Автор Тема: Нотатки про насущне

Offline Фрипп

Re: Нотатки про насущне
« Reply #1110 : Червень 01, 2023, 11:06:00 »
Kostiantyn Korsun
36m  ·

Поки в Україні буяє Дія, у Європейському Союзі вирішили почати (!) вести перемовини про створення Європейського гаманця цифрової ідентифікації - EUDI.

Очікується, що це буде додаток для смартфона, в якому можна буде зберігати водійські права, посвідчення особи, медичні дані, квитки, різні сертифікати тощо. Також додаток повинен буде виконувати функції ідентифікації та автентифікації.

Але на цьому схожість з Дією закінчується і починаються концептуальні відмінності.
Давайте почнемо з питання: а чому ж у ЄС тільки зараз починають думати про розробку єдиного для всіх країн-членів додатку? Невже вони там дурніші за українських діджиталізаторів?

Звісно, не дурніші. І навіть сильно навпаки.
Справа у тому, що попри брехливий само-піар, Дія ніколи не була «першою у Світі». Ну хіба що по рівню нахабства, нав’язливості та урино-офтальмології.

Функції електронного посвідчення особи, ідентифікації, автентифікації, сплати штрафів та інше виконують десятки різних додатків у багатьох країнах Європи (інколи задовго до того, як творці Дії закінчили середню школу).
Ось, наприклад, про досвід цифровізації Швеції детально розказував Сергій Позній: https://cutt.ly/AMkNbJW
Я колись розказував про голандський DigiD: https://cutt.ly/J2ujpYC

Тобто подібних додатків багато у різних країнах-членах ЄС (і не-членах також), тому ідея зробити «єдиний для всіх» - вже досить довго обговорюється ЄСівськими структурами.

Але головна проблема не тільки у відмінностях у законодавствах, а у захисті персональних даних. Це дуже серйозне питання для країн «старої» Європи, на яке в Україні давно та потужно забито товстого прутня. ЗПД у нас по суті це лише пусті формальності, яких мало хто дотримується. А «простому народу» (С) переважно пох, він насолоджується «зручністю Дії».

А ще в EUDI хочуть впровадити диво-дивне і чудо-чудне: механізм ZN-proof (доказ нульової обізнаності). Якщо спрощено, то це метод, який дозволяє ідентифікувати/аутентифікувати людину без розкриття непотрібних персональних даних, мінімізуючи їх лише до строго необхідних.

Наприклад, щоб переконатися чи є покупець пива є повнолітнім: сканується код на документі або на е-документі, йде запит до бази даних, але відповідь приходить лише у форматі «Так» або «Ні», без ПІБ та дати народження.

Детальніше, на пальцях про ZN-proof тут: https://cutt.ly/3wq5KpHV

Наступна серйозна проблема для розробки загально-ЄСівського додатка: «надмірна ідентифікація». Суть її полягає у тому, що оператор занадто масового сервісу (чи то Дія чи EUDI чи щось інше) буде знати забагато про своїх користувачів і це може призвести до втрати ними анонімності.

Про цю проблему говорять багато фахівців в ЄС. І о диво! – Європарламент до них дослухається, запровадивши «положення про недискримінацію», яке захищає кожного, хто з якихось причин не бажає використовувати гаманець ЄС для доступу до держпослуг, бізнес-сервісів чи ринку праці. Суть захисту полягає у обов’язковій наявності альтернативи. Чого у багатьох випадках немає у Дії.

У сучасній Україні взагалі не підіймається питання «надмірної ідентифікації». Адже Дія ніколи навіть не планувала ніякої анонімності: Великий Брат повинен знати про тебе абсолютно все, смерд. Твої повні дані, водійські права, штрафи, коли яку петицію підписав, куди за шо платиш, з ким одружуєшся, дані на дітей, навіть чи вважаєш святом 8 березня – все мусить знати колективний таваріщ майор.

Незгодних експертів ми тупо ігноруємо, прикидаючись мертвими. Особливо настирним шиємо кримінальні справи, проводимо обшуки та вносимо в «миротворці». Під оплески начебто 18 мільйонів користувачів Дії (справжню кількість перевірити неможливо).

І ось тепер порівняйте підхід Європейського Союзу з «дієвими» українськими реаліями. І прикиньте як скоро нас «приймуть до ЄС». Дві реальності, які перетинаються лише у зовнішній формі, а під капотом все абсолютно інше. Доросла відповідальність vs інфантильне ехйбтвоюмать. Плюс тони зухвалого нахабства.

