Автор Тема: Нотатки про насущне

Offline Eney

• Стать: Чоловіча
Re: Нотатки про насущне
« Reply #2280 : Жовтень 17, 2024, 08:33:19 »
Цитувати (виділене)
Serg Marco
23h  ·
Уряд погодив законопроект про примусове відчуження земель під фортифікації.
Дивлюсь в фб почалась вже зрада, типу дожилися, віджимають частну властність, навіщо нам фортифікації. З тилу дійсно не видно потреб у фортиікації.
А ось те що фермера не дають копати фортифікації на своїх полях- всім пох. Ви ж військові- розберитесь там якось.
Є такий населений пункт- Маринівка. Там був один з моїх бліндажів, де ми приймали тою зимою удар по Авдіївці. В бліндажі в посадці був центр керування польотами, а на поле ми садили літак. І більшість полів там ще з восени були обкопані плугом максимально глибоко, щоб "по маєму полю нє єзділі воєнниє. А то мне там урожай собиратт, а я іх знаю, оні ж в каждой посадке сєбє бліндаж викопают". Тому по полю міг проїхати трактор, але не колесна техніка. А в нас там висота, нам треба було туди, і всю зиму ми займались оф-роадом, перед тим як заступали на чергування.
Але фермеру цього показалося мало. Тому він спеціально пригнав трактор та обкопав свої поля рвом в метр глибиною, коли побачив що по його полям військові вперто катаються до посадки.
Ось тільки ці шляхи між полями дуже швидко вбили вантажівки та MRAPи, і вже к січню проїхати там було неможливо, автівка просто сповзала боком по багнюці в цей ров. Їдеш ти на роботу, а там машина стоїть боком во рву, і військові ахеревші стоять поруч, не знають що робити, бо це зона куди постійно працювала артилерія.
Тому вся зима була під меседжами "- Ми застряли, не можемо доїхати до позиції, виліт відтерміновується. Висилайте Новатор чи Хамер, хай нас витягне". "Новатор застряг, зараз будемо відправляти другий Новатор". "Другий Новатор теж застряг". "Ми знайшли тут ЗІЛ паливозаправщик, він нас витягує, та перший Новатор. Скиньте кори другого Новатора, ми зараз цей ЗІЛ до нього відправимо".
Ахеренно займатися оф-роадом на паливозаправщику, там де постійно арта працює з ланцетами, мммм, кайф.
А в цей час на Авдіївці йдуть штурми.
І це я не інженер, я бплашник який взагалі не повинен був зустрічатись з супротивом населення по фортифікаціям. Представляє які історії можуть розповісти інженери яким поставили задачу срочно фортифікувати якусь лінію.
Тому якби не виглядає неоднозначно це рішення, але для справедливості треба пам'ятати що в нього є і обратна сторона медалі.
І ще одне.
Маринівки вже немає. І дома того фермера немає. Знищена "кабами" та російською артилерією . У цього мабуть повинен бути який філософський висновок, але залишу його вам.

Offline Солоха

• Стать: Жіноча
  • Я не крило, я дзьоб
« Reply #2281 : Жовтень 17, 2024, 10:05:09 »
Валерій Прозапас - офіційна сторінка

Коли багато років тому поважні ЗМІ і журналісти приєднались до явно гебешної пропагандиської кампанії про "война вигодна Порошенко", "піввареника", "жмурукуобнімаю" та інших "свінарчюків" - вони і чути не хотіли про небезпеку знищення свободи слова внаслідок перетворення її на балаган фейків та маніпуляцій.
І от сталось те, що було очевидним для будь-кого, кому не заліпили очі позітівні долари (або рублі) - тепер Українська Правда заявляє про тиск та перешкоджання діяльності.
А до того слідкували за персоналом Біґуса, викинули з ефірів непідзвітні Єрмакам-Подолякам канали, заполонили інформпростір купленим-перекупленим Лєщєнком, і навіть колись прогресивного Романа Скрипіна перетворили в Олега Царьова у вишиванці.
Все це у великій мірі наслідок "зусиль" самих журналістів - питання чи усвідомлюють вони це?
І якщо так, то чи готові визнати свої помилки та нарешті називати речі своїми іменами, як раніше не соромились одразу бігти з мікрофоном до Порошенка та стрибати на капот його машини?
Чи встане хоч один і вийде з прес-конференції, щоби не слухати як "Татаров вбивав чеченців", чи вголос скаже як його відіграли з "плівкам. Деркача"?
Без цього інформаційний простір зачистять під корінь за калькою росії, тільки сліпий не бачить, що ми давно рухаємось саме в цьому напрямку.
Складне завдання, це вам не радісно дєлать іх вмєстє під улюлюкання "Ідіть у сраку!"(с)  - але без руйнування інформаційної окупації туди можете відправись саме ви, шановні ображені "режимом Порошенко", свободу слова та інформації тих ужасних часів якого в тому числі ви самі і  розтоптали.

Offline Eney

« Reply #2282 : Жовтень 17, 2024, 12:59:21 »
Ніякого ладу з цими недорогенькими. Цинічні бендери якісь.

Offline Eney

« Reply #2283 : Жовтень 17, 2024, 17:05:04 »
Притомно про план і не тільки.
На заголовки не звертати увагу. Клікбейт від 24 каналу.

