Автор Тема: Мовне питання

Offline Eney

• Стать: Чоловіча
Re: Мовне питання
« Reply #600 : Березень 06, 2016, 17:55:28 »
Цитувати (виділене)
Чому україномовні українці переходять на російську? Спроба аналізу
http://texty.org.ua/pg/article/editorial/read/40153/Chomu_ukrajinomovni_ukrajinci_perehodat_na_rosijsku_Sproba

Online Shannou

• Global Moderator
  • The world is yours
« Reply #601 : Березень 06, 2016, 18:03:34 »
чому я завжди кажу, що на даному етапі мовне питання то є повна хрєнь? тому що якщо Україна переможе - в нас вже друге покоління вчиться виключно українською. і раніше чи може трошки пізніше, але ми побачимо ці паростки, які згодом призведуть до панування нашої мови над кацапською. але зараз пушити це питання? я не бачу сенсу. на хісторичному відрізку ці 25 років незалежності занадто мала відстань.
I always tell the truth. Even when I lie.

Offline mxm

• Одесса
« Reply #602 : Березень 07, 2016, 12:18:26 »
І в тему, і не в тему, а так, трохи розважитись.  :)
?permPage=1

Offline Daisy

• Стать: Жіноча
« Reply #603 : Березень 07, 2016, 12:58:43 »
І в тему, і не в тему, а так, трохи розважитись.  :)
?permPage=1

Хороша казочка.
А що за весільна музика? Ніяк не згадаю назву.

Offline mxm

• Одесса
« Reply #604 : Березень 07, 2016, 13:12:51 »
Композитор — Леонід Бєлєй. Чи виконувалась там народна музика — не вказано (як і виконавці).

Offline Daisy

« Reply #605 : Березень 07, 2016, 13:34:06 »
Композитор — Леонід Бєлєй. Чи виконувалась там народна музика — не вказано (як і виконавці).

Дякую. Написано в вікі, що музику Леонід Бєлєй сам написав.

Offline Eney

« Reply #606 : Березень 25, 2016, 14:56:35 »
Як вивчити німецьку мову
Цитувати (виділене)
Дід Панас
41 хв. ·
Колись, десятки років тому, потрапивши до Німеччини, я вчив німецьку мову таким чином: вмикав вранці телевізора тай не вимикав його до пізньої ночі. Що не робив - а телевізор мурмотів собі тай мурмотів. Якось не зчувся, як за півроку заговорив - спочатку калічно, потім все ліпше тай ліпше. Зараз німецька - мова, якою я можу думати та писати статті та навіть вірші.
До чого я веду? Якби я був іноземцем в Україні та вирішив би вивчити мову у такий спосіб - то я певен, що десь за півроку досить непогано заговорив би... російською.

Offline Друзилла

• из логова змиева...
« Reply #607 : Березень 25, 2016, 20:20:29 »
Як вивчити німецьку мову
Цитувати (виділене)
Дід Панас
41 хв. ·
Колись, десятки років тому, потрапивши до Німеччини, я вчив німецьку мову таким чином: вмикав вранці телевізора тай не вимикав його до пізньої ночі. Що не робив - а телевізор мурмотів собі тай мурмотів. Якось не зчувся, як за півроку заговорив - спочатку калічно, потім все ліпше тай ліпше. Зараз німецька - мова, якою я можу думати та писати статті та навіть вірші.
До чого я веду? Якби я був іноземцем в Україні та вирішив би вивчити мову у такий спосіб - то я певен, що десь за півроку досить непогано заговорив би... російською.
Доречі, за часів совка українська мова з ранку до ночі чулася і з радіо, і з телевізору. Це ще не згадучи регулярні програми, присвячені мові, її граматиці та синтаксису. Дуже шкода, що зараз немає нічого подібного. У всякому випадку, мені особисто не траплялося.
Министр проклятий (с) Кру_Элл

Offline Eney

« Reply #608 : Березень 27, 2016, 14:19:04 »
Цитувати (виділене)
"А вы чота не по-русски разговариваете", - як білоруси реагують на білоруську мову.
Кореспондент телеканалу "Белсат" спробував звернутися до жителів Бреста на білоруській мові, а у відповідь почув: "По-нашому говорите, по-русски!"
Які толеранті люди, ці білоруси. В нас, в деяких місцях, за українську просто вбили б, а тут, ще й щось відповідають.

