Автор Тема: Побут під час війни

Offline Oak

• Hero Member
  • Стать: Чоловіча
Re: Побут під час війни
« Reply #1860 : Жовтень 28, 2022, 08:58:07 »
Cпойлер
Але здається, що мій провайдер продовжує працювати коли у мене пропадає электрика.
Пощастило. Мені б так  :(

Тепер питання: як правильно під'єднати роутер до павербанка? Блок живлення роутера видає 12 вольт та 1 ампер. Я правильно розумію, що мені знадобиться не просто кабель usb --> штекер живлення, а щось таке: https://www.stall.com.ua/ru/product/6033/ ?
Правильно, потрібен перетворювач напруги 5V(USB)->12V

Яка приблизна місткість павербанка потрібна на 4 години роботи такого TP-Link AC 1200 роутера?
споживана потужність роутера = 12V*1A=12W.
Тобто для роботи протягом 4 годин потрібен павербанк місткістю 12W*4h=48 Wh (ват-годин). Це за умови, що перетворювач напруги має коефіцієнт корисної дії 100% (в реалі можна розраховувати на  ККД десь  70...90%) і виробник павербанка не збрехав про його ємність. Тобто краще шукати павербанк місткістю не менше 100 Wh.
Далеко не всі виробники павербанків вказують ємність у ват-годинах, але краще вибирати саме з таких.
Бо коли вказують міліампер-години - то кожен виробник, в залежності від хитрозадості, має на увазі різні значення напруги для розрахунку ємності, тобто про реальну ємність можна лише здогадуватись.

І ще, чи зможу я заряджати ноутбук (зарядка через Type-C, блок живлення видає 65 ват), якщо павербанк видає 20?
Залежить від конструкції павербанка, але є ризик, що згорить/перегріється.

Дякую, вичерпно!

Online Omela

• Global Moderator
  • Стать: Жіноча
  • Харьков
« Reply #1861 : Жовтень 28, 2022, 09:34:46 »
Подруга доньки повертається з батьками з Кривого рогу до Харкова. Бо у квартирі що знімають холодно, а в харківському будинку є пічка. І погріб, ховатися.  До них навесні прилітало, веранду знесло, окна повибивало, але батько влітку їздив ремонтувати.

Offline Lilьka

• Львів
« Reply #1862 : Жовтень 28, 2022, 17:26:28 »
Яйця по 70 - ну ОК, я розумію. Курей побили, нові ще не несуться. Та в'ялі огірки по 100 - це якась дивна хуйня. Яйце це їжа, з одного яйця можна приготувати цілу страву! Який сенс в огірках? Це просто якась екзенстаційна хрінь, яку я не можу зрозуміти  :wacko3:

Offline Ксеня

• Global Moderator
  • Одеса
« Reply #1863 : Жовтень 28, 2022, 17:29:40 »
Навіщо ті огірки взагалі, якщо є помідори.
Жизнь идет себе, как она и должна идти, то есть, хуже некуда. (с)

Offline Lilьka

• Львів
« Reply #1864 : Жовтень 28, 2022, 17:41:16 »
Так, помідори (по 85 за кг) трохи смачніші і не так вражають  :grin: Можна купити два, і їсти їх з майонезом два дні. Я так і роблю.

Offline Ксеня

• Global Moderator
  • Одеса
« Reply #1865 : Жовтень 28, 2022, 17:42:11 »
Так, помідори (по 85 за кг)…

Я сьогодні купила по 55. Вся різниця від тих, що були по 80 - розмір. Огірки по 100 - то вже для поціновувачів ))
« Останнє редагування: Жовтень 28, 2022, 17:55:51 від Ксеня »

Offline Lilьka

• Львів
« Reply #1866 : Жовтень 28, 2022, 17:48:47 »
Ах, адєсса! :smilie1:
Я знаю, що у майбутньому від помідорів нам прийдеться відмовитись  :weep: Ну нехай вони ростуть хочаб у Одесі
Cпойлер
(підберає шмарклі і страшенно заздрить)

Offline Lilьka

• Львів
« Reply #1867 : Жовтень 28, 2022, 17:50:29 »
то вже для поцінювачей )
Cпойлер
поціновувачів

Offline Амазонка

• Львів
« Reply #1868 : Жовтень 28, 2022, 17:51:40 »
Яйця по 70 - ну ОК, я розумію. Курей побили, нові ще не несуться. Та в'ялі огірки по 100 - це якась дивна хуйня. Яйце це їжа, з одного яйця можна приготувати цілу страву! Який сенс в огірках? Це просто якась екзенстаційна хрінь, яку я не можу зрозуміти  :wacko3:
Я не розумію, чому саме зараз по 70, птахофабрики давно вже розбомбили, а подорожчало тільки зараз? Чи вони під зиму в два рази менше несуть яйця?

