Автор Тема: Нотатки про насущне

Offline invariant

• Стать: Чоловіча
  • Київ <-> Вінниця
    • Шарага
Re: Нотатки про насущне
« Reply #990 : Квітень 09, 2023, 11:10:33 »
Цитувати (виділене)
Наші діти не мають її знати. Вона для них має бути мовою ворога.
На жаль, ворожу мову декому знати доведеться. Розвідникам як мінімум.
...І ми важкі несем мішки із написом "U235"...

Offline Eney

« Reply #991 : Квітень 09, 2023, 11:59:22 »
Цитувати (виділене)
Наші діти не мають її знати. Вона для них має бути мовою ворога.
На жаль, ворожу мову декому знати доведеться. Розвідникам як мінімум.
Якщо по периметру кордону (с санітарною зоною на глибину 100 км московітської території) розставити автоматичні кулемети, то у розвідників вивільниться час для занять чимось більш важливим, ніж вивчення цієї мови.

Offline Солоха

• Стать: Жіноча
  • Я не крило, я дзьоб
« Reply #992 : Квітень 10, 2023, 10:19:13 »
George Tuka

Маючи зараз більше вільного часу, звернув увагу на той «шок», який викликала інформація про засилля російської агентури в керівництві СБУ.
Чому я взяв солово «шок» в лапки?
По-перше, мінімум 95% громадян нічого не знає про це.
По-друге, серед тих 5%, які щось чули про це, приблизно 3% пофігу (або, неначасі). Тож, за моїми суб‘єктивними оцінками, лише до 2% громадян дійшов весь жах того, що стало відомим фактом.
Разом з тим, лише одиниці публічно задались питанням «як так сталось?» і «хто конкретно в цьому винен?». Хто конкретно проводив і проводить саме таку кадрову політику?!
Ок, ті, хто немає жодної уяви про процес кадрових призначень, свято вірять в те, що всіх тих агентів призначив особисто горезвісний «лейтенант_баканов». А, це чудо-юдо звідки впало на голову СБУ?!! Де воно зараз переховується і задля чого вся ця історія утаємничується до небаченого рівня? Після звільнення за такою статею, як у лейтенанта, має бути кримінальна справа! А, нам вішають локшину про «службову перевірку», результати якої «дуже-дуже секретні»!
  І, головне. Нам показали невеличку (мікроскопічну) частинку російського спрута в нашй Україні. А решта? Чи, ви щиро вірите в те, що росіяни окопались виключно в СБУ, в РПЦ та в ОПЗЖ???
   А, інформація про керівників стратегічних підприємств не дає підстав замислитись про долю ВПК і про те, хто саме провадив таку політику в цій стратегічній галузі?
   А, реінкарнація волонтера-дубинського в інфопросторі не дає підстав для роздумів?
   Таких підстав, насправді, сотні! Але, дуже зручно прикриватись тезою «неначасі» та «хлопці повернуться , і тоді…».
   Насправді ж, якщо залишити виключно здоровий глузд, стає зрозумілим: чим довше буде тягнутись таке керування, тим важчим буде повернення наших хлопців.

Offline fakir

« Reply #993 : Квітень 10, 2023, 10:44:34 »
George Tuka

Маючи зараз більше вільного часу, звернув увагу на той «шок», який викликала інформація про засилля російської агентури в керівництві СБУ.
Чому я взяв солово «шок» в лапки?
По-перше, мінімум 95% громадян нічого не знає про це.
По-друге, серед тих 5%, які щось чули про це, приблизно 3% пофігу (або, неначасі). Тож, за моїми суб‘єктивними оцінками, лише до 2% громадян дійшов весь жах того, що стало відомим фактом.
Разом з тим, лише одиниці публічно задались питанням «як так сталось?» і «хто конкретно в цьому винен?». Хто конкретно проводив і проводить саме таку кадрову політику?!
Ок, ті, хто немає жодної уяви про процес кадрових призначень, свято вірять в те, що всіх тих агентів призначив особисто горезвісний «лейтенант_баканов». А, це чудо-юдо звідки впало на голову СБУ?!! Де воно зараз переховується і задля чого вся ця історія утаємничується до небаченого рівня? Після звільнення за такою статею, як у лейтенанта, має бути кримінальна справа! А, нам вішають локшину про «службову перевірку», результати якої «дуже-дуже секретні»!
  І, головне. Нам показали невеличку (мікроскопічну) частинку російського спрута в нашй Україні. А решта? Чи, ви щиро вірите в те, що росіяни окопались виключно в СБУ, в РПЦ та в ОПЗЖ???
   А, інформація про керівників стратегічних підприємств не дає підстав замислитись про долю ВПК і про те, хто саме провадив таку політику в цій стратегічній галузі?
   А, реінкарнація волонтера-дубинського в інфопросторі не дає підстав для роздумів?
   Таких підстав, насправді, сотні! Але, дуже зручно прикриватись тезою «неначасі» та «хлопці повернуться , і тоді…».
   Насправді ж, якщо залишити виключно здоровий глузд, стає зрозумілим: чим довше буде тягнутись таке керування, тим важчим буде повернення наших хлопців.

