може буде корисно:
Цитувати (виділене)
Интернет-проект UA War Infographics опубликовал карту функционирующих коворкингов в Киеве, где можно поработать в условиях блэкаута в украинской столице.

@yigal_levin

Offline Фрипп

« Reply #2135 : Листопад 28, 2022, 20:19:27 »
Це ти до мене?
Так. Аля несподівано (для мене) написала свій допис.  :)

Offline BigSister

• Німеччина
« Reply #2136 : Листопад 28, 2022, 21:22:27 »
Так.
Ну, більше там і не треба. Але якщо в тій місцевості взагалі мешкають звичайні люди (не мільонери), то напевно не дуже далеко є і супермаркет. Коли не працюєш, можна витратити на закупівлю декілька годин раз на тиждень.
Звичайно, зручніше, коли все необхідне є поруч, але поки що неможливо задовольнити усіх усім. Головне - допомогти людям вижити. З житлом скрізь проблема. Якби мали достатньо приміщень в містах, нікого б у "лісах" не селили.
Cпойлер
У Німеччину я приїхала як біженка, хоч і на постійне проживання. Права вибору місця проживання спочатку не мала. Направили до невеличкого містечка (населення приблизно 30 тисяч), але у гуртожиток на самій околиці. До найближчої автобусної зупинки було 20 хвилин пішки і ще хвилин 5 до магазинів. На вілосипеді їздити не вміла. Машини не мала.
У гуртожитку сім'ям надавали одну кімнату. Одинаків селили разом (2-4) в одній кімнаті. Душ був загальний на десяток-два кімнат (один для жінок і один для чоловіків). І одна на всіх кухня.

Offline Фрипп

« Reply #2137 : Листопад 28, 2022, 22:22:12 »
Julia Moriel
1h
  ·
Мій досвід переживання блекауту в місті, або як увійти в зону комфорту хоча б однією ногою
Обережно, лонгрід
Cпойлер
З початком повномасштабної війни я стала параноїком. Якщо у січні я всіма лапами опиралася проханням чоловіка забрати тривожну валізку «про всяк випадок», то у квітні, коли повернулася додому, почала планомірно збирати запаси вже на будь-які випадки, включно з ядерною атакою. Тому блекаут 23-25 листопада не застав мене зненацька. Що я робила і що ще можна було б зробити – по пунктах.
Освітлення та гаджети
Коли почалися перші відключення світла, в мене були лише два слабенькі павербанки, тому в першу чергу я поступово докупила ще два побільше. Хотлайн та пром.юа – дуже помічні у цьому, якщо приділити пошуку хоча б півгодини – можна знайти досить бюджетні варіанти.
Далі була організація аварійного освітлення. Я зупинилася на юсб-гірляндах, тому що їх можна повісити по периметру кімнати, і це дає рівномірне освітлення усього приміщення. Зараз у мене по гірлянді у кожній кімнаті, на кухні та в коридорі, тому достатньо принести з собою павербанк – і світло буде там, де я. Потужність десятиметрової гірлянди близько 1 Вт, тож банки вистачає ну дуже надовго. Намагаюся використовувати на освітлення слабкі банки, тримаючи великі для телефонів. Ще маю юсб-лампу настільну, якщо треба зробити добре освітлення точково, акумуляторний ліхтарик та ліхтарик на батарейках, якщо акумуляторний закінчиться. Ну і звісно, запас свічок, хоча за весь цей час сумарно спалили лише одну.
Зарядити гаджети та павербанки можна на деяких станціях метро (в колонах на багатьох станціях є юсб порти), в деяких супермаркетах, ТРЦ, в магазинах на кшталт Розетки та Епіцентру. Гуляйте, шукайте. Де бачите скупчення людей – там, мабуть, є працюючі розетки. Беріть з собою подовжувачі та трійники, щоб не чекати в черзі на зарядку. Кажуть, ще є розетки в пунктах обігріву, але я особисто не перевіряла.
Вода та гігієна
Замовляю доставкою три бутлі питної води, один бутиль 18 л стоїть про запас, два інші дозамовляю по мірі закінчення. Це трохи недешево, але це мій вибір, бо тягати воду важко. Технічної води понабирала в усі 6-літрові бутлі, які тільки буди в домі – зараз їх 7 штук. Витрачаються тільки на найнеобхідніше – змити унітаз (хоча б через раз), помити фрукти-овочі, полити квіти хоч іноді, тощо. Замість миття рук – вологі серветки та антисептик, для загальної гігієни – серветки для інтимної гігієни та серветки з антиперспирантом (Рексона випускає, раніше не бачили їх у продажу, але зараз, мабуть, з’явився попит, тож вони почали продаватися). Якщо прям дуже припре помитися цілком – є  похідні губки, які змочуються 50 мл води та не потребують змивання (на фото нижче). Посуд може почекати появи води, думаю ще докупити одноразового, про екологію подумаємо пізніше. Думаю ще про сухий шампунь, але не знаю, чи спрацює він на довгому волоссі. Якщо в когось є досвід – поділіться, будь ласка.
Тепло
Для мене холод - це найстрашніше, в мене мінімальна толерантність до нього, я навіть на вулиці набагато краще себе почуваю у +35, ніж у +15. Вдома цього разу температура спустилася до +12, і я таки застудилася трохи. Щоб не повторювати помилок, дістала з тривожної валізки термобілизну, докуплю з зарплати ще один комплект на зміну. Зимова ковдра, плед, флісовий одяг другим шаром, вовняні носки поверх бавовняних – це очевидні речі, гадаю. На крайняк ще лежить спальник. Палатку я віддала тим, кому потрібніше, але сподіваюсь, до цього не дійде. Якщо ж що – майте на увазі, що палатка у квартирі – це порятунок при занизьких температурах, в ній можна надихати або прогріти повітря свічкою (тільки недовго, бо випалюється кисень). Також помічними будуть пляшки з гарячою водою під ковдру, ну і коти, якщо вони будуть не проти

