Автор Тема: Побут під час війни

Offline Мадам Петрановская

• Стать: Жіноча
  • А хто борець, той здобуває світ.
Re: Побут під час війни
« Reply #2790 : Січень 28, 2023, 08:24:36 »
Мій морозилник продовжує себе дуже гарно показувати. то тримаю там богато замороженої їжи.
Заморозила варені рис з овочами, гречку, кіноа, плов з мясом.
Вчора світло вимикали з 10 до 18., а було і більше. Газова плитка у мене в теплиці, але гріти готове набагато простіше.
-Ты не туда идешь! Огни в другой стороне.
-Мне все равно, я зажгу свои.

Offline Behemot

• Стать: Чоловіча
« Reply #2791 : Січень 28, 2023, 10:08:43 »
купляти не обов'язково, можна самому зробить - розчин 21% солі у воді
Теплоємкість води з сіллю меньш ніж чистої води. Температура замерзання до цього ніякого відношення не має.
Краще морозилку просто наповнити пластіковими бутилями з звичайною водою. Щоб не порвало бутилки -  здавити їх трішки і закрити.

Offline fakir

« Reply #2792 : Січень 28, 2023, 11:39:51 »
купляти не обов'язково, можна самому зробить - розчин 21% солі у воді
Теплоємкість води з сіллю меньш ніж чистої води. Температура замерзання до цього ніякого відношення не має.
Краще морозилку просто наповнити пластіковими бутилями з звичайною водою. Щоб не порвало бутилки -  здавити їх трішки і закрити.

у випадку акумулятора холоду працює не теплоємність, а поглинання енергії підчас фазового переходу, яка (якщо я вірно запам'ятав) у 80 разів* більша за енергію яку можна поглинати за рахунок теплоємності
сіль додають аби знизити температуру переходу, бо чиста вода буде її поглинати при 0, а це трохи забагато, як для морозилки

UPD:попутав, то прямий кут 90° :sarcastic:
Цитувати (виділене)
при замерзании воды выделяется столько же тепла, сколько и при остывании воды на 80 градусов.

UPD:а от і ні! нормальна у мене пам'ять :yahoo:
Цитувати (виділене)
В фирменных - раствор. Но не для теплоемкости.
Теплоемкость у чистой воды равна единице, как известно (это в привычных мне единицах - калории на грамм на градус - что там придумали в последние полвека с единицами, я не следил). И это максимальная теплоемкость из всех доступных веществ.
Теплоемкость эвтектического раствора соли равна 0.794, то есть явно меньше единицы.
Таким образом, если не использовать фазовый переход, а только теплоемкость, то солевой раствор проигрывает.

Однако следует учитывать другое обстоятельство - какую температуру мы хотим поддерживать с помощью аккумулятора.
И вот тут и оказывается зарыта собака

Замерзшая вода будет охлаждать ящик вплоть до нуля градусов только за счет теплоемкости, а при достижении нуля - будет поддерживать эту температуру уже за счет теплоты фазового перехода (плавления), и эта теплота намного превышает теплоемкость - примерно в 80 раз!
Следовательно, необходимо, чтобы раствор-таки замерзал, иначе мы теряем почти два порядка в эффективности.
И температура замерзания (она же плавления) должна быть примерно такой, какую мы хотим поддерживать.
Так что для тех, кто использует в морозилке -18, а не -24, следует взять соли поменьше.

UPD: ви ще тут?
« Останнє редагування: Січень 28, 2023, 12:17:40 від fakir »

Offline Фрипп

« Reply #2793 : Січень 28, 2023, 14:28:56 »
Воно як і із документацією на УПСи - неясно, що продається в магазинах, на яку температуру морозилки розраховані усі ці брикетики із АТБ та Епіцентрів.