цікаво, про Семочко згадає?

Offline Eney

« Reply #994 : Квітень 11, 2023, 12:26:59 »
Цитувати (виділене)
Демсокира.
Міністр оборони України Резніков Олексій 10 квітня підписав наказ «Про затвердження Складу Громадської антикорупційної ради при Міністерстві оборони України». Склад визначила конкурсна комісія за результатами е-голосування та висновків експертів, які підтвердили – вибори пройшли без порушень, втручань у хід голосування не виявлено.

Ми вітаємо таке рішення міністра оборони, що, сподіваємося, свідчить про його готовність дослухатися до ініціатив та пропозицій громадянського суспільства в оборонній сфері. 

Вже найближчим часом відбудеться установче засідання Громадської антикорупційної ради при Міноборони.

Про перші кроки та пріоритети в діяльності нового дорадчого органу розповіла Анастасія Шуба , членкиня Ради, юристка, експертка у сфері реформування та антикорупції, відома волонтерка та членкиня РГК НАБУ двох скликань.

«Громадська антикорупційна рада має стати рушієм змін та впровадити традиції доброчесності в діяльності Міноборони. Ініціювати та впроваджувати ці зміни – наше завдання як членів Ради – професійних юристів, економістів та фінансистів.

Перше, що потрібно зробити, аби почати впроваджувати реальні зміни в роботі оборонного відомства – і це я, як юрист, добре розумію – не вичитувати договори, а переглянути процедури та процеси. Адже виявлення прогалин в самих процедурах може дати розуміння, де система «дає збій».

У своїй діяльності я дотримуюсь принципу «критикуєш – пропонуй». Ми з колегами по Раді маємо не лише переглянути положення, які  регламентують ті чи інші процеси (не тільки в закупівлях), але й дати фаховий аналіз та пропозиції щодо внесення змін відповідним структурам Міноборони.

Аби ж забезпечити сталу на ефективну роботу дорадчого органу, я пропонуватиму колегам  розподілити склад Ради на комітети, які відповідатимуть кожен за свій напрям. Наприклад, комітет тендерних закупівель, комітет нормотворчої роботи, комітет аналітичної роботи.  Крім того, мають бути обрані делегати в дисциплінарні та конкурсні комісії.  Також на установчій зустрічі члени Ради мають розглянути та затвердити Регламент», – зазначила Анастасія Шуба.

Нагадаємо, вибори до Громадської антикорупційної ради при Міноборони відбулися 24 березня. До складу Ради увійшли 15 осіб: Анастасія Шуба, Віталій Кальницький, Віктор Прудковських, Олександр Геращенко, Артак Григорян, Євген Грушовець, Геннадій Кривошея, Віталій Масюк,  (https://scontent.flwo4-2.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/340966891_188033410755970_2353549056999433140_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=X7k3PNb_3j0AX_S6iwS&_nc_ht=scontent.flwo4-2.fna&oh=00_AfACKjxVuKiT3NlJDolX4zFilI07EClM8kPsEhxxmTpo0Q&oe=6439C148)Тетяна Ніколаєнко, Віталій Оджиковський, Дмитро Остапенко,  Костянтин Піонтковський, Олег Свірко, Олена Трегуб та Богдана Ярова.

Не сумніваємося, що роботи в учасників нового дорадчого органу при оборонному відомстві буде багато. Тим більше коли в країні триває війна. Та запит суспільства на прозорість процедур закупівель та забезпечення армії з боку МО сформований. Отже, треба шукати виходи і відповіді.

Хто готовий до змін, а хто опиратиметься їм, бо звик ловити рибку у мутній воді закупівель на «оборонці» – скоро бачитимемо.

Offline Ash

« Reply #995 : Квітень 11, 2023, 14:02:53 »
Богданов
https://t.me/yb_ua/3285
Цитувати (виділене)
Про мовне питання

Через чергові суперечки ще раз уніфікував власні погляди. 

Шкідливо провокувати внутрішні конфлікти. Це віддаляє не тільки перемогу, а й нормальне відновлення. В Україні є історичний ареал розповсюдження російської, який існує зараз доволі автономно від ареалу в РФ. В Україні є мільйони людей, для яких російська є рідною (мовою спілкування родини в кількох поколіннях). Такий високий рівень використання російської є наслідком політики Росії. Але це вже сталося. І ще треба враховувати що коли ми почнемо реінтегровувати назад Крим і ОРДЛО, ми матимемо справу з сотнями тисяч російськомовних. І з поколінням дітей, які вивчали виключно російську. 