І попри все це, приголомшлива кількість начебто розумних та освічених українців вважає Дію національним досягненням, а міфічну «цифровізацію» – найкращим здобутком зекоманди. Пізніше я розберу цей феномен окремо.
І останній нюанс: до розробки EUDI планується залучити близько 250 компаній та організацій з різних країн.

Розробку та супроводження Дії здійснює одне (одне, Карл!) «Державне підприємство Дія». Штучно створена державна монополія з відповідними корупційними ризиками та відповідною якістю «лайно-та-палки». (Першу версію Дії від ЕРАМ Україна я не рахую, тому що вона проіснувала менше року).

У ЄС хочуть розробити новий е-гаманець зручним та безпечним. Причому з дотриманням обох умов одночасно. З використанням перевірених технологій, надійних інфраструктур, та дотриманням стандартів безпеки. Це складно і це довго. Але інакше не можна отримати хиткий баланс між зручністю, функціональністю та безпекою.

Урядові ж структури України застосували інший підхід, поверхневий та яскравий, з «швидкими перемогами» та ігноруванням неприємних зауважень стосовно безпеки та захисту персональних даних.

Такий підхід не може собі дозволити Європейський Союз.

Зате це чомусь цілком прийнятно для мільйонів громадян України, які користуються Дією.
Які потім дивуються, знаходячи себе у свіжих зливах баз даних.

Offline Volf Ram

• Hero Member
  • Стать: Чоловіча
  • Russia delenda est.
« Reply #1111 : Червень 01, 2023, 14:35:02 »
Особливо настирним шиємо кримінальні справи, проводимо обшуки та вносимо в «миротворці».
Отак читиєш-читаєш, думаеш "яка розумна людина, мо так все і є насправді". А потім доходиш до процитованого і розумієш, далі можна не читати. Краще вже не буде.

Offline Фрипп

« Reply #1112 : Червень 01, 2023, 15:27:38 »
А ти ніколи не чув як той сайт використали для внутрішніх розбірок? Бо я таке читав, але зараз підробиць не згадаю.

Offline Няма Донецкая

• Hero Member
  • Стать: Жіноча
« Reply #1113 : Червень 01, 2023, 16:19:14 »
Особливо настирним шиємо кримінальні справи, проводимо обшуки та вносимо в «миротворці».
Отак читиєш-читаєш, думаеш "яка розумна людина, мо так все і є насправді". А потім доходиш до процитованого і розумієш, далі можна не читати. Краще вже не буде.

Взагалі-то Шон Таусенд майже те саме про Дію писав відпочатку її існування. А йому я вірю (та й про "надмірну ідентифікацію" знаю, як і про те, що в нас із даними).
"Кстати, ты заметил, что этот мир полон людей, которые совершенно уверены, что прекрасно понимают, что происходит с остальными?" Макс Фрай

Offline Volf Ram

• Hero Member
  • Russia delenda est.
« Reply #1114 : Червень 01, 2023, 16:49:50 »
А ти ніколи не чув як той сайт використали для внутрішніх розбірок?
Чув, читав. Доказів не чув і не читав. Чомусь скривджені миротворцем віддають перевагу загальним тезам, без подробиць.
Взагалі-то Шон Таусенд майже те саме про Дію писав відпочатку її існування.
Таунсенд не писав дурню про мільони аплодуючих запруторенню на міротворець критиків Дії.
Коли (якщо) почне таке писати я його теж не буду читати.

Offline Няма Донецкая

• Hero Member
« Reply #1115 : Червень 01, 2023, 18:40:09 »
Таунсенд не писав дурню про мільони аплодуючих запруторенню на міротворець критиків Дії.
Цей пише про якісь 18млн, тобто, я так розумію, якійсь прецедент був. Я про нього не знаю, але не гарантую, що такого не було. Тому це сумнівне (для нас) твердження, але не факт, що воно перекреслює все інше.
"Кстати, ты заметил, что этот мир полон людей, которые совершенно уверены, что прекрасно понимают, что происходит с остальными?" Макс Фрай

Offline Eney

« Reply #1116 : Червень 01, 2023, 19:41:05 »
Серж Марко
Про контрнаступ від Serg Marco

Давайте про контрнаступ і про те що відбувається одним постом, щоб зразу відповісти на всі питання.

1) Контрнаступ вже почався.

2) Більшість заяв про контрнаступ від політиків - це данина піплу який чекає контрнаступ як чемпіонат світу по футболу. І в США, і в РФ розуміють що процес вже почався.

