Мікроб і я
2 hrs ·
Хто такі коронавіруси?
Коронавіруси – величезна родина вірусів, що включає в себе строкату підбірку збудників захворювань тварин – великої рогатої худоби, кроликів, котів, собак, птахів. Переважно це респіраторні та кишкові інфекції.
Треба розуміти, що коронавіруси це РНК-віруси, а значить, що ДНК в них нема, і потенціал до мутацій та варіабельності геному може бути доволі високий, адже кількість помилок при їх відтворенні більша.
Про невдалий збіг обставин
Ось ці всі віруси постійно персистують в нашому оточенні та іноді щось іде не так: у якийсь момент зустрічаються разом кілька факторів.
У процесі відтворення вірусу у організмі тварин виникає його варіація, що дозволяє уразити людину.
Фактор споживання у їжу тварин, що є потенційними носіями вірусу, відіграє ключову роль. У цьому плані гастрономічні уподобання жителів регіону, де почався спалах, обійшлися їм дорого.
Вразливість певних груп людей – ще один фактор. Сюди - зниження опірних сил організму, вік, наявність супутних захворювань, загальне виснаження.
Ситуації сприяють і фактори довкілля: густонаселеність та кліматичні чинники (наприклад – температура в регіоні на південному сході Китаю наразі +2+10, що чудово може сприяти виживаності вірусу у довкіллі та сприйнятливості до нього людини).
Чи було щось схоже?
Так, було. Говорячи про коронавіруси, як правило, згадують найперше SARS i MERS.
Довідка: SARS 2002-2003 Китай, ~8тис випадків, ~10% загинуло, джерело – цевети (тваринки, схожі на котів).
MERS: 2012, переважно Саудівська аравія, ~2,5 тис випадків, ~35% загинуло, джерело – верблюди.
https://www.who.int/emergencies/mers-cov/en/Що наразі відомо про новий китайський коронавірус?
Точне джерело інфекції наразі не встановлено: йде мова про цевет, змій і летючих мишей. Початок спалаху пов’язують із wet market, де продають різних тварин і їх м’ясо.
Люди можуть бути джерелом інфекції ще до початку прояву симптомів.
Інкубаційний період: від 1 до 14 днів.
https://www.bbc.com/news/world-asia-china-51254523Симптоми можуть бути різної інтенсивності, що істотно сприяє поширенню вірусу;
Серед симптомів – переважно гарячка і утрудненість дихання.
У групі ризику люди старшого віку та ті, що мають супутні хронічні захворювання, вагітні, діти.
Специфічного лікування наразі нема, вакцини також, інші препарати, наприклад, від грипу – не ефективні.
Однак вже є повідомлення про повне одужання десятків людей, що вселяє надію на те, що вірус не на стільки страшний, на скільки ми про нього вже начитались.
Виживання вірусу у довкіллі та чи небезпечні посилки із Китаю?
Виживання вірусів у довкіллі залежить від сили-силенної факторів – по-перше, природи самого вірусу, вологості, температури, природи поверхні, тощо.
Новий коронавірус з’явився не так давно і очікувано, що даних саме по ньому ще немає. Справедливо буде зорієнтуватися по виживанню на його “родичів” – наприклад, SARS.
Як писали WHO в 2003 р SARS виживає до 48 годин на сухій пластиковій поверхні та до 4 діб у фекаліях пацієнтів із діареєю.
https://www.who.int/csr/sars/archive/2003_05_05/en/Для порівняння, вірус грипу живе на твердих поверхнях до 24 годин, на серветці – хв 15.
У науковій публікації 2012 р пишуть, що 20% заразних вірусних часток SARS-CoV все ще залишалося при 20С після 6 днів із повною втратою інфекційності після 9 днів. Зниження температури до 4–6 С сприяє кращій виживаємості. Однак інфекційність зберігалася значно довше (кілька тижнів) у рідині.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3509683/Виходячи з цих даних, якщо ваше відправлення йде кілька тижнів і воно не містить рідини, куди потенційно могли накашляти хворі працівники, то переживати наче нема про що…
Що робити українцям?
Зберігати спокій і ймовірно не планувати подорож до Китаю найближчим часом.
Бо тривожність не сприяє міцному здоров’ю і продуктивності.
А в Китаї ситуація нестабільна, ризик опинитися десь у резервації на карантині – існує. Та і ризик захворіти може й не надто високий, але є.
Окреме прохання до представників ЗМІ: формулювання новин в апокаліптичному стилі додає хайпу та рейтингів, але може бути не надто справедливим по відношенню до вашої авдиторії.
Лихоманка і кашель виникає внаслідок різних збудників – як менш небезпечних, так і більш небезпечних, ніж новий коронавірус. У будь-якому випадку потрібно звернутися до лікаря. Але не через новини про новий коронавірус, а з поваги до свого здоров’я.
“Захворів-сиди вдома” - працює. Тому не наражайте оточуючих на небезпеку та дискомфорт, повірте, ваші колеги будуть тільки раді, не слухаючи ваш кашель.
Мити руки, достатньо спати і не виснажувати свій організм тоді, коли можна без цього обійтися.
Зробіть щеплення від грипу/кору/дифтерії, якщо ще не зробили, бо наразі ймовірність мати проблеми від цих хвороб в нас таки трохи вища, ніж від нового коронавірусу. І так, при них також є лихоманка та кашель.