Offline Аля

• Київ. Місто мрій.
« Reply #2794 : Січень 28, 2023, 15:02:43 »
Я включу холодильник на годину до зарядної станції, та подивлюся, скільки з'їло електрики. Та обкладу іжу на поличці акумуляторами - подивлюся, яка буде температура за 4 години.
Хоч буде зрозуміліше.
Злобная заинька

Offline Mike123

« Reply #2795 : Січень 28, 2023, 15:05:09 »
Вимкнув до біса холодильник та виніс всю їжу на балкон. На вулиці 0, на балконі +3. Морозилка пуста ще з жовтня.

Offline Няма Донецкая

• Hero Member
« Reply #2796 : Січень 29, 2023, 09:30:07 »
Пралка не включалася хвилин 10. Мабуть, напруги в мережі не вистачало. Та таки запрацювала. Мікрохвильовка теж не нагріває достатньо за звичного режиму. Мультиварку навіть немає сенсу використовувати. Та ще в мене зараз немає гусятниці - утятниці, бо віддала на чистку чоловікові в гараж, а там теж світла немає.  :mad:
Прийдеться купувати оті казанки, в яких тушкувати. Прати вантузом, - ой, тільки не постіль! І ще думаю докупити "акумулятори холоду" для холодильника, щоб в загальній камері теж температура підтримувалась.
Оце ти крута! Я вже давно забула, що таке микрохвильовка та мультиварка, як і електрочайники та інші кухонні прилади. Використовуємо тільки газову пічку. Пралку, правда, вночі можна включати.
"Кстати, ты заметил, что этот мир полон людей, которые совершенно уверены, что прекрасно понимают, что происходит с остальными?" Макс Фрай

Offline Няма Донецкая

• Hero Member
« Reply #2797 : Січень 29, 2023, 09:32:21 »
В мене балкону нема, на вулиці файні суспільні газони, тому ніхто нічого не риє. Холодильник працює непагано, тільки раз там щось потекло, коли довго не було електрики, а мама відкрила морозилку. Тому ми таки з холодильником, хоча йому дуже важко.
"Кстати, ты заметил, что этот мир полон людей, которые совершенно уверены, что прекрасно понимают, что происходит с остальными?" Макс Фрай

Offline Ash

« Reply #2798 : Січень 29, 2023, 10:07:17 »
 Я вже 5 років пралку вмикаю тільки вночі. Двохтарифний лічильник дуже до цього спонука. А ще  бойлер, кондіціонер, коли була - мультиварку (дуже добре , що не стали її покупати її перед війною, хоч я думала це зробити, але й так і не зробила)
Холодильник працює.    Так, запасів до морозилки роблю менше, ніж раніш, вся верхня шухляда морозилки заповнена  пляшками з  водою.  Єдиний раз, коли довелось  терміново щось робити зі вмістом морозилки  - це коли 4 дні зовсім  не було світла, а на балконі + 14.
Зараз майже  не використовую пилосмок.  Переважно підмітаю віником.  Майже не використовую  праску( бо працюю переважно дома, коли  працювала виключно у офісі, то  напрасовувала свій одяг майже щоденно).
Продукти зараз покупаю у  тільки магазинах, у яких дійсно є генератор.  Менше шансів придбати щось зіпсоване. До речі.  Місцеві  магазини м'яса  були одними з перших, хто поставив собі генератор. Дуже оперативно спрацювала Таврія. У моєму районі - всі  Таврії з генераторами.  У всіх Тавріях постійно працюють  банкомати та різні термінали( у інших - лише за наявності електроенергії у мережі). Але  їх цінова політика вже  для мене недосяжна. Я там майже нічого не купую зараз. На щастя, маю у пішому доступі  магазин АТБ з  потужним генератором( він такий  єдиний на весь  величезний спальний район) та магазин Сільпо з генератором(  в них дещо краще з генераторами , але не так як у Таврії) - в них ціни порівняно з Таврією ще людяні.
Одесса-это Украина.
At the suit of pozemka: Covid 19 (01.20)
+CoviShield(03/20)+Vaxzevria/COVID-19 AstraZeneca(06/20)+ Comirnaty/Pfizer-BioNTech(01/21)