3) Контрнаступ- це не означає що в один день на штурм виїдуть всі Абрамси та Лєопарди, на вогневі виїде вся арта та хімарси, і з гаслом "Слава Україні" ЗСУ кинеться на штурм фортифікацій. Ну тобто РФ по суті так і зробила, але вони грубою силою і воюють.
Українській контрнаступ- це складний комплекс заходів, диверсійний, інформаційних, та включаючій в себе багато різних військових операцій. До кожної з них готувались багато місяців. І вони тільки почались. По інформаційній доречі ми взагалі виграли нокаутом, бо ще нічого не почалось- а ВС РФ вже обісрались с переляку. Нічого, у них буде можливість півторити цей процес неодноразово.

4) Контрнаступ буде йти декілька місяців, і як я розумію, F-16, абрамси та багато неанонсованих плюшек ми отримаєм якраз під саме активну фазу. Все розраховано та розплановано наперед, це велика шахматна партія.

5) На зараз план "розхитати оборону та не дати розвити атаки противника на інших напрямках" як я розумію. Саме тому зараз йде операція по зупиненню противника на Бахмуті. Сам Бахмут був потрібен противнику щоб пройшовши через нього зробити з міста плацдарм для подальшого наступу на Краматорск-Славʼянськ, йому потрібен вихід на оперативний простір за Бахмутом. Але вийшло так що буквально за тиждень ВСУ вибило ВС РФ з флангів, зайнявши висоти за Бахмутом, і все, в тактичному плані місце стало марним. Логістика у ЗСУ захищена, висоти зараз за ними, саме місто непридатне для розміщення там великих сил та засобів противника. Вся ця мʼясорубка в якій у ВС РФ були величезні втрати, втратила сенс за тиждень. Саме тому Пригожин, який не зміг взяти останній район Бахмуту сказав "юрідічєскі ми єго взялі" та почав звалювати. Все, ця партія в пройобі, він це розуміє. Щоб змінити ситуацію на полі бою, ВС РФ потрібні резерви, якіх вона не має, та якби і мала- то перед контрнаступом противника ніхто їх Пригожину не дасть. Тому залишається тільки інформаційне побєдобєсіє, іншого сенсу немає.
Коли всі напрямки на яких противник може пійти в атаку закриють, почнуть вже серьозно їх рубати. Багато де.

6) Чому ми граємо у багатокроківочкі, а ВС РФ- ніт?
Тому що в нас краща розвідка, координація та звʼязок, ми краще технічно завдяки партнерам, але в нас меньше особового складу. У ВС РФ більше застарілої техніки та особового складу. Кожен реалізує свої сильні сторони.

7) На яких напрямках будуть штурмувати? Я думаю що на всіх, і десь через місяць- два ми можемо зрозуміти що ціль може бути взагалі іншою. ВС РФ чекає наш прорив до Азовського моря, до Маріуполя та Мелітополя. Ми теж знаємо що вони цього чекають. Маю думку, що біля цієї константи і буде розвиватися все. ВС РФ вимушені там тримати основні резерви. Це дає і нам деякі можливості. Думаю Залужний іх реалізує.

Ще раз повторю. Зараз починається багатомісячна шахова партія до якої ми багато готувались. Війна- то путь обману. Так що не чекайте швидких дій та швидких результатів. Все розвивається як треба.

Offline Фрипп

« Reply #1117 : Червень 01, 2023, 20:50:23 »
Цей пише про якісь 18млн, тобто, я так розумію, якійсь прецедент був. Я про нього не знаю, але не гарантую, що такого не було. Тому це сумнівне (для нас) твердження, але не факт, що воно перекреслює все інше.

Цей параграф мабуть заскладний для швидкого читання.

Перекладаю

Самих упоротих противників Дії занесуть у Миротворець.
Килькість користувачів Дії ніяк перевірити не можливо, як і якість їх висловлювань через ту саму Дію і із будь якого приводу

Offline Няма Донецкая

• Hero Member
« Reply #1118 : Червень 01, 2023, 22:02:12 »
Дякую, але:
Самих упоротих противників Дії занесуть у Миротворець.
Я це прочитала не як "упоротих противників Дії ", а як будь-яких профі, що відкривають рот та говорять щось проти. І так, такі варіанти були.
Цитувати (виділене)
Килькість користувачів Дії ніяк перевірити не можливо, як і якість їх висловлювань через ту саму Дію і із будь якого приводу
А ти можеш перевірити реальну кількість користувачів Дії? Які в тебе претензії до цієї фрази?