Offline Солоха

• Я не крило, я дзьоб
« Reply #2284 : Жовтень 18, 2024, 08:17:33 »
Тарас Чорновіл.
    Проаналізував усю (а не тільки оті нікчемні 5 пунктів) презентацію від Зе. Зараз уже запустив на ютюб-канал той запис, поставив на 22:30, наперед запрошую. Там усе по поличках і пару моїх висновків. А поки деякі дрібнички. А зелений диявол ховається в деталях.
* Отже, в Раді зібрана вся влада: протермінований, парламент, уряд, головнокомандувач, усі керівники силових структур, розвідки. Заслуховують "план перемоги" над ворогом. А ворог так перейнявся, щоб нічим цьому дійству не зашкодити, що в Києві вперше за багато часу жодної повітряної тривоги. ЖОДНОЇ! Так ніби ворог дуже-дуже підтримує той план перемоги над собою... А може не зовсім перемоги? А може не над собою?
* У Раді виступає Zе, слуги вже не так у нього закохані, але все ж реагують радісно жваво при будь-якому об'явленні. А тут щось дике - скаменілі, омертвілі обличчя. І в нардепів, і в урядовців, і в керівників спецслужб. Практично без жодних емоцій. Хряк подасть сигнал: аплодувати, піднімуться відпрацюють аплодисменти й далі оте саме - чи то то тривога й страх, чи вже цілковита байдужість... Так план перемоги не вітають. Навіть фейковий... Я бачив ці морди з таким порожнім виразом 22-23 лютого 22 року. Чого бояться? Що може бути ще гіршого? Коли і їх звинуватять у причетності до чогось дуже зрадницького?
*Жодного реального пункту й підпункту Zе там не озвучив, усе не буде прийнято, бо ж усе мають зробити партнери (він цього разу повторив це слово разів 40, але повністю відкинув звичне "союзники"). Але головне навіть не це. То був би просто тупий прожект і все. А тут ультиматуми озвучує сьогодні, негативні відповіді на які отримав уже раніше. На всі! Для чого? Для ще більшого відторгнення? Щоб потім сказати, що нас "усі зрадили й нема іншого варіанту, як..."?
Детально про все в сюжеті. А поки головний висновок. Там гарантовано не було однієї речі - саме плану перемоги. Зовсім не було...
Додам пару тих мордяк під час виступу. Із залу якісних кадрів не витягнув, але ж дивився від початку й до кінця - вони там, як перед стратою сиділи.

Offline Eney

« Reply #2285 : Жовтень 18, 2024, 12:06:43 »
Цитувати (виділене)
Vadim Labas
1h  ·
Друзі питають чого я не пишу і де я пропав. Ніде не пропав. Не пишу, бо нема бажання. Це по-перше. По-друге, обіцяв собі не писати жодного допису допоки не буде результату по одному з двох кейсів. Що ж, результат є. Бажання правда нема, але напишу.
 Ми заблокували виробництво кабів. Мінімальний період оцінюємо в один місяць. На сьогодні, це мінус від 4000 кабів.
 Що це значить :
 Каби не пропадуть завтра. Ми не знаємо скільки іх є на складах. Але, з урахуванням місячноі норми виробництва і інтенсивності іх використання ( наскільки нам відомо про цей показник ), прогнозуємо, що вже в перших числах листопада, використання кабів суттєво скоротиться.  І так буде від місяця до "невідомий показник" .
 Тепер про "невідомий показник" :
 Спрацював наш план "Б" . Він взагалі був з типу " якщо зірки зійдуться і під ними пролетить комета". Зірки зійшлися комета пролетіла. Дякуємо російському росп...ству і іхній жагі легкоі наживи.  Як писав вище, це затормозить іх від місяця до трьох - в залежності від того, наскільки швидко вони зорієнтуються і наскільки глибоко вони зможуть залізти в мінуса. Але, зараз в діі ще план "А" , на який ми найбільше розраховували. І він може спрацювати ще до того, як росіяни розгрібуться з втратами від плану "Б" . І, якщо нам так пощастить, то кабів ми не побачимо аж до весни.  Будемо сподіватися, що пощастить.
 Операція, як завжди, проводилась без підтримки будь яких державних установ, чінів і тому подібне. Тому абсолютно весь тягар на плечах декількох людей. А тому не залишається ні сил, ні часу, ні бажання писати. Втім, по ракетам, можливо, напишу пізніше. Там є про що писати.

Offline Milena

« Reply #2286 : Жовтень 18, 2024, 13:44:30 »
Тарас Чорновіл.     Проаналізував усю...
Це не аналіз, а ...... знає що! І скільки би не було реальних і серйозних претензій до Зеленського президента, то писати про нього як про Ze, пане Чорновол - переходьте вже на російську, не соромтесь.
« Останнє редагування: Жовтень 18, 2024, 13:57:47 від Milena »

Offline Eney

« Reply #2287 : Жовтень 19, 2024, 15:53:49 »
Цитувати (виділене)
Олександр Пасховер
32m  ·
У промові посла України у Великій Британії, Валерія Залужного, який  виступив у Чатем-Хаус, Королівському інституті міжнародних відносин є одна дуже важлива характеристика. (Одна не означає єдина). От вона:
"Скажіть будь ласка, - питає Залужний у аудиторії - чи є сьогодні секрет, що навколо Росіі об’єдналися Китай, Північна Корея та Іран? Чи хтось вважає що вони об’єдналися проти України? Якщо так, то хай я буду першим хто сумнівається".
Пане генерале, нас вже двоє. Я також підозрюю, що ця вузька коаліція не заради України сіла на такий трансконтинентальний шпагат. І саме на цьому шпагаті брюки розірвуться. Назавжди.
Якщо без метафор та гіпербол, то це дуже важливий посил Світу, який дорікає Україні, що то "ваша війна, а ми лише з доброї волі вирішили вам якось допомогти не впасти, раз уже ви не впали відразу".
Це Третья Світова війна. А може Четверта. Хто їх там рахує. Але точно передостання.
Остання називається Армагедон.
Як з цього приводу написав один мій знайомий апостол "І зібрав їх на місце, яке по-єврейському зветься Армагеддон". (Біблія. Книга Об'явлення 16:17)
Знаєте чому єврейською? І де саме це місце? Я там був. Долина Мегіддо. Чудова метафора для описання Останньої Світової війни.
Але про це вже у наступному дописі.

