Автор Тема: За Ж и М. Всё вокруг.

Offline BigSister

• Німеччина
Re: За Ж и М. Всё вокруг.
« Reply #4440 : Липень 09, 2023, 19:01:00 »
До речі, а чому звертання з використанням патронімів/матронімів видається тобі дурнею?
Ну, з'явилася я на світ завдяки мамі і батьку, але навіщо згадувати їх при звертанні до мене? Я окрема від них людина. В мене є своє ім'я.

Offline Volf Ram

• Hero Member
  • Стать: Чоловіча
  • Russia delenda est.
« Reply #4441 : Липень 09, 2023, 19:02:41 »
А шо коли до людей просто по iменi звертаються то це без поваги?
Ну, раптом комусь просто ім'я мало. Ми люди простиє, нам титула не жалка.

Offline BigSister

• Німеччина
« Reply #4442 : Липень 09, 2023, 19:05:14 »
Парацельс Філіп Ауреол Теофраст Бомбаст фон Гогенгейм. :grin:
Якщо не помиляюсь, саме 5 імен - це дозволений в Німеччині максимум :)

Offline BigSister

• Німеччина
« Reply #4443 : Липень 09, 2023, 19:09:45 »
практика матронімів існувала  всюди і достатньо довго
Я її не застала  :sorry:. Знаю лише Пако де Люсію, але це псевдонім  :)

Offline invariant

• Київ <-> Вінниця
    • Шарага
« Reply #4444 : Липень 09, 2023, 19:14:47 »
Ну, ти тойво. Совість треба мати.
Вибачаюсь! Просто якраз пігулку треба було з'їсти, то й згадалося.  :pardon:
...І ми важкі несем мішки із написом "U235"...

Offline BigSister

• Німеччина
« Reply #4445 : Липень 09, 2023, 19:17:54 »
У паспорті громадянина Германії існує ( або існувала на той час, як мені довелося перекладати))графа - творчий або релігійний псевдонім.)))
Якщо і був, то вже немає :)

Offline Shannou

• Global Moderator
  • The world is yours
« Reply #4446 : Липень 09, 2023, 19:28:02 »
У французів окрім поширених подвійних імен ще є друге та третє ім'я зазвичай. Тобто він може бути Жан-Жак Луї Франсуа Шеленжак.
I always tell the truth. Even when I lie.

Offline May Day

• Hero Member
  • Стать: Жіноча
  • USA - Україна
« Reply #4447 : Липень 09, 2023, 19:39:38 »
В Сполучених Штатах 80% людей мають друге ім‘я. Ще 10% - друге і третє :).
(Використовують в повсякденному житті значно менше, навіть у вигляді ініціалу, багато хто просто оминає).
Мені здається що у інших англомовних країнах приблизно така ж ситуація.
The best is yet to come.

Offline Teagan

« Reply #4448 : Липень 09, 2023, 19:57:56 »
Другi, третi, десятi iмена не повязанi з патронiмами. Це з тих релiгiйних пiр як вважалось що чим бiльше iмен тим бiльше буде у дитини святих покровителiв.

Це навіть в англійській мові цікаво проявилось - прізвище це дослівно "останнє ім'я". Тобто як дійшло до документування вирішили юзати перше і останнє

Offline Pe

« Reply #4449 : Липень 09, 2023, 19:59:23 »
(Використовують в повсякденному житті значно менше, навіть у вигляді ініціалу, багато хто просто оминає).
У нас также))
Просто не имеет значения сколько тех имен, говорят, что имя, по которому будут звать вот такое(и оно может вообще отличаться от официальных) и усе)))
Мне надо свое все на работе подправить, а то в емейл адресе Ирина стоит, коллеги знают, что я Ира, а новенькии постоянно путаются кому писать, то ли Ире то ле Ирине)))
У двоюродной сестры(тоже Ира и тут живет) ребенку зафигачили  отчество, Иринович :grin:
Мы поржали, а у наших эмигрантов это очень прям важный вопрос убрать отчество из паспорта, прямо страдают-не могут))
То, что никому это нах неинтересно кроме них самих …)))