Offline Фрипп

« Reply #1119 : Червень 01, 2023, 23:03:32 »
В мене не претензії, я не згоден із таким формулюванням - і надав своє

Offline Eney

« Reply #1120 : Червень 04, 2023, 19:39:28 »
Цитувати (виділене)
Sergiy Taran

США тепер не будуть повідомляти Росію про пересування своєї ядерної зброї. Також американські ядерні обʼєкти будуть закриті для російських інспекцій. А раніше ЦЕ було передбачено Договором про стратегічне наступальне озброєння.
Однак, відтепер, з червня місяця, Росія не буде знати скільки і де саме, може, прямо коло її кордонів будуть розташовані американські боєголовки.
Це відкриває шлях до НОВОЇ гонки озброєнь. Адже Росії треба буде знати де і коли розташовані ядерні війська НАТО і головне мати готовність на це відповідати. А розробка засобів виявлення та ГОЛОВНЕ нових озброєнь – це дуже дорого. Дуже-дуже дорого.
Це фінансово, ну, дуже невигідна історія для Росії. Холодна війна, нагадаю, була програна Радянським союзом через неспівмірні витрати радянської економіки спричинені навʼязаної Заходом гонки озброєнь. І тепер ця історія може повторитися.
Але НАЙБІЛЬША ІРОНІЯ в тому, що Раша сама, першою, 28 лютого, в односторонньому порядку, вийшла з  Договору про стратегічне наступальне озброєння у знак протесту проти надання Заходом зброї Україні. А тепер буде пожирати результати власної «многоходовочної» політики.

Offline Фрипп

« Reply #1121 : Червень 04, 2023, 20:47:38 »
А я бачу навпаки - дуже вигідна історія. Якщо росія буде намагатись зробити із себе Північну Корею 2 - саме те для пропаганди.

Offline Фрипп

« Reply #1122 : Червень 05, 2023, 17:40:14 »
Кирилл Данильченко
8h
  ·

На 2023 рік Міноборони Росії планує велику кампанію призову, спільно з МВС РФ.
Для цього російська влада створює бази, систему електронних повісток і збирає дані про кілька мільйонів актуальних мобільних телефонів.

При цьому потребує людей настільки, що використовує для відбиття наших рейдів у Бєлгородській області курсантів, а загалом на фронті – співробітників охоронних структур.

У “Л/ДНР” тягар мобілізаційного навантаження ще не зрівнявся з Другою світовою, але близький до цього.
Ворог готується продовжувати війну, але має проблеми і з мотивацією частини суспільства, якій не цікавий Вугледар ціною власного життя та здоров'я, і з постачанням техніки.

Останнє для них важливіше, оскільки людей вони знайдуть, а ось танки вже йдуть 1960-х, і вони не молодшають на базах зберігання.

Про це каже не блогер, а цілий генерал-полковник, заступник начальника Генерального штабу Євген Бурдинський.
Ця досить проста інформація була відразу ж видалена, щоб росіяни, що вже осатаніли від усіх виконаних завдань СВО, не почали ставити запитання.

А де, власне кажучи, попередні пів мільйона багнетів з-поміж громадян РФ і двісті тисяч з колаборантів і примусово мобілізованих, якщо ви весь 2023 рік знову будете мобілізовувати людей?
Скільки РФ реально втратила на цій війні, клоуни ви тувинського цирку?

Але ці запитання мають цікавити самих росіян. Ми ж повинні розглядати кремлівський режим як смертельно небезпечного супротивника, припинивши хихотіти про відірвані дроном дупи, бавовни та жести доброї волі.
Серйозно розбирати причини втрати Соледара, останніх укріплених кварталів Бахмута і те, як зробити, щоб цього не трапилося в Костянтинівці, Часовому Яру та в цілком можливій третій битві за Слов'янськ.

Якщо ж ви живете в РФ і не підтримуєте війну, знайте: ховатися стане важче – МВС разом з Генштабом займається цим питанням.

Найбільший і найкривавіший конфлікт у Європі з часів Другої світової війни триває.

І особисто ви в Росії можете стати його жертвою.

Неповоротка держава, яку ви звикли вважати тупою, раптово покаже ікла і кине вас помирати в ліси під Кремінною, у старій касці та з аптечкою 1960-х років.

Просто тому, що одні діди із ФСБ та секції самбо хочуть правити вічно.
Коли ж до вас заходять російські громадяни з РДК, ви волієте тікати і плакати на камеру, а не допомагати їм.
Тому ви підете до військкомату і станете трупом або калікою.
Тому, що не хочете боротися за своє життя.

