Автор Тема: Чепиножки

Offline RedCat

• Стать: Жіноча
Re: Чепиножки
« Reply #90 : Листопад 08, 2024, 17:52:00 »
Цитувати (виділене)
Сьогодні бачив "батька года". В генделику.
Батько пиво пив, а син поряд сидів.
- Та, можна я піду надворі погуляю?
- Зараз не можна?
- А коли можна?
- Літом!...

Offline May Day

• Hero Member
  • USA - Україна
« Reply #91 : Листопад 10, 2024, 00:25:09 »
Цитувати (виділене)
Всі провідні європейські політики в душі трохи українці...

Чотири роки вони розповідали одне одному, що Трамп не повернеться й не стане президентом за жодних обставин...

Трамп повернувся і став президентом...

Європейські політики збентежено: "От, блядь!"

:-)
The best is yet to come.

Offline Eney

• Стать: Чоловіча
« Reply #92 : Листопад 21, 2024, 18:42:31 »

Несподівано. Пише мені жінка з Дніпра: «Напишіть щось. Треба якась точка опори через призму гумору»…
Ой, любі мої! 🙂
Гумор – то така штука, яку треба кожного разу в собі знайти, і вичавить. А воно не завжди виходить.
Я днями писав статтю про чорний гумор під час час війни. Для французького часопису «Kometa». Кажу їхньому редактору: «Гумор взагалі важко перекласти на іншу мову. Але є ще одна проблема. Людям, які живуть у мирі, гумор людей, які живуть у війні – абсолютно незрозумілий, дикий і абсурдний»… Втім, таки написав, хоч і довелося повикидати найсмачніше, як абсолютно неперекладне.
В українців – особливий гумор, хоч так про себе всі кажуть. Був такий вчений, Іван Максимович Кошелівець, літературний критик з Чернігівщини, доктор філософії Українського вільного університету в Мюнхені. Він досліджував таку неоднозначну тему, як «народний гумор українців під час Голодомору 1933 року». Так, було й таке. Жартували навіть тоді. Гумор – як одна з форм виживання нації. Що ви хочете, як нашого «найсмішнішого» Остапа Вишню, тричі водили на розстріл, а потім – 10 років ГУЛАГу.
Я недавно одну бабцю з базару підвозив, вона каже:
- Чула, що скоро й нас бомбитимуть!
- Де ви таке чули?
- На базарі!
- Ну, раз на базарі, то мабуть таки бомбитимуть. У вас хата углова?
- Ага…
- Це погано!
- Чого?
- Вони по углових б'ють.
- Та в нас хата стара вже.
- А, ну як стара, тоді не должні…
Отакий у нас «гумор» нині… Втім, тримаймося! З Днем свободи і гідності. З Днем Майдану. І я там був, мед-пиво пив… По вусах не текло, бо вусів не було в мене.
Будьмо!

Offline RedCat

« Reply #93 : Листопад 25, 2024, 05:57:17 »
На інстаграмі чоловік показує, як з гирі 96 кілограмів зробить гирю 112 кілограмів.
В общим треба гирю просверлить, видовбать, вийнять з неї "кишки", і напхати туди нових важчих. Залить металом, охладить... Для цього треба розплавить ще одну гирю…
Для темного й холодного листопадового ранку якраз саме то, шо нада... Залипательно і мотівірующе... Нада буде попробувать…
Добрий ранок!
))

Offline Garfield

• Nederland
« Reply #94 : Листопад 25, 2024, 09:07:03 »
Для цього треба розплавить ще одну гирю…
І ніколи не кажуть навіщо. Замість придбати іншу гирю. Чи вона вже є і її розплавити треба? Щось Ільф з Петровим згадуються...  :grin:
Homo homini felis est.

Offline Eney

« Reply #95 : Листопад 25, 2024, 09:31:11 »
А навіщо людині була потрібна гиря саме 96 кг?  :unknown: Чи він її нарощував з 16 кг?

Offline Garfield

• Nederland
« Reply #96 : Листопад 25, 2024, 12:30:29 »
А навіщо людині була потрібна гиря саме 96 кг?  :unknown: Чи він її нарощував з 16 кг?
Для такого нарощування в тих самих габаритах треба щонайменше уран... Боюся, то вийде не гиря... :grin:
Homo homini felis est.