А ще не розумію, чого солодкий перець ще до війни коштував близько 100 грн., теж екзистенційна херь, не дуже й потрібно, і вирощувати їх сильно простіше ніж тіж огірки та помідори, якщо я правильно пам'ятаю. Банани привозні дешевші!  :mad:
Ще нам, браття-українці, усміхнеться доля.

Offline Ксеня

• Global Moderator
  • Одеса
« Reply #1869 : Жовтень 28, 2022, 17:52:01 »
…страшенно заздрить

Ще й редиса по 10 гривень за пучок  :f1:

Offline Ash

« Reply #1870 : Жовтень 28, 2022, 18:03:57 »
печінка тріски зі свіжими огірками - то їжа богів. ( Я в Сільпо у минулому місяці вполювала на знижках  печінку тріски по 40 грн за банку)
Одесса-это Украина.
At the suit of pozemka: Covid 19 (01.20)
+CoviShield(03/20)+Vaxzevria/COVID-19 AstraZeneca(06/20)+ Comirnaty/Pfizer-BioNTech(01/21)

Offline Lilьka

• Львів
« Reply #1871 : Жовтень 28, 2022, 18:06:26 »
птахофабрики давно вже розбомбили, а подорожчало тільки зараз? Чи вони під зиму в два рази менше несуть яйця?
Молоді кури ще не несуться, вони мають вирости для несіння, і мати в курнику опромінення ультраіфолетом. Чорт його знає, де саме і як це робиться. Я думаю, через місяць яйця будуть по 50.

Offline Lilьka

• Львів
« Reply #1872 : Жовтень 28, 2022, 18:08:28 »
…страшенно заздрить

Ну от, нарешті - я не люблю редиску!!!  :blum2:

Offline Амазонка

• Львів
« Reply #1873 : Жовтень 28, 2022, 18:10:55 »
птахофабрики давно вже розбомбили, а подорожчало тільки зараз? Чи вони під зиму в два рази менше несуть яйця?
Молоді кури ще не несуться, вони мають вирости для несіння, і мати в курнику опромінення ультраіфолетом. Чорт його знає, де саме і як це робиться. Я думаю, через місяць яйця будуть по 50.

Так вони і влітку не неслись ще, що помінялось зараз?
Ще нам, браття-українці, усміхнеться доля.

Offline Ксеня

• Global Moderator
  • Одеса
« Reply #1874 : Жовтень 28, 2022, 18:13:55 »
…страшенно заздрить
Ну от, нарешті - я не люблю редиску!!!  :blum2:

Ну слава тобі господи  :grin:

Offline Donna

• Hero Member
« Reply #1875 : Жовтень 28, 2022, 18:15:06 »
Ну нехай вони ростуть хочаб у Одесі
Ну в Житомирі ж растуть. Ось залишки на сьогодні.

Offline Ксеня

• Global Moderator
  • Одеса
« Reply #1876 : Жовтень 28, 2022, 18:15:10 »
печінка тріски зі свіжими огірками - то їжа богів.

Коли огірки по 100, то є так, саме богов  :smilie5:

Offline Oak

• Hero Member
« Reply #1877 : Жовтень 28, 2022, 18:17:03 »
Зроблю собі салат з огірками та яйцями, відчую себе заможною людиною

Offline Аля

• Київ. Місто мрій.
« Reply #1878 : Жовтень 28, 2022, 18:17:38 »
Помідори і на Києвщині ростуть. Беру по 60. На великих ринках можна знайти дешевше. Там же і перець по 75, баклажани - 65.
Злобная заинька

Offline Ксеня

• Global Moderator
  • Одеса
« Reply #1879 : Жовтень 28, 2022, 18:20:51 »
Зроблю собі салат з огірками та яйцями, відчую себе заможною людиною

Лухарі-салат  :sarcastic:

Але ж з яйцями в мене дійсно був трошки шок. Ми виїжджали до дітей 11 вересня, яйця коштували 35 гривень. Повернулися 8 жовтня, яйця вже по 70-80. Мене це якось збентежило.