Але якщо у вас ще є залишки глузду – втікайте.
Тому що для вас уже запланували майбутнє – воювати, як діди, у країні, яка оточена ворогами, в цифровому концтаборі, який розшукує вас із камерами і системами розпізнавання облич.

https://lb.ua/society/2023/06/05/558752_rosiyskiy_vibir_vtikay_abo_pomri.html

Offline Eney

« Reply #1123 : Червень 06, 2023, 12:24:04 »
- На постачання води в Крим це майже не вплине. (с)

Цитувати (виділене)
Євген Хлобистов, професор кафедри екології Національного університету «Києво-Могилянська Академія», експерт Кримськотатарського ресурсного центру - на Radio NV про підрив Каховської ГЕС, які наслідки чекають на регіон, про швидке зникнення Каховського водосховища і затоплення нижче за течією, про те, що чекає на Запорізьку АЕС та чому росіяни спричинили катастрофу на Півдні України.

Offline RedCat

« Reply #1124 : Червень 06, 2023, 15:47:42 »
Цитувати (виділене)
Бійтеся, люди, своїх бажань. Вони можуть збутись. Оце конкретно про наш випадок. Я гуглила як безболісно зломати собі ногу, шоб Юра тут лишився надовше. Я думала перестати пити свої таблетки, шоб мене просто поклали на дурку і Юру відпустили до дітей. Але це все було в оті хвилини слабості. В решті часу я сильно пишалась ним. Та й собою. Шо він не загинув, а я не чокнулась. І от хлопці вийшли з Бахмуту, я вже чула по Юриному голосі шо шось не так. Раніше стався випадок (я викладала відео з пацаном, якому вибило колінну чашечку і ранило осколками). Вони з Юрою були двоє в пікапі коли по них прилетіло. Саме інтересно, шо якби машина була стандартна ліворулька то все те саме сталось би з Юрою, а пасажир був би цілий. І от Юра тащить його в укриття, а всі стоять дивляться і бояться вийти допомогти. Аж якийсь хлопчина з іншої бригади наважився прийти на поміч. Юра потім довго на всіх кричав про те які вони боягузи. А на наступний день просто не міг говорити. Не від того шо захрип, просто не міг вимовити ні слова. Він мовчав кілька днів, потім почав потрохи вимовляти звуки. Ще за кілька днів він почав говорити дуже заїкаючись. Я бачила відчай в очах, коли він не міг сказати банальне «привіт» по відеозвязку. Він просто дивився на мене і плакав. Два слова «все нормально» він говорив секунд 20. За тим він приловчився шоб не заікатись - розмовляти повільно і затяжно. Врешті десь за тижні два все минуло. І він зрозумів найстрашнішу річ, якої боїться солдат-якшо зі мною шось станеться-мене ніхто не витягне. Я витягую всіх кого можу, а мене не витягне ніхто.
Ще розкажу вам про тих хто втомився від війни. Знаєте хто? Вони. Хлопці. До якої степені? До такої шо просто ставали посеред вулиці коли прильоти, широко розкидали руки і ноги, просто шоб отут на місці в нього прилетіло і нарешті стало легше. До такої шо коли були виходи від узкіх, хлопці ходили в розвалочку шоб вже прибило нахєр. Я не можу собі уявити стан людини, яка так робить.
Ви ж бачили пікап на якому він приїхав, правда? Так от, він їхав і просто відключився. І на швидкості злетів з дороги. Не заснув, не втикнув, а просто організм відключився. Очнувся на обочині розвалений.
Нам тільки тепер почне вилазити його героїзм. В мене сьогодні просто в клініці сталась істерика. Я не знаю як то все стягнути морально. Але мушу.
Я не впізнаю його очей. Там стільки болю і ненависті до всіх і всього навкруги, шо мене інколи беруть дрижаки, коли я бачу його погляд, коли його питають «ну шо там Бахмут». Всі хто не загинув-сцикуни. А хто загинув-недостатньо по геройськи це зробили. Цивільні взагалі ублюдки. Поголовно. Я розумію шо то все в нього пройде з часом, я розумію шо війна в нього в голові не назавжди. Психіатр сказала шо йому треба вертати себе звідти, бо він ше там. Вдома в нас розмови тільки про війну. Від ранку до ночі. Одне і те саме. Все шо я намагаюсь перевести в інше русло - присікається словами шо його ніхто ніколи не зможе зрозуміти і напевне йому би було краще якби він там вмер. І шо ми не переможемо ніколи, бо наші втрати це вже програш. Для мене кожна така фраза як відро льодяної води на голову. Я гублюсь і незнаю шо говорити. Я намагаюсь жартувати і посміхатись і навіть виходить. Проте всередині в мене просто пуста безодня.
Не ображайтесь на військових, які вам нахамили. Вони того не хотіли. Просто головою і душею вони досі там і їм дуже і дуже важко. І ми направду їх ніколи не зрозуміємо. Ми тут якісь донати збираємо, шось купуємо (так, це теж важливо) але ми перед ними всіма і кожним окремо в неоплатному боргу. Бо якби мені назвали ціну, за здорову психіку чоловіка-я би винесла все з хати і ше від сусідів накрала. Але ж ну «а шо правда він має сто тисяч»? Має, має. Аж незнаю шо з тим багатством робити.
Olena Bovt .