Їжа
Оскільки в мене електрична плита, то я заздалегіть купила туристичну плитку, що працює від балончиків 220 г. Не стала брати пальник – мені вони здаються недостатньо стійкими, а в мене коти дурнуваті трохи, та й в самої руки трохи з дупки, а плитку перекинути найважче. Запас балончиків – мастхев. Хоча я за пару тижнів ще перший не спалила, тож це доволі економна штука. Намагаюсь готувати про запас, коли є світло, але небагато, бо на холодильник надії небагато, це більше стосується періодів з плановими відключеннями. Звісно, при закупівлях в пріорітеті консерви – тушенка, каші з м’ясом, паштети, рибні та овочеві консерви. Також с/к ковбаса, сир плавлений в тюбіках, мівіна, швидкорозчинні пюрешки, супи та каші, шоколадні батончики та печиво, горіхи, сухофрукти, хлібці, молоко та вершки маленького об’єму ультрапастеризовані – тобто, все, що зберігається без холодильника та потребує мінімального готування. Гречку можна залити водою і через кілька годин з’їсти без варки. Кажуть, рис так теж вміє, хоча я ще не перевіряла. В термосі краще зразу заварити чай, бо кип’яток рано чи пізно охолоне і нічого не завариш, а чай, навіть ледь теплий – це все ж таки чай.
Cпойлер
Найслабша ланка в мене в цьому плані – це холодильник. При цьому в мене утеплений балкон, отже, зберігати їжу на ньому не матиме сенсу, поки він не промерзне повністю (а до цього, сподіваюсь, не дійде). Але виявилось, що якщо холодильник не відкривати, то дві доби він тримає добре. Після третьої довелося викинути зварене м’ясо, та й по тому. Морозилка взагалі без змін, гадаю, там ще допомогли акумулятори холоду, яких я напхала по три штуки в кожен ящик.
Багато продуктових магазинів, принаймні, у Києві, закупили генератори, продуктів в них достатньо, тож це теж рятує. Але враховуйте, що консерви та хліб розбирають найшвидше. Деякі ресторани теж працюють, але це вже якщо є зайві гроші, я вирішила трохи поекономити. Зніміть готівку, коли буде така можливість – термінали без зв’язку не працюють, навіть якщо є аварійна електрика.
Зв’язок та інтернет
Поки працює метро – там є і зв’язок. В тому числі мобільний інтернет. Звісно, подзвонити ви зможете хіба що тим, хто теж спустився в метро, або через месенджери – тим, у кого є інтернет вдома, наприклад, як у мого батька в приватному будинку з генератором та оптоволокном. Але новини почитати та поскаржитись у соцмережах точно зможете Також можна пошукати точки з безпарольним вайфаєм – див. пункт про зарядки, зазвичай це там же.
Про старлінк не думаю, знаю, що в квартирі це лотерея. Думаю про LTE модем з антеною-підсилювачем, але ніц не розбираюся у питанні. Якщо хтось розбирається – розкажіть, будь ласка, можна з конкретними посиланнями на моделі (чим бюджетніше, тим краще, але щоб дійсно працювало).
Що мене дуже врятувало під час інформаційного голоду – це радіо на батарейках. В дитини знайшлося маленьке, з поламаною шкалою частот, але головне – що воно працює і ловить. Дуууже раджу знайти зось таке. Якщо в вашому телефоні є радіомодуль – воно теж повинно працювати. Якщо в базових додатках радіо не було – співчуваю, встановлення додатків не допоможе, вони беруть онлайн-версії радіостанцій.
Люди
Для мене як для махрового інтроверта дивно писати цей пункт, але виявилось, що це дуже важливо. Темрява та відсутність онлайн-спілкування посилюють відчуття самотньості. Виявилось, що small talk біля точки з зарядками, в магазині чи в метро допомагає знизити тривожність та додає сил тягнути далі. Та й чудова нагода зустрітися з друзями в оффлайні. Обійми – це безцінно. Слова підтримки, сказані особисто, дивлячись в очі – це безцінно. Одного разу я зустріла друга в метро, куди ми обоє прийшли у пошуках інтернету. Живемо поруч, а бачимось вкрай рідко, а тут така удача Було дуже несподівано та приємно. Не варто недооцінювати цей пункт
Ну і тримаймося. Це не назавжди. Ми переможемо, а вони залишаться в темряві, навіть якщо не буквально (хоча часто і буквально, гг). Rsn pzd, а ЗСУ – котики.
P.S. Поділіться у коментах своїм досвідом, будь ласка. І покритикуйте мій, я впевнена, там є що покращити.

