Cпойлер
🔵 Як мені стало відомо із кількох власних джерел з американської сторони, перше перенесення візиту із 30-го на 31-ше серпня, ініціював офіс Володимира Зеленського.
Тобто, офіс українського президента попросив перенести зустріч із Джо Байденом на дату завершення 20-річної кампанії, в рамках якої США втратило мільярди доларів і в якій загинули тисячі американських військових. Чи знали в українському офісі про те, що 31-ше серпня це історична дата для США? - невідомо. Але подальше рішення Білого Дому, перенести подію на 1-ше вересня було більше ніж очевидним.
🔵 Як стверджують американські експерти, з якими я спілкувалась - неварто очікувати на те, що після виходу із Афганістану, Україна отримає більше фінансової або воєнної допомоги від США. Американці бачать Афганістан, як важкий, травматичний досвід власної участі у іноземному конфлікті. Вони точно, не захочуть повторювати цей досвід в Україні.
🔵 Ті ж самі експерти, стверджують, що неварто очікувати і на зупинку Північного Потоку 2. Принаймні, на рівні Білого Дому. Позиція офісу 46-го президента була чітко окреслена під час зустрічі із Канцлеркою Німеччини, Ангелою Меркель. Єдине на що можна було би розраховувати - це підтримка Конгресу. Але візит президента Зеленського відбувається у несесійний період американського уряду.
🔵 існує лише три фактичні теми, які можуть підняти цієї середи: 1) відновлення партнерських відносин США та України, 2) підтримка США щодо вступу України у НАТО (останнє, може мати лише декларативний характер) 3) також очікуються домовленості на рівні міністрів. Щоправда, чи будуть вони на рівні резолюцій, або ж принесуть реальні, фактажні угоди? - поки, незрозуміло.
🔴 Ну, і вишенька на торті. Представники офісу Зеленського не допускають Телеканал "Прямий" до графіку подій в рамках візиту, блокують акредитації та активно перешкоджають журналістській діяльності. Я, як перша та єдина українська журналістка із статусом резидента ООН, - не була допущена навіть до банального чату українських ЗМІ, які мають корпункти у США. А також тих, хто прилетів висвітлювати візит Президента України.
Я авжеж, дипломатично перепитала прес-секретаря Зеленського, Сергія Никифорова - "можливо, це якась помилка і чи не могли би ви її виправити?"
Але він відповів мені наступне:
"Це неофіційний чат людей яких я знаю особисто. Про вас такого сказати не можу" (пунктуація збережена)
Чому некомпетентність членів офісу президента має впливати на мою роботу? А також, чому вони називають візит українського лідера "орсобистою справою", яка стосується лише їхніх "друзів? - ці питання залишаються дуже показовими і відкритими.
І тут вже неважливо, чий наказ вони виконують, якщо саме вони стають інструментом у перешкоджанні журналістській діяльності. Ніколи не розуміла людей, які не можуть сказати «ні», коли їх змушують виконувати злочинні, несправедливі або просто ганебні вчинки.
На щастя, США не керуються наказами офісу українського президента. Тут, діє перша поправка до конституції, яка гарантує свободу медія. Відтак, я авжеж, буду на усіх подіях, завдяки підтримці та професіоналізму Білого Дому. Але лише на тих подіях, за які відповідає уряд США. Усе інше, офіс українського президента - блокує для української журналістки. Ось такий парадокс...
Детальніше, про те, що зараз відбувається у Вашингтоні, дивіться у посиланнях на мої матеріали та прямі включення, у коментарях 👇