Offline Eney

« Reply #1125 : Червень 07, 2023, 08:55:25 »
Цитувати (виділене)
Ігор Полуектов

Тепер ні в кого більше не буде жодних ілюзій щодо причин існування всіх цих фейкових Greenpeace غرينبيس, International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies, Greta Thunberg та інших так званих екозахисників і борцунів за права.
Які не захищають нічого в світі, крім грошей своіх китайсько-російських господарів.
Є в усій цій російській агресії дещо важливе, що виявило сутність всіх цих фейкових «активістів» за свої гроші.
Які показали, що єдиною силою, яка дійсно бореться проти зла і за збереження миру у світі, екології і прав людини - є лише і тільки Збройні Сили України / The Armed Forces of Ukraine.

Offline Фрипп

« Reply #1126 : Червень 07, 2023, 11:10:29 »
Ну, може ще змінять думку. Чи Грета вже щось заявляла?

Offline Eney

« Reply #1127 : Червень 07, 2023, 11:24:26 »
Цитувати (виділене)
Роман Донік - Roman Donik
1 год  ·
Наратив в мережі про те що війська росії хотіли "трошечки" підірвати, але далі все пішо не за планом, це чисто російський вкид для того щоб уникнути відповідальності. В армії окупантів інженерні підрозділи достаньо фахові. Більш того, вся проектна документація на всі ці споруди в них є. Як і "старорежимні" фахівці. Тому не виправдовуйте окупантів будь ласка. Це продуманий акт. Вони розуміли всі наслідки і саме це ставили за мету.

Offline Eney

« Reply #1128 : Червень 07, 2023, 11:25:07 »
Цитувати (виділене)
Володимир Молчанов
1 год  ·
Російська пропаганда вчора визначилась із генеральною лінією брехні по підриву ГЕС. Гауляйтер лєонтьєв, і слідом за ним вся людожерська вертикаль долдонять про "два прільоти ракети ольха-м, коториє разрушилі дамбу". Десь на периферії присутній вереск дрібних "експертів" про втомлену попередніми обстрілами конструкцію, яка сама завалилась (інтегрований в генеральну лінію варіант: завалилась через втому, але приводом стали оті влучання ракети). Для розуміння: дамба - це не стінка, це - трапеція, в перерізі.
Навіть русскопідданий, якщо має мозок, легко прочитає, що маса бойової частини вільхи-м 170 кг. І це максимальна потужність серед українських ракет, і та в одиничних екземплярах. Приблизно як у бомби фаб-300. Яка руйнує будинки підїздами. І залишає в м'якому ґрунті воронку глибиною 3-4 і діаметром 10 м.
Яку "воронку" така ракета залишила б у бетоні? Мабуть завалила би надбудови над дамбою, дорогу, пару-трійку шандорів, чим забезпечила би підсилене, але не катастрофічне, скидання води з водосховища. Проробити в кількадесят разів мастабнішу "воронку" в залізобетоні не змогла б і сотня таких ракет.  Бо йдеться не про 170 кг, а про 170 тон. Якщо не більше.
Думаю, після розпаду россії анонсовану статтю тамтешнього уголовного кодєкса "русофобія" не варто відразу скасовувати, за нею варто притягнути всіх соловйових-скабєєвих- норкєнів. Так знецінювати розумові здібності власного народу - це ж як треба його ненавидіти і зневажати!
PS зранку, ймовірно згори прилетів нагоняй, і ракети кудись зникли, замість них з'явилася ДРГ, яка човнами навезла туди вибухівку. Дивно, що не придумали начиненої тротилом баржі, яка з Запоріжжя пропливла повз всі русскіє позиції

Online Garfield

• Nederland
« Reply #1129 : Червень 07, 2023, 11:31:20 »
Ну, може ще змінять думку. Чи Грета вже щось заявляла?
Гроші люблять спокій. От як буде фінансування...
Homo homini felis est.

Offline Teagan

« Reply #1130 : Червень 07, 2023, 11:48:48 »
Величезні обсяги занепокоєння від ООН.

Цитувати (виділене)
ООН завершила засідання стосовно підриву Каховської ГЕС.

ҐРУНТ зібрав тези постійного представника України при ООН.

