Автор Тема: Пузата хата

Offline Lilьka

• Стать: Жіноча
  • Львів
Re: Пузата хата
« Reply #11670 : Лютий 16, 2023, 14:37:31 »
Відвідавши Польщу, із здивуванням взнала, що наша соняшникова олія там дуже дорога (та й у нас вона тепер не дешева). І смажать поляки на ріпаковій олії. Лишенько!!!  :scratch_one-s_head:
А ще там сметани немає! Кудись треба йти в українські магазини, щоб її купити.
Чому тоді у нас (принаймні у Львові) польської сметани - завалися. Вони що, спеціально для нас її виробляють?

Offline Mathilda

• Nederland
« Reply #11671 : Лютий 16, 2023, 14:55:43 »
Рік тому в Хелмі в супермаркеті сметани було повно. І тут в польських магазинах її багато різної.

Offline Охтирка

« Reply #11672 : Лютий 16, 2023, 16:43:27 »
Відвідавши Польщу, із здивуванням взнала, що наша соняшникова олія там дуже дорога (та й у нас вона тепер не дешева). І смажать поляки на ріпаковій олії. Лишенько!!!  :scratch_one-s_head:
А ще там сметани немає! Кудись треба йти в українські магазини, щоб її купити.
Чому тоді у нас (принаймні у Львові) польської сметани - завалися. Вони що, спеціально для нас її виробляють?
Щось ти не так дивилася. Є сметана всюди. Поляки її в більшість супів додають. При чому не в тарілку, як у нас, а наприкінці варіння.
Сметана смачна, не кисла.

Offline Lilьka

• Львів
« Reply #11673 : Лютий 16, 2023, 17:54:38 »
Та не було часу розглядати польські склєпи. Все як у нас. Шпроти Ризьке золото, гречка за страшну ціну. ОМГ - вони їдять перлову кашу! Слава богу, я не встигла цього скуштувати  :silly:

Offline Lilьka

• Львів
« Reply #11674 : Лютий 16, 2023, 17:59:25 »
Поляки її в більшість супів додають.
А от і ніт! Наречена мого племінника працює кухарем у Варшаві. І каже, що сметану вони замовляють за потреби раз на тиждень.
Ну і фіг з ним.  :unknown:
« Останнє редагування: Лютий 16, 2023, 18:12:26 від Lilьka »

Offline Teagan

« Reply #11675 : Лютий 16, 2023, 18:25:26 »
ОМГ - вони їдять перлову кашу!
Чого ОМГ, ми теж їмо  :sarcastic:
З перловки ще можна якесь італійське фенсі перлотто зробить, майже ресторанна страва.

Offline Lilьka

• Львів
« Reply #11676 : Лютий 16, 2023, 18:45:16 »
З перловки ще можна якесь італійське фенсі перлотто зробить, майже ресторанна страва.
Так. та дівчина каже, що перловка в них до телятини, до гарячої закуски з квасолею, і ще до салатки. Те, чим годувала мене наша наречена, було дуже смачно. Зупа гжибова із цибулєю і петрушкою. Ньоцкі а-ля карбонара,  Салатка поживна.
Я наїлася.

Offline Охтирка

« Reply #11677 : Лютий 16, 2023, 18:54:18 »
Поляки її в більшість супів додають.
А от і ніт! Наречена мого племінника працює кухарем у Варшаві. І каже, що сметану вони замовляють за потреби раз на тиждень.
Ну і фіг з ним.  :unknown:

Ну а чого її кожного дня замовляти, вона швидко не псується.
Будете ви мені про польське меню розповідати, ага. Я стандардовий набір зупок добре познала. Довелося.  :grin:

Offline Donna

• Hero Member
« Reply #11678 : Лютий 16, 2023, 21:48:28 »
І смажать поляки на ріпаковій олії. Лишенько!!! 
А я читала, що ріпакова олія корисніша ніж соняшникова, але в нас її не бачила. а ось американці часто використовують.

Offline Ксеня

• Global Moderator
  • Одеса
« Reply #11679 : Лютий 17, 2023, 13:06:21 »
Донька у Німеччині теж перейшла на рапсову олію. Я навіть не питала чому. Сама я різниці не відчула від соняшникової, маю на увазі в стравах.
Жизнь идет себе, как она и должна идти, то есть, хуже некуда. (с)

Offline Аля

• Київ. Місто мрій.
« Reply #11680 : Лютий 17, 2023, 13:16:20 »
Нарешті сподобалися замміники цукру, дякую за підказку на Корисну кондитерську.