Offline Milena

« Reply #97 : Листопад 26, 2024, 00:43:11 »
Боюся, то вийде не гиря...
А чому "боюся"? Радіти тре - за нашіх часів на хазяйстві ще й як знадобитися може. :good:

Offline invariant

• Київ <-> Вінниця
    • Шарага
« Reply #98 : Листопад 26, 2024, 05:35:47 »
6 пудів. Колись бачив таку. Не дуже й велика, в формі зрізаної піраміди з кільцем зверху, років на той час їй було під 100. І якось сон наснився: тому, хто зможе донести дві такі гирі від райцентру до села (8 км), вони залишаться. Золоті, ага.  :crazy: Майже доніс, але будильник.
Боюся, то вийде не гиря...
"Туман сховав стежки карпатських гір"... ну і далі за текстом.  :grin:
Cпойлер
« Останнє редагування: Листопад 26, 2024, 05:49:15 від invariant »
...І ми важкі несем мішки із написом "U235"...

Offline Фрейя

• Hero Member
« Reply #99 : Грудень 01, 2024, 08:11:32 »
Цитувати (виділене)
Прийшла зима. 1 грудня. Надворі темно і сіро...
Але, за невблаганними законами природи і правилами діалектики, кожен новий день зими невпинно наближає нас до літа, хочете ви того, чи ні.
За народними прикметами на цей день, якщо сьогодні ворони в землі ритимуться, - то воно на потепління.
Я ще ворон не бачив, бо досі ніч. Думаю, навряд, щоб вони отак прямо вдосвіта в землі бадлялись. Але якшо де стрінете ворону, то кажіть, хай іде в землі риється. Всьо равно вони ніхрена не роблять...
В общим, весна переможе, - казав Будда! І я кажу!

Offline Солоха

• Я не крило, я дзьоб
« Reply #100 : Грудень 02, 2024, 14:00:38 »
З приводу чемодана Шольца
В середині 80-х я працював сварщиком на Одеській нафтобазі.
Наш прораб Оганесян кожного дня приходив на роботу (в вагончик бригади) з подібним чемоданом (не таким крутим, як у Шольца, звісно). В тому чемодані в Оганесяна були всі скарби радянської людини: касєтний магнітофон, кришталева ваза, три тома "мушкетьорів" Дюми, годинник, золота "печатка" в коробці, джинси, кросовки)...
Увечері він відчалював з цим чемоданом додому...
- В мене два сина, - казав Оганесян. - Якщо я це покину вдома, вони то спиздять і проп'ють...
- А на роботі я це теж кинути не можу. - Бо спиздите й проп'єте ви!...

Offline RedCat

« Reply #101 : Грудень 06, 2024, 09:47:20 »
В сиву давнину первісно-общинні люди не знали, як облаштовано всі діла у Всесвіті. Коли увечері сонце йшло за обрій, їм здавалося, що воно сховалося назавжди, і більше сонця не буде ніколи. Люди плакали і молилися поганським божкам та ідолам.
А вранці сонце сходило заново, люди раділи й сміялися, як дурні. Кожен день - новий празник...
Отак і в нас зараз з свєтом і електрикою. Празник - по кілька разів на день.
Гемінґвей Ернест навіть спеціальний роман про це написав: "Свято, яке завжди з тобою"...
Добрий ранок! День Збройних Сил України! Миколая! З святом!

Offline Солоха

• Я не крило, я дзьоб
« Reply #102 : Грудень 08, 2024, 10:30:38 »
В селі людей важко чимось здивувати. Всі всього набачились. Кожне знає, що «всяке може буть»…
Але є в мене один секрет…
Хобіхорсинг!!!
Займаться хобіхорсингом треба вдосвіта, коли ще зовсім не розвиднілось… Коли люди з похмілля йдуть на роботу!
Ефект гарантую!
Всякі вершники апокаліпсиса просто позорно курять десь збоку…

Offline Eney

« Reply #103 : Грудень 15, 2024, 11:15:46 »