▪️ путінський режим запустив бомбу масового знищення проти екології. Це одна з найбільших катастроф у Європі. Це акт тероризму проти критичної інфраструктури України, спрямований на спричинення якнайбільшої кількості жертв серед цивільних і найбільшої кількості руйнувань.

▪️ Використовуючи тактику спаленої землі, у цьому випадку — затопленої землі, російські окупанти по суті визнають, що ця територія не належить їм, вони не можуть її утримати.

▪️ Дамба утримувала 18 млн кубічних метрів води. В результаті підриву росіянами, 11 секцій із 28 були знищені. Лівий берег Херсонщини постраждає у 8 разів більше, ніж правий.

▪️ росія контролювала Каховську ГЕС понад рік. Неможливо підірвати дамбу ззовні. Це результат підриву росіянами.

▪️ росію потрібно зупинити, знешкодити її, а не умиротворювати. Це буде найбільший вклад у безпеку нашого регіону і світу загалом.

Offline Eney

« Reply #1131 : Червень 07, 2023, 11:50:49 »
Цитувати (виділене)
Serg Marco
1 год  ·
Блд.
Трошки реальності для експертів по "не все так очевидно зі знищенням дамби".
Щоб підірвати дамбу на Казаровичах у березні 2022 року, знадобилось 1800 кг тротилу та ще й шнурами до УР-77 докидували. Було два підрива, перший- 1000 кг тротилу, і його не вистачило.
Під другий підрив вибухівку кидали просто в воронку від першого вибуху, з шнурами до УР-77.
Другий підрив зміг пошкодити шлюз, і вода пішла в Ірпінь. І це тільки підрив шлюзу.
І там дамби самої метрів 700 мабуть.
Новокаховська дамба мала 16.5 метрів у висоту. Це висота пʼятиповерхівки. Довжина майже 4 км.
Ніяка ракета, не може знищити цю дамбу. Навіть десять ракет.
ОТРК не розраховані на знищення таких споруд. Тому росіяне і не бʼють по дамбам та великим мостам. Бо ОТРК- це для знищення штабів, складів, а не для того щоб у споруди які з десятків метрів бетону зроблені пробивати отвори.
Новокаховська дамба була знищена знизу, те що я бачив по фото- там судячи зі всього закладували тротил на колони під воду. Замінували окремо кожну колону, підірвали, кумулятив знищив під водою колони і руйнування почалось знизу. А потім тиск води просто обрушив дамбу.
Таке мінування - це робота на декілька днів групою саперів. І я не вважаю за можливе що українськи диверсанти притарабанили на горбах від 4 і більше тонн вибухівки, та змогли його розмістити на опорах, в шлюзі, та машинному відділенні ретельно охороняємого обʼєкта, да так щоб росіяне цього не помітили.
Це просто неможливо.
Прильоти такої вибухової дії що могли нанести пошкодження дамбі (не плутати з автомобільним містом збоку дамби, там просто шар асфальту на металевих конструкціях, і то його скільки хімарсами били) були б зафільмовані росіянами, такі прильоти неможливо не скрити, як і сліди прильотів ЗВЕРХУ. А іх судячи зі всього немає.
А тут чомусь відеопідтверджень прильотів великої потужності немає, але дамба просто зруйнувалась на ровному місці майже по всій довжині.
Дамба була зруйнована професійно і в цілому. Цілью було не тільки підняти воду (вистачило б знищення шлюзу), а саме знищити повністю дамбу. Принести в Україну екологічну катастрофу на мільярді долларів та зробити на довгий час ті території непридатними для проживання.
Це тероризм. І це єдине на що спроможна Росія.

Offline Galuska

• Вена-Будапешт
« Reply #1132 : Червень 07, 2023, 11:52:26 »
Цитувати (виділене)
ООН:
▪️ росію потрібно зупинити, знешкодити її, а не умиротворювати. Це буде найбільший вклад у безпеку нашого регіону і світу загалом.

цій останній пункт майже революція.
аватар взяла поносить у http://gapchinska.livejournal.com/

Offline Teagan

« Reply #1133 : Червень 07, 2023, 12:00:55 »
Цитувати (виділене)
ООН:

Комусь треба зупинити і знешкодити, так. Якось. ООНісти теж чекають чарівника на блакитному вертольоті.

Offline Охтирка

« Reply #1134 : Червень 07, 2023, 12:35:47 »
Цитувати (виділене)
ООН:

То наш представник казав, вони там завжди різко виступають.
Гутеррес знову сказав, що він за мир.

