Пост вчительки української мови з Донецька, зараз переселенки (моєї учениці, до речі):
Пост щирого здивування ( і трохи критики з обуренням)
Декілька тижнів тому на багатьох освітніх ресурсах з'явилася інформація про оновлені навчальні програми з усіх предметів для 5-9 класів. Тоді швиденько проглянула своє (українську мову), уважно читати часу не було - зраділа, надихнулася, бо детально розписані очікувані результати з усіма ціннісними та діяльнісними складовими, рекомендовані види робіт (і цікаві є!). Коротше кажучи, думаю, ну нарешті маємо адекватну програму.
Сьогодні дійшли руки, очі й голова до більш змістовного та усвідомленого ознайомлення. І щось, скажу я вам, натхнення моє геть зникло.
Рекомендовані теми для есе 7-класникам «Гармонія людини і природи як велика духовна цінність», «Земле барвінкова, дай мені здоров’я!». Людоньки, колежаночки любі, от скажіть, ви бачили притомну сучасну 12-річну дитину, яка без батьків, Інтернету та ГДЗ напише есе на тему "Земле барвінкова, дай мені здоров'я"?! якісь психологи читають ці програми? ну хіба не можна запропонувати цікаву морально-етичну тему, близьку їм за віком, проблематикою? Чи хочете ви щось екологічне (формування відповідної компетентності - так-так, пам'ятаю), так сформулюйте інакше - сучасніше, практичніше, гостріше, проблемніше!
Теми висловлювань учнів, які пропонує програма: «Мова — цілюще народне джерело», «Щире слово, добре діло душу й серце обігріло», «Вісники старовини», «Роль природи в житті людини», «Знати, щоб оберігати», «Шануй батька й неньку, то буде тобі скрізь гладенько», «Любіть землю! Любіть працю на землі»... Перепрошую, тільки мені тхне нафталіновою радянщиною?
І я мовчу про наші підручники все ще сповнені лексикою ХІХ століття. Я по півуроку учням пояснюю, що таке леміш, ослін, комора, свита, припічок тощо! Воно їм потрібно в ХХІ столітті? серйозно?! та й вся оця барвінково-солов'їна шароварщина вже дістала. Дітям нецікаво! Два-три роки такого вивчення української мови - і маємо міцний стереотип, що українське - це застаріле, селянське, несучасне. А потім спробуй зруйнуй той стереотип...
Отже, шановні, проблемне питання звучить так: чи має бути українське сучасним, модним, актуальним?