Автор Тема: Мовне питання

Offline Ellianna

• Стать: Жіноча
  • Люблю читать чужие мысли
Re: Мовне питання
« Reply #510 : Лютий 22, 2016, 17:51:24 »
Якщо було, вибачусь та зітру  :pardon:

Ви справді вмієте говорити по-львівськи? Тест

Як і у кожному місті України, так і у Львові існує своє говірка. Ми пропонуємо Вам пройти тест і перевірити, чи справді ви вмієте говорити по-львівськи та чи добре розумієте про що говорять жителі Львова.

10 из 16. Мне нужен репетитор  :smilie5:
Sarcasm and compassion are two of the qualities that make life on Earth tolerable
Nick Hornby

Offline Ксанка

• Одесса
« Reply #511 : Лютий 22, 2016, 18:30:07 »
Посоветовали репетитора
И мне...
Но мне простительно, я в школе украинский не учила.
Так! я буду крізь сльози сміятись,
Серед лиха співати пісні,
Без надії таки сподіватись,
Буду жити! Геть думи сумні!

Offline dlifua

• Стать: Чоловіча
  • liveinly
« Reply #512 : Лютий 22, 2016, 18:54:11 »
коцур чисто словацьке слово.

У польскай таксама ёсьць: kotka - кошка, kocur - кот, а агулам - kot.
В нас подейкуди кажуть кітка.
liveinly

Offline Друзилла

• из логова змиева...
« Reply #513 : Лютий 22, 2016, 18:56:09 »
14/16. :pardon:
Министр проклятий (с) Кру_Элл

Offline Mike123

« Reply #514 : Лютий 22, 2016, 19:35:46 »
И мне...
Но мне простительно, я в школе украинский не учила.
Это совсем не тот украинский, который учили в школе :smilie5:. На самом деле, знание украинского даже мешает. Киви, вон, набрала больше нас с тобой :).

Offline Ксанка

• Одесса
« Reply #515 : Лютий 22, 2016, 19:59:26 »
Киви, вон, набрала больше нас с тобой :).
эх...

Offline invariant

• Київ <-> Вінниця
    • Шарага
« Reply #516 : Лютий 22, 2016, 20:29:33 »
12/16. Як для вихідця з придеснянських країв, мабуть, непогано. :grin: Але тут таке - з ранньої юності спілкуюся з людьми зі всіх місцевостей і на пам'ять не скаржуся.
Чув таке. А ось на Поділлі - просто кицька.
Cпойлер
Свого часу в школі добряче здивувало, коли однокласник з Прикарпаття сказав, що під ліжком "шкарпетки стоят" (саме так, без м'якого знака). Потім якось звик.
...Коли вперше потрапив до Ужгорода (1980), був шокований. Ну як би знав вже, що там можливі дива в розмові, але щоб зовсім жодного слова не зрозуміти... десь хвилин через 10 допетрав, що то угорська мова і можна "зливати воду".  :grin:
« Останнє редагування: Лютий 22, 2016, 20:43:28 від invariant »
...І ми важкі несем мішки із написом "U235"...

Offline dlifua

• liveinly
« Reply #517 : Лютий 22, 2016, 21:01:25 »
12/16. Як для вихідця з придеснянських країв, мабуть, непогано. :grin: Але тут таке - з ранньої юності спілкуюся з людьми зі всіх місцевостей і на пам'ять не скаржуся.
Чув таке. А ось на Поділлі - просто кицька.
Cпойлер
Свого часу в школі добряче здивувало, коли однокласник з Прикарпаття сказав, що під ліжком "шкарпетки стоят" (саме так, без м'якого знака). Потім якось звик.
...Коли вперше потрапив до Ужгорода (1980), був шокований. Ну як би знав вже, що там можливі дива в розмові, але щоб зовсім жодного слова не зрозуміти... десь хвилин через 10 допетрав, що то угорська мова і можна "зливати воду".  :grin:
Є таке, стоят і смердят, шо аж голова болит, але це все діалекти, яких тут чи не в кожному районі, особливо в горах. Моя бабця жила під самою Польщею, кілометри 2 до кордону, до класу п'ятого, коли приїздив туди, перші дні мало що розумів, вогерки, воцет, але напевне ми тим і багаті, що є таке розмаїття.
liveinly

Offline Milena

« Reply #518 : Лютий 22, 2016, 21:08:13 »
15 з 16, не знала тільки "кремпувати", дається в знаки, що колись я була львів"янкою. :rev:

Offline Milena

« Reply #519 : Лютий 22, 2016, 21:14:42 »
коцур чисто словацьке слово.

Чеською kocour (коцоур), так що майже те саме.