Offline Солоха

• Я не крило, я дзьоб
« Reply #2288 : Жовтень 22, 2024, 10:44:49 »
Пліткуйте.
Переходьте на особистості.
Наприклад, коли розповідаєте про українських класиків. А ще не називайте їх класиками. Лише живих, в очі, і щоб позлити.
Ну правда, неможливо почати розповідь про нормальну людину словами "народився в бідній селянській родині". Така підкреслено класово правильна біографія.
Найцікавіша лекція про українську літературу в універі була схожа на переказ світської хроніки. Пари дві ми говорили, як Коцюбинський розривався між дружиною і коханкою. Так, я досі навіщось пам’ятаю прізвище коханки Коцюбинського. Але тоді це спрацювало, тому що ці історії життєві, не награні, вони доводять, що Коцюбинський існував. А якщо він існував, якщо ти йому віриш, тобі з ним цікаво й комфортно, можна про щось говорити далі. "Народився в бідній селянській родині" не говорить ні про що. Яка тут може бути емпатія. Ну, і звісно, від Цвіту Яблуні, куди він втиснув максимум особистого, у мене і після десятого прочитання мурахи поза шкірою.
Найцікавіша біографія у Віктора Петрова-Домонтовича.
Спецслужби, подвійний агент, таємниче зникнення і потім поява в різних містах, ніби нічого не сталося, роман із Софією Зеровою, чоловіка якої Миколу Зерова, розстріляли більшовики, порятунок караїмів від знищення нацистами через його наукову доповідь. Якщо ви не читали Дівчинку з ведмедиком і Доктор Серафікус, прочитайте обов’язково. Така українська література вас здивує.
Але не обов’язково мати таку карколомну біографію, як у Домонтовича. Чи було цікавим життя Кафки? Навряд чи, Кафка б і з цим погодився. Але складно забути історію, коли у відповідь на прохання малого Франца дати води, батя закрив його на балконі на всю ніч. Але не сумуйте, загугліть фото Франца Кафки на пляжі. Він там усміхається.
Коли ти бачиш слабкості письменника, ти перестаєш відчувати провину через власну неідеальність. Не знаю, чи можна любити автора, якого ти лише поважаєш і трішечки боїшся.
Ці детальки біографії дають зрозуміти, в який час вони жили.
Павло Тичина, що з делікатності не міг розмовляти з дівчиною в піжамі. Розмовляли телефоном. Тичина, що в кінці життя боявся підходити до розеток, бо вірив, що через них його прослуховують спецслужби.
Максим Рильський, який мав пряме з’єднання зі Сталіним, і подзвонив відмазати від поїздки у воронку НКВД Андрія Малишка. Бо Малишко посварився з партійним чиновником і боявся повертатися додому. Сталін відповів Рильському "Передайте своїй мальішке пускай не беспокоится". Звісно, частина цих розповідей  - апокрифи, які треба уточнювати, перевіряти і доповнювати. Але круті автори обов’язково обростають власною міфологією. Це нормально і навіть бажано. Ми ж не сприймаємо всерйоз всі байки Гемінґвея, правда?
Класик не може стояти в червоному куточку, застібнутий на всі ґудзики, картонно-нерозпакований. Класик має бути сексі.
Михайль Семенко – це сексі. Всі його скандали, випади, розіграші, стьоб з інших авторів. "Роздягнусь біля Хмельницького, покажу всім, що в мене красиве тіло".
Підмогильний – сексі. До речі, про життя автора найважливішого українського роману ХХ століття ми досі знаємо непристойно мало.
Йогансен – сексі. Та й чотириокий косоокий (як Сартр) капловухий Юрій Смолич теж сексі. Інформатор КГБ "Стріла". Особливо, коли читаєш про жінок, що гронами висли на Смоличі, а він про них писав: "Я пам’ятаю її тіло в любовному захваті – трепетне і гаряче, звального любовного тяжіння, вбивчої жадоби. Її хотіння, може, було дужче за всі хотіння, які доводилось мені зазнати". Почитайте його Господарство доктора Гальванеску про злого румунського генія, що у своєму маєтку перетворює людей на зомбі. Так, і це теж українська література. І це 1928.
Навіть якщо на уроці вам треба розповісти, як у 1937 усіх розстріляли виродки-більшовики, що, безперечно, правда, спочатку розкажіть, які класні були ці автори. Як вони жили, каталися на велосипедах, пили, курили папіроси, кохалися.
Та й не лише у 1920-ті. Наталія Кобринська - красуня, перша українська феміністка, приятелька Франка. Нагугліть, яка вона була красива.
Олена Пчілка – потужна женщіна, мати Лесі Українки, теж феміністка. В носі мала всю царську владу, на відкритті пам’ятника Котляревському виступила українською, наплювала на сувору імперську заборону. Ввела моду на вишиванки. На святкуванні роковин Шевченка огорнула його пам’ятник жовтоблакитним прапором. Знову скандал і захват публіки. Коли до Петербурга їхала делегація вимагати скасування Емського указу, у її складі була й Пчілка. Мати шістьох дітей. Це, до речі, вона придумала псевдо "Леся Українка", яке більше пасувало б маленькій дівчинці, а не письменниці зі світовим іменем. Уявляєте, як Лесі було жити з такою владною авторитарною маман? А ще Олена Пчілка вигадала слова "палкий" і "променистий".
Марко Вовчок тоді дуже обурювалася, що оці молоді псують прекрасну народну мову. Але й сама Вовчок була жінка-агонь. Теж феменістка. У неї був закоханий Пантелеймон Куліш, допомагав друкуватися. А коли отримав відкоша, почав усім розповідати, що не могла жінка написати такі твори, ну де там. Це він все за неї дописував і переписував. Ага, звісно. Як писав про Марко Вовчок Домонтович "Куліш хотів, щоб обраниця належала тільки йому, а вона воліла належати лише собі". Їде з Тургєнєвим у Францію, отримує особисто від Жуля Верна ексклюзивне право перекладати його твори.
Єдине, на що люди готові витрачати свій час - це історії.
Соломія Павличко знала, що робила, коли досліджувала листування Лесі Українки та Ольги Кобилянської. Так само, і коли писала статтю "Агатангел Кримський: політичний українеь, арабіст і потенційна гей-ікона".
Силу історії розуміє Тімоті Снайдер, коли пише Червоний князь і згадує про гомосексуальність Архікнязя Вільгельма фон Габсбурга Василя Вишиваного.
Розуміє Оксана Забужко, коли на кожному виступі переповідає чиїсь дуже особисті історії. Коли пише вірш про Лесю Українку: "Лариса Петрівна Косач-Мержинська котить дитячий візочок".
Це розуміє Іван Малкович, коли пише вірш про Миколу Леонтовича:
"За вікнами бежево-перламутрового кадилака
неспішно пропливає різдвяний нью-йорк
святкові засніжені вулиці ілюміновано
сяйливими різноколірними людьми...
... і раз за разом звучить "щедрик"
хтось із веселого натовпу впізнає його:
- дивіться дивіться - це ж сам містер леонтович
автор carol of the bells!"
Знайдіть це відео із Малковичем, це щось неймовірне. Ти одразу побачиш Один Вдома, гірлянди, і нашого Леонтовича, який насправді ніколи не був у США, бо так, його застрелив НКВДист, що напросився переночувати. До речі, поїздку на гастролі за кордон хору Кошиця, що виконував "Щедрик" ще за життя Леонтовича, проспонсорував Симон Петлюра.
Звісно, увага до життя людини не гарантує, що вона залишиться в історії. Але страшно там залишитися і не бути нікому цікавим.

