Может кому будет полезно. (из фейсбука Olena Bastun)
Пишу це на підставі свого туристичного досвіду і досвіду кінця лютого-початку березня 2022 року, коли ми опинилися на дачі у Київській області, де немає опалення, груби, води і газу.
Cпойлер
Проте була електрика без відключень.
В туристичному житті маємо досвід ночівель в наметі, в тому числі, при невеличкому мінусі в Ісландії, Норвегії та на Фарерських островах.
Почнемо зі світла.
1. Налобні ліхтарики. Незамінна річ. Руки вільні. Світло направляється туди, куди необхідно. Хочеш – йдеш у пітьмі до вбиральні, а хочеш - готуєш.
Маємо один. Давно. На звичайних батарейках. Перевага в тому, що деякий час не залежиш від електрики. Але варто трохи запастись батарейками.
Замовила другий, USB, завтра маю отримати.
Тобто навіть на одну людину бажано мати два із різними способами живлення.
2. Бездротова лампа. Мені подарували пару років тому. Підзаряжається від USB (я зазвичай підключаю до виходу на автомобільному холодильнику, як звикла у дорозі та в кемпінгах, але це такі власні понти))). Незамінна річ навіть при плановому відключенні світла. Тобто зараз користуємося майже щовечора. В тому числі, коли варто просто поекономити (під час пікового навантаження).
Приготування їжі.
3. Мультиварка. Рятує за умови наявності електрики. (Так було на початку березня, коли ми залишилися втрьох з туристичною газовою плиткою (про неї буде нижче) і невеличкою кількістю газових балончиків). В звичайному побуті майже не користуюсь, а тоді її покупка означала наш порятунок. Використовували чи не цілодобово: від банального підігріву води для почистити зуби і помити посуд до приготування будь-яких страв і навіть випічки.
4. Газова плитка туристична. Навіть якщо маєте побутову газову плиту (в мене є) не гребуйте придбанням саме туристичної плитки, яка працюватиме за відсутністю газу в мережі.
Час від часу мене питають: що придбати - плитку чи достатньо пальника? Я особисто маю і те, і те. Для різних типів газових балонів. Так-так! Тут ще потрібно зважати на тип балона. Бо є цангові, є нарізні (пальник накручується на сосок балона), пробивні. Коротше кажучи, обов’язково звертайте увагу на потрібний тип балона. Так ось. На власному досвіді.
Для побутових потреб плитка практичніше. Вона впевненіше стоїть на поверхні, на неї можна поставити будь-яку каструлю або чайник (про посуд буде трохи згодом). Тобто ви можете готувати, як звикли. Ніяких додаткових навичок не потрібно. Також плитки мають п’єзоподжиг, але про запальничку теж подбайте.
На що звернути увагу при виборі плитки? Ідеальний варіант має можливість підключати як цанговий балон (маленький, не перезаряджаємий), так і через перехідник до більшого балону, який можна буде дозаправити за потреби). У мене, на жаль, без можливості підключення до великого балону, тому запаслися деякою кількістю цангових балончиків.
З власного досвіду. На жаль, не порекомендую балони українського виробництва. Моя корейська Kovea з ними не хоче співпрацювати, весь час відштовхує їх, вмикаючи запобіжник. Причому, це стосується балонів різних українських фірм, куплених в різний час і в різних місцях. Навесні «з голодухи» вхопили 10 незнайомого українського виробника, за декілька місяців половина балончиків спорожніла без використання. Тобто газ просто десь випарився. Напевно, саме через це моя Kovea відстрілює запобіжник. А може й ні. Але з балонами інших іноземний виробників, включаючи американських, французьких та турецьких, не кажучи вже про рідну kovea працює справно сьомий рік.
Також маю пальник для нарізних балонів. Він зручний у походах, в літак його можна взяти з собою (без балона, звичайно, займає мінімум місця). Але у побуті в ньому немає потреби. Тільки як резервний варіант для іншого типу газового балону.
Існують ще т. з. системи приготування їжі. Вони дуже актуальні для бійців і туристів (легкі, компактні і вітрозахисні, тобто економлять газ), але у побуті в умовах квартири в них сенсу немає. До того ж, коштують до біса.
5. Посуд. Вважається, що для приготування їжі на туристичному приладді обов’язково потрібен туристичний посуд. Теоретично, так. Але знову ж таки. Тонкостінний посуд швидше нагрівається, але і швидше втрачає температуру. Уявіть собі, що у півлітровій каструльці вам потрібно приготувати обід хоча б на дві особи. Багато приготуєте? Це ще один аргумент за туристичну плитку проти пальника. Я навіть у поїздки з собою (звичайно, на автівці) беру свою улюблену домашню каструлю з товстим дном. Вода закипає не набагато довше, а товсте дно зберігає температуру і той самий борщ «доходить» вже після вимкнення газу. Профіт! Ну, і знову ж таки, ціна! Той туристичний посуд, якщо він дійсно якісний, коштує достобіса! Воно вам тре? Маю такий набір, беру з собою в літак разом із пальником або в подорожі на мотоциклі. В інших умовах користуюсь звичайним посудом.
6. Чайник для газової плити. Ми вже років 25 не користувалися, з тих часів, як вперше познайомилися з електричним. Тільки маленьким скляним в подорожах. Наразі замовила. Маю отримати завтра разом із налобним ліхтариком. Такі ми свідомі допомогти Україні пройти важкий час випробувань без електрики.
