Anton Senenko
10h
·
X
Група вчених на чолі з українською астрофізикинею відкрила наймолодшу екзопланету і вирахувала її масу та розмір.
Це дійсно ЩОСЬ, бо 15 мільйонів років - а саме такий вік у суперюпітера HD 114082b - це ніщо порівняно з рештою Всесвіту.
В принципі, ця новина мала б розірвати шпальти українських видань, бо, чесно скажу, такі відкриття стаються не так часто.
Тим більше, ще й вітчизняними науковцями в умовах повномасштабної війни.
Але поки не сталося.
Про саму новину я дізнався із внутрішньої поштової розсилки, за яку я вдячний класному академіку Вадиму Локтєву.
http://www.mpia.de/news/science/2022-18-hd114082bУ ній йшлося про те, що Olga Zakhozhay разом із колегами опублікували проривну роботу у журналі Astronomy & Astrophysics.
На щастя, існує вже досить розвинений український Youtube, на якому фантастичний канал Всесвіт UA під проводом Ivan Onchev зробив не просто півгодинне відео з детальним оглядом відкриття, пояснення, як це було зроблено, телескопи, обсерваторії і т.п.
Він ще й взяв цікаве інтерв'ю у самої вченої.
Власне, на цьому моменті я замовкаю і передаю пульт керування програвачем Вам.
Та просто маю сподівання, що найближчим часом десь ми ще й прочитаємо чудовий лонгрід про екзопланети, їхнє дослідження і роль українських науковців у цих передових дослідженнях.
Майте гарний вечір.