Offline Ксеня

• Global Moderator
  • Одеса
« Reply #2138 : Листопад 28, 2022, 23:39:24 »
Купила себе гирлянду-штору (3х3, 300 лампочек) на usb, обещают «праздник каждый день» ))
Буду надеяться, что то, как я себе вижу пользу от неё в периоды бессветья, совпадёт с реальностью.

Теперь ещё хочу гирлянду-лампочки.
Жизнь идет себе, как она и должна идти, то есть, хуже некуда. (с)

Offline jeckie

• Ірпінь, Донецьк
« Reply #2139 : Листопад 28, 2022, 23:55:16 »
Також помічними будуть пляшки з гарячою водою під ковдру
Дуже рекомендую замість них купити звичайну гумову грілку, вона недорога, але тримає тепло в рази довше, десь годин 10.

Offline Ash

« Reply #2140 : Листопад 29, 2022, 02:13:13 »
 Коли лягаєш спати з наміром  піднятися для попрацювати о 4й ранку , бо відключили світло  у дев'ятій вечора. Але світло вмикать о другій( через годину після того, як вдалося заснути) :grin:.
Одесса-это Украина.
At the suit of pozemka: Covid 19 (01.20)
+CoviShield(03/20)+Vaxzevria/COVID-19 AstraZeneca(06/20)+ Comirnaty/Pfizer-BioNTech(01/21)

Offline Ксеня

• Global Moderator
  • Одеса
« Reply #2141 : Листопад 29, 2022, 13:41:46 »
Да, это понятно, просто никто и нигде не пишет, какие сейчас отключения. И каждый раз не понимаешь, ждать 4 часа или искать другие варианты.
Ну вот я ж и говорю, что где-то прочитала (не помню где, встречу ещё, сохраню ссылку), что сейчас в Одессе либо экстренные, либо аварийные. То есть, у кого-то первые, у кого-то вторые (аварий тоже много). Ориентируйся на это пока.

@Ash вспомнила, что это я у ДТЕК на странице видела, оно постоянно там.

Cпойлер

Offline Lilьka

• Львів
« Reply #2142 : Листопад 29, 2022, 18:08:33 »
Поки морозів немає, можна їжу винести на балкон. У нас є поруч майстерня-магазин (у них генратор) із замороженими стравами, інколи у них купую те, що можна посмажити. Дуже хріново без мультиварки, бо в мене вже немає в хазяйстві ні гусятниці, ні курятниці, ні утятниці (чи як правильно - качатниці???). Ну нічо, відмиємо те, що здавалося навічно схованим у піддоні духовки.
Найфіговищна фігня - мою духовку неможливо використовувати без електрики. Духовка в газовій плиті, та вона із електричним запобіжником від згасання вогню.  :cray:
А так би і пиріжки пекла і грілася заразом.  :girl_in_dreams:
« Останнє редагування: Листопад 29, 2022, 18:33:35 від Lilьka »

Offline Lilьka

• Львів
« Reply #2143 : Листопад 29, 2022, 18:11:36 »
Абсолютно розгубленість в питанні "що робити з холодильником?" Мрозилка для зберігання м'яса практично не придатна. А у магазиинах нам не повідомляють, як вони м'ясо зберігали.