Offline Pe

« Reply #4450 : Липень 09, 2023, 20:03:00 »
И еще страдание тут наших))
По голландским законам замужем-не было замужем, но все на девичьей фамилии :grin:
У меня украинский паспорт на фамилию мужа, а голландский на мою девичью(с припиской, что замужем за таким то, но можно и ее не иметь))) у мужа на его фамилию и моя, как вторая, его выбор))))
Тут прямо целые изыскания проводили как не на девичьей быть)))

Offline Ellianna

• Люблю читать чужие мысли
« Reply #4451 : Липень 09, 2023, 20:10:48 »
В Англії купа має принаймні два імені, деякі більше. Використовують звичайно одне, але наприклад якщо перше не подобається, то людина може як дорослою стане друге чи третє як основне використовувати.
Sarcasm and compassion are two of the qualities that make life on Earth tolerable
Nick Hornby

Offline BigSister

• Німеччина
« Reply #4452 : Липень 09, 2023, 20:11:14 »
У французів окрім поширених подвійних імен ще є друге та третє ім'я зазвичай. Тобто він може бути Жан-Жак Луї Франсуа Шеленжак.
І ось, наприклад, у українкі з Жан-Жаком, чи Луї, чи Франсуа народжується донька. Який патронім вона отримає? Найлегше сворити патронім з Жан-Жака: Жанжаківна чи Жан-Жаківна. А як створити патронім від Луї і Франсуа? Луївна та Франсуавна? А крім французських є безліч інших "екзотичних" імен. Тож коли-небудь патроніми щезнуть.

Offline Volf Ram

• Hero Member
  • Russia delenda est.
« Reply #4453 : Липень 09, 2023, 20:23:21 »
Раздайте патроніми
Паруччік Галіцин (МіхалСергеєвіч)...

Online Ash

« Reply #4454 : Липень 09, 2023, 20:28:16 »
практика матронімів існувала  всюди і достатньо довго
Я її не застала  :sorry:. Знаю лише Пако де Люсію, але це псевдонім  :)
Звісно це було дуже давно))) Але вона дійсно існувала всюди,  найчастіше використовувалась у випадку бастардів,  рідше для дітей вдів.

Cпойлер
Показательным примером скандинавского матронима является Свен Эстридсен (король Дании в 1047—1074 годах), сын датской принцессы Эстрид Свенсдоттер (дочери Свена Вилобородого).

На Руси матронимы обычно давались бастардам[1]. Например, матроним имели князь Олег Настасьич[2] и цесаревич Василий Маричинич (но последний был не бастардом, а сыном вдовы).
Крім того,  зараз матроніми існують у ісландській мові. У живій ісландській мові.
Одесса-это Украина.
At the suit of pozemka: Covid 19 (01.20)
+CoviShield(03/20)+Vaxzevria/COVID-19 AstraZeneca(06/20)+ Comirnaty/Pfizer-BioNTech(01/21)

Online Ash

« Reply #4455 : Липень 09, 2023, 20:30:13 »
І ось, наприклад, у українкі з Жан-Жаком, чи Луї, чи Франсуа народжується донька. Який патронім вона отримає? Найлегше сворити патронім з Жан-Жака: Жанжаківна чи Жан-Жаківна. А як створити патронім від Луї і Франсуа? Луївна та Франсуавна? А крім французських є безліч інших "екзотичних" імен. Тож коли-небудь патроніми щезнуть.
Беруте Кестутівна - так звали  жінку-екскурсовода у Вільнюсі)) Зробити з Кестута патронім якось вийшло))
Луї то скорочений Людовік. Людовіковна , чому б і ні) .
 А Франсуа -  Франсуазівна, ось, наприклад:
https://esu.com.ua/article-24664 Гуменна Сабіна Франсуазівна
 Апд до речі про Людовіковну
Розенблат Ольга Людовиковна, https://artinvestment.ru/auctions/305250
Одесса-это Украина.
+CoviShield(03/20)+Vaxzevria/COVID-19 AstraZeneca(06/20)+ Comirnaty/Pfizer-BioNTech(01/21)

Offline Shannou

• Global Moderator
  • The world is yours
« Reply #4456 : Липень 09, 2023, 20:30:50 »
I always tell the truth. Even when I lie.