“Що, 30 років мало для лагідної українізації?” - це ідіотське питання-твердження. Адже більш-менш прийнятна мовна політика почалася тільки року так 2016-2017. Тобто їй лише 6 років. І якби не надзусилля Путіна (так, головний каталізатор українізації) такого строку в принципі замало для такого фундаментального світоглядного зсуву. І оце бажання зробити щось “швидше” тільки шкодить. Дуже просто розмірковувати про легкість українізації, коли ти народився в Івано-Франківську та жив там все життя. Навіть в умовному Дніпрі будуть нюанси.  Для переходу російськомовної родини на українську потрібна згода обох у подружжі. І інших родичів. А це точно робить процес не дуже швидким. І травмованість суспільства війною дозволяє додатково використовувати фактор мови як росіянами, так і різними внутрішніми силами для здобуття політичних бонусів. 

Ні, російська мова не є причиною агресії. Якби була - не було б війни проти Фінляндії чи Грузії. Причина агресії Росії — необхідність агресії для підтримки внутрішнього режиму. Російська мова це - як і будь яка мова -  символічна система. Не більше і не менше.  Але. 

Від інформаційного простору РФ треба відгороджуватися. Мейнстрім їх контенту -  мова ненависті, шовінізм, антигуманізм і обскурантизм. І не треба забувати, що перше, що росіяни роблять на окупованих територіях ще з 2014 - скасовують вивчення української і знищують книжки. Але аргумент “Росіяни так роблять - і ми маємо робити так саме” - дурня. Якщо дзеркалиш ворога - ти нічим від нього не відрізняєшся.

Намагання нав'язати українську інструментами насилля, глузування, образ - банально не ефективно.  Якщо людина поки не готова перейти на українську, але при цьому вона проукраїнська, підтримує Україну у війні, аргумент про “мову агресора” для такої людини виглядає ідіотським. Бо вона ж не агресор, вона за Україну. І доводити людині, що це вона ідіот і неправильно розуміє патріотизм (ну тобто не як ви) - безглуздо. Ви тільки зашкодите. 

Ми занадто просто розкидаємося людьми. Мінімум половина біженців - російськомовні, якщо цю тему перегріти - їм стане простіше прийняти рішення про неповернення. Нам не треба давати людям додаткові аргументи. 

Завдання держави - стимулювати. Могли б трохи подумати над цим. Наприклад:

1. Будь-які форми підтримки (до прямих дотацій) україномовного контенту, в першу чергу спрямованого на дітей. 

2. Розвиток альтернативної двомовності - українська та англійська замість української та російської. Це стратегічно вигідно. Це дасть позитивний економічний ефект. Це безпечно для українського майбутнього.

3. Серед можливих обмежень, які можуть працювати - на розповсюдження перекладів книг, фільмів, іншого контенту російською. На першому етапі - якщо є українська альтернатива. На другому етапі - повністю. Це і економічно доцільно. Наш ринок росте, російський - ні. 

4. Після війни в країну її відбудовувати і жити приїдуть сотні тисяч людей, які будуть використовувати інші мови. І ось з ними точно відразу треба розмовляти англійською і навчати українській. Треба вже думати як організувати цей процес. Чи є у пана Лісового свіжі думки з цього питання? 

Загалом. Росіяни завжди мріяли розколоти Україну через мовне питання, в них не виходило, і бажано щоб ми це не зробили замість них. Україна буде україномовною і англомовною. Але треба це зробити в адекватний спосіб.

Дякую за увагу! 

Одесса-это Украина.
At the suit of pozemka: Covid 19 (01.20)
+CoviShield(03/20)+Vaxzevria/COVID-19 AstraZeneca(06/20)+ Comirnaty/Pfizer-BioNTech(01/21)

Offline Фрипп

« Reply #996 : Квітень 13, 2023, 00:04:15 »
Olena Pshenychna
12h  ·

Зараз я напишу одне, що може нам не сподобатися, і більше про це не буду.

У вчорашній історії з псевдоспихологом-психіатром-кандидатом наук та її, цієї історії, обговоренні в соцмережах я помітила одну тенденцію, яка мене бісить (закреслено) бентежить.

Відучора я прочитала дуже багато коментів і дописів в стилі: «Хто це взагалі такий?», «Перший раз про нього чую», «А це реально те, що треба обговорювати під час війни?», «Цим срачем хтось відволікає увагу від важливого» і моє улюблене «Нащо ми робимо цим обговоренням невідомого чувака популярним?». А ще меми, так, меми.

