Я проти відміни мораторію. Чому? У нас обмежений ресурс готової деревини: не лісу який росте, а товару.
Українська лісопереробна галузь загнеться так як вона не зможе конкурувати на аукціонах з представниками закордонних фірм. Крім того, закордонні фірми в курсі корупції в лісгоспах і "заносити" вони будуть більше, ніж наші. Та і представники закордонних фірм - це українці, тільки з гаманцями іноземних фірм.
Тобто що у нас є. Обмежений ресурс за який б'ються і при мораторію, без конкуренції закордонних фірм. А тут ще пропонують ввести на ринок нових гравців, які рвуться в боротьбу за ресурс.
Москаль вірно все розуміє, що лісопереробка це одна із ключових галузей зах.областей. Що приносить хоч якісь надходження в місцеві бюджети, і дає роботу. І її потрібно захищати, а не кидати в воду - інвалід не зможе таким чином навчитися плавати, він просто втоне.
Голова Закарпатської ОДА особисто проситиме нардепів від області не голосувати за скасування мораторію на експорт лісу
Геннадій Москаль виступає категорично проти скасування заборони на вивезення необробленої деревини з України.
– Давайте не уподібнюватися аборигенам, у яких колоністи за скляні цяцьки виманювали землю, – заявляє Г.Москаль. – А доведемо, що ми європейська нація, яка має свій гонор і береже національні багатства. Про 600 мільйонів євро допомоги через півроку всі забудуть, а вирубані й продані за копійки Карпати стануть національною ганьбою на довгі роки. Закарпаття – єдина область, лісистість якої займає більше половини території, і ми єдині в Україні, хто не продає в Європу ні паливну, ні ділову деревину. Так має бути й далі.
Нехай європейські партнери переносять деревообробне виробництво до нас і роблять готову продукцію, а не перетворюють Україну в сировинний придаток. Я особисто буду просити нардепів від Закарпаття не голосувати за скасування мораторію на вивезення необробленої деревини за кордон.
Нагадаємо, що вчора президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що Україна в найближчі тижні скасує заборону на експорт необробленої деревини. У відповідь на це ЄС готовий надати нашій країні останній транш фінансової допомоги у сумі 600 мільйонів євро.
http://moskal.in.ua/?categoty=news&news_id=2542
ПС. Ще раз. Лисі Карпати - це міф і дикий гон. У нас лісова галузь на рівні 19 століття, тільки ріжуть бензопилами. Кушнірук правильно сказав, що лісгоспи не контролюють весь ліс. Але там де вони його не контролюють там мало хто його і ріже. Порізати можна - вивезти потім проблема.
Потрібно реформувати і піднімати лісову галузь: я навіть за те, що не проти приватних власників. Є ж у нас приватні фірми, які газ видобувають в Україні.
У нас багато лісу пропадає, так як не тільки зрізати не можуть, але і те що ріжуть не використовують повністю. При СРСР хоч була техніка, яка викорчовувала пеньки, які потім йшли в переробку. Тепер в Україні такої техніки немає, як класу. Та і інші відходи (гілки, листя і тд) йдуть не в переробку, а тупо їх спалюють прямо на місці.
ПС.2.
В Україні відсутня державна лісова політикаhttp://gazeta.dt.ua/business/v-ukrayini-vidsutnya-derzhavna-lisova-politika-_.html