Цікаво проходять цивільні процеси з присяжними.
Присяжні - це фактично жителі територіальної громади з повноваженнями судді в процесі прийняття рішення. Праця оплачується на рівні з оплатою праці судді, тільки у судді фулл-тайм, а у них почасовка.
Зазвичай це шкільні вчителі чи вихователі дитячих садочків, яких подали до списків добровільно чи добровільно-примусово.
А деякі ходять подивитись на різні життєві історії, бо іноді це цікавіше будь-якого шоу на тв.
У нас йде справа про оголошення померлим чоловіка, який зник безвісті 20 років тому.
Я перед засіданням: Шановні, мабуть сьогодні останній день процесу, в принципі всі обставини ми встановили, всі свідки допитані, сподіваюсь приймите правильне рішення!
Присяжна: А якщо він десь лежить в комі, але живий і вийде з коми??
Я: Ви справді так думаєте? 20 років в комі?
Присяжна: Я бачила таке по ТВ!
Я: Ну розумієте, це скоріше вийняток з правил, я не чув, що в Україні хтось підтримував людей у комі 20 років, тим більше, якщо родичі про це не знають. Можливо десь у Германії таке і можливо, але не в нас.
Присяжна: Жаль... А раптом він втратив пам'ять і десь живе поряд!? І раптом пам'ять повертається? Він повернеться до дружини та дорослого сина і скаже "Ось і я!"
Я: Через 20 років? Де Ви таке бачили?
Присяжна: по ТВ, в серіалі...
Я: Задається це було в "Санта-Барбарі", Сі-Сі Кепвел і цього нащадки...
Присяжна: Але може таке бути?
Я: Може бути все, звичайно, але для цього є процедура скасування такого рішення. Якщо з'явиться - то подасть заяву, і суд його поновить у всіх правах, як живого.
Присяжна: Ну добре, раз Ви кажете...