Оцей Природний пребіотик «БАКТОСИЛА» добре зайшов до кави. https://steviasun.com.ua/product/ukrayinska-prirodnij-prebiotik-baktosila/

Оцей Екстракт стевії «СТЕВІЯСАН» сухий, в порошку - до запіканок. https://steviasun.com.ua/product/ukrayinska-ekstrakt-steviyi-steviyasan-suhij/
Злобная заинька

Offline Охтирка

« Reply #11681 : Лютий 17, 2023, 15:28:36 »
Донька у Німеччині теж перейшла на рапсову олію. Я навіть не питала чому. Сама я різниці не відчула від соняшникової, маю на увазі в стравах.
Думаю, вона там базова, як і в Польщі.
Мене здивувало, що в Польщі дійсно зовсім мало соняшникової. Хоча ж сусідня країна. Ще здивувало, що у них немає літнього сезону поїдання кукурудзи. Ну теоретично знають, що можна їсти, але масово в сезон достигання не продають і не їдять. Ну і кукурудзяна крупа. В супермаркетах немає, можна знайти в маленьких магазинах.

Offline Ксеня

• Global Moderator
  • Одеса
« Reply #11682 : Лютий 17, 2023, 17:36:22 »
Мене здивувало, що в Польщі дійсно зовсім мало соняшникової.

Єдине (окрім сала  :smilie5:), що попросила донька їй привезти, коли ми до неї їхали, то нашу запашну олію. Каже що ось за нею дійсно сумує, бо там не знайшла чогось схожого (може погано шукала, хз).
А звичайну казала не везти, її рапсова цілком задовольняє.

Offline Lilьka

• Львів
« Reply #11683 : Лютий 17, 2023, 19:44:18 »
Рапсову олію вживала в 90-х, коли зовсім ніякої не було. Смаку не пам'ятаю. Мабуть, було норм. Дуже не хочеться втратити соняшникову олію, коли нас приймуть до ЄС. А таке може бути  :(

Offline Лиса_Алиса

« Reply #11684 : Лютий 17, 2023, 21:51:19 »
Якщо я правильно пам'ятаю, соняшники дуже виснажують грунт, а ріпак навпаки, може використовуватись в якості седерату. Мо з цим пов'язано?

Offline Pe

« Reply #11685 : Лютий 17, 2023, 21:59:49 »
Рапсову олію вживала в 90-х, коли зовсім ніякої не було. Смаку не пам'ятаю. Мабуть, було норм. Дуже не хочеться втратити соняшникову олію, коли нас приймуть до ЄС. А таке може бути  :(
@Lilьka , А чего бы ты ее потеряла??)))
У нас в суперах до фига разного, реально много, от подсолнечного и оливкогового до орехового, авокадо, сезам и т д)по цене рапсовая от подсолнечного, кстати, не отличается)))
кокосовое, кстати, для жарки очень хорошее, я подсолнечное вообще только для жарки грибов да картошки.  И овощей(когда оливковое, но для баклажан да перца, но то скорее привычка и не факт, что на нем лучше)(на сковородке) использую, мясо на нем не жарю годами уже))
ПС где ты нашла польский магазин вбез сметаны?)) мы пару раз в отпуске на кэмпере всю Польшу проездили, сметана всегда в любом))) Тут тоже в польских она в любом)))
В Голландских тоже она в любом(но тут она такая, что ложка в ней стоит, не жидкая, для жидкого варианта другие продукты для готовки), сразу допишу, пока она у тебя вместе с подсолнечным не пропала))))

Offline Pe

« Reply #11686 : Лютий 17, 2023, 22:08:01 »
Мене здивувало, що в Польщі дійсно зовсім мало соняшникової.

Єдине (окрім сала  :smilie5:), що попросила донька їй привезти, коли ми до неї їхали, то нашу запашну олію. Каже що ось за нею дійсно сумує, бо там не знайшла чогось схожого (може погано шукала, хз).
А звичайну казала не везти, її рапсова цілком задовольняє.
Не нашла, надо не в суперах ее покупать, а в других магазинах)))
Там, где народ , который еде внимание и здоровьь уделяет, шляется))
Там все продукты, за которыми народ наш тоскует и обитают, правда гречка не обжареная :grin:
ПС я пару месяцев не ездила по Германии и там что, все подсолнечное масло пропало за это время?)))
Там его дофига всегда было в любом супере)))

Offline Teagan

« Reply #11687 : Лютий 17, 2023, 22:14:03 »
Якщо я правильно пам'ятаю, соняшники дуже виснажують грунт, а ріпак навпаки, може використовуватись в якості седерату. Мо з цим пов'язано?