У моїй стрічці всі ці коментарі і дописи належать, переважно, представникам (назвемо її) інтелектуальної бульбашки. Ба більше, оскільки моя бульбашка в основному складається з людей, дотичних до медіа, це пишуть люди, дотичні до медіа. І тут мені хочеться ось що сказати:

Дорогі мої шанувальники творчості Жадана, Забужко, фільмів Миколайчука і творів Джойса з Манном, у мене для нас (бо я кагбе теж в цих рядах), так от у мене для нас всіх погана новина: МИ ОБІСРАЛИСЬ.

Бо поки ми своєю відносно невеликою в розрізі країни спільнотою вдягли білі пальта, поправили на них білі комірці і виголосили «Хто це такий, щоб взагалі говорити про нього і робити його популярним?», цей чувак популярніший за нас всіх разом взятих. Так, уявляєте, він розриває Ток Ток та інстаграм своїми псевдонауковими сентенціями, має багатотисячні фан-клуби ДІТЕЙ, які мріють стати як Спартак, збирає величезні зали і сотні тисяч переглядів в ютюбі. І ми можемо сто разів хмикати в бік Тік Току, що це якесь лайно на паличці, а ми ж бо люди якості плівкового фотоапарату, але там, в Тік Тоці, ростуть мільйони наших дітей. Ростуть і виростуть.

Ми, звичайно, можемо писати: «Хто така ця інстасамка, щоб тягти її в наш інфопростір?», але це не означає, що її досі не слухають мільйони українських дітей, яким ми одне з другим не пояснюємо з усіх можливих майданчиків зрозумілою їм мовою, що з нею не так і чому її не треба слухати. Як і інших російських виконавців. Тільки не кажіть, що я вас зараз сильно здивувала. Ви давно перевіряли топ-чарти Apple Music і Spotify? Я перевіряю щоранку і охрініваю.

Ми можемо писати: «Хто такий цей Спартак Суббота, перший раз чую», але це не означає, що він не є боженькою від психології для ВЕЛИЧЕЗНОЇ аудиторії. Бо ми з вами одне з другим не вийшли за межі своєї бульбашки і не вбили в зародку цю велику аферу, розвінчуючи його експертність. Натомість медіа (далеко не останні) тягали його в ефіри, видавці видавали, серйозні організації запрошували проводити лекції. Ми всі дозволяли йому нести дичину про ПТСР, РДУГ, ковід, депресію і багато іншого. Як? Тим, що ми надто розумні і в нас надто багато високих справ, аби дивитися далі своєї інтелектуальної бульбашки.

А ще ми можемо казати, що «хто такий Дудь?», «ми не дивимось телевізор», «мені ще Тік Току бракувало для повного щастя, і так є чим займатися» і багато всього іншого. Але це не означає, що цього всього не існує. Більше того, це взагалі не означає, що воно не просочується в голови значно, ні, ЗНАЧНО більшої кількості наших співвітчизників. Особливо дітей, які виростуть. А потім настають вибори і ми кажемо «Ой!». Так, друзі, ой. Але наші «Хто це такий», «Тік Ток фігня якась», «Ми не дивимось телевізор» і «Ой!» - це частинки одного причинно-наслідкового ланцюжка.
Так, я подивилась всі п’ять частин розбору про Спартака Субботу. І мені не хочеться постити меми про суботу, про еволюцію срача і так далі. Бо все це сумно. Бо ми всі обісрались, панове. І я теж. Але маємо, про що подумати. І, може, навіть поговорити.

Думка атвора суб‘єктивна. Погоджуватися не обов’язково. У мене все.

Offline Milena

« Reply #997 : Квітень 13, 2023, 01:21:52 »
Бо ми всі обісрались, панове.
Самокритично. І додам: не обісрався той, кому пофіг той Спартак Субота. :give_rose:

Offline Ash

« Reply #998 : Квітень 13, 2023, 01:43:58 »
Бо ми всі обісрались, панове.
Самокритично. І додам: не обісрався той, кому пофіг той Спартак Субота. :give_rose:
Це не зовсім так, бо оточуюча нас більшість слухає Спартака Суботу.  А нам  разом з ними голосувати та жити надалі.
Одесса-это Украина.
+CoviShield(03/20)+Vaxzevria/COVID-19 AstraZeneca(06/20)+ Comirnaty/Pfizer-BioNTech(01/21)

Offline Solmir

• Киев
« Reply #999 : Квітень 13, 2023, 07:58:47 »
Пропоную дати Спартаку Суботі баронство та відправити послом у Гаїті.

Offline Shana

• Київ/Чернігівщина
« Reply #1000 : Квітень 13, 2023, 08:18:00 »
Я теж з тих, хто тільки зараз дізнався про існування такого собі Спартака Субботи.  :pardon:
Я з покоління бумерів і більше люблю читати, а не слухати, через що всі ці ефіри і підкасти пропускаю повз вуха.
Аби мала зараз неповнолітніх дітей, можливо більше б цікавилась "лідерами суспільної думки".
То, что гусеница называет концом света, Мастер назовет бабочкой (с)

Offline Garfield

• Nederland
« Reply #1001 : Квітень 13, 2023, 09:10:02 »
Пропоную дати Спартаку Суботі баронство та відправити послом у Гаїті.
Баранство... :f1:
Homo homini felis est.