- Мишко, як там та машина? Годиться?
- Дарованому коню в зуби не дивляться - дипломатично відповідає Міша. - Ми її зробили, трохи вклалися, буде їздить довго...
Якось непомітно наші хлопці, наші однокласники, однокурсники, сусіди, друзі, сини, брати і онуки, звичайні пацани, враз поробилися козаками. Ті, що на фронті... В них навіть зовнішність змінилася. Повадки, міміка, жести, погляд...
Чотириста-п'ятсот років так званої "цивілізованості" - як корова язиком злизала. ЗСУ - це Січ!
Десь воно дрімало в землі цілими віками, під коріннями старих дерев, у глибині... Прокинулося, піднялося... Та штука, що зветься сила, зухвалість, доля, призначеність... Шлях!
Так зранена Нація захищає і боронить саму себе. Імунітет! Через айтішників і баріст проросли прадідовою пам'яттю кошові отамани й ватажки... Час настав! Бороди, вуса і "оселедці". Удавсь на всеє зле проворний... Тільки без червоних шароварів. - Звиняй, Іване Петровичу, це нині не модно, не актуально...
Замість козацьких чайок, йдуть у синьому морі безпілотні катери "Sea Baby". На Крим...
В колядках - гнів! В щедрівках - помста! Буде тобі, враже...
Сини приходять у відпустку сьогодні так, як сини приїжджали до Тараса Бульби. Батько боїться. Батько гордиться!
Їхав-їхав козак містом, під копитом камінь тріснув... Камінь тріснув під "M2Bradley". - Як трактор, але стріляє! І добре стріляє!
Американці передали новітній безпілотник. Пасивний, розвідувальний. Літає дуже високо, дивиться. Хлопці приладнали до нього тенісні м'ячі, начинені вибухівкою й осколками. Прописали програму. Кидає ті м'ячі тепер в ворожі окопи. Чого його літать просто так? Без діла? Хай робе роботу...
Чотириста років. Та ж сама війна, ті ж самі хлопці, той самий ворог... І прапори на гробках... Аби головний прапор майорів у Києві над Дніпром!
"Се остання війна. Се до бою чоловіцтво зі звірством стає..."...
Ой, на горі та й женці жнуть!

Offline RedCat

« Reply #104 : Грудень 16, 2024, 15:25:21 »
Історія дня:
Сніг, вітер, моква, сирість, ворони знічев'я катають горіхи лапами... Лежу, читаю книжку, нікого не займаю. Свєт є!!!
Чую, хтось стукає в ворота. Хтось добивається активно...
Вдягаюся, виходжу, матюкаюся...
Стара синя "Мазда". Чоловік в шапці.
- Віталій Михайлович, добрий день! Мене Микола звати. А це моя жінка - Ліда. Ми з Богодуховки. Добавте нас в друзі, бо ми вам писали, а ви не відповідаєте...
Добавив...
Що ви знаєте про оффлайн?
Треба тікать з цього села нахуй... Якось я тут завис...

Offline RedCat

« Reply #105 : Грудень 17, 2024, 08:12:45 »
17 грудня.
Пишуть в народних прикметах: якщо зайці шкребуться в двері, то це до великого морозу.
Я думаю, якщо зайці шкребуться в двері, то пора до психіатра, незалежно від погодних умов.
Замість великого морозу й зайців нині надворі противний вітер, дощ і шахеди.
Пора придумувать нові прикмети. Якщо заєць біжить в той самий бік, що й шахед, - то на відлигу.
В дитинстві були гори снігу. Велетенські кучугури під саму стріху. Зараз такого снігу вже не роблять.
Але то нам тільки так здається. Бо в дитинстві зима триває півжиття. А зараз - три дні. Добре про це написав Тарас Прохасько на «Збручі».
Насправді було всякого. І сніг був, і без снігу було. Наша погодна дитяча памʼять - дуже зрадлива штука.
Але зимою були колядки, був «новий год», були мандарини і ялинка. Був хокей на лузі. Тріскотіли дрова в печі. Баба пекла пироги. І теплий кіт спав на лежанці…
За бажання, все це можна відтворити і зараз. Але вже воно трохи нетойво… Та й баби немає давно вже…
Ну, піду принаймні пошукаю кота…
Гарного дня всім! Тримаймося!

Offline RedCat

« Reply #106 : Грудень 17, 2024, 13:25:26 »
Цитувати (виділене)
Жодна релігія світу не толерує схвалення вбивства, яке б воно не було.
Але ми радіємо спецопераціям наших спецслужб і не пишемо то собі в гріх та відступ.
Бо це ті вбивства, що плата за тисячі вбивств. Це ті вбивства, що попереджують тисячі вбивств нових.
Ганді тут не жив. Ганді тут не прожив би й тижня. Неспротив злу? Зло тебе з'їсть і посцить на твою могилу. І саму могилу розвіє по вітру. І навіть пам'яті по тобі не буде. Кому, як не нам про це відомо.
Хай буде вчинена справедливість.
Ми нині живемо в добіблійні часи. Коли бог був богом. Коли бог карав зло і захищав світло.
Ми на стороні бога. Бог на нашій стороні.
Це зухвала заява. Це заява про те, аби вижити!
Вічні істини - тимчасові. Ми неодмінно полюбимо всіх. Після того, як виживемо!
Ми не за себе. Ми - за Світ!
Амінь!