Offline В.И.Лемминг

• Hero Member
  • добрый, но гуманный
« Reply #609 : Березень 27, 2016, 16:36:13 »
Які толеранті люди, ці білоруси. В нас, в деяких місцях, за українську просто вбили б, а тут, ще й щось відповідають.
Ну, якщо проводити експеримент не на окупованих теріторіях, то реакція буде в більшості випадків цілком нормальна. Зрозуміють майже всі. Ось  відповідати можуть російскою.
Тю, ля, а шо?

Offline Няма Донецкая

• Hero Member
« Reply #610 : Березень 27, 2016, 21:51:25 »
Ну, якщо проводити експеримент не на окупованих теріторіях, то реакція буде в більшості випадків цілком нормальна. Зрозуміють майже всі. Ось  відповідати можуть російскою.
У нас вообще все везде понимают, включая оккупированные территории. Выеживаться, конечно, могут, но поймут все.
"Кстати, ты заметил, что этот мир полон людей, которые совершенно уверены, что прекрасно понимают, что происходит с остальными?" Макс Фрай

Offline Volf Ram

• Hero Member
  • Russia delenda est.
« Reply #611 : Березень 27, 2016, 22:16:28 »
Поїхав колись в Сімферополь, щось там спитав біля вокзалу у перехожого - мало не вбили, сказали " - хахлы, пездуйте в Киев". В следующем году летом на базаре в Тернополе хотел купить курточку, продавец послал нахуй "в Київ, до москалів".
  Now I stay in Kiev and communicate only with gestures.
  От греха подальше. :(

Offline Daisy

« Reply #612 : Березень 31, 2016, 00:15:32 »

Українські музиканти написали звернення до міністра культури В'ячеслава Кириленка та народних депутатів, у якому просять не вводити 50%-ву квоту для українських пісень на радіо.

Серед підписантів документа є Джамала, Андрій Хливнюк, Дмитро Шуров, Alloise, гурт Dvoe, Тіна Кароль, Світлана Лобода, Ірина Білик, Віктор Павлік, Віталій Козловський, гурт Lama, Наталія Могилевська, гурт The Hardkiss, Злата Огневич, Олексій Потапенко (Потап), Руслан Квінта та інші.

http://wz.lviv.ua/life/165826-75-protsentna-kachka-u-radioprostori

Offline Nortaga

« Reply #613 : Березень 31, 2016, 15:31:20 »
вкрав з ФУПа :grin:

Цитувати (виділене)
А ви знаєти чого закарпатці з угорським паспортом в Угорщину через Словаччину  їздять ? Томущо сцять ....   :grin:

Купили паспорт а мови угорської не купили ...
А на кордоні Угорці погранці  по угорськи скажуть Jó napot kívánok. Hogy vagy?
А якщо їм не відповіси то вони можуть засумніватись що ви угорець і забрати паспорт ...  не знаєш угорської значить не угорець ( обовязкова вимога угорська мова для отримання угорського громадянства)

Тому замість того щоб поїхати в Угорщину напряму з України їздять через Словаччину...  де їх ніхто питати не буде ...

П.С. А прикиньте на українській границі погранець каже громадянину України по паспорту Добрий День! Ласкаво просимо додому ... а йому Здравствуете я нипанимаю что вы говорите  ... і раз в нього паспорт забрали і відправили звідки приїхав  :lol:

Offline Gerbil

• Израиль
« Reply #614 : Березень 31, 2016, 19:21:07 »
Хороша казочка.
По мотивам Гуцульський танець "Аркан".