Offline Donna

• Hero Member
« Reply #2799 : Січень 29, 2023, 12:20:56 »
Щось я не розумію ваші проблеми з мультиваркою. Майже єдиний кухонний ел. прилад, який я зараз використовую це мультиварка. Електрикі споживає зовсім небагато, вимірник ел. навіть не помічає, коли я її вмикаю, діапазон у якому вона працює досить великий. Використовую тільки режим тушіння. Коли вона не встигає, я кришку не відкриваю і продовжую після включення світла, ну або перекладаю в казанок і на газову плиту. Сумую за моєю старою газовою духовкою.
В мене інша проблема, вже незабаром рік міняють центральний водопровід для нашого району, обіцяють чисту воду та гарний натиск, але поки що миємось у тазиках та пральну можна включити глибоко в ночі і то не завжди.

Offline invariant

• Київ <-> Вінниця
    • Шарага
« Reply #2800 : Січень 29, 2023, 15:18:58 »
З бойлером засада. Протягом 2 годин 100 літрів до прийнятної температури не нагріває, а потім перерва на 4 і помітно вистигає. :( Взагалі-то пора міняти, 21-й рік йому пішов...
...І ми важкі несем мішки із написом "U235"...

Offline Няма Донецкая

• Hero Member
« Reply #2801 : Січень 29, 2023, 16:14:23 »
З бойлером засада. Протягом 2 годин 100 літрів до прийнятної температури не нагріває, а потім перерва на 4 і помітно вистигає. :( Взагалі-то пора міняти, 21-й рік йому пішов...
В нас така фігня з опаленням. За 2 години тільки починають норм грітись батареї, але прогріти хату не встигають. Сьогодні вночі за 3 години роботи підняли температуру аж до 16,4С.
Але ми готувались, тому не помираємо. ;)

Offline invariant

• Київ <-> Вінниця
    • Шарага
« Reply #2802 : Січень 29, 2023, 17:54:50 »
Тут англійська класика. В далеких від котла кімнатах 12...15. Є щось дуже схоже на камін і крісло поблизу. Плед не в клітинку, але теж є. Свіжий номер "Таймс" - в китайфоні. Ще б пляшечку доброго бренді...  :sarcastic:
...І ми важкі несем мішки із написом "U235"...

Offline Ash

« Reply #2803 : Січень 29, 2023, 18:10:11 »
Щось я не розумію ваші проблеми з мультиваркою. Майже єдиний кухонний ел. прилад, який я зараз використовую це мультиварка. Електрикі споживає зовсім небагато, вимірник ел. навіть не помічає, коли я її вмикаю, діапазон у якому вона працює досить великий. Використовую тільки режим тушіння. Коли вона не встигає, я кришку не відкриваю і продовжую після включення світла, ну або перекладаю в казанок і на газову плиту. Сумую за моєю старою газовою духовкою.
В мене інша проблема, вже незабаром рік міняють центральний водопровід для нашого району, обіцяють чисту воду та гарний натиск, але поки що миємось у тазиках та пральну можна включити глибоко в ночі і то не завжди.
Ніяких проблем, крім того, що за наявності газової плити мультиварка це приємно, але зовсім необов'язково, якщо мова йде про скрутні часи. І зовсім не економно. Якщо використовувати вдень, за наявності двох тарифного лічильника. Щодо потужності твоєї мультиварки нічого сказати не можу, але Гугл каже, що мінімальна з існуючих - 450 Вт. Звісно, то  не 2 кВт, але як лічильник не помічає 450 Вт?
Одесса-это Украина.
At the suit of pozemka: Covid 19 (01.20)
+CoviShield(03/20)+Vaxzevria/COVID-19 AstraZeneca(06/20)+ Comirnaty/Pfizer-BioNTech(01/21)

Offline fakir

« Reply #2804 : Січень 29, 2023, 18:22:41 »
Ніяких проблем, крім того, що за наявності газової плити мультиварка це приємно, але зовсім необов'язково, якщо мова йде про скрутні часи. І зовсім не економно. Якщо використовувати вдень, за наявності двох тарифного лічильника. Щодо потужності твоєї мультиварки нічого сказати не можу, але Гугл каже, що мінімальна з існуючих - 450 Вт. Звісно, то  не 2 кВт, але як лічильник не помічає 450 Вт?