Online Ash

« Reply #4457 : Липень 09, 2023, 20:46:11 »
У паспорті громадянина Германії існує ( або існувала на той час, як мені довелося перекладати))графа - творчий або релігійний псевдонім.)))
Якщо і був, то вже немає :)
У 2019 перекладала  паспорт громадяни Німеччини, там таке було точно, я тоді ще замислилась над поняттям  "релігійний псевдонім")) У вигляду книжечки, і дуже не новий, якого року  виданий ,  то звісно вже не помню)
Одесса-это Украина.

Offline invariant

• Київ <-> Вінниця
    • Шарага
« Reply #4458 : Липень 09, 2023, 21:09:46 »
Довелося вчитися на одному курсі з Григорієм Наполеоновичем. :) З Вірменії родом.
...І ми важкі несем мішки із написом "U235"...

Offline BigSister

• Німеччина
« Reply #4459 : Липень 09, 2023, 21:39:31 »
Звісно це було дуже давно)))
Тому і кажу, що не застала  :smilie5:

Беруте Кестутівна - так звали  жінку-екскурсовода у Вільнюсі)) Зробити з Кестута патронім якось вийшло
З Жан-Жаком я також легко впоралася.  :blum2:

А Франсуа -  Франсуазівна
Якщо в паспорті чи свідоцтві про народження людина позначена як "Луї", то і патронім, на мою думку, треба робити від "Луї", а не від "Людовік". Принаймні в Німеччині це різні їм'я. Я знаю німця, чиє офіційне ім'я - Саша. Логічно, щоб патронім тоді був "Сашівна", а не "Олександрівна".
Можна, звичайно, зробити патроніми і з "екзотичних" азіатьских та африканських імен, але, на мою думку, краще буде відмовитися від патронімів взагалі.

« Останнє редагування: Липень 09, 2023, 21:50:01 від BigSister »

Offline Thor Egidijus

• **
« Reply #4460 : Липень 09, 2023, 21:41:24 »
Беруте Кестутівна - так звали  жінку-екскурсовода у Вільнюсі)) Зробити з Кестута патронім якось вийшло))

То Ви напевно в радяньські часи були в Вільнюсі, або екскурсовод вже дама в роках
Правильно Birute Kęsto (Kęsto dukrą, Кясто донька, Kęstas батько)
І то зазвичай більшісь говорили тільки імена

Offline BigSister

• Німеччина
« Reply #4461 : Липень 09, 2023, 21:45:46 »
У 2019 перекладала  паспорт громадяни Німеччини, там таке було точно, я тоді ще замислилась над поняттям  "релігійний псевдонім")) У вигляду книжечки, і дуже не новий, якого року  виданий ,  то звісно вже не помню)
Мої теперішні аусвайс у вигляді картки та закордоний паспорт у вигляді книжечки я одержала у 2014 році. В них такої графи не має. Чєстноє піонєрскоє! :)

Online Ash

« Reply #4462 : Липень 09, 2023, 23:21:29 »

То Ви напевно в радяньські часи були в Вільнюсі, або екскурсовод вже дама в роках
Правильно Birute Kęsto (Kęsto dukrą, Кясто донька, Kęstas батько)
І то зазвичай більшісь говорили тільки імена

Так, це вірно,  останній раз я була у в Вільнюсі десь у 1987 році, але мова йшла не про те, як  літовські жінки називають себе у 2023, а як утворити матронім  в українській/російській мові від екзотичного( незвичайного для України) імені)) Я обстоювала позицію, що це досить просто.)
Одесса-это Украина.

