Про купе.
Моя мама усе життя пропрацювала на залізниці, більше, звісно, на посаді інженера, але залізничну систему та те, що відбувається у потягах, вона знала дуже добре.
Її вічна настанова мені була ( у випадку самостійної подорожі): брати квитки лише у плацкартних вагонах. Бо це набагато безпечніше для жінки. Хоч і дуже незручно.
Сподіваюсь, що мені повірять на слово, якщо я скажу, що моя матуся була жінкою зовсім не занадто обережною( і це м'яко сказано), більше того, досить наївною у багатьох життєвих моментах, схильною до авантюрних вчинків(після закінчення вишу мало не відправилася у якусь глушину на Півночі СРСР, бо вважала це своїм комсомольським обов'язком, вчасно комсорг відмовив, бо то були дуже небезпечні місця - рядом саме розташовувалися чи то виправні колонії, чи то ще щось гірше). І вона ніколи-ніколи не вважала, що чоловіки всього світу чатують на її дитину, щоб напасти. Але в неї був досвід праці провідницею і вона зробила свої висновки.
Я б із задоволенням обирала квитки у жіночому вагоні, якщо б у мене була така можливість. Це не дорівнює автоматично повній безпеці, але значно її підвищує.