Offline Фрейя

• Hero Member
« Reply #107 : Грудень 26, 2024, 16:17:12 »
Цитувати (виділене)
Я щитаю, що до голосування в Дії можна допускать тільки людей з довідкою з ЖЕКу про сплату комунальних послуг. З мокрою печаткою. Плюс флюорографія, само собою….
І не буде ніяких збоїв…

Offline RedCat

« Reply #108 : Грудень 27, 2024, 18:49:33 »
Цього тижня мер Львова Садовий розмістив дві фотографії з міста.
На першій - похорони Воїна. На другій - Різдвяна хода. Різдвяні зірки, вертеп, чорти, янголи, пастушки, царі. На тій самій вулиці, на тій самій площі. Різниця між цими світлинами - якась година.
Ми навчилися горювати й плакати швидко. Бо нема часу, треба жити далі.
25-го, вдосвіта, на Різдво, бомбили Київ, а вдень, через пару годин - Різдвяна хода від Михайлівської. Зірки, вертеп, чорти, янголи, пастушки, царі... Маси людей, діти, люди, собаки з прикрасами і в урочистих попонах..
Ой, як же було ізпрежди віка... Напроти Софії. Напроти себе.
То є сила Нації і Народу. Ми живі. Ми живемо. Не злякались, не зламались, не сховались у нори, зберегли гідність і честь. Син Божий народився!
То є те саме Різдвяне Диво, про яке ми багато читали, але часто не ладні побачити в своєму житті. Не бачимо, не чуємо, бо воно прямо тут, поміж нами - писав Сковорода.
На таких принципах побудовані українські народні казки. Добро перемагає. Зірка Різдва долає темряву. Микита Кожум'яка перемагає чудовисько. Івасик Телесик обманює змію. Котигорошко вбиває змія... І навіть Пан Коцький має свою сатисфакцію.
Ми віддали ядерну зброю. Але ми не віддали ту силу, яку ніхто не помітив, і не уприявнив. Ми зберегли ту силу, про яку й самі не знали. І яку не перекреслити жодними Будапештськими меморандумами, не витравити жодними циркулярами й приписами. Бути укранцями, бути Україною!
Вчені, які досліджують космос, кажуть: ми, по-суті, нічого не знаємо про Всесвіт. Ми кожен день відкриваємо якісь неймовірні речі, що спростовують всі наші ранішні припущення і закони фізики.
Те саме можемо сказати про себе. Ми про себе нічого не знаємо. Ми тільки починаємо себе відкривати. Ми ще самі не свідомі тої сили, яку маємо... Проти всіх законів фізики та інших законів.
Ой, на горі та й женці жнуть!

Offline Солоха

• Я не крило, я дзьоб
« Reply #109 : Грудень 28, 2024, 07:54:13 »
Я оптиміст по своїй натурі. Я адепт секти «чорного лебедя».
Я думаю, що путінська Росія сьогодні вступила в ту фазу, в якій вона вже була в 1917 і в 1991.
Розламані навпіл нафтові танкери, втонулі кораблі, збитий літак, позорна втеча з Сирії, судомні спроби вчепитися в Кавказі, жопа в економіці.
Це не окремі факти, і навіть не тенденція. Це - "путь"!
Все, що бравурно каже сьогоднішня офіційна Росія - голі понти. Це заяви під бутилку водки. З горла і без закусі. Булгаківська Аннушка вже розлила олію на трамвайні колії. Десь під землею заворушився Микола Гоголь.
Майбутнє цієї країни - «Кись»!
Навіть "Орєшнік" - це гітлерівські ФАУ-2, - суперзброя, якою він намагався повернути історію проти течії. І Распутіна вже вбили (Пригожина). Історичні аналогії аж двері вивалюють.
Дивно, що так званий цивілізований світ цього не бачить, і продовжує цілувати в зморщену старечу сраку напівмертву кагебістську мумію, подовжуючи їй життя…
В цій частині cвіту щоденні звіти інституту ISW не мають жодної сили. Тут мають силу Фьодор Достоєвський і Тарас Шевченко..