Offline Чиби

• Disce pati
« Reply #4463 : Липень 09, 2023, 23:43:10 »
За Вільнюс не скажу, а в Латвії в середині 80-х років я не знала жодного патроніма дорослих латишів навколо мене (а їх було досить багато). Тільки на ім'я. А в школах (не російськомовних, звичайно, там було, як у нас, на ім'я та по-батькові) діти зверталися до вчителів "вчитель/вчителька прізвище". Або просто "вчитель/вчителька". Але в тому випадку, коли латиським вчителям доводилося викладати в російськомовних класах, вони створювали патронім, бо інакше діти не знали, як звернутися. Ash, мабуть, та екскурсоводка за таким самим принципом зробила це для російськомовних туристів.

Online Ash

« Reply #4464 : Липень 09, 2023, 23:55:41 »
краще буде відмовитися від патронімів взагалі.
У своєму розвитку  мова не спирається на наші особисті думки). Патроніми  існують в українській мові  сторіччями, очікувати, що від них відмовляться  у найближчі 10 років дещо  наївно, як на мене. Я не бачу тотального небажання використовувати  патроніми. Навіть якщо ти вважаєш інакше).
Якщо в паспорті чи свідоцтві про народження людина позначена як "Луї", то і патронім, на мою думку, треба робити від "Луї", а не від "Людовік". Принаймні в Німеччині це різні їм'я. Я знаю німця, чиє офіційне ім'я - Саша. Логічно, щоб патронім тоді був "Сашівна", а не "Олександрівна".

Вибач, але ти не фахівець у цій царині. Я знаю дещо більше , бо це моя рутина.  Патронім  не є  строго обов'язковим при оформленні документів дитини іноземця, що живе  в Україні.  З мого досвіду у випадку шлюбу іноземця з  громадянкою України це робиться за бажанням батьків, ті,  хто не збираються залишатися в Україні, для патроніму дитини  ставлять прочерк у цій графі.  Або  утворюють від тієї форми, що оберуть батьки( ну звісно, якщо не спрацює людській фактор, і батькам не нав'яжуть форму, логічну за точкою зору реєстратора.  :grin:) Але у побуті більшість моїх клієнтів чомусь почувають себе  комфортніше, коли я , вже не надто молода  жінка, дозволяю називати  себе не лише за іменем, а і повідомлюю свій патронім. Зазвичай, вони просять мене про це, бо я досі не привчила себе  повідомляти  і  ім'я, і патронім за замовчуванням.  І це не тількі літні люди, їм зазвичай  мій патронім не потрібен, а люди мого віку та ті, що молодше. До викоренення патронімів  в українській мові, скоріш за все, я не доживу))). Тому  бачу за розумне підтримувати  практику використання матронімів, а не  наполягати, що матроніми/патроніми -  це не логічно)). Мені особисто вони не заважають.

Одесса-это Украина.

Online Ash

« Reply #4465 : Липень 09, 2023, 23:58:35 »
Ash, мабуть, та екскурсоводка за таким самим принципом зробила це для російськомовних туристів.
Жодної хвилини у цьому не сумнівалась).
 Мова йшла про практику утворення патронімів від незвичних для української/російської мов імен. Утворюють скільки завгодно.
Одесса-это Украина.

Offline BigSister

• Німеччина
« Reply #4466 : Липень 10, 2023, 00:44:28 »
У своєму розвитку  мова не спирається на наші особисті думки). Патроніми  існують в українській мові  сторіччями, очікувати, що від них відмовляться  у найближчі 10 років дещо  наївно, як на мене. Я не бачу тотального небажання використовувати  патроніми. Навіть якщо ти вважаєш інакше).
Здається, ти не бачила мій допис вище:
Звучить ніби разумно, але в реальності краще оцю вю дурню відмінити зовсім.
Дурня - це патроніми? Якщо да, я з тобою згодна. Радію, що в Німмечині їх не має. Але в суспільствах, де вони існують, легше спочатку домогтися можливості змінити патронім на матронім. Це як з одностатевими шлюбами: краще б вгазалі відмінити шлюби, але поки що реалістично досягти лише визнання одностатевих поруч з двостатевими.
.

