РадникЯ в юності по п'яні в експедиції намалював вуглем на дверях відхожого місця мамонта у стилі палеоліту.
З нами в експедиції була американка, співробітниця Нью-Йоркського природознавчого музею, яка сфотографувала мій витвір.
Через 14 років я потрапив у Нью-Йорк і пішов в той музей. В музейному магазині побачив пакет зі своїм малюнком. Звісно не на дверях, а так один в один.
Ну я засумнівався, може, думки великих митців збіглися?
Але ще через років 7-8, коли я вже жив в Англії, дивився серіал Френдз і там один епізод був один в один з історією, яку ми по п'яні розповіли американці в тій самій експедиції.
Кияни можуть сходити і подивитися на власне місце події.
Коротше, працював я в той час в Палеонтологічному музеї (вул. Леніна (Б. Хмельницького), 15). Однією з видатних знахідок вітчизняної палеонтології було житло з кісток мамонта.
Житло знайшов мешканець села Межиричі, Канівського району, коли копав льох у себе на городі і наткнувся на велику кістку.
Дядько виявився цікавим і наполегливим і дійшов до академії наук, яка вислала експедицію і почала розкопки.
Я там працював вже в останні 3-4 сезони. Коли сенсація вже облетіла весь світ.
Так от, оскільки це було відкриттям світового значення, то й викликало інтерес в інших країнах і зокрема в Японії.
А треба сказати, що тодішній імператор Японії був морським біологом, спеціалістом з викопних молюсків, і цікавився всякими диковинами.
Коротше, вирішив він організувати експозицію української хатинки в Японії, заручився підтримкою газети Асахі Сімбун, і послав японську делегацію подивитися унікальний експонат і підготувати все для відправки житла в Японію.
Історія цього візиту стала легендарною.
Житло тільки змонтували і поставили в окремому залі музею.
Японці прийшли вже після закриття, коли все світло в музеї було вимкнено.
Директор музею, академік Іван Григорович Підоплічко, веде екскурсію і - кульмінація, підводить гостей до залу із щойно змонтованим житлом.
Перед входом він попереджає: зараз любі японські гості ви побачите те, чого ніколи в житті не бачили.
Вмикає світло в залі і прочиняє двері.
Такого японці в музеях точно не бачили: старший науковий співробітник із лаборанткою вивчали різні пози камасутри.
В результаті, науковець розлучився з дружиною (молодшим науковим співробітником того самого інституту) і поїхав в Полтаву, лаборантку звільнили, а весь інститу реготав цілий місяць.
Я це до чого, ця сцена була практично на 100% відтворена в серіалі Friends
https://forum.pravda.com.ua/index.php?topic=957026.msg19512221#msg19512221