Всі олійні виснажують грунт, ріпак теж. То просто, як то кажуть, харчові традиції. В країнах Європи колись була популярна соняшникова замість рапсової?
Але не думаю шо у разі вступу в ЄС нам забронять соняшникову олію вироблять. Чого б це?

Offline Pe

« Reply #11688 : Лютий 17, 2023, 22:30:29 »

Всі олійні виснажують грунт, ріпак теж. То просто, як то кажуть, харчові традиції. В країнах Європи колись була популярна соняшникова замість рапсової?
Але не думаю шо у разі вступу в ЄС нам забронять соняшникову олію вироблять. Чого б це?
Я там выше написала вроде бы, но еще раз напишу)))
Я живу тут с 1999 года, подсолнечное была везде и всегда, и да базисным БЫЛО как и оливковое( но не теперь, теперь намного больше вариантов, но оно точно не пропало),  кроме очень короткого промежутка в две недели(по короне) когда его, уже не помню чего, пошли выметать из магазина
В Германии(я мы живем в часе езде от границы, только позавчера там были) его тоже везде есть, во Франции и Польше тоже без проблем покупала, за другие страны ЕС не скажу, конечно, бо там по ресторанам только)))

Offline Ксеня

• Global Moderator
  • Одеса
« Reply #11689 : Лютий 17, 2023, 23:05:58 »

Хз куди вона подінеться в цьому випадку. Вважаєш, в нас її почнуть відбирати?  :smilie5: Чи заборонять вирощувати соняшник? Чи то раптово стане єкономічно не вигідно? Не розумію твоїх побоювань, але може чогось не знаю.

Запитала в доньки, чому вона перейшла на рапсову - каже, що трошки дешевше соняшникової. Принаймі, там, де вони роблять закупівлі продуктів.
Зара зять вже працює, можуть повернутися й до звичної олії (там різниця не принципова, як я зрозуміла), але, як виявилося, рапсова їй більш подобається. А ось запашної не вистачає, треба знов везти.

Offline Otrawa

« Reply #11690 : Лютий 18, 2023, 16:09:00 »
В Германии используется подсолнечное масло, это самый обычный продукт, во всех продуктовых магазинах есть, никакой экзотики, такой же продукт как...ну не знаю, как картошка, лук. Рапсовое тоже. Цены примерно одинаковые. С началом войны подсолнечное масло просто исчезло с полок, потому что один из основных поставщиков Украина. Ну и как следствие, рапсовое и кукурузное сразу же выросли в цене, не в два и не в три раза, а в разы. В магазинах масло выдавали одну-две бутылки в руки. Потом подсолнечное появилось, но уже по заоблачным ценам, и сейчас они такие же, не падают.

Про пахучее масло: когда мы приехали в Германию, тоже очень по нему скучали. )))
Фишка в том, что пахучее это которое горячего отжима и нерефинорованное. Мы к нему привыкли и потому была ломка. Но горячий отжим не делает масло полезнее, и если нет привычки таким маслом заправлять салаты, а у немцев ее нет, то и покупать не станешь. Поэтому тут продается в основном подсолнечное рафинированное, это масло, как и все рафинированные масла, имеет более высокую точку дымления и используется для жарки. Нерафинированное подсолнечное реже встречается, оно дороже, и это масло холодного отжима, часто еще и  nativ, по своим свойствам оно полезнее, натуральнее, хорошо для салатов, НО, оно не пахнет. 
« Останнє редагування: Лютий 18, 2023, 16:29:45 від Otrawa »

Offline Donna

• Hero Member
« Reply #11691 : Лютий 18, 2023, 17:59:37 »
Не понять мне грустящих за пахучей олией.  Разок можно съесть салат пахнущий жареными семечками, а уже на второй раз не идет, слишком навязчивый запах. :blush:

Offline Ксеня

• Global Moderator
  • Одеса
« Reply #11692 : Лютий 18, 2023, 18:05:09 »
Не понять мне грустящих за пахучей олией.  Разок можно съесть салат пахнущий жареными семечками, а уже на второй раз не идет, слишком навязчивый запах. :blush:

Ну это чистая вкусовщина. Я, например, обожаю. И дочка, и муж, и зять, и сестра, и брат, и… В общем, мне идёт и во второй раз, и в десятый, и в сотый.