Offline Аля

• Київ. Місто мрій.
« Reply #2144 : Листопад 29, 2022, 18:28:00 »
В мене морозилка тримає півтори доби. + ще від термосумки пляшки з чимось, що дозволяє підтримувати холод у холодильнику.

М'ясо і морожені страви - так, питаннячко. Буду брати в прибудинковій форі, там на вигляд завжди гарне м'ясо, або у нашому сільпо - там ніколи не вимикають електрику.

Через особливості заскленої лоджії є куточок, де завжди холодно. Зберігаємо там овочі фрукти.
Злобная заинька

Offline Ash

« Reply #2145 : Листопад 29, 2022, 20:27:34 »
Духовка в газовій плиті, та вона із електричним запобіжником від згасання вогню. 
Дивно, але, якщо я не помиляюсь, в мене саме такий запобіжник і духовку я постійно використовую. В мене ще  пальники на плиті з електропідпалом, завжди потрібно пам'ятати, що без сірників зараз не підпалиш, інакше буде газова атака.
Одесса-это Украина.
+CoviShield(03/20)+Vaxzevria/COVID-19 AstraZeneca(06/20)+ Comirnaty/Pfizer-BioNTech(01/21)

Offline ~Багира~

• Hero Member
  • Львов
« Reply #2146 : Листопад 29, 2022, 20:34:32 »
І тільки лайф досить ок на 4ж
От халепа. Тікошо ж видурив у водафона архівно-акційний тариф за 55 грн/міс, плюс на іншому номері - акційний рік без абонплат за 310 грн (так-так, 26 грн/міс) - й тепер ще доведеться шукати якийсь недорогий тариф для інету на лайф (за рекомендації заздалегідь вдячний якшо шо).
Та ж у вас може бути все навпаки, хз.
І не тільки у вас. Тепер, коли в нас світла немає в режимі наближеному до 8 нема + 4 є + 8 нема, живий на другій частині вже майже відразу (годину-дві) лише водафон.

Я так розумію, що мені взагалі пощастило. Ні світла, ні води (в інших районах є вода, хіба що на високих поверхах), ні зв'язку. Вчора все це було, наприклад до 5 ранку, потім з 11 до 14, потім з 16:30 до 18. А потім все. Не було до півночі. Звичайно, розкладу ніякого нема.
Лягала вчора в темряві і без води, ранок йшла на роботу - те саме. Прийшла - те саме.
На роботі ходять люди, які бачили себе зранку в дзеркалі.  :grin: Добре, що зара зима і я в шапці.
Ну і нема опалення і ось зв'язку.

Добре, що хоч газ є, ттт три рази.
А ще в мене тепер ліхтариків по кишенях (вулиці теж без освітлення зовсім, за крок не бачиш) більше, ніж масок в ковід  :smilie5:

Offline Ash

« Reply #2147 : Листопад 29, 2022, 21:20:44 »
Я сегодня купила в Авроре  диодную гирлянду ( 2м , 20 диодов, питание 3 батарейки AG13. Диоды масепусечные, сама гирлянда - просто проволока, вариант для "декоративная гирлянда в бутылке/банке") за 59 грн.  В сети пишут , что такое живет  без выключения трое суток, но посмотрим, сколько протянет у меня.
Результатом, как ни странно, очень довольна. Гирлянда светит хуже папиного фонаря, но не намного . Да, как самостоятельный светильник  она не очень ( если вспомнить про фонарь на смартфоне, который совершенный зверь по яркости,и, увы, лихо жрет смартфоновскую батарею), но как вспомогательный или просто светильник для поесть/выпить чаю, умыться/почистить зубы  или просто не натыкаться на  мебель в темной комнате - прекрасно. Завтра куплю еще, как минимум - одну, посмотрю, как будут работать в паре.
Еще я купила  в той же Авроре "новогодний ночник" в виде снеговичка из прозрачного пластика на веревочке за 37 грн. Тоже на трех батарейках AG13.
Снеговик светит достаточно интенсивно, но  работает только в режиме "бешеная дискотека"( там еще  и пластик с эффектом  дискотечного зеркального шара)), настолько бешеная, что утомляет уже в первые три минуты. Планирую носить с собой  вместо  светоотражающих элементов для темного времени суток.  Не заметить это  в темноте ну  очень сложно. :grin:
Одесса-это Украина.