Чим зігрітися.
7. Спальники. Який вибрати? Чи купувати дорогий брендовий? Пояснюю. Ціна спальника, окрім вартості бренду, включає його вагу і розмір. Якщо ви не плануєте користуватись ним в подальшому мирному житті, обирати за ціною не раджу.
На що звернути увагу? Температура комфорту. Не екстриму, а саме комфорту! Має бути близькою до 0. Можна посперечатися, звичайно: а якщо будуть розбиті вікна? А якщо спати на вулиці? Може бути-будь що. Але виходимо з того, що таки ночуватимемо, як і готуватимемо в умовах власного помешкання, тобто у закритому приміщенні. Далі вже нюанси.
Так ось. Чи купувати дорогий? Не бачу сенсу, якщо ви не турист. Ви можете дозволити собі не економити на вазі, на компактності. Головне – тепло! От із цього і обирайте.
Не радитиму пуховий. Прати майже неможливо, а спати доведеться довго.
Так, ще одна ремарка: спальники дуууууже не люблять, коли їх перуть. Миттєво втрачають свої захисні властивості. (Про гігієну буде нижче). І вже на 100% запам’ятайте, що неможна прати спальники, як і інший туристичний одяг із пом’якшувачами, кондиціонерами тощо.
Розмір спальника не має сильно перевищувати ваш розмір, бо будете своїм теплом обігрівати повітря навколо.
«Кокон» чи «ковдра»? Як на мене, ковдра практичніше. Але то вже справа особистого вибору.
Чи обирати парні спальники? У нас такі. Але досвід показує, що сон у окремому міцніший. По-перше, ви не будите один одного, коли перевертаєтеся, по-друге, уві сні вдвох між вами і спальниками обов’язково з’являються порожнини. В індівідуальному з цим боротися легше. Що однозначно раджу: мати по два спальники на кожного. Ми робимо так: залазимо кожен у свій, а потім конектимо між собою ще два спальники-ковдри на кшталт дитячого «конверта». В цей конверт вже лягаємо разом. В такому тандемі можна в снігу спати)).
А, ще, у спальнику дуже бажаний каптур.
Тепер про гігієну і тепло. Щоб якомога рідше прати спальники, не пошкодуйте грошей на «вкладиші». Це теж тоненькі спальники, можуть бути, наприклад, бавовняні. У нас флісові. Використовуємо їх для утеплення, для гігієни (пери скільки забажаєш!). Я без них вже взагалі не мандрую. Його можна розстелити будь-де при довгій пересадці між літаками, в поїзді, в автобусі, або там, де якість запропонованої постелі не вселяє довіри.
8. Намети. Є ще і така тема. І я її підтримую. Дійсно, навіть в неопалюваній квартирі намет дозволить додатково зберегти власне тепло. Знову ж таки, який обрати? В нас це питання не стоїть, бо маємо декілька на різні випадки подорожей. Який плануємо використовувати? Найменший, т.з. мотоциклетний. Він добре себе зарекомендував у холодних країнах саме з точки зору збереження тепла. Двошаровий (обов’язково!!!), бо навіть тоненька прозора сіточка – це додаткове збереження тепла. Верхній шар має бути до низу намета, а не тільки до половини, як у «літніх» варіантів.
Існує легенда, що в наметі на ранок збирається конденсат і він весь має випасти вам на голову. Це все з тих часів, коли люди в п’ятому класі єдиний раз ночували у совітському наметі. Звідти ж «в наметі не сховатися від комарів» і т.ін.
Сучасні двошарові намети – це окремий рівень комфорту і власного простору.
Чи обирати дорогий і брендовий? Так само як із спальниками – вага і розмір у складеному вигляді впливають на ціну. Отой наш «мотоциклетний» - дуже бюджетна версія із давнього «Спортмастеру».
Дуже важливе доповнення по намету! Обирайте такий, який стоятиме на власних дугах! Без розтяжок. Бо вбивати колишки у ламінат - така собі ідея. В ідеалі - за розмірами власного ліжка, щоб поставити безпосередньо на нього.
Бажано, щоб верхній шар мав «віконечка» з сіточки, тоді конденсат вам не загрожує взагалі.
9. Піддупники. В ролику рекомендується. В цілому, можу погодитися. Але точно не такий, як він показав. Бо носити його за собою не зручно. Якщо вже обирати, то саме такий, який завдяки гумовій стрічці тримається на дупі.
Якщо щось ще згадаю, допишу у коментарях. Також готова відповісти на запитання.
UPD.
10. Мені нагадали ще про один важливий гаджет, який маємо, але забула написати про нього - сонячна батарея. Забула, можливо, через його обмежену актуальність в умовах зими, і тим не менше.
У нас дві. Одна з них - із вбудованим павербенком. Тобто панель постійно просто висить на балконі, за наявності, хапається сонця. При необхідності підключаю гаджети до повербенку. Таким чином економимо заряд на павербенках, які заряджаються від електрики.
Доповнення вітаю. Сперечання – сенсу не бачу. Написала з т.з. власного досвіду. У вас може бути свій.
Всім тепла, електрики. Нашим хлопцям на передовій – зберегти себе неушкодженими.