Offline Eney

« Reply #110 : Грудень 28, 2024, 09:43:56 »
Chepynoga Vitalii
36 хв  ·
СВЯТА
«Народився бог на санях, в лемківськім містечку Дуклі», - стверджував Богдан Ігор Антонич. Може й таке. Може, і в Дуклях. Цілком ймовірно, що на санях. А от коли саме народився? – Нема відповіді.
В Україні розпочалася пора різдвяних та новорічних свят. Але ніхто точно не знає, коли і що святкувати. Бо свята за новими та старим стилем так поспліталися докупи в народній фантазії, що позбивали з пантелику навіть електронні календарі.
«Давайте вже після свят!». – Давайте! Але не ясно, коли вони починаються, і коли закінчуються. «Від Романа до Йордана українське рамадана». Але коли Романа і Йордана – теж на разі не зрозуміло. Іноді дійсно в «рамаданах» розібратися легше.
Різдво, вареники, Діканька, холодець, олів’є, кутя, шахеди, вибори, Сірія, Усик, шабля Мазепи, «орєшнік», Залужний, друга підчерга третьої черги, матірбожацарицянебесна,  гаї шумлять, мандарини, йолка…
- Йолку придумав Сталін
- Не Сталін, а Коцюбинський...
Вавилон… Вавилон ХХ… Вавилон ХХІ…
- Христос воскрес!
- Та яке?
- А що?
- Рождається!
- А, точно…
Попробуй за всім услідить…
- А коли воно Маланка цей год?
- По старому, чи по новому?
- Та, по-любому
- Хто його зна, треба в інтернеті погуглити.
Коли колядувати, коли щедрувати, чим посипати і посівати – нема чіткої однозначної відповіді. – За обставинами та внутрішньою інтуїцією.
Діти, скориставшись загальним хаосом, про всяк випадок святкують обох «Миколаїв» і вимагають дарунків і 6-го і 19-го грудня.
- Це коли тепер, по новому стилю, треба в ополонку пірнати? - цікавляться найбільші відчайдухи.
- Не знаю, наче 10-го, чи якого?
Та й яка ополонка, коли навіть погода заплуталась. Надворі в кінці грудня,  - як в кінці березня, а на Водохреща вже можна й картоплю саджати, коли так справи далі підуть. Немає ополонок і не передбачається в найближчих осяжних прогнозах. З заздрістю дивимося новини про великі снігопади в Італії.
- Ти пам’ятаєш, який сніг був у дитинстві? – Пам’ятаю! Кучугури під саму стріху! – А у «Северині Наливайку» Вінграновського люди в хати по димарях влазили, бо не могли двері від снігу відкопать. – Ех, були часи!
21-го будемо святкувати коронацію Дональда Трампа у Білому домі. «Ой на того, Дональда, та на Трампа». Він мир обіцяв. – Побачим-побачим… Колись може й колядки з’являться. «Коляд-коляда-коляда, Трамп з-за печі вигляда. Дональд Трамп – не простий, дайте шаг золотий». А в Трампа ж і Меланка є!
Таке сум’яття в святах – ознака зламних часів, у які ми живемо. Хаос у світі, тотальне невпорядкування в календарях, в серцях і душах людських. Це ненормально, але – нормально. Мусимо перейти і через це. Великі часи завжди складні й незрозумілі.
Мабуть, так як ми, колись почувалися давні наші пращури, коли одного дня утопили (чи то в Дніпрі, чи то в Почайні) старих дерев’яних богів, і дали – нового бога. Тоді думкою людей теж мало хто цікавився. Нічого, звикли. І об’єднали Івана Купала з Іваном Предтечою, а Колодія успішно собі пристосували до початку Великоднього посту. Через вогнище стрибали собі й далі, пекли ті ж самі млинці і шукали папороть в темному лісі.
Зрештою, в жодній заповіді біблійній не йдеться про те, що на паску треба кабана заколоть, освятити кільце ковбаси, і пофарбувати курячі яйця. Люди пристосуються.
Святкування релігійних свят стало в Україні однією з ознак ідентифікації. Ти коли Різдво святкуєш? – І не поспішай відповідати. Це тест на ідеологічну грамотність. Це перевірка: наш чи не наш? Свій чи чужий?
Особисто знаю родини, де чоловік та дружина святкують Різдво нарізно. Вона – 25 грудня, він – 7-го січня. Сваряться, дискутують. - Діди-прадіди так святкували! – Діди прадіди в могилах давно, яка їм різниця? Треба так, як живі люди! – А як люди? – Хто як…
- Раніше воно якось простіше: новий год, перше мая, сьоме ноября. – Яке ноября? Ви що в совок захотіли? – Та, ні, просто згадую.
- В мене раніше день народження на Спаса випадав, а тепер нічого, - просто день, як день, – жаліються жертви календарних репресій.
Найхитріші тихо святкують все підряд. І по старому стилю, й по новому. Навіть ще добирають потроху «празників» з третіх конфесій. Дві Покрови, два нових роки, два Різдви. Три Паски. – А чого три? – Ще є «єврейські кучки». – А, точно.
У нас така культура, така історія, такі традиції. Навіть історики та етнографи часом не втнуть, що воно, де, коли і у який спосіб. Але це – добре. Як не дивно, таке розмаїття така мозаїчність і полісанктність – ознака національної єдності. Не треба цього боятися, не треба цим дратуватися. Підстав для обурення й так вистачає з головою.
Найголовніше, що в ці непрості часи, в часи війни і повітряних тривог, в часи великих труднощів та іспитів, ми зберегли здатність святкувати і радіти життю. Ми не намагаємося жити. Ми – живемо. Бо іншої нагоди не буде. На жаль, чи може на щастя, так людський світ влаштований.
І щоб там не було, як би там не склалося, ми точно впевнені, що у Святий вечір обов’язково зійде перша зоря у вечірньому небі. І ми сядемо до столу, скуштуємо куті, вип’ємо по чарці. І пом’янемо тих, кого немає, і подякуємо тим, хто вистояв, хто захистив.
І нехай повз ту першу небесну зорю десь противно продиренчить черговий іранський шахед, мусимо бути абсолютно впевнені: Зірка Різдва здолає темінь. І по старому стилю, й по новому!
«Ніч у сніговій завії
Крутиться довкола стріх.
На долонях у Марії –
Місяць – золотий горіх»…

