Якщо в мене буде час та можливість я спробую дізнатися, чи можливо взагалі не заповнювати графу патроніму, якщо дитина не має патроніму у свідоцтві про народження.
В випадку, якщо на це є законні підстави, зокрема звичаї національної меньшини, до яких людина належить, то так, це можливо. Згідно зі статтею 28 ЦКУ та пунктом 2.2.1 частини 2 Наказу МВС України щодо Порядку оформлення і видачі паспорта громадянина України.
До речі, з цікавого - зміни в законодавство щодо права на зміну по-батькові були внесени з метою виконання рішення ЕСПЛ у справі
«Гарнага проти України». До 2004 року закон передбачав право на зміну по-батькові, але прийняли новий Цивільний кодекс, в якому таку можливість було скасовано. Того ж року українська адвокатка Наталія Гарнага звернулася у відділ реєстрації актів цивільного стану з заявою щодо зміни по-батькові (до цього вона вже змінила призвіще біологічного батька на призвіще вітчима, який її виховав). Отримала відмову. Пройшла усі судові інстанції країни, усюди отримала відмови й як останній крок звернулася до ЕСПЛ та виграла справу. У ЄСПЛ визнали, що положення Цивільного кодексу України невиправдано обмежують людину у зміні по-батькові та рекомендував усунути цей недолік. Таким чином, до законодавства повернулася норма, згідно з якою з 16 років (ти трошки помилилася, кажучи що з 18) можна вільно змінювати не лише ім’я та прізвище, а й по-батькові, а для громадян, які досягли 14-річного віку, це можливо за згодою батьків або опікунів або органів опіки чи по рішенню суда у разі заперечень одного з батьків.
Шлях до цієї зміни тривав як найменше 13 років - в 2007 було подано позов в ЕСПЛ, через 6 років, у 2013, було винесено остаточне рішення по справі, зміни до закону внесено наприкінці 2020, почали діяти у 2021.