Offline Teagan

« Reply #1002 : Квітень 13, 2023, 11:59:15 »
Я теж не знаю Суботу (але це не суть і ні про що не свідчить, я багато кого не знаю  :smilie5: думала через цей хайп погуглить і глянуть шось, але ж це йому накрутить перегляди і згадки, тому принципово не шукаю), але проблема "експерт-шоуменів" у соцмережах це не тільки українська проблема, це загальна небезпечна тенденція внаслідок стрімкого розвитку соцмереж. Таких "аналітиків" в англомовному фб-тіктоку теж багато, вони з розумним виглядом вчать жити тих хто не зовсім знає як жити, у доступній популістській формі, це легко сприймається. І нажаль вміння монетизувати свої слова рідко перетинається з кваліфікацією. Навіть, вибачте, Пітерсон має всі дипломи у сфері психології, що не заважає йому нести хрінь про війну і геополітику. І головне, його якогось хріна питають публічно про війну і геополітику.

Більшості людей потрібен гайденс. Це нормально. Бунтівників і надрозумних незалежних особистостей меншість. Раніше цей гайденс давала церква, спільнота, родина. В 20му столітті сказали шо то все токсична фігня, живи як хочеш. А більшість не знає як вона хоче тому йде в розгублності в соцмережі і натрапляє на таких інфоциган.

Offline invariant

• Київ <-> Вінниця
    • Шарага
« Reply #1003 : Квітень 13, 2023, 12:16:59 »
Це не зовсім так, бо оточуюча нас більшість слухає Спартака Суботу.
Не пощастило з оточенням... Може й слухає тишком-нишком, але ні в якому разі не обговорює.  :pardon:

Offline Фрипп

« Reply #1004 : Квітень 13, 2023, 13:40:58 »
Писав вже, Пітерсон то Арестович на максімалках. Бо англійську знає.

Не можу собі уявити, що там в китайському секторі соцмереж вирує...

Offline Milena

« Reply #1005 : Квітень 13, 2023, 14:45:15 »
А більшість не знає як вона хоче тому йде в розгублності в соцмережі і натрапляє на таких інфоциган.
А ця більшість, вона від чого? Від загалу українського населення чи від чогось іншого? :f1:

Offline Ash

« Reply #1006 : Квітень 13, 2023, 15:00:54 »
Це не зовсім так, бо оточуюча нас більшість слухає Спартака Суботу.
Не пощастило з оточенням... Може й слухає тишком-нишком, але ні в якому разі не обговорює.  :pardon:
Я не про власну бульбашку. А про загал.
Одесса-это Украина.

Offline invariant

• Київ <-> Вінниця
    • Шарага
« Reply #1007 : Квітень 13, 2023, 19:22:36 »
Я не про власну бульбашку. А про загал.
Може й так. Тисяча-друга індивідуумів в "бульбашці", певно, нерелевантна.  :pardon: Взагалі складається враження щодо, пардон за тавтологію, піару "мильної бульбашки". Слон з мухи, шторм в склянці води і все таке подібне. Працює саме як реклама - от я не знав, що то за субота.
Cпойлер
Схоже прізвище (Субота-Мельник) мав доцент рідного факультету, дуже цікавий і добрий дядько, котрий капітально розбирався у схемотехніці - на жаль, вже покійний. І, власне, більше жодних асоціацій.

Offline Volf Ram

• Hero Member
  • Russia delenda est.
« Reply #1008 : Квітень 13, 2023, 20:54:06 »
але проблема "експерт-шоуменів" у соцмережах це не тільки українська проблема, це загальна небезпечна тенденція внаслідок стрімкого розвитку соцмереж
Про це є непогана книжка Тома Ніколса "Смерть експертизи". Там все це розглянуто і досліджено. Раза три, як люблять в ціх научпопних дописах.

Offline vs

« Reply #1009 : Квітень 13, 2023, 23:25:03 »
але проблема "експерт-шоуменів" у соцмережах це не тільки українська проблема, це загальна небезпечна тенденція внаслідок стрімкого розвитку соцмереж
Про це є непогана книжка Тома Ніколса "Смерть експертизи". Там все це розглянуто і досліджено. Раза три, як люблять в ціх научпопних дописах.

