Пример для Украины: Румыния приравняла вырубку леса к терроризму
Как по мне, пример задуматься. И, может, сделать что-то похожее.
для чого? у нашого лісогосподарства проблеми зовсім іншого типу. Я настільки часто задовбував кума про ліс і тд, що він взяв мене з собою на один день, подивитися що і як. Кум у мене працює з великими лісопереробними фірмами, займається аукціонами на вирубку ліса, оцінює ліс (при ньому ліс рубають), і домовляється про вивіз лісу.
Трохи розпишу свої враження. Якщо ви думаєте що аукціон лісу, це коли лоти "уже готовий нафасований кругляк різного сорту і типу" - то ви сильно помиляєтеся. На аукціоні продають право вирубки і вивезення певного сорту деревини. Тобто ти торгуєшся за то, що наприклад зможеш вирубати і вивезти в 3 кварталі в такому то лісгоспі 10 кубів дуба 1 сорту, 20 кубів дуба 2 сорту і т.д.
За це право ти платиш авансом відразу, якщо виграв - інакше пролітаєш як фанера (знімають з аукціону). Заплатив в державну касу авансом всю суму, ти починаєш протягом 3 кварталу видзвонювати начальство лісгоспу, чи можна вирубати твою частку.
А тут починається дика корупція. Начальство державного лісгоспу хоче гарно їсти і возитися на гарних машинах - і тебе можуть волинити до посліднього. Кум розповідав, що фірма судиться з державою (і лісгоспом), щоб одержати (вирубати і вивезти) свій оплачений ліс по певним лотам (аукціон оплатили ще на початку року). Всі розуміють що судитися з державою може тільки сильна контора (різні "часники" або "ліві" люди в цей лісовий бізнес просто не попадають).
Ну от куму потелефонували, що Виноградівский лісгосп готовий "отоварити" певний лот. Ми на місці через 2 години (виїхали зранку). Я очікував що після розвалу СРСР лісова галузь зачахла, але не чекав що настільки. Коли ми приїхали, лісничий виділив мадяра з бензопилою, який ледве на українській говорив (це теж велика проблема, в цих районах - він громадянин України як не як). Тобто один чоловік з бензопилою, ніякої іншої техніки і т.д.
Отже по аналогії. Маємо поле зернових, це поле треба зібрати щоб не пропала пшениця (а ліс теж треба вирубувати в певних зонах, інакше він теж пропаде і все). Держава виділяє одного чувака з косою (поле державне, ти тільки купив частку врожаю), і чувак вибірково бігає по змішаному полю і косить тільки пшеницю (просо, ячмінь і т.д. тобі не потрібно). А ти як приватний оцінщик бігаєш за цим косарем і дивишся щоби він тобі тільки пшеницю косив, і тільки пшеницю першого сорту. Ну і маркуєш цю пшеницю. Середні віки, йо-майо.
Я вже сильно не питав, як той відмічений ліз вивозять до дороги (де потім приватні машини вивозять), але кум сказав, що теж потрібно с начальством лісгоспу домовлятися. Ще один привід для корупції.
Взагалі проблема лісу сильно перебільшена. Добре якщо хоч десяту частину вирубується того, як рубалося в СРСР. І навіть при СРСР була та лісова техніка, якої тепер банально нема (я вже не говорю про лісову техніку розвинутих країн). Фізично не можуть вирубати більше як треба.
Проблема в основному в тому, що рубають не там де треба (а де треба то не дуже вирубують), і проблема в тотальній корупції. У мене навіть думки були що всі ці лісгоспи треба приватизовувати (і жорстко контролювати вирубку/засадження приватними фірмами), так як в нинішній формі державного типу певні люди сидять банально на грошовитому місці (починаючи від чувака з бензопілою і лісничого до вищого начальства).