Христина Морозова автор тексту

Offline Eney

« Reply #2289 : Жовтень 23, 2024, 08:55:09 »
Цитувати (виділене)
Давайте в історії про МСЕК я все ж зроблю один важливий акцент. Можливо - ключовий. Вскриття цього гнійника - це позитивна історія. 

Система МСЕК багато років експлуатувала людей з інвалідністю чи продавала послуги “інвалідність для виплат”, “інвалідність щоб аліменти не платити” чи - коли прийшла війна - “інвалідність, щоб не служити”. 

Це не “біда, яка сталася сьогодні”. Це біда, яка існувала десятиліттями і на яку всім було в цілому начхати. При жодному голові МОЗ, премʼєр-міністрі і президенті в тему людей з інвалідністю заглядати було не дуже охоче, десь через корупційну ренту звідти,  десь просто бо начхати і не електорально. 

Знадобився грандіозний скандал, щоб туди в принципі хтось подивився. Звісно, зараз будуть генеруватися пропозиції і навіть кроки до простих рішень. Але потім все одно доведеться повернутися до системного реформування. 

Та без скандалу всім і далі було б начхати. Деякі, навіть дуже освічені і поінформовані люди, саме через цей кейс взагалі почули про МСЕК. От тепер хочуть змін. Добре. Це перший крок до змін.

Насправді, так працює практично з усіма галузями. На жаль. Без війни ми б так і не зрозуміли нащо армія. Без КОВІД - медицина. Без потреби у зброї - наука і інженери. Наше суспільство у багатьох параметрах дуже інфантильне. 

Як і еліти. Я ще добре памʼятаю, як класик з попереднього парламенту питався “нащо нам фінансувати науку, бо вона нічого не дає”. Але наче зарез таких тупих питань поменше. Те саме з питанням нащо нам нормальна система соціального забезпечення. Те само багато з чим. 

Попереду ще багато вскритих гнійників: схеми і мутки на протезуванні (досі існують, на жаль), не верифіковані пенсії, сотні і тисячі лівих комунальних і державних підприємств, на яких наживаються на місцях і в центрі, і ще дуже багато спадщини, часто ще радянської. І це все, звісно, під час війни загострилося. 

Подолання цієї інфантильності через необхідність спостерігати як гній витікає - це нормально. Це етап будівництва суспільства і держави. Але це дуже болюче. Власне, ми переконуємося в цьому в прямому ефірі. Та те, що цей процес іде - це добре. Бо перемоготи можна проблему, яку ти хоча б помітив. 

Юрій Богданов

Offline Eney

« Reply #2290 : Жовтень 25, 2024, 13:59:22 »
Цитувати (виділене)
Николаевский Ванёк

Маленькое тезисное обновление по Запорожскому направлению

в связи с чуть ли не нагнетанием по предстоящему на этом участке, хотелось бы вам прояснить какая ситуация на сейчас, что планируется и что вероятно будет происходить в ближайшее время

- по Левадному. После последнего обновления больше 10 дней назад ситуация на удивление абсолютно не поменялась

швайнехунде на удивление не сумели заставить своих отказников дойти концовой точки, поэтому штурмовые группы 394 мсп они выводят в тыл (якобы на докомплектацию), на захваченных позициях закрепляются, минируют, и все эти дни они занимались исключительно этим и собирали ошмётки своих же штурмовых групп после 11 октября

как оказалось, в отказку они пошли не зря, потому что за сутки штурмов 394 мсп понёс потери равнозначные суточным потерям по всему Краматорскому направлению а это несколько сотень (убитыми и ранеными), "штурмовики" после такого мяса не захотели идти в очередную лесополосу, поэтому их задачи скорее всего дальше будет выполнять 336 обрмп, либо другое подразделение, которое завели вместо 394 мсп (какое - уточняется)

от планов своих они не отказались, поэтому ещё в этом месяце, либо в начале ноября с Приютного они попробуют пойти в сторону Ровнополя или Новодаровки, либо со стороны Старомайорского северней, либо и там и там

швайнехунде очень сильно не любят наши дроны, они их кошмарят целыми днями, поэтому любые перемещения стараются выполнять в вечерне-ночное время с включенным РЕБом. одной из групп эвакуации это не помогло, в итоге она вся полягла в полях под Левадным

- уже месяц швайнехунде проводят одиночные попытки разведки боем под Работино, Нестерянкой и другими населенными пунктами под Ореховом 

также по 15-20 КАБов стабильно падает в Малой Токмачке и других близжайших населенных пунктах, целятся в основном в наших дронщиков, учитывая сколько беды они им приносят (у нас без потерь по дронщикам если что).
за дронщиками реально охотятся, не жалеют не только КАБы, но и любые другие огневые средства, те же неуправляемые авиационные ракеты, арту, те же дроны и так далее   

одну из позиций с Копаней они штурмовали примерно 3 недели разным количеством штурмовой группы: иногда по 2 существа, иногда по 4-6   

на прошлой неделе на эту самую позицию пытались зайти штурмовой группой из 9 существ, в итоге 7-200, 2-300   

вчера вечером швайнехунде имели частичный успех в районе Нестерянки и сумели зайти в посадку, которую обрабатывали огнём и штурмовали в лоб несколько раз   

но пидоры на то и пидоры, что если в лоб не получается, то нужно включать пидорские меры   

эти позиции 2 дня они обрабатывали газом, а вчера вечером выпустили штурмовую группу "пациков на моциках"   

сначала 1 моцик завёл на себя огонь, потом остальные 4 заехали уже на позиции и сделали дело, само собой с потерями, и работают по ним даже сейчас, когда пишется этот текст   

учитывая перетяжку 76 дшд с Херсонских островов под Васильевку, всё говорит о том, что Запорожское направление они хотя активизировать (а я напомню, что на Запорожском направлении уже долгое время стоят 503 мсп, 70 мсп, 71 мсп, 429 мсп и смежники) 

также о вероятной активизации можно судить, исходя из гиперактивной воздушной разведки, которую швайнехунде проводят в последнее время в связи с благоприятными погодными условиями - изучают местность, ищут наши огневые позиции и так далее 

планы ставят амбитные, если коротко - максимально подойти на расстояние арты к Запорожью, сами понимаете зачем   

лезть будут пытаться в такие участки, куда ни один нормальный командир своих бы не отправил, учитывая местность, обстановку и расстановку сил   