тільки хотів нагадати, свого часу Elsewhere посилання давала

Offline zorry

• *
« Reply #1010 : Квітень 14, 2023, 00:12:39 »
Дякую за рекомендацію, пішла шукати текст

Offline Фрипп

« Reply #1011 : Квітень 14, 2023, 11:35:17 »
Olena Pshenychna
11h  ·

Важливий вступ. Цей допис я пишу не як журналіст, не як психолог (ним я точно не є), пишу як мама. Особливо як мама підлітка, котра за останні три роки відчула на собі усі «чудеса» підліткового віку. Я прекрасно розумію, що інформація, яка буде нижче, не має складу злочину, і я точно не прошу притягнути когось до відповідальності, але ця інфа - це виключно мої думки і побоювання як мами, яка, нагадую, за останні три роки пережила усі «чудеса» вразливого, чутливого, «по лезу ножа» підліткового віку дівчинки.

Якщо ви раптом хочете написати щось на кшталт: «носяться зі своїм підлітковим віком», «ременя на них немає», «треба краще виховувати» і так далі, просто пройдіть повз. Також наперед перепрошую, що знову буде це прізвище. Знаю, воно замахало вже й мене, але… Але зацікавившись фактом наявності у Спартака Субботи мільйонних фан-клубів, що складаються з дітей і підлітків, я вирішила копнути це явище глибше.

Усе почалося з повідомлення, що прийшло мені в дірект від мами 15-річної дівчинки. Весь текст переказувати не буду, лише те, що мене зачепило. Далі цитата:

«Я не знаю, можливо, це все правда про Спартака і це брехня.... погано. Але моя донька сьогодні цілий день плаче. Я ніколи її такою не бачила (вона в мене лідер, дуже сильна). Коли вона захопилася подкаст-терапією, то почала багато читати, ходила до них на зустрічі. І я не вбачаю в цьому щось погано. А тепер такі підлітки як вона плачуть....».

Я трошки прифігіла. І пішла до своєї 16-річної Христі запитати, а що нині, власне, відбувається в Тік Тоці після розбору про Спартака. І виявила, що в Тік Тоці, а ще в групі Спартака у телеграмі і під постами в Інстаграмі, масові голосіння дітей і підлітків з приводу розслідування та закриття подкасту. Коли я кажу «масові», то це реально МАСОВІ. Тисячі повідомлень. Коли я кажу голосіння, то забуваю додати, що переважна більшість з них з нотками на кшталт «нащо тепер жити, якщо без Спартака» (так, я знаю, що підлітки таке люблять для красного слівця, та все ж тригернуло). Я гортала ці повідомлення, потім переглядала профілі. Так, це реально діти. Відсотків 90% - дівчатка віком 10-15 років. Скріни деяких з цих коментарів додаю. Але їх там реально тисячі.

Окремий вид «голосіння за Спартаком» - це відео в Тік Тоці, де дівчатка-фанатки театрально виходять у вікно. Бо ж «зачєм ця жизнь, якщо в ній нема Спартака». До речі, вони його називають «наше сонечко», «Спартачок» і «батько». Відео з ходінням у вікна теж додаю.

Надивившись і начитавшись усього цього та по-материнськи прифігівши ще глибше, я знову пішла до Христі, як до фахівця з Тік Току. Вона за «феноменом» Спартака в соцмережах слідкувала давно. Так от, я запитала в неї, на що ж він так чіпляв усіх цих дітей, переважно дівчаток 10-15 років щоби прям «батько», «сонечко» і у вікно. А далі вона мені почала показувати ті відео Спартака, які розлітаються десятками мільйонів переглядів. Я подивилась. Муркання в мікрофон, облизування, гра м’язами, демонстрація тату, масні жарти тощо. Кілька особливо популярних відео принесла показати.

Після огляду Тік Тока я вирушила в YouTube і почала переглядати, власне, подкасти. Зокрема, по тих розділах, які так чи інакше можуть цікавити дітей такого віку. Особливу увагу звертала на всі епізоди з останнього туру Спартака та його колеги по подкасту Україною. Так, раптом ви не знали, то вони їздили містами України і збирали повні зали. І більшість в цих залах були саме діти.

Так от, вертаюся до подкасту. Я спробувала звести до спільного знаменника найбільш юзані теми, які на цих зустрічах обговорювалися і потенційно цікавлять сучасних дітей і підлітків. Нагадаю, що маю досвід життя з підлітком, тому плюс мінус знаю. А потім зробимо висновки (або ні):

1. Тригерні теми стосунків з батьками. Спартак часом прямо наводив  аргументи, чому вони, батьки (так, саме батьки), не праві.

2. Аніме, багато аніме. Аніме, на думку в дошку свого Спартачка, - це “глибокий контент, нікого не слухайте, я вас розумію, сам дивлюсь». Я не маю нічого проти аніме як жанру. Але за три роки скаженого пубертату бачила різне аніме, далеко не все воно буває безпечне.

3. Геймінг – взагалі не зло. Комп’ютерні ігри не викликають залежність. Нікого не слухайте, це фігня. Ой, а хто ж це каже, що сидіння в іграх 24/7 зло? Може, батьки? От же ж ці батьки. До речі, про ігри запам’ятайте. Нижче про них буде окремо.