Offline Солоха

• Я не крило, я дзьоб
« Reply #111 : Грудень 28, 2024, 20:35:05 »
Ми живемо в «мерехтливій свідомості», - стверджують психологи. Новини, месенджери, телеграм-канали, меми, рілси, тіктоки. Текст понад один абзац – нестерпний, відео більше 10 секунд – нестравне. Все, що не з двох слів – втомлює. В цих мерехтливих процесах ми потроху втрачаємо свою людську сутність – вдумливість, розважність, грунтовність. Італійці свого часу придумули slow food, на противагу «фастфуду». Мабуть, настав час і для slow think.
Не слухайте Кокотюху. Треба змушувати себе думати про серйозні речі, читати серйозні, «нецікаві» і нудні книги. Навіть Джойса з Кафкою. Іноді навіть через силу, з самопримусу. Треба чинити над собою інтелектуальне свавілля і наругу. То - добре діло!
Дивився зранку відреставровану і доцензурну версію «Колір гранату» Сергія Параджанова. Фільм триває трохи більше, як годину, але з незвички видається, що три дні. Однак по тому відчув абсолютний кайф. Це великий шедевр україно-вірмено-грузинського режисера. Якщо хто коли бачив і порізану версію, то це – дві різні роботи, дві інші художні і естетичні сутності.
Потім читав книгу на 800 сторінок. «Лебедина зграя» Василя Земляка (видавництво «Віхола»). А хто знає про Василя Земляка взагалі щось? Давайте будемо відверті: дуже мало людей знають… Такі люди, як Василь Земляк, Валерій Шевчук свого часу вперше відійшли від «соціалістичного реалізму» і проторили новий, окремішний шлях літературі українській, як зазначила в передмові Віра Агеєва.
В «Лебединій зграї», всупереч настановам комуністичної партії, все химерне, чудне й позірне. Не радянське.  Філософ Фабіян і його козел на таке ж ім’я. Дільничий Пилип Македонський…
Ну і звісно ж, мабуть, вже хтось здогадався, що саме за мотивами «Лебединої зграї» Василя Земляка, в 1979 році Іван Миколайчук зробив один з українських кіношедеврів ХХ століття – «Вавилон ХХ»

Offline Солоха

• Я не крило, я дзьоб
« Reply #112 : Грудень 29, 2024, 09:13:56 »
йця на базарі - то є, то немає. Не сезон. Курі поробилися ледачі й байдужі.
Побачив в інстаграмі таке "ноухау". В курнику прив'язують капустину за мотузку. Курі стрибають, клюють капустину, займаються фітнесом, і від цього нібито краще несуться. Метаболізм, мотивація, адреналін, яйця...
Розказав про цей секрет тіткам на базарі.
Наступного тижня питаю, прив'язувала капустину?
Каже: Та я, було, заходилася. Взяла ту капустину, та прив'язую. Курі дивляться, шо я роблю... А я собі думаю: оце ж, мабуть, так люди й дуріють...
Казитимуть: вроді нормальна була, а потім, як хто шось поробив їй...
Покинула...

Offline Eney

« Reply #113 : Грудень 29, 2024, 10:08:30 »
В сільській Іркліївській Свято-Троїцькій церкві, яка минулого року перейшла до ПЦУ, сьогодні - служба. А потім - фестиваль різдвяних колядок і вистава для дітей.
У церкві! Фестиваль колядок! І лялькова вистава для дітей!
Не "Покайтеся, нещасні, миршаві люди", не "платок вдягни!", не жирний, п'яний нахальний піп в рясі,  а вистава для дітей. І фестиваль колядок!
За ці три роки ми здолали такий шлях, яким би могли йти ще тисячу років...
Армія, Мова, Віра!