Offline Eney

« Reply #520 : Лютий 23, 2016, 07:33:29 »
Цитувати (виділене)
Бандерівська чупакабра
19 лютого о 14:45 · Ivano-Frankivsk ·
Цікаві факти про українську мову
1. Сучасна українська мова має близько 256 тисяч слів.
2. За лексичним запасом найбільш близькою до української мови є білоруська – 84% спільної лексики, далі йдуть польська і сербська (70% і 68% відповідно) і лише потім – російська (62%). До речі, якщо порівнювати фонетику й граматику, то українська має від 22 до 29 спільних рис з білоруською, чеською, словацькою й польською мовами, а з російською тільки 11.
3.В українській мові, на відміну від решти східнослов'янських мов, іменник має 7 відмінків, один з яких – кличний.
4. 448 р. візантійський історик Пріск Панійський, перебуваючи в таборі гунського володаря Аттіли на території сучасної України, записав слова "мед" і "страва". Це була перша згадка українських слів.
5. Українську мову в різні історичні періоди називали по-різному: про́ста, руська, русинська, козацька тощо. Історично найуживанішою назвою української мови до середини XIX ст. була назва "руська мова".
6. В українській мові найбільша кількість слів починається на літеру "П".
7. Найменш уживаною літерою українського алфавіту є літера "Ф".
8. В українській мові безліч синонімів. Наприклад, слово "горизонт" має 12 синонімів: обрій, небозвід, небосхил, крайнебо, круговид, кругозір, кругогляд, виднокруг, видноколо, виднокрай, небокрай, овид.
9. Назви всіх дитинчат тварин є іменниками середнього роду: теля, котеня, жабеня.
10. Українська мова багата на зменшувальні форми. Зменшувальну форму має навіть слово "вороги" – "вороженьки".
За різними даними, українська мова займає 25 або 32 місце за кількістю носіїв серед найпоширеніших мов у світі. Для 36-37,5 мільйонів осіб українська мова є рідною. Загалом у світі 41-45 мільйонів осіб володіють українською.
Нагадаємо, "Мова – ДНК нації" – волонтерський освітній проект для всіх охочих вдосконалювати свої знання української мови.
@Olga Dechter

Offline Ксанка

• Одесса
« Reply #521 : Лютий 24, 2016, 00:52:14 »
 :smilie5:
Почему-то всегда к этой дискуссии, мы, носители русского языка, подходили со стороны обороняющихся. Будто мы в чем-то виновны. Пришло время рубануть по мовосрачу хорошей и внятной полемической пиздюлиной.
https://site.ua/yaramatjushyn/2789/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Offline Daisy

« Reply #522 : Лютий 24, 2016, 01:50:33 »
Будто мы в чем-то виновны.

Ні, не винні. Винні ті йолопи у верхівці, що до такого допустили, що саме за українську (в Україні), а не російську, потрібно боротися.

Offline Солоха

• Я не крило, я дзьоб
« Reply #523 : Лютий 24, 2016, 07:53:09 »
Якщо було, вибачусь та зітру  :pardon:

Ви справді вмієте говорити по-львівськи? Тест
А я  - бандерівка, хтоб сумнівався 13 з 16.

Offline Солоха

• Я не крило, я дзьоб
« Reply #524 : Лютий 24, 2016, 07:55:09 »
Будто мы в чем-то виновны.

Ні, не винні. Винні ті йолопи у верхівці, що до такого допустили, що саме за українську (в Україні), а не російську, потрібно боротися.
І Гнат не винуват, і Килина не винна. Це хата винувата, що пустила на ніч Гната.

Offline RedCat

« Reply #525 : Лютий 24, 2016, 13:37:50 »
Цитувати (виділене)
15/16
Ви чудово вмієте говорити по-львівськи. Справжній бандерівець.
о.. неочікувано, я частенько бувала у Львові, мабуть наслухалася

Offline RedCat

« Reply #526 : Лютий 24, 2016, 15:28:32 »
во, великолепно просто
Фашик Донецкий про мовне питання