4. Засинаєте на уроках? Значить вони, уроки, нудні. Робіть тільки те, що вам приносить задоволення. Засинаєте під наші подкасти? Це тому, що вони вас заспокоюють і розслабляють. Мурррр.

5. І окрема маніпуляція-спекуляція емоціями навколо теми сексу. Цього дуже багато. Під різними соусами. Завуальовано. Часто натяками. Звісно ж, психолог Спартак не знав, що у дітей підліткового віку - це чи не найпопулярніша тема. Чому б його не поговорити про це, не покидати масних жартів. Дітям подобається. Діти в захваті.

І це лише невеличка частин тем, що цікавлять сучасних дітей і підлітків, і які Спартак активно мусолить у своїх подкастах. Як сказала моя Христя: «Вони люблять його, бо він між рядків, а іноді і прямо, каже те, що їм подобається. Що батьки ваші - мудаки, вчителі ваші - мудаки, ігри і аніме - прекрасно, жарти на інтимні теми, постійні ігри Спартака м’язами, моргання та мурчання в мікрофон. Дивно було б, якби вони від нього не пищали».

І тепер всі ці армії 11-15 річних фанаток голосять і театрально «ходять у вікно». А ще дуже активно захищають Спартака у всіх соцмережах. «Ну і що, що нема диплому, зате він робив багато добра, спас мене від панічок». До речі, якщо ви не знали, то тема панічних атак (або як вони кажуть «панІчки») дуже популярна серед підлітків. А Спартак дуже любить роздавати поради, як з цими «панІчками» бути.

Так от, тепер всі ці діти захищають свого ідола і кумира. До речі, раптом ви теж не знали, як діти відповідають на закиди про відсутність диплому психіатра, то тепер знайте. Виявляється, у Спартачка згоріла в Ірпені квартира, а в ній всі документи. Ясна річ, диплом теж. Чесно, я не знаю, чи квартира справді згоріла чи ні. Але звідкись ця інфа у дітей є. Чи не від Спартака, який нині, за словами Спартака, «розіп’ятий хейтерами і заздрісниками як Ісус»? (раптом ви не чули, це сьогоднішня його цитата).

А тепер повернімося до теми ігор, про які я писала вище. Спартак не просто каже, що він розуміє їхню любов до ігор, бо сам любить грати в ігри. Він грає в ігри безпосередньо з ними. Онлайн. Як це виглядає. Спартак анонсує стрім, дає посилання, туди заходять діти (дууууже багато дітей), і вони разом з ним грають, приміром, в Доту. Сьогодні шматок такого стріму я спеціально подивилась. Сидить психолог-психотерапевт, грає в гру, в чатік летить купа коментарів, питань, смайликів-сердечок. Голос типу сірі йому час від часу ці питання озвучує. Він на них відповідає або ні. А на компліменти на кшталт «цьом/ кусь/ я кохаю тебе, Спартачок/ у мене від твоїх слів привстав (це все цитати)» Спартак посміхається, дякує або просто мурчить. І так відбувається в кожному стрімі. Стрім, до речі, називається «PsychopathStreaming». А, і там вони ще донатять. На що саме, я поки не розібралась.
І тут ви маєте написати мені АБО-АБО.

АБО №1: «Мої діти такого не дивляться. І взагалі вони какають нотами від сонат Бетховена. А чиї діти дивляться, ті хай ліпше їх виховують». Тут я пройду повз, тихо мугикаючи: «Ага, звичайно не дивляться»
АБО №2: «Ой, подумаєш, а що тут такого. Якої херні тільки діти не дивляться в тих інтернатах, яких блогерів. Буває і гірше. Теж мені відкриття-викриття».

Так, буває, може, і гірше. На жаль, у мене нема ілюзій щодо контенту, який в більшості споживають діти. Але Спартак позиціонував себе не як блогер. Він позиціонував себе як психотерапевт, психіатр і бла-бла-бла. І батьки, приміром, відпускали дитину на виступ не просто якогось блогера, а на виступ серйозної людини - психотерапевта-психіатра і бла-бла-бла. Я навіть уявляю з якими словами вони цих дітей відпускали: «Хай краще на психолога йде, чим на оте чортішо (чортішом, зазвичай, батьки називають всяких блогерів, які роблять чортішо).

А тут же відпускали до людини, яку показували всі канали, цитували не останні видання і, зрештою, видавало видавництво. І це ще вони могли не чути про Аспен. Хто ж міг подумати, що на виступі такої шанованої людини буде: «Хто вирішив, що ти мені подобаєшся? Так вирішив не я, а твоя слина на моєму члені». Це, в разі чого, цитата з виступу. Відео додаю.