Offline Солоха

• Я не крило, я дзьоб
« Reply #114 : Грудень 29, 2024, 17:25:01 »
Руслан Горовий Ruslan Gorovyi пише про свою задавнену дитячу травму. Він колись був зайцем на новий год, а кішка напередодні вкрала хвоста з заячого костюма, і він через то сильно переживав.
А я теж колись був зайцем у школі. Класі може в 5-му, чи в 6-му ... "У лісі в лісі темному, де ходить хитрий лис"
А перед самою імпрезою ми з друзями-зайцями (Славко, Микола, Василь) вперше в житті напилися самогонки. В селі люди рано дорослими робляться.
І напилися таки добре, бо скільки тій дитині треба самогонки для щастя? - Ложку!
І от уявіть собі: ялинка, школа, зайці п'яні в сраку... Чистий тобі вертеп і Подерев'янський...
Потім пішли за школу та закурили самосаду... Похмелилися... Зайці, кирзові чоботи, самокрутка, стакан... Наддніппрянщина. "Ніч перед Різдвом"...
Якщо колись писатиму якісь мемуари про дитячі роки, назву так: "Коли зайці пили й курили"...

Offline RedCat

« Reply #115 : Грудень 30, 2024, 08:32:05 »
Мене іногда питають в лічку: хто буде наступним президентом?
(Справді питають. Не брешу).
Залужний, Зеленський, Притула, Порошенко, Юля, Арахамія, Арестович, Мар'яна Безугла, Вєрка Сердючка...
Я вам таке скажу з цього приводу: всяке може буть! Хтось точно буде наступним президентом!
Гадаю, що ми цим питанням надто сильно переймаємося. Роль президента-гетьмана перебільшена в нашій уяві.
Нам цікаво аби нас хтось прихистив, пригорнув, порішав вопроси, взяв на себе відповідальність, почитав на ніч книжку, налив чаю і дав пряник з повидлом.
Так воно не є. Так воно не буде. Самі! Все - самі!
Святослав, Хмельницький, Мазепа, Петлюра, Степан Андрійович, Щербицький, Ющенко... То все були великі люди... Історія їх проковтнула, перетравила і виплювала.  Украна лишилася, українці лишилися.
Бо президент - то одне, а Україна - то друге.
Ми навіть за Януковича якось жили, розвивалися, і не вмерли.
В будь-якому випадку доля країни залежить від тої незначної дещиці людей, чий кандидат, як правило, програє на виборах. Тобто - від нас з вами.
Не вся Україна поїхала на Майдан в 2004-му. Не вся Україна поїхала на Майдан у 2013-му. Не вся Україна встала в чергу під військкоматами в 2022-му...
Та нехай собі як знають, божеволюють, конають, нам своє робить...
Будем бить!

Offline Eney

« Reply #116 : Грудень 30, 2024, 18:14:51 »
життя бентежне

Цитувати (виділене)
Оповідання в стилі Горового...
Жили ми в общазі з Кольою. Колю знаю всю жизнь. Він З Москаленок, я з Ірклієва. То - недалеко.
Поступили разом на істфак. Коля вчився два роки, а потім поняв, що немає з тої науки ніякого толку і устроївся робить ментом. Участовим. Кришував базар на Деміївці.
Приносив виручку. Подарив Дарині плаття. Чорне, з крилами. В стилі - фатальна моль.
Кажу: Коля, воно ж велике! (Дарині було років шість).
- Хай буде на вирост!
Потім приніс мені джінси. Монтана. 58 розміру.
- Коля, нахуя вони мені?
- Бери, шо дають...
Посеред ночі Коля виносив колонки в коридор общаги, і включав "Ледзплін" на повну потужність.
- Що ви робите, свині? Люди сплять! - казали нам люди
- Та вже не сплять, - казав Коля!
Потім якось загубилися по життю. Років через двадцять здибалися на Володимирському базарі.  Коля був генерал міліції. Ленд Крузер, тойота камрі, сирени, два охоронці з навушниками...
- Ходім, йобнем, - предложив Коля...
- Ходім!
Коля на фронті. Коля воює. У 2022-му Коля вивів з оточення під Херсоном 80 живих пацанів...
Генерал Коля... Генерал Микола!

