Cпойлер
Хоч хтось зчинив опір "новим обличчям" в дипломатії. 
Казахстан не погодив призначення колишнього очільника Луганської ОВА Сергія Гайдая послом у країні, на його місці хочуть бачити професійного дипломата.
Джерело: "Дзеркало тижня" із посиланням на джерела
Деталі: За словами співрозмовників видання, Казахстан відмовився надати агреман (згоду на прийняття особи в якості глави дипломатичного представництва) Гайдаю.
Казахська сторона "м’яко, але твердо" дала зрозуміти, що хотіла б бачити послом України в Казахстані професійного дипломата.
Це типу добре? Що казахи демонстративно лягають під русню чи китайоз (а ноги з такої позиції очевидно стирчать або з Москви, або з Пекіну) та плюють в обличчя Україні?
Ти знаєш, я тільки повернулась з Португалії, з професійної конференції, де зустрічалась із керівниками профільних асоціацій різних європейських країн. І я тобі скажу, що це було вкрай нелегко. Бо навіть професійні питання весь час перетинаються з політичними. Я 2 дні з ними спілкувалась і після цього поїхала додому з твердою думкою, що будь-які такого рівня івенти мають підтримуватись зі сторони політиків, бо не завжди легко швидко знайти правильні аргументи (ще й за умови не найкращого розуміння мов). Так це була просто професійна тусовка, це ж не робота такого рівня!
Тому так, послом має бути грамотна та досвідчена людина. Бо хороша людина - не професія! Тим більш, такого рівня, де треба дуже добре розумітись на підгрунтях тих чи інших висловів або думок. Тут із сусідами не завжди на одній мові домовишся, а в дипломатії... Мама дорога!