Cпойлер
Євген Агапов
20 год
Злоєбучий пост.
-Шановні припижджені агітатори за Українську мову,які несамовито волають про мову окупанта та інші майже сепаратиські речі, я зараз вас зґвалтую у мозок і піду розпинати раба.
--- пост присвячений дауняткам,які свято вірують,що криками -пиши Українською- ти зробиш користі овердохуя для держави. Для клоунів з мозком як у проффесора, поясню просту річ : заборонами ви абсолютно ніхуя не здобудете, це раз. Згадайте краще ,як вам забороняли курити і бухати в дитинстві . Тепер чесно дайте відповідь собі: допомогла заборона батьків ? Я впевнений,шо хуй там.
--- до війни я не працював у сфері будівництва . Але, коли до мене приходив мій підлеглий з дурним питанням ,в мене було правило : підлеглий мав надати мінімум три варіанти вирішення проблеми, інакше підлеглий йшов нахуй . До чого я веду : якщо у клоунів ,які стирають у пил клавіатуру , пишучи -фу,бля ! Мова окупанта ! - спитати :- Як ти вирішувати цю проблему думаєш з мовою окупанта, є якісь ідеї,що можна втілити у життя?- , то 8 із 10 крикунів відповідають у стилі - еееееее....беееее... Нуууууууу...-.
тобто пиздіти , а не таскати мішки і здобувати лайки популістськими гаслами- то є ознакою яєбуякого патріотизму.
--- 25 років всім було абсолютно проєбом на Донбас ,скажем чесно. Мовне питання - було похуй,бо Донбас далеко . Люди виросли ,спілкуючись на мові окупанта. А тепер, бо нас приперло всіх- хуяк ! За 2 роки люди мають навчитися балакати без акценту на Державній мові . Хто не розмовляє на Українській- хуйовий патріот, кремлебот та агент хуйла.
-- але ж шановні, якого хуя у нас 25 років в країні крутились по тв , переважно серіали з хуйлостану ? Де блд був патріотизм ,коли показували по 1+1 - бригаду-,-ментів-,-бідну настю-,бандитський петербург- ? Де були крики -та пішли нахуй зі своїми серіалами на козломордій мові ? Шось я не пам'ятаю жодного пікету у стін на Майдані. Блд,забув- а хто дивився ці всі серіали та передачі на мові окупанта ,невже лише агенти кремля?
-- тих,хто в даний момент спекулює на мовному питанні,особисто я вважаю гіршими сепарами,ніж казламордагаварясчіє їбаньки з Донбасу. Згадайте,з чого починалося захоплення Криму, згадайте з чого починалися події на Донбасі ? все починалось з висмоктаного із пальця мовного питання,якщо ви не забули. Тому ті,хто не може мені продати,пояснити,умовити мене розмовляти на Державній мові , аргументуючи це лише -ти хуйовий патріот- - бовдури ,які розколюють країну навпіл кожен день, щоб задовільнити власне его та підвищити самооцінку. А якщо точніше висловитися- їбучі лицеміри .
-- на початку тексту,я обмовився про мінімум три варіанти вирішення проблеми. На Донбассі вважають балабола гіршим ,ніж ляшко, тому напишу своїх декілька варіантів вирішення мовного питання.
-- 80 % зовнішньої та звукової реклами на тв та радіо- мають бути на Державній мові . Тим , хто виконує це правило- податкові пільги,тим хто не виконує- хуй. Власники бізнесу будуть виконувати правила, згадайте історію з Українським дубляжом у кінотеатрах.
--- Україномовний,розмовляючий без акценту персонал у держустановах . Це можно було зробити за 25 років.
-- персонал та працівники кафе,ресторанів та закладів швидкого харчування +магазини- мають бути Україномовними. Ті заклади,які виконують це правило- мінус 10% від оподаткування . Повірте на слово, що за 10 відсотків,які можно вивести з тіні ,якщо лише навчити продавців та барменів розмовляти Українською- власники бізнесу особисто будуть пиздити кожного працівника ,який базікає ,немов азіров.
-- зараз позбігаються критики,які будуть палко та шалено харкатися жовчю, критикувати три запропонованих мною вирішення мовного питання . У мене до критиків незручні питання: хто голосував за жоппоблок,який підтримує сепарів ? Переселенці не голосували . Може досить лицемірити, а пора щось зробити ?де закони у раді,які забезпечать підтримку Державної мови ? Тільки не треба пиздіти зараз про те ,що не було кого вибрати іншу їбалу. Ви-вибрали владу. Де пакет законів про мову? Блд, крім популістських криків , ви ніхуя ні на що не здатні , аби попиздіти. Заїбали

Offline ТетраМ

• Пропагандист нездорового образца
« Reply #527 : Лютий 24, 2016, 16:02:13 »
https://site.ua/yaramatjushyn/2789/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook
С выводом статьи
Цитувати (виділене)
Не отказывайте русскоязычным в патриотизме. Иначе вы отказываете всій країні в єдності.
полностью согласна. Но некоторые положения там все-таки спорные, имхо.
«Ганьба! Слава! Тобто – добрий вечір!» ©

Offline Lilьka

• Львів
« Reply #528 : Лютий 24, 2016, 17:58:43 »
16/16. Понаехали тут...  :grin:
15/16 (кремпувати - ніколи ніде не чула і не читала).
Саме так... ::)

Offline Lilьka

• Львів
« Reply #529 : Лютий 24, 2016, 18:18:46 »
Почему-то всегда к этой дискуссии, мы, носители русского языка, подходили со стороны обороняющихся. Будто мы в чем-то виновны. Пришло время рубануть по мовосрачу хорошей и внятной полемической пиздюлиной
Ксанка, со всем уважением:
Наша країна не двомовна, а багатомовна! Як і більшість країн на Землі.