но пидоры воюют по-пидорски, по-мясному, поэтому я в принципе уверен что они реально будут пытаться зайти на эти участки, информационно заявлять о "скорых победах", но в итоге закончится это тем же самым что и под Левадным   

о нашей стороне по понятным причинам ничего писать не буду, скажу только что здесь всё зависит от комбатов и прочих местных командиров, которые должны уметь грамотно распоряжаться ресурсами (в том числе человеческими), чтобы не кидать всё в пару "штурмовиков", а грамотно принимать эти атаки

также на Запорожском направлении уже долгое время подготовлены разного рода "сюрпризы", которые уверен швайнехунде заценят своими тушками   

недооценивать их конечно не стоит, но и думать что под Запорожьем есть какая-то дыра я бы не стал. ещё одна отличительная черта Запорожья это то, что наверх докладывается ровно то, что происходит, а это значительно упрощает работу и принятие решений (в том числе решений распределения ресурсов) "верхним" людям, которые далеки от направления и занимаются чем-то другим 

итого: 

- нагнетать не нужно, нужно пацанов обеспечивать теми ресурсами, что может обеспечить надежный тыл, то есть вы (желательно дронами) ; 
- кровушки они попьют, проблем создадут, но хоронить их будут массами на Запорожской земле. Чисто субъективно считаю, что задачу, которую перед ними ставят - невыполнима, расчет идет на панику и дезорганизацию в наших рядах, которой при грамотном командовании можно не допустить ; 
- я понимаю, что сейчас мода пошла на то, когда командирам рассказывают как нужно воевать люди, которые никогда ничем и никем не командовали. Здесь этого не будет, а судить будем по качестве работы и по вероятным результатам всего этого "кипиша" 

швайнехунде в большей мере если что в курсе куда их вероятно отправят и зачем, поэтому начинают отказываться от выполнения задач под соусом "у нас не было обещанных ротаций" 

на самом деле некоторым существам на удивление хватает серого вещества не идти на верную смерть на Запорожской земле, которая непременно их постигнет при таком развитии событий 

как ситуация будет развиваться, уверен, узнаем ещё осенью, поэтому буду стараться вас стабильно держать в курсе о том, что происходит.

Offline Eney

« Reply #2291 : Жовтень 25, 2024, 16:04:28 »
Цитувати (виділене)
Про Гутерришей как явление. Человек на фото, тот, который между ефрейтором и литературным рабом ефрейтора, — это Анри де Байе-Латур, президент Международного олимпийского комитета. Ему так понравились Олимпийские игры 1936 года в Германии, что он активно поддерживал идею проведения еще одних зимних игр, снова в Германии, в 1940 году. Когда ему указывали на то, что Германия оккупировала Чехословакию, он раздраженно отвечал, что Международный олимпийский комитет вне политики, и вообще не нужно портить спорт из-за каких-то чехов или поляков.

Когда началась Вторая мировая война, Байе-Латур был очень огорчен и считал, что война крайне бессмысленна, а поэтому ее должен закончить кто-то сильный и могущественный, чтобы навести порядок. Он активно выступал против вмешательства США, считая, что это только подхлестнет милитаризм, эскалирует ситуацию, и что победить нацистскую Германию все равно никому не удастся, ведь это новая могущественная и непобедимая сила.

Видимо, продолжающаяся война, постоянная эскалация, вступление США в конфликт и начавшиеся неудачи Германии на поле боя так расстраивали бедного Анри, что его сердечко не выдержало, и он умер в 1942 году от сердечного приступа. Похороны были помпезными: сам ефрейтор прислал прощальный венок, а другие нацистские лидеры лично пришли проводить кортеж, охраняемый немецкими солдатами (дело происходило в оккупированной Бельгии), с телом этого большого сторонника мира, пацифиста и блюстителя по-настоящему международного спорта.

@yigal_levin

Offline Солоха

• Я не крило, я дзьоб
« Reply #2292 : Жовтень 26, 2024, 09:32:40 »
Якщо самі журналісти  "УП" видаляють з тексту свої ж дані зокрема щодо мільярдів сплачених податків корпорацією 'Рошен" - то на які утиски свободи слова вони взагалі скаржаться?
Виходить ви самі сегрегуєте інформацію та маніпулюєте її повнотою (як раніше розповідали про "жму руку обнімаю, але досі соромитесь голосно сказати, що це пішло від агентів ФСБ), а потім дивуєтесь коли якісь ларьочнікі просять вас робити те саме.
Це називається добровільна відмова від свободи слова, нема на що жалітись;
тим більше так само добровільно більшість населення відмовилось від парламентаризму, верховенства права, суб'єктності місцевого самоврядування, та і від важко колись здобутої гідності.
Саме через це інформаційне поле України перетворилось на прохідний двір, а в головах переважної більшості досі квартал95 та російські іпсо впереміш з позітівними сеансами Подоляка.
Ну продовжуйте, побачите що буде, раз досі мало.
Valeriy Prozapas

Offline Milena

« Reply #2293 : Жовтень 26, 2024, 12:55:38 »
Ну продовжуйте, побачите що буде, раз досі мало.
Чому "побачите" - вже бачимо і давно.

Offline Shana

• Київ/Чернігівщина
« Reply #2294 : Жовтень 28, 2024, 19:36:59 »
Цитувати (виділене)
Мартин Брест
Саме хєрове, що нікого з виробників БпЛА це не здивувало.

"Це": злив противнику загальної зведеної таблиці українських БпЛА. Там все: ПІБ, адреси виробництв, телефони, фото та ттх беспілотників. Презентація на 50+ сторінок виложена у російських пабліках.

Просто у нас держчиновники не вміють в текст. Їм тре зробити презентацію, нєпрємєнно поменше текста, побільше картинок і інфографік. А, і "корпоративний стиль", в смислє фон цвєта хакі і шрифти без засічок. Тризубів, тризубів побільше.

Презентацію зробили, ну і вона опинилася у противника. Мало того - вона пішла в паблік, а це значить, що в противника є більш нова, "свіжіша" версія презентації. А ви всі пам'ятаєте, хто саме збирав інфу у кінці літа та на початку осені, да? Значить оттуда вона теж вже злита.

І саме страшне: ми знали, що так вийде. Нікого з нас це не здивувало. І якщо прилетить - не здивує. Будь який виробник ОВТ знає, що перший, хто зіллє його - це замовник.

Той чиновник в погонах, хто наказав зробити оцю зведену таблицю - вбив людей. Просто вони ще тимчасово живі.

