На тему Китаю та чи він бреше про статистику.
Преамбула - я в китайських соцмережах доволі плотно сиджу вже десь рік, звісно, не в медичних темах, більш по культурі. Але ж з виявленням коронавірусу деякий час інших тем там майже зовсім не було.
Попереджаючи зауваження щодо цензури. Так, вона є, але зовсім не тотальна. Вейбо контролюється державою, це відомо, але держава не встигає контролювати все. Дуже велика кількість підписувачів. Неодноразово вже було так, що якісь "гарячі" теми з Вейбо активно видалялись, але вони з'являлись знов і знов з великою швидкістю, і всі могли їх побачити та дізнатися у чому справа.
Чому в Китаї була менша статистика по загиблим? По-перше, ресурси. Як медично-технічні, так и людські. Якщо в Італії захворює лікар, нема кого поставити йому на зміну. Китай посилав в Ухань медперсонал тисячами з різних регіонів країни, включаючи військових медиків. Та й цього не вистачало, лікарі і медсестри виснажувались вщент. І хворіли. По-друге. Вся країна дуже швидко переорієнтувалась на боротьбу с епідемією. Це потрібно було читати, ці звіти по регіонам, хто що послав. Хто медпрепарати та обладнання, хто продукти, хто засоби гігієни. Дуже потужний волонтерський рух. Спрямований як на допомогу медикам та хворим, так і на попередження розповсюдження. Літніх людей, хворих на коронавірус та без родичів брали под персональний патронаж - на тому ж Вейбо висять об'яви з даними по хворим та тим, що їм потрібно.
Ну і технічно. Коли делегація за Америки та ВОЗ поїздила по Китаю, вони були в шоці. Лікарні там були краще обладнані, ніж у середньому на Заході. Більше апаратів ЕКМО на одну лікарню, більше вентиляторів, всього більше.
І до того, чи занижували дані. Я не виключаю цього зовсім, але якщо й так, то не масштабно. Китай не Північна Корея, там майже у всіх є швидкісний інтернет та доступ до мереж. І багато "знайомих знайомих". Серед медиків, серед людей. Тому хоч влада Уханя на початку всього й намагалась приховати захворювання, це не вдалось. Тому ім'я лікаря, який попереджував про вірус та якого пресували в поліції стало відоме загалу. І офіційна влада вибачилась, хоча, на жаль, вже після його смерті.
[size=78%] [/size]