Вибач, але ти не фахівець у цій царині. Я знаю дещо більше , бо це моя рутина.  Патронім  не є  строго обов'язковим при оформленні документів дитини іноземця, що живе  в Україні.  З мого досвіду у випадку шлюбу іноземця з  громадянкою України це робиться за бажанням батьків, ті,  хто не збираються залишатися в Україні, для патроніму дитини  ставлять прочерк у цій графі.
Я не видавала себе за фахівця і взагалі нічого не писала про шлюб або бажання виїхати з України. Лише про патронім для дитини, чия мати - українка, а батько має іноземне ім'я. Ніхто нікуди не їдить (хіба що у відпустку). У 16 років (чи 18?) дитина отримує український паспорт, де звичайно повинен бути і патронім. Ні?

Offline Ксеня

• Global Moderator
  • Одеса
« Reply #4467 : Липень 10, 2023, 01:07:52 »
Когда я выходила замуж, родной дядя мужа забился в падучей (натурально, со стонами «где мои капельки и нюхательные соли?!», хватанием за сердце и криками «кто это допустил?!») около загса, узнав, что я оставляю себе свою девичью фамилию.
В этом же году родители нашего друга, узнав, что он хочет взять фамилию жены, отказались присутствовать на свадьбе и вообще «отказываем тебе от дома!».
До момента, когда первая ситуация уже практически норма, я дожила.
До момента, когда нормой (или, во всяком случае, не будет вызывать инфарктов) станет вторая ситуация, надеюсь дожить.
До момента, когда будут спокойно принимать матронимы или вообще откажутся от этой части «родового имени», я уже, наверное, не доживу, но надеюсь, доживут мои потенциальные внуки.
Жизнь идет себе, как она и должна идти, то есть, хуже некуда. (с)

Online Ash

« Reply #4468 : Липень 10, 2023, 02:24:06 »
Ніхто нікуди не їдить (хіба що у відпустку). У 16 років (чи 18?) дитина отримує український паспорт, де звичайно повинен бути і патронім. Ні?
Так , якщо він записаний у свідоцтві про народження. Якщо дитині, що досягає 18 років, не подобається  той, що у свідоцтві, вона може його змінити на інший ( я перекладала і такі документи).  Паспортів без патроніму я ще не бачила жодного. Але я не бачила усіх паспортів усіх українців тому стверджувати, що такі не існують я не можу).  Якщо в мене буде час та можливість я спробую дізнатися, чи можливо взагалі не заповнювати графу патроніму,  якщо дитина   не має патроніму  у свідоцтві про народження. Та не бажає його мати  ніякого. Скоріш за все ні , і більшість погоджується внести щось подібне  в  графу патроніму. На мою думку це відбувається  ще тому, що використання патроніму у українському суспільству під час формального спілкування, то  розповсюджена норма ввічливості, крім усього іншого.  Колись це було цілком логічно бо в тому , стародавнєму суспільстві лише ім'я батька ( у більшості випадків, про не-більшисть я згадувала, коли писала про уживаність матронімів) мало вагу. Зараз  це не так. Але на мою думку не тому, що складно створювати патронім від імені батька. Зараз патронім це данина традиції( застарілій, так),засіб ідентіфікації (далеко  не універсальний і не єдиний) і частина сталої форми ввічливого спілкування.  Форми ввічливості у будь-якій мові не адаптують під ім'я чужинця, навпаки  ім'я чужинця адаптується під ці норми.  Нелогічності я тут не бачу.
« Останнє редагування: Липень 10, 2023, 02:48:51 від Ash »
Одесса-это Украина.

Online Ash

« Reply #4469 : Липень 10, 2023, 02:37:28 »
Здається, ти не бачила мій допис вище:
Так, я дійсно його  пропустила і тому не зрозуміла твій посил про логічність/нелогічність.
Одесса-это Украина.

0 Користувачів і 7 Гостей дивляться цю тему.