Offline Eney

« Reply #615 : Квітень 02, 2016, 12:01:08 »
На жаль, багатьом українцям це не доходить.
Цитувати (виділене)
Ашот Арушанов
18 ч ·
Я родился и вырос в Азербайджане. Точнее(и правильнее) - в Баку, самом интернациональном городе СССР, где все говорили на русском. Азербайджанский, конечно, преподавался в школе, но сами понимаете - уроки посещались так, "для галочки", чтобы хоть 2-ки не ставили. Как говорится, если что-то и влетало в одно ухо, то из другого вылетало. Хотя, одно четверостишие Самеда Вургуна о Родине помню до сих пор ))
По крайней мере, нигде за 18 лет жизни в Баку говорить на нём не приходилось. Азербайджанский телеканал включался редко, если только маме иногда хотелось послушать концерт какой-нибудь Зейнаб Ханларовой.
Родной армянский слышал, в основном, в деревне, куда ездили на летние каникулы с дедушкой (с которым тоже говорили на русском). Конечно, общение с местными пацанами тогда было неплохой практикой для хоть какого-то познания своего языка. Вернее, одного из его нескольких десятков вариантов, а точнее - иджеванского. Отцовское родство говорило на карабахском и горисском, которые я меньше, но тоже понимал...
А вот в русском все было на отлично - орфография, пунктуация, все дела. До сих пор еще тот "буквоед", как называл отец! ))
Пришло время армии. И хоть я и учился на вечернем, но благодаря связям отца и вечной коррупции в военкомате, я бы мог остаться где-то рядом и бегать на выходные домой, если не "откосить" вообще. Но, я попросил отца отправить меня подальше от дома. Ну, чтоб "бегать, прыгать, возмужать..." и всё такое... ))
В общем, на третий день томления на пересыльном пункте в Германии, нас, оставшихся из этой партии 4-х человек, наконец-то, тоже увозят в часть. Меня и 3-х азербайджанцев из деревень, которые по-русски вообще "ни в зуб ногой". И когда капитан в очередной раз обратился к одному из них уже практически крича, тот повернулся ко мне со страхом в глазах и вопросом "Что он сказал?!" На азербайджанском, конечно. И я не только понял его, но и легко смог ответить! Впервые в жизни я говорил на азербайджанском, причем, не напрягаясь! Оказывается, он жил во мне, просто "молчал", пока не назрела необходимость. Короче, ближайшие пару дней я был их переводчиком, пока нас не распределили по ротам и взводам. Ближайших пару лет, зная азербайджанский(как выяснилось!), я уже понимал и сносно общался с казахами и узбеками, так как языки из тюркской группы похожи...
За месяц общения с этническими земляками - армянами, а только я в части был из Баку, я уже шпарил на ереванском армянском - говорил, читал и писал(правда, печатными... ))
Так же, катаясь не раз по США, у меня "всплывал" английский из школы и видеофильмов. Когда-то изучал испанский для себя, но без практики дело далеко не пошло. Пока. Очень нравится португальский... ))
Так вот. К чему я это всё.
Я вже 24-й рік живу в Україні! Це більша частина мого життя. І я вважаю, що необхідність переходу на українську мову вже настала. Якщо потрібні причини - то ось вони:
1. Першу я вже назвав. Живу тут і люблю цю країну.
2. Українська мова красива і багатогранна, вперше це мені відкрив Андрей Судилов ще в Криму в 90-х на прикладі слова "зимно" ))
3. Із мовами у мене все в порядку. В цьому плані я не тупий як "Азірів".
4. Це може стати прикладом для когось (Уже стає, знаю))
5. На одного носія мови стане більше.
6. Нещодавно викладав що сталося із білоруською мовою. Жахливо...
7. Терпіти не можу змішення мов і суржик, типу того що днями чув в магазіні: "Мені тут з утра насоветували..." Якій я в цьому "нудний", знают усі друзі. Тетяна, Олег, Василь це підтвердять.
7. Хай буде ще одна причина - на одну мову стало більше в моєму "мовному запасі".
8. Так, якщо я можу говорити мовою тієй країни, яка мене колись прийняла, то навіщо мені говорити мовою того, хто на цю країну напав??
9. Фейсбуком гуляє малюнок, де написано щось типу "Задолбали! ... Лучше быть русскоязычным патриотом, чем украиномовным предателем".
Согласен! Но еще лучше быть украиномовным патриотом! ))
10. І з рештою, чому ні??? Якщо я і хочу і можу! )
Пробна версія українской мови в мене вже давно працює, треба вже починати "ліцензійну" ))
Ніби достатньо, причин, чи не так?
А, ось ще одна, але її теж треба сказати россійською.
Даже грузины говорят по-украински! А ведь армяне лучше!
- Чем лучше??
- Чем грузины! ))))
Конечно, с теми, кто не понимает по-украински, я буду говорить на понятном им языке. Это касается моих друзей из России, (и не только). Как минимум, поздравлять их буду на русском, когда кое-кто отправится в ад. Ну, а если кому-то мой переход в целом на украинский не понравится - значит, такие "друзья". ))
Якось так, панове! )) Буду вдячний за розуміння і виправлені вами надалі помилки, бо до перекладача майже не звертаюся, пишу сам і можу щось трохи плутати. І такі так - це не першоквітневий жарт, хоча й у вас вся спина ззаду! )))
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1164120673628531&id=100000918274654