мультиварка не весь час споживає ті ватти, якщо вгадати, то можна і не помітити :)
взагалі вона більш економічна за звичайну електро плиту завдяки термостату і теплоізоляції
втім, якщо є газ, краще використовувати його, бо у декого в Україні газу нема :unknown:

Offline Donna

• Hero Member
« Reply #2805 : Січень 29, 2023, 18:36:41 »
Звісно, то  не 2 кВт, але як лічильник не помічає 450 Вт?
Я не по счетчику смотрю, а смотрю на колебание напряжения, у меня стоит отсекатель на холодильнике. У нас напряжение 200-205, на люстру отсекатель реагирует, а на мультиварку на "тушение" нет. Мультиварка мне удобнее тем, что все закину, включу режим тушения и получаю "вкусное и питательное" блюдо. Могу и на ночь поставить.

Offline Lilьka

• Львів
« Reply #2806 : Січень 29, 2023, 19:18:41 »
Якщо недостатньо напруги у мережі, неможливо зрозуміти, за який час мультиварка зможе щось зтушити. Щоб даремно не витрачати часу і електроенергії, краще готувати на газовій плиті. Ну так, страву не покинеш напризволяще, треба пильнувати. Що ж поробиш.

Offline Ксеня

• Global Moderator
  • Одеса
« Reply #2807 : Січень 30, 2023, 00:25:35 »
мультиварка не весь час споживає ті ватти, якщо вгадати, то можна і не помітити :)
взагалі вона більш економічна за звичайну електро плиту завдяки термостату і теплоізоляції
втім, якщо є газ, краще використовувати його…

Воно, начебто, й так, але не завжди. Газ потребує твоєї присутності під час готування. Нехай не весь час, але ж. Коли ти працюєш, а світло дають як раз в той час, коли ти на роботі, мультіварка стає дуже корисною річчю. Ну, принаймі мені так здається. Виставив час й пішов працювати. Вона тобі приготувала й ще зберігає теплим. Прийшов - поїв. Звісно, можна готувати й вночі, після дванадцятої, коли частіше всього дають «вечірнє» світло, але навіщо, коли в цей час краще поспати, а готує нехай, знов таки, мультіварка.
Я б так робила, якщо б вона в мене була ))
Жизнь идет себе, как она и должна идти, то есть, хуже некуда. (с)

Offline fakir

« Reply #2808 : Січень 30, 2023, 08:56:25 »
втім, якщо є газ, краще використовувати його…

Воно, начебто, й так, але не завжди. Газ потребує твоєї присутності під час готування. Нехай не весь час, але ж. Коли ти працюєш, а світло дають як раз в той час, коли ти на роботі, мультіварка стає дуже корисною річчю. Ну, принаймі мені так здається. Виставив час й пішов працювати. Вона тобі приготувала й ще зберігає теплим. Прийшов - поїв. Звісно, можна готувати й вночі, після дванадцятої, коли частіше всього дають «вечірнє» світло, але навіщо, коли в цей час краще поспати, а готує нехай, знов таки, мультіварка.
Я б так робила, якщо б вона в мене була ))
це якщо вдень не вимикають світло, бо як вимкнуть, більшість мультиварок поскидають всі свої таймери на нуль

Offline ~Багира~

• Hero Member
  • Львов
« Reply #2809 : Січень 30, 2023, 10:19:40 »
Ну і це треба довіру мати до електромереж. Або нерви міцні. Я з нашими перепадами хіба холодильник без нагляду лишу.