Просто ми ще тимчасово живі.
https://t.me/martin_brest_pehota/3111
https://t.me/martin_brest_pehota/3112
То, что гусеница называет концом света, Мастер назовет бабочкой (с)

Offline Солоха

• Я не крило, я дзьоб
« Reply #2295 : Жовтень 30, 2024, 06:42:30 »
Петро Порошенко

Щойно закінчилося засідання бюджетного комітету, де затвердили бюджет країни. А бюджет — це економічна конституція, відображення всіх наших пріоритетів, особливо в умовах війни.
Ми очікували побачити бюджет воюючої держави, де кожна копійка спрямована на оборону та безпеку. Важливо створити спеціальний оборонний фонд, щоб жодна гривня, яка має піти на потреби армії, не була використана на інші цілі. Але бюджетний комітет відхилив нашу пропозицію, попри те, що в умовах війни насправді мала б бути переведена вся економіка на військові рейки.
Що ж ми побачили? У той час, як Росія збільшує свої військові витрати на понад 30%, у нас фінансування Міноборони в доларовому еквіваленті навіть скорочено. І це замість того, щоб зміцнювати обороноздатність країни! Тепер, коли захисники залишаються без належної підтримки, куди ж ідуть ці гроші?
Дивіться самі: фінансування Верховної Ради зросло на 26%, Офісу Президента — на 11%, Кабінету Міністрів — на майже 20%, прокуратури — на понад 25%. Під час війни! А окремий рекорд встановило Бюро економічної безпеки, видатки на яке зросли на 75%. Це при тому, що волонтери, благодійники та прості громадяни продовжують збирати кошти на дрони, техніку, засоби радіоконтролю та іншу критично необхідну допомогу для фронту. Коли народ працює заради перемоги, чиновники збільшують собі витрати за рахунок державного бюджету, де кожна гривня мала би йти на захист країни.
Ми також запропонували обмежити заробітні плати чиновників, щоб жоден не отримував більше, ніж солдат на передовій. Адже нині його зарплата — це приблизно 100 тисяч гривень плюс невеликий посадовий оклад. А деякі чиновники та працівники державних підприємств отримують набагато більше, ніж наші захисники, які ризикують життям заради країни. На жаль, і цю пропозицію не підтримали. І це на тлі того, що населення скоротилося на третину, але зарплати держслужбовців зросли вдвічі — окрім зарплат воїнів, звісно.
Також викликає занепокоєння, що величезні кошти продовжують виділяти на політичні проєкти. Наприклад, півтора мільярда гривень йде на Єдиний марафон, який перетворився на інструмент пропаганди влади. Де там новини про ситуацію на фронті, про те, що відбувається в Селидовому, Покровську, Куп’янську, в Сумській та Харківській областях? Це стало місцем для замовчування реальних проблем.
Бюджет має стати бюджетом воюючої країни. Ми будемо боротися за кожну правку, за кожну гривню, що має піти на потреби Збройних Сил. Ми будемо захищати Україну — як на фронті, так і в парламенті. Тому зараз я закликаю президента не підписувати закон про підвищення податків, який лише посилить тиск на простих громадян. Є ще можливість врятувати цей бюджет та направити всі ресурси на Перемогу.
Україна заслуговує на захист, на справедливий бюджет і на відповідальних керівників, які в час війни думають насамперед про воїнів, а не про власні інтереси.

Offline Солоха

• Я не крило, я дзьоб
« Reply #2296 : Жовтень 30, 2024, 20:59:25 »
Європейська комісія розкритикувала телемарафон "Єдині новини" і заявила, що Україна має працювати над відновленням плюралістичного медіаландшафту.
Про це йдеться у звіті Єврокомісії, який аналізує прогрес держав-кандидатів на вступ до ЄС, інформує Цензор.НЕТ.
Так, у звіті  Брюссель висловив занепокоєння щодо фінансування телемарафону з держбюджету і його об’єктивності.
"У 2023 році український уряд інвестував державні кошти в проєкт телевізійного марафону. Варто переоцінити, чи є це найкращий майданчик для вільної дискусії", - йдеться у звіті.
Окрім цього, Єврокомісія висловилася і щодо роботи державного телеканалу "Рада". У документі зазначають, що основною метою роботи цього телеканалу мало б бути  "поширення інформації про парламентську діяльність, у тому числі про роботу представників парламентської опозиції".
Звіт містить рекомендацію, яка закликає до "поступового відновлення прозорого та незалежного медіаландшафту", не прив’язуючи це до завершення воєнного стану.
Раніше міністр культури та стратегічних комунікацій України Микола Точицький заявляв, що поки в Україні йде війна, марафон "Єдині новини" продовжуватиме свою роботу."

https://m.censor.net/ua/news/3517590/yevrokomisiya_krytykuye_marafon_yedyni_novyny?fbclid=IwY2xjawGPX_RleHRuA2FlbQIxMAABHbzXwPSynCnA1xTdgdsKHVxxd-M4lmmjONEFXGTnWnXsaahweILg5frTGA_aem_cSQtyOtS6LwFYTovycPu-A

