Так что другого пути, кроме как "все своим путем". нет, имхо.
30 років йшли. ЗА цей час сорокарічними стали ті, хто ВЖЕ здавав на іспитах у школі українську, а не російську. І шо ми чуємо: " не напрягайте нас, когда-нибудь оно само по себе укринизируется". Ніт. Не працює доки кожен з нас хоч трохи не напружиться і хоча б як Ксєня написала (дякую, Ксєнєчко, я вчора пів-дня намагалася це зформулювати так, щоб вийшло не накручуванням конфлікту і так нічого й не вигадала), не так активно відстоювати своє особисте право розмовляти саме російською (якщо Еней дістав, то ігнор працює).
Я буквально вчора бачила результати дії мовного закону. Десь біля години провела в одному магазині і чула як продавчині спілкуються українською не тільки з покупцями але й між собою також. Може в них внутрішнє розпорядження стосовно того, що в торговому залі - тільки солов'іною - не знаю. Але що є, то є. І в нашому АТБ все частіше чую як між собою говорять українською.
До речі, з моменту введення в дію мовного закону було кілька локальних срачиків. Десь когось звільнили, але ніякого масштабного протесту я не бачу. Все бурління лайна йде від офісу найвеличнішого, бо дуже треба розколоти патріотів, ну ось і обирайть безпрограшний, у своєму розумінні, варіант.