Offline Donna

• Hero Member
« Reply #2810 : Січень 30, 2023, 12:14:16 »
Ось холодильник зовсім без нагляду я боюся залишати, тож на нього відсікач поставили. У однієї знайомої холодильник перегорів, у другої морозильна камера. А мультиварка, якщо світло вимкнули, то налаштування скидає, це як пощастить. Ще плюс, що дуже добре тримає тепло.

Offline com

• Львів
« Reply #2811 : Січень 30, 2023, 12:44:34 »
Електроприлади можна вмикати через стабілізатор або упс з функцією корекції напруги. Щоб мультиварка не скинула таймер, можна увімкнути через упс або шукати мультиварку з вбудованим акумулятором для збереження параметрів.

Offline fakir

« Reply #2812 : Січень 30, 2023, 12:50:17 »
Електроприлади можна вмикати через трансформатор або упс з функцією корекції напруги. Щоб мультиварка не скинула таймер, можна увімкнути через упс або шукати мультиварку з вбудованим акумулятором для збереження параметрів.
:facepalm:
так-так, упс на 1500ВА і акумулятор на хз скільки кВт⋅год
або мультиварку з акумулятором, і процесором, який вираховує ступінь готовності страви з урахуванням попередніх відключень і корекцією необхідного часу до повного приготування

Offline Shana

• Київ/Чернігівщина
« Reply #2813 : Січень 30, 2023, 12:54:51 »
Мабуть доля готувала мене до випробувань нашого часу, бо оселила мене у будинку на околиці села, де ніколи не було нормальної напруги. Через це у господарстві нема ні електрочайника, ні електродуховки, ні мультіварки. Холодильник і морозильник здавна з відсікачами. Телевізор, ноутбук і водяний насос - зі стабілізаторами.  :)
То, что гусеница называет концом света, Мастер назовет бабочкой (с)

Offline com

• Львів
« Reply #2814 : Січень 30, 2023, 13:03:57 »
А що ноутбук без стабілізатора не працює? Блок живлення ноутбука легше замінити, можна мати запасний. Чим ремонтувати холодильник.

Offline Фрипп

« Reply #2815 : Січень 30, 2023, 13:38:15 »
Так, мультиварки нажаль скидують налаштування і потужність їхня не дозволяє користуватись ними із звичайними УПСами. Бо якщо УПС тягне мультиварку - можно готовити коли завгодно.

Моя каструля тягне 900Вт коли гріється.

Offline com

• Львів
« Reply #2816 : Січень 30, 2023, 18:22:08 »
Трохи не так. Є потужні упси, потужні акумулятори. Та ще й можливість потужних упсів працювати з потужними, зазвичай зовнішніми, акумуляторами. Якщо акумулятор не дуже потужний, то його завдання тримати налаштування мультиварки до моменту включення світла. А далі живлення автоматично подається від мережі.

Offline Ксеня

• Global Moderator
  • Одеса
« Reply #2817 : Січень 30, 2023, 18:33:43 »
Тільки все стало налагоджуватися, все як треба - їжа, мультіварка, така ностальгія… й тут знов упс, акумулятори, ось це ото все  :sarcastic:

Cпойлер
Якщо що, я жартую, зрозуміло, що зараз все це актуально.
Жизнь идет себе, как она и должна идти, то есть, хуже некуда. (с)

Offline com

• Львів
« Reply #2818 : Січень 30, 2023, 18:58:38 »
Також є автомобільні мультиварки та комбіновані з живленням 12 або 220 вольт.
https://bt.rozetka.com.ua/multivarki/c112986/98291=524409;98298=524472/

Offline com

• Львів
« Reply #2819 : Січень 30, 2023, 19:11:09 »
Так і знав. В мультиварках можуть бути елементи живлення.
https://www.youtube.com/watch?v=TPNCYR0cawU

0 Користувачів і 3 Гостей дивляться цю тему.