Картошка в мундирах без пахучего масла - деньги на ветер  :smilie5: Налить масла в плошку, посолить-поперчить, и потом макать туда картофан, и закусывать салом с тонкой шкурочкой, «соломой шмаленное». Или копченой скумбрией. Это просто восторг!
А квашеная капуста? Чем её ещё заправить? Может оливковым?  :sarcastic:

Короче - запашна олія повина бути! Без неї життя не таке смачне.

Offline marplik

• Шалена бджілка
« Reply #11693 : Лютий 18, 2023, 18:49:58 »
Блин, Ксеня, так впечатлительно написала, что я прямо задумалась, а не прикупить ли мне бутылочку. Я люблю в салате, и в квашеной капусте, но прошлый раз бутылки такого масла мне хватило года на два, и то пришлось выбросить не пустую. Такое масло хорошо бы в аптекарских пузырьках продавать - задорого! Как лекарство от ностальгии.

Offline Otrawa

« Reply #11694 : Лютий 18, 2023, 19:18:40 »
Я думаю, многое дело вкуса, но и многое дело привычки. Я вот вспоминала сырники долгое время, вот из такого творога как в детстве. Тут же протертый. Таки нашла творог. Сделала. Вкус тот самый. Но уже не нравится.
С пахучим маслом было так же. Очень скучали по нему, и папа привозил даже, или по просьбе знакомые привозили, и сперва мы с радостью набрасывались, а сейчас не нравится.

Offline Pe

« Reply #11695 : Лютий 19, 2023, 11:26:25 »
Я думаю, многое дело вкуса, но и многое дело привычки. Я вот вспоминала сырники долгое время, вот из такого творога как в детстве. Тут же протертый. Таки нашла творог. Сделала. Вкус тот самый. Но уже не нравится.
С пахучим маслом было так же. Очень скучали по нему, и папа привозил даже, или по просьбе знакомые привозили, и сперва мы с радостью набрасывались, а сейчас не нравится.
А чего скучали, если оно у вас есть там?))
Я вон у вас купила не так давно)))
Украинское. И пахучее)) горячего отжима
В маринованные грибы оно хорошо))
« Останнє редагування: Лютий 19, 2023, 11:42:58 від Pe »

Offline Otrawa

« Reply #11696 : Лютий 19, 2023, 16:00:07 »
А чего скучали, если оно у вас есть там?))
Я вон у вас купила не так давно)))
Потому что мы приехали не "не так давно", а в 96 году. Такое масло немецкие производители не продают. Может и продают, как экзотику, где-то там, я ни разу не видела. Такое масло, как исходит из твоей же картинки, привозное, украинское. В то время о котором я говорю, продукты из Украины, России, Беларуси можно было купить в так называемых русских магазинах. Как правило выглядели те магазины довольно жалко, и качество товаров было соответствующее. Сейчас в крупных немецких супермаркетах есть отделы с зарубежными товарами: там сушки из РФ, семечки из Украины, горчица из Польши, халва из Турции и тыды.

Offline Охтирка

« Reply #11697 : Лютий 19, 2023, 16:47:21 »
А я в нових місцях за українськими продуктами і блюдами ніколи не сумую. Мені б усього місцевого спробувати. Але з часом все одно треба повертатися до своїх обмежень. А все, що поза обмеженнями можна і цікаве місцеве.

Offline Выдра

• ___
« Reply #11698 : Лютий 19, 2023, 16:53:44 »
А я в нових місцях за українськими продуктами і блюдами ніколи не сумую. Мені б усього місцевого спробувати.
+1.
Конечно, готовлю свое по привычке, но вот так чтоб искать привычный продукт - это было только селедка для шубы.

Offline Lilьka

• Львів
« Reply #11699 : Лютий 19, 2023, 17:07:10 »
Ого! Прикольний резонанс вийшов з моїх перших відвідин Польщі. Я ж не сперечаюсь, просто поділилась враженнями. Я там була, у ВАршаві, всього три дні.
Кава латте мені сподобалась. Дорого, (9 злотих) 81 грн середня. Я жила в самому центрі Варшави, тому такі ціни. І можливо, тому там в склєпі не побачила сметани.
Я хотіла сходити в ресторан, та не вийшло.
Зате взнала, що "чайові" в Польщі - Napiwek.
Ми тут "на чай" - а вони піво п"ють.  :smilie5:

0 Користувачів і 6 Гостей дивляться цю тему.