Offline Lilьka

• Львів
« Reply #1880 : Жовтень 28, 2022, 18:26:44 »
Помідори і на Києвщині ростуть
Йой, ви просто не їли тих помідорів, які росли на Луганщині і Дніпропетровщині! *Лілька гірко плаче в сумі і розпачі*

Offline Аля

• Київ. Місто мрій.
« Reply #1881 : Жовтень 28, 2022, 18:28:56 »
*Лілька гірко плаче в сумі і розпачі*
Погані чи гарні?

Я останні років 10, смачні помидори можу купити декілька разів за літо-осінь. І пофіг, це рожеві, коктельні, жовті звідкись, чи наші звичайні або сортові.
Злобная заинька

Offline Чиби

• Disce pati
« Reply #1882 : Жовтень 28, 2022, 18:40:05 »
Оце вже заборонений прийом! :cray:

Offline Чиби

• Disce pati
« Reply #1883 : Жовтень 28, 2022, 18:41:50 »
Йой, ви просто не їли тих помідорів, які росли на Луганщині і Дніпропетровщині!
Та чого б це. :sarcastic:

Offline Фрипп

« Reply #1884 : Жовтень 28, 2022, 18:51:52 »
Пояснення (я - як та черепаха. Все давно яйца обговорюють)

Kostiantyn Korsun
1h
  ·
Чому після віялових відключень електрики може зникати мобільний зв’язок.
Бачу, що навіть розумні люди не розуміють механіки процесу.
Справа у тому, що комунікаційне обладнання стільникових веж теж працює від електрики. Майже усі такі вежі мають потужні акумулятори, генератори або щось типу UPS. Але накопиченої електрики може вистачити десь на годину-дві, десь менше, десь довше. Залежить від місцевості, кількості абонентів і чи подбав про це оператор своєчасно.
Те ж саме з доступом до Інтернет.
Бачив пару лайфхаків, що хтось підключив до домашнього роутера powerbank і – о чудо – Інтернет працював.
Теоретично таке можливо. Але якщо вам сильно пощастило і ваш роутер напряму підключено до оптоволокна провайдера.
На практиці ж, у абсолютній більшості випадків, домашній роутер підключено до будинкового свіча або маршрутизатора (чи кількох), який також працює на електриці і по-хорошому повинен мати свій потужний акумулятор. Будинковий свіч також може бути проключений також через свіч сусіднього будинку. А той – ще через якесь проміжкове обладнання на шляху до оптоволоконної мережі провайдера, яка стійка до локальних відключень електрики.
Все це сильно залежить від міста, кількості абонентів та чи подбав провайдер своєчасно про резервне живлення. І чи взагалі захотів витратити кошти на нього. А якщо захотів – наскільки воно потужне. І чи для всіх вузлів мережі придбано акумулятори. І чи їх не викрадають мародери. І яка у різних провайдерів топологія мереж. І наскільки енерговитратні застосовано технології. І ще купа нюансів.
Іншими словами – для більшості з нас цей лайфхак не працюватиме. Можна спробувати, звісно, але скоріш за все ніт.
Тому немає нічого дивного, що після чергового блекауту може (!) за якийсь час (!!) погіршуватися якість мобільного зв’язку, або не бути LTE/4G, повністю недоступна стільникова мережа чи немає доступу до Інтернет.
Це напряму пов’язано з віяловими відключеннями. І немає в тім нічого страшного. Сидіти в окопі під масованими обстрілами важкої артилерії – оце страшно. Але наші котики і цього не бояться.
А почитати пару-трійко годин книжку – не страшно. У більшості випадків не критично також дати спокій своєму телефонові. А якщо дуже треба зателефонувати – можна піти за пару кварталів, де є електрика і все працює. У мого приятеля пів-будинку постійно відключають, а другу половину – ще ніколи не вимикали. Уявляєте, що там пишуть у чаті ОСББ? 
Тобі зберігаємо спокій, стриманий оптимізм та віру в ЗСУ та нашу Перемогу.
Всі, кому налили – п’ють за Збройні Сили!
Третю повну – за бавовну!
За синє небо, за жовті поля, за Світ, у якому нема моzz-аля!
(тости – не мої)

