Дмитро Вовнянко. ☝🏻Все не хреново. Все неймовірно хреново. По суті, усунувши голову КСУ Тупицького з посади своїм розпоряджженням, президент Зеленський щойно вкотре (!!!) зазіхнув на надання собі диктаторських повноважень.
✏️Я не маю жодних сентиментів до призначеного ще Януковичем Тупицького. Моя б воля - його зняли б давно. Але між моєю волею і реальністю стоїть закон, який треба виконувати. Бо коли зникає закон, лишеється лише одне право - право сильного, калібром 5,45, 7,62, 12,7, тощо. Знаю. Бачив.
⚖️Саме до цього нас щойно підвів президент Зеленський. Він НЕ МАВ законного права знімати не те що голову КСУ - а навіть рядового суддю. Таких повноважень для президента Конституція не передбачає як таке. У Зеленського посилаються на статтю 154 Кримінально-процесуального кодексу. Але ця стаття не має жодного стосунку до Конституційного суду. Тупицький з легкістю оскаржить рішення президента, а розглядати скаргу буде... Конституційний суд.
👀Навіщо це робиться в такому разі? Та дуже просто. По-перше, новий виток скандалу біля КСУ відволіче увагу суспільства від зухвалої й цинічної операції з відмазування зступника Єрмака Татарова, якому ніяк не можуть призначити запобіжний захід.
👊🏻По-друге, таке усунення з посади голови КСУ - прецедент. Якщо президент може усунути з посади голову КСУ - усунути районного суддю йому буде як чхнути. Це означатиме, що незалежна судова гілка влади, яка зуміла порушити кримінальну справу ще проти президента Кучми і якою ми всі пишалися, буде похована. Судова влада опиниться під повним контролем президента України.
🙅🏼♂️А як називається режим за якого в одних руках об'єднані дві гілки влади? Він називається ДИКТАТУРА.
💯У Зеленського апелюють до статті 154 КПКУ? я щиро радив би там детально дослідити іншу статтю - перевищення службових повноважень. КСУ з легкістю може винести відповідну ухвалу.