Offline Teagan

« Reply #2148 : Листопад 29, 2022, 21:36:18 »
Еще я купила  в той же Авроре "новогодний ночник" в виде снеговичка из прозрачного пластика на веревочке за 37 грн. Тоже на трех батарейках AG13.
Снеговик светит достаточно интенсивно, но  работает только в режиме "бешеная дискотека"( там еще  и пластик с эффектом  дискотечного зеркального шара)), настолько бешеная, что утомляет уже в первые три минуты. Планирую носить с собой  вместо  светоотражающих элементов для темного времени суток.  Не заметить это  в темноте ну  очень сложно
Два Три в одном - освещение, светоотражение и предпраздничний антураж  ::)

Offline Фрипп

« Reply #2149 : Листопад 29, 2022, 21:44:06 »
Я придбав на Промі схожі гірлянди, десять метрів, три АА батарейки, висять в кімнаті та кухні. Нажаль, батарейок вистачає годин на 6. Придбав акумулятори.

Offline Ash

« Reply #2150 : Листопад 29, 2022, 21:46:27 »
три АА батарейки
В мене на AG 13 (це годинникові батарейки, дуже маленькі) 4 години без проблем. Без ознак виснаження батарейок. Зараз дали світло, тому  гірлянда вимкнена, подивимось,  скільки днів у такому режимі вона протягне.  Мені здається, що наші гірлянди дещо відрізняються за споживанням струму.
Одесса-это Украина.

Offline Ксеня

• Global Moderator
  • Одеса
« Reply #2151 : Листопад 29, 2022, 22:55:34 »
Я придбав на Промі схожі гірлянди, десять метрів, три АА батарейки, висять в кімнаті та кухні. Нажаль, батарейок вистачає годин на 6. Придбав акумулятори.

Тому я одразу замовляла на usb, щоб не розоритися на батарейках. В мене є невеличкий старенький павербанк, от від нього й буде живитися. Вона десь 8-10в в годину їсть.

Offline Фрипп

« Reply #2152 : Листопад 29, 2022, 23:25:39 »
Ось така в нас

Кожного разу побоююсь ії порвати необережним рухом.

УСБ знайшов тільки 3 метрову, поки в запасі знаходиться.

Offline Аля

• Київ. Місто мрій.
« Reply #2153 : Листопад 29, 2022, 23:29:59 »
Кожного разу побоююсь ії порвати необережним рухом.

УСБ знайшов тільки 3 метрову, поки в запасі знаходиться.
У кришталеву вазу запхали, тільки блакитну.
Злобная заинька

Offline jeckie

• Ірпінь, Донецьк
« Reply #2154 : Листопад 30, 2022, 05:58:11 »
Нажаль, батарейок вистачає годин на 6.
Це дивно, щось не так або з гірляндою або з батарейками, бо в мене місяць пропрацювала, хоч і потьмяніла звичайно.Отака, з юска, вона яскравіша за оті тоненькі.

Offline Eney

• Стать: Чоловіча
« Reply #2155 : Листопад 30, 2022, 11:12:11 »
Абсолютно розгубленість в питанні "що робити з холодильником?" Мрозилка для зберігання м'яса практично не придатна. А у магазиинах нам не повідомляють, як вони м'ясо зберігали.

Можна наробити тушенки, яка може зберігатися й при кімнатній температурі. Що ми й зробили, розгрузивши морозилку.

Ось за цим простим рецептом.
https://www.youtube.com/watch?v=z0GErsN1ydA

Offline Фрипп

« Reply #2156 : Листопад 30, 2022, 12:01:24 »
Дякую за відео Еней.

Яж закортіло м'яска.

Offline Eney

• Стать: Чоловіча
« Reply #2157 : Листопад 30, 2022, 12:06:02 »
Дякую за відео Еней.

Яж закортіло м'яска.
Дуже смачне получилося. І пройшла головна біль, що робити, як розмерзнеться морозилка.

Offline Lilьka

• Львів
« Reply #2158 : Листопад 30, 2022, 14:22:14 »
Можна наробити тушенки, яка може зберігатися й при кімнатній температурі. Що ми й зробили, розгрузивши морозилку.
У мене вже повно тушонки. Ми більше свіжину полюбляємо.
От сьогодні купила невеликий шматок окосту, обсмажу/протушу з підливою а-ля гуляш.

Offline Lilьka

• Львів
« Reply #2159 : Листопад 30, 2022, 14:24:21 »
Дивно, але, якщо я не помиляюсь, в мене саме такий запобіжник і духовку я постійно використовую
Справа в тому, що сірниками мою духовку неможливо підпалити, в ній дірочки маленькі, тільки для контролю вогню.  :smilie2:

0 Користувачів і 6 Гостей дивляться цю тему.