Offline Фрипп

« Reply #1885 : Жовтень 28, 2022, 18:57:39 »
Цитувати (виділене)
Причини зростання цін
Основна причина подорожчання – сезонний фактор, вважає фінансово-економічний оглядач Богдан Слуцький. Протягом осінньо-зимового періоду вартість яєць традиційно зростає, оскільки збільшується попит на них та зменшується пропозиція на ринку.

Крім того, обсяг виробництва яєць почав падати не лише у зв'язку зі зміною сезону, а й із припиненням або значним скороченням діяльності підприємств, які створювали пропозицію на ринку курячих яєць в Україні. Але водночас попит серед українців нині менший, оскільки кілька мільйонів змушені були виїхати за кордон.

Третя причина – дорожчають корми. З початку серпня через зростання експорту зернових завдяки "зерновій угоді" почав зростати попит на українську агропродукцію на зовнішньому ринку. Зростає вартість зерна на ринку, що у свою чергу збільшує собівартість виробництва яєць і, як наслідок, роздрібні ціни.

https://zn.ua/ukr/ECONOMICS/kurjachi-jajtsja-po-100-hriven-eksperti-vvazhajut-shcho-potribno-hotuvatisja-do-zrostannja-tsin.html

Коротше ті експерти не вгадали із ціною, стаття вийшла 6 жовтня.

Offline Lilьka

• Львів
« Reply #1886 : Жовтень 28, 2022, 19:01:18 »
Погані чи гарні?
ОМГ! Що я можу розказати про справжні помідори з Луганщини і Дніпропетровщини! Коли ти береш у руки отой великий, червоний і важкий помідор, що пахне сонцем і ПОМІДОРОМ. Він сам тобі падає в руки, трохи порепаний. Його можна розламати просто руками, він не потече, у нього в середені цукрова блискуча м'якоть і трохи жовтавого насіння. Ти можеш його кусати, підсьорбуючи; ти можеш його гризти з усіх боків. Він на смак солодкий і трохи кислий, він неперевершений, він смачнючий і красивий! Смак справжнього українського помідора можна порівняти тільки зі смаком справжньго українського херсонського кавуна.
 :cray:

Offline Lilьka

• Львів
« Reply #1887 : Жовтень 28, 2022, 19:03:04 »
Йой, ви просто не їли тих помідорів, які росли на Луганщині і Дніпропетровщині!
Та чого б це. :sarcastic:
Та ти ж точно знаєш!

Offline invariant

• Київ <-> Вінниця
    • Шарага
« Reply #1888 : Жовтень 28, 2022, 19:21:37 »
...З точки зору курця з понад 40-річним стажем, яйця по 70 це нормально. :crazy:
Наприкінці 80-х пачка "Космосу" - 70 копійок. Десяток столових яєць стільки ж, дієтичних - 1,05 (чим вони відрізнялися, крім штампа - фіг його знає). Зараз пачка функціонального аналога того "Космосу" коштує близько 60 грн. :sarcastic:
Якщо з яйцями щось не так, то можна на хліб подивитися чи ще щось...
(upd) А в роки мого дитинства на Луганщині, власне, в Антрациті, росли офігенні абрикоси. Дядько-шахтар пересилав звідти в фанерних ящиках, кілограмів по 7-8. Якось одного прекрасного дня з'їв був весь вміст такого ящика...
...І ми важкі несем мішки із написом "U235"...

Offline Oak

• Hero Member
« Reply #1889 : Жовтень 28, 2022, 19:33:14 »
Дослідним шляхом я встановив, що мій домашній провайдер дає сервіс ще десь 1.5 години після вимкнення світла в домі.
В офісі провайдер взагалі живе своїм життям і питання скоріше як нам забезпечити ІТ інфраструктуру живленням годин на 5 принаймні. Але вже серйозно думаємо над Старлінком, бо працювати якось треба, а зима буде довгою.

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.