Offline Солоха

• Я не крило, я дзьоб
« Reply #117 : Грудень 31, 2024, 11:00:01 »
23 лютого пізно увечері прилетів зі Шрі-Ланки.
Катарські авіалінії... Бориспіль... Останній цивільний рейс до Києва.
Ліг спати...
Вдосвіта зайшов на ФБ, прочитав від Borislav Bereza: "Ровно в четыре часа"...
В 1990-му винаймав квартиру на Дарниці. Баба Іра розповідала, як вона жила на Хрещатику, і німці вранці бомбили Київ, 22 червня 1941 року. Мені навіть слухать про таке було страшно...
Виглянув у вікно, побачив, як летять небом ракети на мій Київ... Щось сильно бабахнуло поряд... ППО?
Вискочив у коридор. Там чоловік з жінкою йшли сходами донизу...
Жінка перелякано питала: "Коля, а що воно?" - Це война, Люда! Война почалася- відповідав чоловік...
Люда сіла додолу, закрила руками обличчя, і почала плакать...
- Та чого ти? - Та перестань! - казав Коля...
Дарина, дочка, напередодні питала, "Па, буде війна?"
Я не хотів казать поганих новин... - Та, може не буде, казав...
Увечері приїхав до села...
На в'їзді до села стояли суворі, злі чоловіки. З вилами, з палицями, з мисливськими рушницями. Чекали на ворога...
Якось само собою сформувався Іркліївський козацький полк, як і чотириста років тому...
Сват Юра дзвонив телефоном з фронту, з Донбасу і казав: Вітя! Бери дітей, бери Луку! Їдьте на захід!
- Та нікуди ми не поїдемо, свате! Не втікатимемо!
- А де Міша?
- Міша пішов на війну!
На моїй вулиці люди "варили" протитанкові "їжаки". Жінки несли до траси "коктейлі Молотова" в корзинах...
З новим роком, Україно моя! Ти в нас найкраща! Переживали. Переживемо! Переможемо! Не перший раз...
З Новим роком!

Offline RedCat

« Reply #118 : Січень 01, 2025, 09:42:26 »
Хвілософське...
Якось чомусь так назагал сформувався образ України, як милої дівчини з стрічками в косах... Щось середнє між Лесею і Тарасовою Катериною. Бідне, нещасне, знедолене, слабе. Покритка, наймичка.
Цей образ немає нічого спільного з нашою історією.
Україна насправді схожа на старого, досвідченого, битого кота. Одне ухо відірване, більмо на оці, лапа перебита, але вже позаживало. Суворий, бачив жизні, дуже не ручний і не милий...
І боже збав кому того кота зачепить... Самі не раді будете...

Offline Солоха

• Я не крило, я дзьоб
« Reply #119 : Січень 02, 2025, 16:14:36 »
Відкрито та цинічно конфронтуюча з Євросоюзом Угорщина, яку позбавили чергового шматка єврофондів без можливості повернення в осяжній перспективі, сподівалася на китайські інвестиції, які б реанімували орбанівську економіку зі стану активної та безнадійної технічної рецесії.
Проте сталося те, що завжди стається з подібними орбанівському режимами: сподівання внутрішніх авторитарних чортів, конфліктуючих з цивілізацією, на допомогу зовнішніх авторитарних чортів, конфліктуючих з цивілізацією, закінчуються розчаруванням та битими горщиками.
Китай не просто не дав грошей.
Китай наразі кидає жорсткі пред'яви по цілому світу всім чортам, кому він давав в борг, з вимогою негайного повернення бабла.
І не просто повернення, а з відсотками.
Відмову в пролонгації отримали практично всі вирощені ним чорти.
Бо у Китаю катастрофічні проблеми в економіці, до яких призвела політика очолюваної Сі компартії.
Нещодавно, наприклад, в Китаї категорично заборонили послуги приватних репетиторів. Всіх. Оскільки з'ясувалося, що більшість найякісніших репетиторів - це репетитори з розвинених цивілізованих країн.
І в якийсь момент Сі доповіли, що знеособлена ним та перетворена на сіру біомасу китайська компартія втрачає контроль за мізками свого підростаючого покоління.
Ну а далі реакція була в КЛАСИЧНОМУ стилі вирішення проблем китайськими комуністами. Так само свого часу в країні цією ж войовничо-тупорилою компартією проблеми неврожію були пояснені шкідництвом горобців, і практично всі горобці в країні були знищені варварськими засобами, що призвело до катастрофічного зростання кількості справжніх шкідників, які винищили всі посіви та поставили країну на межу голоду.
Це якщо не згадувати такі інші "геніальні" рішення, як "а давайте в кожному селянському подвір'ї поставимо по печі, і хай замість сільськогосподарського виробництва селяни ПЛАВЛЯТЬ СТАЛЬ".
Так, це все вони. Китайські комуністи. Яких на певний період часу вдалося відігнати від керівництва країною та спробувати ії інтегрувати в цивілізований світ.
Та вони повернулися. Демонструючи, що вони так і залишилися тими ж самими нездатними до елементарного усвідомлення наслідків своєї дурні чортами.

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.