Offline Volf Ram

• Hero Member
  • Russia delenda est.
« Reply #2297 : Листопад 01, 2024, 10:09:46 »
Цитувати (виділене)
Сергій Марченко:
(Відео Бутусова в коменті на всяк випадок)
Поки нас розважають тисячею на пиво і заміною одних корупціонерів на інших корупціонерів, на фронті новий, небачений раніше, тренд. ЗСУ лишають міста, навіть не намагаючись зачепитися за міську забудову і нав'язати ворогу вуличні бої. Якщо раніше об Бахмут чи Авдіївку сточувалися десятки тисяч окупантів, зараз Новогродівка, Гірник, інші населені пункти залишають майже без опору у самих містах.
Чому так? Чи стали українські воїни гіршими? Чи менше люблять свою землю, чи більше бережуть себе?
Ніт. Люблять не менше, а себе не бережуть вже давно. Це ті самі наші найдорожчі люди. Ті самі герої, що будуть оспівані в піснях і яких пам'ятатимуть ще багато поколінь.
Юрій Бутусов назвав причину у своєму останньому відео. Це дуже гірка правда. Армія відступає, втрачає міста і села, виснажується і зневірюється тому, що керування армією неадекватне. Вся армія, особливо, найвищі командири, страшенно бояться поганих новин і приховують їх до останнього – коли вже пізно і коли вже нічого не можна виправити. Вислужитися перед старшим командиром важливіше, ніж життя твоїх підлеглих і свобода рідної землі.
Докази цього, конкретні кейси, імена – в матеріалі Юрія. Від себе ж хочу додати наступне. Валерій Залужний, схоже, був єдиною людиною в керівництві держави, який міг сказати "Ні!" президенту. І саме ця здатність Залужного підпорядковувати своє особисте інтересам держави, не думати про власну кар'єру, коли на кону виживання нації зробила Валерія Федоровича тим, кому хочеться вірити. Тим, за ким хочеться йти.
Зараз торпеда Офісу Безугла робить вигляд берегині нашого війська. Тварина нахабно піариться на крові солдатів, яких вона віддала Сирському, коли мочила Залужного і допомагала скинути популярного Головкома.
Тварина думає, що ми геть тупі і вже не пам'ятаємо, хто знімав Головнокомандувача, при якому все працювало і фронт не сипався. Тварина впевнена, що їй і її кураторам все зійде з рук.
Але пройшов час і зараз дуже добре видно, як було за Залужного і як стало тоді, коли Офіс став керувати армією безпосередньо через Сирського.
І виникає питання: а кому стало краще від звільнення Залужного?
Що це звільнення з політичних мотивів дало Україні, як державі?
Скільки життів віддали за це рішення воїни ЗСУ?
https://www.youtube.com/live/nVdTS2nEdZ0
ПиСи: Я пам'ятаю що Бутусов був один з тих хто привів зелену пошесть до влади. Тим не меньш він зараз майже не єдиний з журналістів хто ще не ліг під позитивного подоляка.

Offline Eney

« Reply #2298 : Листопад 02, 2024, 10:31:23 »

Offline Eney

« Reply #2299 : Листопад 02, 2024, 19:55:17 »
Цитувати (виділене)
для ясности

как вы заметили, количество мопедов увеличивается

по моим подсчетам за октябрь их было 1930 (откуда Генштаб взял ещё +100 я понятия не имею, учитывая что данные я взял чисто из того, что публикует ПС)

когда пишу "мопеды" - это значит и шахеды, и дерьмеры, и прочая херня с движком похожих на мопеды, которая имитирует эти шахеды

нюансы:

1) мопеды запускают волнами, обычно их 3-4

обычно первые волны наполнены исключительно дерьмерами с пенопласта, дальше волны разбавляются дерьмом с шахедами, и уже под утро летают практически только шахеды

иногда запускают наоборот, или делают микс из 1 + 4 потом 3 + 2, и так далее

2) эти мопеды направлены в большинстве случаев по гражданской и энергетической инфраструктуре. Цель проста - закошмарить мирняк

очень редко целятся по военным объектам, ещё реже попадают

то есть по сути план простой и был известен ещё с начала года - как можно больше закошмарить гражданских, разбить побольше стёкол, повыключать свет, газ, воду и всё на свете

3) ещё одна цель таких массированных атак это якобы заставлять нас тратить дорогие зенитные ракеты на сбитие либо дерьмер либо шахедов - здесь по старинке публично скажу что всё плохо, ракет нет и нам нужно больше, как на самом деле говорить само собой не буду

4) учитывая упрощенную логистику мопеды запускаются в основном с севера, намного реже стали запускать с гЭйска или других временно живых пунктов запускающих именно шахеды

трудности:

1) количество объектов, которые нужно прикрывать больше, чем количество МВГ

2) откровенно слабые инвестиции некоторых областей в свою же оборону

3) МВГ тоже люди и могут уставать, особенно с таким графиком как сейчас у них

4) цели малозаметные и тяжелосбиваемые, летят болотами и очень стараются облетать вероятную концентрацию МВГ или других антимопедных средств

поэтому, уважаемый гражданский читатель, которому "неудобно" и "как это всё надоело" - мопеды направлены именно на тебя

никто не будет ставить 800 групп МВГ в условном Конотопе, чтобы тебе уважаемому читателю было комфортно в любом тыловом городе

относится к мопедам нужно проще, на звуки реагировать, типичное "на тревогу реагировать" говорить не буду, потому что так можно весь день в подвале просидеть, если всегда слушаться тревоги

моё субъективное мнение, с которым вы явно не согласитесь, но всё же - пусть эти мопеды хоть по 15 часов летают, срать, главное чтобы по целям они не прилетали и не наносили урон

поэтому если вдруг где-то будет очередное крутящееся чучело, или мопед условно говоря будет летать туда-сюда - не переживайте, цель стоит как раз этими мопедами нас задрочить

всё это "тысячное" количество что сейчас запускается наносит в несколько раз меньше урона, чем когда сотнями мопеды запускали в 2022-ом, но очень точечно

такие вот дела
Николаевский Ванёк.

Offline Солоха

• Я не крило, я дзьоб
« Reply #2300 : Листопад 04, 2024, 18:07:30 »
Валерій Прозапас

·
Чомусь пішла хвиля лякалок про мобілізацію 500 тисяч людей, навіть жінок та ледь не дітей, а старі євразійці ще й пафосно звеличують загибель на війні  (з теплої студії, не з окопа, звичайно) - і до цього апокаліптичного абсурду ще й іноді долучаються притомні люди.
А може все ж таки спочатку варто  спробувати вимагати повернутись до класичних державницьких заходів?
Наприклад до мобілізаційного планування?
До визначення термінів служби?
До короткого контракту?
До мотиваційних пакетів?
До залучення в армію "недоторканих" типу прокурорів-інвалідів та купи інших "заброньованих" дармоїдів?
Щоби хоч якось почати повертати віру в справедливість, а не культивувати дічь про "мобілізацію жінок та дітей";
ми так навоюємо.
І звеніть увагу - чомусь нема голосних закликів наприклад до Подоляка врешті решт дійти до ТЦК, чи до Лисого з "квартала" за три роки перестати боятись снайпера, або позітівних бугаїв з "єдыного" підтримати мобілізаційні заходи.
Тому цей інформаційний шум рівня "кофє в Ялтє в має" просто продовжує лінію Безуглої на дискредитацію армії та руйнує залишки довіри суспільства до держави.

Offline Eney

« Reply #2301 : Листопад 05, 2024, 17:33:44 »
Цитувати (виділене)
❗️Увага, в ході проведення заходів з відбиття повітряних атак російських окупантів застосовуються засоби радіоелектронної боротьби. Зокрема, застосовуються засоби підміни координат супутникової навігації GPS (спуфінг) — Генштаб

Побічним ефектом цього впливу є порушення у відображенні точного часу та геолокації, тому доцільним є відключити автоматичне визначення часу та не забувати, що під час повітряних тривог точність супутникових систем навігації може порушуватись.