Offline Daisy

« Reply #616 : Квітень 02, 2016, 15:13:51 »
@Eney, колись пам'ятаю коли читала російські онлайн газети, були коментарії щодо неіснування української мови. Зараз коментарії інші - для чого Україні потрібна українська яку і так мало-хто вживає.

Online Shannou

• Global Moderator
  • The world is yours
« Reply #617 : Квітень 02, 2016, 15:41:59 »
как то ощущаю себя как говно. стыдно. должно быть стыдно Порошенко, а опять стыдно мне. я не могу перейти на украинский, потому что я привык на русском. никто в моем окружении не говорит на украинском. это не отмазок ради, это тупо мне стыдно. а воно ж набагато краще казати я встидаюся. але є одно але. я не можу, мої думки все життя були російською. я звісно тішу себе що я є набагато більшим патріотом своєї країни ніж україномовні депутати, судді та прокурори, але. але я спілкуюся російською. і мені моторошно підчас від цього.
I always tell the truth. Even when I lie.

Offline Milena

« Reply #618 : Квітень 02, 2016, 17:19:34 »
как то ощущаю себя как говно. стыдно. должно быть стыдно Порошенко, а опять стыдно мне. я не могу перейти на украинский, потому что я привык на русском. никто в моем окружении не говорит на украинском. это не отмазок ради, это тупо мне стыдно. а воно ж набагато краще казати я встидаюся. але є одно але. я не можу, мої думки все життя були російською. я звісно тішу себе що я є набагато більшим патріотом своєї країни ніж україномовні депутати, судді та прокурори, але. але я спілкуюся російською. і мені моторошно підчас від цього.

А чого ти випрадовуєшся? От тримовному Порошенку, який з українського президента перетворився на ....., не соромно, а тобі за себе аж моторошно. :scratch_one-s_head:
Cпойлер
А не плюсую тобі за протиПАПівскі матеріали через "не сыпь мне соль на рану".

