Я знаю случай. когда пострадавшей стороной вызначили бывшую
гражданскую жену погибшего, потому что ближе никого не было.
Так что ж получается, если человек один как перст, так его можно спокойно давить, и за это ничего не будет?
На сколько я понимаю-наказание будет, но кому назначат компенсацию, я не знаю.
Cпойлер
Стаття 55. Потерпілий
1. Потерпілим у кримінальному провадженні може бути фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди.
3. Потерпілим є також особа, яка не є заявником, але якій кримінальним правопорушенням завдана шкода і у зв’язку з цим вона після початку кримінального провадження подала заяву про залучення її до провадження як потерпілого.
6. Якщо внаслідок кримінального правопорушення настала смерть особи або особа перебуває у стані, який унеможливлює подання нею відповідної заяви, положення частин першої - третьої цієї статті поширюються на близьких родичів чи членів сім’ї такої особи. Потерпілим визнається одна особа з числа близьких родичів чи членів сім’ї, яка подала заяву про залучення її до провадження як потерпілого, а за відповідним клопотанням - потерпілими може бути визнано кілька осіб.
Після того, як особа, яка перебувала у стані, що унеможливлював подання нею відповідної заяви, набуде здатності користуватися процесуальними правами, вона може подати заяву про залучення її до провадження як потерпілого.
Стаття 61. Цивільний позивач
1. Цивільним позивачем у кримінальному провадженні є фізична особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової та/або моральної шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової шкоди, та яка в порядку, встановленому цим Кодексом, пред’явила цивільний позов.
Стаття 64. Законний представник цивільного позивача
1. Якщо цивільним позивачем є неповнолітня особа або особа, визнана в установленому законом порядку недієздатною чи обмежено дієздатною, її процесуальними правами користується законний представник.
Предметом гражданского иска является возмещение гражданскому истцу ущерба, причиненного преступлением.
Соответственно, если ущерб не причинен жизни, здоровью или имуществу лица -
гражданского истца нет. Значит, нет и гражданского иска в уголовном деле.
Cпойлер
Есть определенные исключения, например, взыскание с осужденного расходов на ведение уголовного дела,
например, на проведение судебных экспертиз, но это относится непосредственно к уголовному процессу
Что касается "бывшей гражданской жены" - видимо, она была признана законным представителем
общего с погибшим ребенка (который и является потерпевшим и гражданским истцом).