Offline Shana

• Київ/Чернігівщина
« Reply #2302 : Листопад 05, 2024, 18:12:28 »
Мені сьогодні подруга скаржилась, що у неї годинник раптом перескочив на годину вперед. І в авто її знайомої теж.

Offline Eney

« Reply #2303 : Листопад 05, 2024, 18:45:14 »
Треба розповсюджувати інфу, щоб люди розуміли.

Offline Солоха

• Я не крило, я дзьоб
« Reply #2304 : Листопад 05, 2024, 20:02:52 »
Посипався фронт?
Провалена мобілізація?
Проблеми з західними партнерами?
"Слугі" розбігаються за кордон?
Корупційна вертикаль пішла вразнос?
Вихід є - блокувати рахунки підприємств Порошенка.
І людям нравиться, і поговорити є про шо позітівним та на "єдыному", і міліція цьому добре навчена, і еґо 5-6 менеджерів задоволено.
Десь так само всі півроку перед нападом добрим українцям крутили шоу "посадіть Порошенко" замість мінувати Чонгар, поповнювати бригади та фінансувати ЗСУ.
А потім Буча.
В Україні дуже легко прогнозувати - тут все вже було.
Валерій Прозапас

Offline Eney

« Reply #2305 : Листопад 05, 2024, 20:26:27 »
Коли б в нас не були президентські вибори, змагатись кандидати будуть у двох площинах: хто скільки задонатив і хто ж все-таки захистив столицю. Так зʼявився герой Порошенко, що зі зброєю в руках розгортав блокпости, поки «влада здріснула».

Але я хотів би поговорити про перший пункт – про гроші. Порошенко активніше за інших піариться на допомозі ЗСУ, називаючи себе ледь не найбільшим донором армії. Востаннє Фонд Порошенка та його ГОшка «Справа громад» звітували в грудні 2023 році: тоді була названа цифра у понад 4 млрд грн. Пʼятий президент, що мріє стати сьомим, переконує – левова частка грошей його та прибутки його компаній. Але щодо цього є сумніви.

Родині Порошенка належить розгалужена бізнес-імперія: рошен, агро, медіа, фінанси, виробництво скла, нерухомість, тощо. Є інформація, що іноземні та українські компанії, що належать Порошенку і його родині, формують пули активів за рахунок несплачених в Україні податків, а легалізуються ці активи шляхом придбання державних та іноземних цінних паперів, на які нараховуються відповідні відсотки.

В основному Порошенко купує облігації внутрішнього займу. Фактично, це гроші, які громадяни позичають державі, або вона могла підтримувати економіку та фінансувати армію. Ці запозичення держава повертає з відсотками. Ймовірно, саме ці відсотки Порошенко спрямовує на свої «благодійні», а точніше піар-проєкти. Тобто, з великою долею вірогідності усі ці (або їхня значна частка) дрони, лафети, РЕБи, тощо Порошенко міг купити за нараховані державою відсотки на ОВДП, які придбав за рахунок несплачених ним у цю ж державу податків.

Мова може йти про приблизно 2,5 млрд грн. Тобто більше половини «благодійних витрат», про які Фонд Порошенка звітував рік тому. До речі, облігації Порошенко купує через власний Міжнародний інвестиційний банк, який заробляє на благодійності свого власника мільйони гривень у вигляді комісії.

Судячи з декларації політика, лише за перший місяць осені 2024 року він збагатився на мільярд гривень. Це в 125 разів більше, ніж олігарх заробив за рік до вторгнення Росії. Так би мовити, тримає фінансовий фронт.
Кирилл Сазонов

Offline Milena

« Reply #2306 : Листопад 05, 2024, 22:38:57 »
І знову той клятий Порошенко щоденно і щонощно кує викуває собі гроші, щоби знести з мапи світу Україну! Яке ж воно мерзенне!  :give_rose:

Offline invariant

• Київ <-> Вінниця
    • Шарага
« Reply #2307 : Листопад 06, 2024, 06:21:08 »
Сподіваюся, що хоч до офшору, в котрому робляться деякі цікаві ништяки, зелені лапи не дотягнуться.
...І ми важкі несем мішки із написом "U235"...

Offline Shana

• Київ/Чернігівщина
« Reply #2308 : Листопад 06, 2024, 07:51:05 »
Цитувати (виділене)
Шалений Кіт🐈
Все! Його спіймали! Сідайте, друзі, слухайте і запамʼятовуйте! Акааааазуєцца, Порошенко не просто так допомогає війську, а… з прибутку! Капіталлллліст! Буржуй формений! Уявляєте який, да? Фахівці околовсяческих наук виявили… Ні, не те що вітамінів більше всього в аптеках. То дрібниці! Вони виииииявили, що Петро Порошенко купує облігації внутрішнього займу. А потім держава повертає йому гроші з відсотками. І оооооось за ці відсотки він потім допомогає армії.

(Пошепки). Ненормальний якийсь той Порошенко. Хто мені скаже, навіщо він це робить? Хтось примушує? Ні! Але він начебто вже допоміг війську на шість мільярдів гривень і продовжує допомогати. Це ж… Зачекайте. Зараз порахую. Ммммм… Шість мільярдів… тисяча днів війни… Оххххх, йобушки воробушки! ШІСТЬ МІЛЬЙОНІВ в день! Уявили? Ні… Ну ще раз проговоріть цю суму.

Шість мільйонів гривень… в день. Віддає на військо Порошенко. Ну той, що барига!

Хоча. Міг би пафосно віддавати по мільйону в місяць, а на залишок, придбати собі… (тут самі впишіть що придбати, бо у мене окрім як літак та острів, інших варіантів немає). А міг би взагалі нічого не робити, да? Його підприємства сплачують «військовий» податок? Сплачують! Ну і достатньо!

Я ж і кажу! Ненормальний… Шесть мільйонів в день. Новий, жирний мерседес. В день. На військо!

Offline Shana

• Київ/Чернігівщина
« Reply #2309 : Листопад 06, 2024, 07:58:25 »
Колись тягати сюди Сазонова було фу-фу-фу. Але часи змінилися.
Майже половина населення досі вірить у зелене сонечко. І кляне шоколадного баригу.

0 Користувачів і 3 Гостей дивляться цю тему.