Offline Eney

« Reply #619 : Квітень 06, 2016, 22:01:39 »
Колись Харків був україномовним містом.
http://gazeta.ua/articles/istoriya-movi/_ukrayinomovnij-dovoyennij-harkiv-u-fotografiyah/619646

Offline dlifua

• liveinly
« Reply #620 : Квітень 06, 2016, 22:08:38 »
Колись Харків був україномовним містом.
http://gazeta.ua/articles/istoriya-movi/_ukrayinomovnij-dovoyennij-harkiv-u-fotografiyah/619646
То була насильницька українізація, що ти розумієш.
liveinly

Offline Nortaga

« Reply #621 : Квітень 22, 2016, 10:38:49 »

Смішно те, що по картинці у БПП і НФ - 150 голосів. Яка тут коаліція? Але показове голосування і інших фракцій. Ляшко шось дуже спалився

Offline Stewart

• *
« Reply #622 : Травень 15, 2016, 00:54:27 »
цiкавi думки про мовне питання

Цитувати (виділене)
04.05.2016
витяг з розділу нової книги Ілька Лемка «Цікавинки укрмови» – Львів: Апріорі, 2016.

... наприкінці 2015 – на початку 2016 року з українського телебачення зникає українська мова. Так, якщо на початку червня частка української мови на ТБ становила близько 28%, то наприкінці року вона зменшилася до 23%. Тобто за 5 місяців ця частка зменшилася на 5% — українська мова зникає з телеефіру зі швидкістю 1% на місяць.

Це не дивина, а радше цілком стала тенденція, яку ми відчуваємо протягом усіх років незалежності. Для прикладу можна навести досить прикре відсоткове співвідношення української і російської мов п’ятирічної давнини: книговидання – 13% проти 87%; газети – 31,8% проти 68,1%; журнали – 10,6% проти 89,4%; фільми в кінотеатрах (мова звучання) – 45% проти 55%; телебачення – 41,4% проти 58,6% (sic! Зараз, нагадуємо, 23%, або майже вдвічі менше, ніж при Януковичі). Так само констатується значне переважання російської над українською в інтернет- і радіопросторі.

...

Навіть за часів правління Януковича жоден представник державної влади: речник міліції, прокуратури, МНС, СЕС etc., чиновник будь-якого рівня в офіційному коментарі не міг собі дозволити говорити російською. Тепер це абсолютно звичайна річ.
http://zbruc.eu/node/50998

Цитувати (виділене)
11.05.2016
викладач Колумбійського університету Юрій Шевчук
...
Мовна ситуація дуже погіршилась після Майдану. В Україні відбувається форсована, насильницька русифікація й витіснення української мови з усіх сфер, де вона ще так-сяк була присутня. Це насамперед стосується стратегічних царин – уряду, економіки, бізнесу, фінансів.
Радіо «Свобода»

Offline Кіндрат Калистратович

• Hero Member
« Reply #623 : Травень 15, 2016, 01:06:58 »
цiкавi думки про мовне питання
А у нас наконец-то начали все документы на украинском делать. Новый директор последователен в этом вопросе.

Offline Сушка з маком

• непозбувна бентега
« Reply #624 : Травень 15, 2016, 15:42:09 »
фільми в кінотеатрах (мова звучання) – 45% проти 55%
Жодного разу не бачила фільма російською в кінотеатрі за останні... не пам'ятаю вже скільки років.
Ото потім ще задачка знайти відео з українською озвучкою, бо російська проти неї - "как плотник супротив столяра".

Offline Eney

« Reply #625 : Травень 30, 2016, 23:03:56 »
http://texty.org.ua/pg/article/editorial/read/40153/Chomu_ukrajinomovni_ukrajinci_perehodat_na_rosijsku_Sproba
Цитувати (виділене)
Чому україномовні українці переходять на російську? Спроба аналізу

Offline Eney

« Reply #626 : Червень 21, 2016, 13:03:34 »

Offline Daisy

Offline krymak

« Reply #628 : Червень 21, 2016, 16:43:12 »
понравился коммент на Ютубе:

Цитувати (виділене)
НИНА Ли2 месяца назад

приезд митрополита!!!!.........будто и 100 лет не прошло

:smilie5:

Offline Старина Z

« Reply #629 : Липень 18, 2016, 14:46:38 »

0 Користувачів і 8 Гостей дивляться цю тему.