Offline Galuska

• Вена-Будапешт
« Reply #1135 : Червень 07, 2023, 17:34:55 »
То наш представник казав, вони там завжди різко виступають.
Гутеррес знову сказав, що він за мир.
Чьорт! Я вже почала радіти що в цій Организації Обеспокоєнних Немочей щось здвинулось...
аватар взяла поносить у http://gapchinska.livejournal.com/

Offline Volf Ram

• Hero Member
  • Russia delenda est.
« Reply #1136 : Червень 07, 2023, 19:01:09 »
Цитувати (виділене)
У меня нет сомнений, что Зеленский совершенно прав, и украинцев из-за границы вернётся больше, чем уехало из-за войны.

Конечно, те, которые уехали и уже полтора года сидят в Германии, Ирландии или США, не вернутся. Их мужчины, будем надеяться, после победы вернутся с фронта, и наверняка тоже нахуй уедут.

Их можно будет понять, они уже всрали несколько лет жизни в окопах, теперь хочется пожить как-то без героини войны Безуглой и героя сопротивления Бужанского. Плюс, детям в немецкой школе больше нравится, и язык уже подучили, плюс медицина, а тут говна по колено и лет через десять, если очень тяжело трудиться, ты достигнешь уровня жизни бомжа в Марселе.

А между украинцами и сирийцами любая нормальная европейская страна выберет украинцев. Nothing personal. Но у них демографический кризис, а какими мы бы ни были мы прогрессивными и толерантными, но чёрт возьми приятно, что украинцы белые и скорее всего не будут резать баранов на улицах и требовать уважать их чувства и надеть паранджу.

Но это не важно, потому что миллионы жителей Курска, Белгорода, Тюмени и Москвы вдруг вспомнят про дедушку из Украины и немедленно откроют в себе украинство. И обязательно вернутся на историческую родину. Как жертвы тоталитарного фашистского режима Путина. И в очереди за репарациями будут стоять в первых рядах со справкой из ЖЭКа и синей печатью.

Многие из них, кстати, выучат украинский и будут на улицах доёбываться до всех, кто разговаривает на языке поганого оккупанта, и до жидов.

И все вместе мы будем строить новую прекрасную Украину. И нас снова будет пятьдесят два миллиона, я вам отвечаю.

Может даже шестьдесят, если буряты тоже найдут правильного дедушку.
Irritable Orc

Offline Eney

« Reply #1137 : Червень 08, 2023, 12:22:30 »
Цитувати (виділене)
Американский ютубер Джеймс, более известный, как Spaghetti Cossack, а ныне - доброволец Интернационального легиона Украины, рассказывает, как работают консервативные медиа в США:

"Если бы Зеленский вышел не в своей милитари футболке, а в костюме, то история в медиа звучала бы так: "Его народ на войне, почему он появился в этом шикарном дорогом костюме, который стоит не менее 800 долларов?". Но Зеленский появился в скромной военной одежде. И теперь они негодуют, что на нем не было подобающего президенту представительного костюма. Вы должны понять - вы не можете понравится этим людям. Я вам гарантирую: когда мы выбросим русских из Украины, эти люди скажут: но вы же не захватили Москву!"

Полностью подкаст с субтитрами - можно послушать тут ⬅️

(https://www.youtube.com/watch?v=wep4yoZa76Q&t=2103s)В нем Джеймс много рассказывает о глобальной политике и об особенностях имперского мировосприятия русских - он и сам долгое время прожил в РФ. Именно поэтому - пошел воевать за Украину, так как слишком хорошо знает, что русских нужно остановить.
https://t.me/yigal_levin/48322

Offline Фрипп

« Reply #1138 : Червень 08, 2023, 14:35:47 »
Не зовсім я зрозумів за що мені мінуса вліпила БігСістер, чи Грету взагалі згадувати ніззя? Це у вас секта така, чи є якесь пояснення?

Offline jeckie

• Ірпінь, Донецьк
« Reply #1139 : Червень 08, 2023, 15:40:04 »
Не зовсім я зрозумів за що мені мінуса вліпила БігСістер, чи Грету взагалі згадувати ніззя? Це у вас секта така, чи є якесь пояснення?
Не знаю щодо БігСістер, але вкотре наголошую, що оця ненависть та призирливе ставлення до Грети, це цілком рашистський наратив. Реальна Грета неодноразово приймала участь в акціях на підтримку України, та й зараз, вже 6-го червня розмістила в своєму твіттері (майже 6 мільйонів підписників) пост з описом катастрофи та вимогою до путіна негайно вивести усі війська з України. Що ще школярка має зробити?

0 Користувачів і 10 Гостей дивляться цю тему.