А що якщо виявиться таки, що ніякі дипломи не згоріли, бо не могло згоріти те, чого не було? Яку дичину про стосунки з батьками, вчителями, панічні атаки, депресії, ігрову залежність їм розказував цей психолог-психіатр? Враховуючи, що КОЖЕН підліток унікальний, кожен по-своєму крихкий і до кожного треба індивідуальний підхід, а не «поставте но всі банки з водою біля телевізора і будем їх заряджати» (так, я стара).

Так, я розумію, що діти й підлітки - то часом як рибка-гупі: кліпнув раз - один ідол, кліпнув два - другий. І сьогодні вони плачуть і захищають мученика-Спартака, а завтра знайдуть іншого. Але ота вся дичина, яку він їм заливав у голови, вона піде чи лишиться в голові? Приміром, та фраза з епізоду про РДУГ, якою він би не радив людей з РДУГ брати на роботу. Або оце «не вмієте дітей виховувати (це про РДУГ теж, якщо що), то краще не розмножуйтеся».
Це ми тут, добвні наївні, прагнемо навчити дітей бути толерантними, плекаємо надію збудувати інклюзію. А Спартак сидить і каже: «Вони (люди з РДУГ) - неадекватні». Чи може його десятирічна фанатка не повірити у це твердження Субботи, якщо це їй каже її кумир - цілий психолог-психіатр і бла-бла-бла.

Десь тут має бути мораль, так? Не знаю, чи це мораль, але мені здається, нам потрібно бути уважнішими до всіх цих нових ідолів. І точно не зневажати силою впливу цих персонажів на дітей. Бо іноді блогер, який дупою лопає пакети з АТБ, не так шкідливий, як психолог, що свідомо каже дітям лише те, що їм буде подобатися, несе всяку дичину, а потім раптом кліпає ображеним благим телятком і говорить, що він як Ісус. А ще, очевидно, нашій державі треба звернути більше уваги на необхідність ліцензування діяльності психологів і ретельніше контролювати цю сферу.

Ну, і цікаво, чи дійсно дипломи психіатрів горять…

Offline Volf Ram

• Hero Member
  • Russia delenda est.
« Reply #1012 : Квітень 14, 2023, 19:51:55 »
Але Спартак позиціонував себе не як блогер. Він позиціонував себе як психотерапевт, психіатр і бла-бла-бла.
Коли я в 90-х хотів підзаробити як масажист виявилось що робити це легально без диплому хоча б медучілища ніззя. Думаю що за психіатрів теж щось подібне повинно буди.

Offline Фрипп

« Reply #1013 : Квітень 14, 2023, 20:02:15 »
Ну, якби ти в ТікТоку масажі робив то може і прокатило б

Offline Teagan

« Reply #1014 : Квітень 14, 2023, 20:03:45 »
Сфера інтернет блогінгу не регульована взагалі. Чи є якась норма яка забороняє говорити неправду в своїх блогах? Думаю шо нема.
Ті підлітки його слухали не тому що він назвався психологом.

Відкрила його блог на утубі - "Спартак - член-кореспондент української академії наук, кандидат психологічних наук." Тобто це все брехня? Можна просто написати собі все завгодно в описі, ніхто ж не перевіряє.

Offline invariant

• Київ <-> Вінниця
    • Шарага
« Reply #1015 : Квітень 14, 2023, 20:07:38 »
В 90-і і диплом можна було купити в переході метро гривень за 50, то таке...  :sarcastic:
Що таки напружує - в часи, так би мовити, біфуркацій неодмінно вилазять спеціалісти з риболовлі в мутній водичці. Хоча це, мабуть, і нормально, просто треба трохи головою кумекати. Страшно сказати, але то можливо навіть у шкільному віці.

Offline Omela

• Global Moderator
  • Харьков
« Reply #1016 : Квітень 14, 2023, 20:08:28 »
Старша моя дивилась його, серед всього іншого що дивиться. Кілька днів тому прийшла з воплями "ти уяви, який мудак" і багато чого іншого. Отак я про нього і дізналася.

Offline invariant

• Київ <-> Вінниця
    • Шарага
« Reply #1017 : Квітень 14, 2023, 20:10:57 »
Кілька днів тому прийшла з воплями "ти уяви, який мудак"
:good:

Offline Eney

« Reply #1018 : Квітень 14, 2023, 20:12:48 »
Не та вже Марія Деві Христос. Не та.

Offline invariant

• Київ <-> Вінниця
    • Шарага
« Reply #1019 : Квітень 14, 2023, 20:19:04 »
Та й Юоанн давно не с вамі, а хз з ким.  :crazy:
Cпойлер
Доводилося читати того Кривоногова ще до всієї тої історії з білим братством. Навіть якась книжка досі завалялася. Там тої муті нема від слова зовсім. Експериментатор довбаний...

0 Користувачів і 4 Гостей дивляться цю тему.