Offline Спудей

« Reply #530 : Лютий 24, 2016, 20:08:14 »
5/16 (кремпувати - ніколи ніде не чула і не читала).
Саме так..
В житты не зустрічав, але читав в ретророманах Кожелянко та Кокотюхи...

Offline Milena

« Reply #531 : Лютий 24, 2016, 20:49:57 »
Зацікавило мене те "кремпувати" (його походження), зазирнула  до г.перекладача: в польській мові = cierpieć (терпіти, страждати), тобто не з польської, як би можна було подумати.

Подальші пошуки привели мене до цього:
http://www.drohobyczer-zeitung.com/2015/12/cymblyky-na-bambetliu.html
І тепер можу сказати, що тест був дуже легким, тому що в "цьому"  :pray:

Offline PamTam

« Reply #532 : Лютий 24, 2016, 20:59:51 »
Зацікавило мене те "кремпувати" (його походження), зазирнула  до г.перекладача: в польській мові = cierpieć (терпіти, страждати), тобто не з польської, як би можна було подумати.

Подальші пошуки привели мене до цього:
http://www.drohobyczer-zeitung.com/2015/12/cymblyky-na-bambetliu.html
І тепер можу сказати, що тест був дуже легким, тому що в "цьому"  :pray:

:facepalm:

krępować się
1. «być onieśmielonym, wstydzić się»
2. «wiązać samego siebie»

http://sjp.pwn.pl/sjp/krepowac-sie;2475232.html

Настолько обычное польское слово...

Offline Milena

« Reply #533 : Лютий 24, 2016, 21:04:01 »

Дякую, не з того боку почала я пошуки. :unknown:

Offline May Day

• Hero Member
  • USA - Україна
« Reply #534 : Лютий 24, 2016, 21:09:11 »
Мне в понимании польского очень мешает латиница. Не узнаю родственные украинским слова и корни слов "на глаз". Если читаю вслух, намного понятнее.
The best is yet to come.

Offline mxm

• Одесса
« Reply #535 : Лютий 24, 2016, 21:20:07 »
Мне в понимании польского очень мешает латиница. Не узнаю родственные украинским слова и корни слов "на глаз". Если читаю вслух, намного понятнее.
+1. Вопрос привычки, наверное.
Когда наши друзья из Беларуси стали тут чаще писать на родном языке, как-то привык и стал гораздо лучше понимать. Раньше наличие "непонятных" букв немного стопорило чтение, как сейчас в случае с польским.

Offline May Day

• Hero Member
  • USA - Україна
« Reply #536 : Лютий 24, 2016, 21:37:17 »
+1. Вопрос привычки, наверное.
Да, и ещё вопрос привычки к другому. Когда вижу малознакомый язык латиницей, подсознательно ищу узнаваемые романские или германские корни (я так продираюсь через почти незнакомый испанский, когда нужно), а славянские теряются.
The best is yet to come.

Offline FP-93

• Беларусь, Мiнск
« Reply #537 : Лютий 24, 2016, 22:17:29 »
В польском написании есть вполне регулярные параллели с восточно-славянскими языками. Если их знать, то корни видны на глаз лучше, чем на слух.
Например, чуть выше слово wiązać. На слух что-то вроде вёнзать, а глазами сразу видно - вязать. Или początek - почонтэк - початок. Ну и тому подобное. Запиши это всё кириллицей, будет даже сложнее понимать, ИМХО.
Но, конечно, привычка/практика тоже нужна.

Offline RedCat

« Reply #538 : Лютий 25, 2016, 09:59:23 »
закарпатський фейсбук

Offline Milena

« Reply #539 : Лютий 25, 2016, 11:25:22 »
:facepalm:

Słownik etymologiczny języka polskiego:
krępować, "brać w krępy" z mylną nosówką; jeszcze w 16. w. stale bez niej:" krepować od koni", "przywiązywać do krepy" - z niemiec. Krippe; nosówka stale już w drugiej połowie 17. wieku.

Зайшла з правильного боку, і вийшло, що це слово не таке вже і звичайне: воно з німецької, не слов"янське, тому і незрозуміле. 
« Останнє редагування: Лютий 25, 2016, 11:44:05 від Milena »

0 Користувачів і 2 Гостей дивляться цю тему.