Автор Тема: Околокомпьютерное (железо, программы, настройки, баги, глюки)

Offline Tamerlan

• Стать: Чоловіча
Глянул тут презентацию Xiaomi. Большую часть презентации про смартфоны рассказывали, как они круто скопировали айфон, вплоть до мелочей в дизайне.  :sarcastic:

Offline Кристобаль Хозевич Хунта

• *
1. А от чи хтось мо купував та/або використовує Yubikey?
Який (й чому саме той)?
Де купував, як перевіряв?
Для чого використовує?
Нюанси, профіти, підводні камені?
Сам думаю купити Yubikey 5 NFC (usb type A, ніби підтримує максимальну кількість стандартів авторизації) - звісно пару відразу, основний та резерв.
(про "навіщо": та шоб в голові менше держати, та коли ласти склею - "хто треба" без проблем отримав доступа "куди треба та/або до чого треба")
Чи мо не юбікей, а щось інше такого типу з'явилось/є ?

2. Супутнє запитання (частково пов'язане із першим):
Чи мо хтось використовує який пассворд-менеджер?
Окрім іншого - дозволяючий авторизацію доступу до бази через п.1?
У чому / як дозволяє паролі зберігати та використовувати (які "коннектори" й до чого є)?
Сам дивлюсь на Bitwarden - нібито все влаштовує навіть у безкоштовному варіанті. Хтось ним користується? Які враження?

Offline Tamerlan

Сам дивлюсь на Bitwarden - нібито все влаштовує навіть у безкоштовному варіанті. Хтось ним користується? Які враження?
Пользуюсь Bitwarden уже несколько лет. Пока впечатления положительные. Использую все версии - от мобильной на смартфоне, до клиента на компе, браузерного расширения (для автозаполнения) и консольный клиент для терминала. База единая, синхронизируется легко и моментально. Интеграции тоже работают отлично. Я пользуюсь платной версией, у которой есть еще и поддержка OTP, так что и второй фактор для 2FA этот менеджер мне вполне заменяет. Очень удобно в сценариях с использованием SSO.

Offline Homiak

• Украина, Запорожье
У матері в черговий раз прийшла пора обновити комп.
По давній традиції спочатку хотів зібрати б/у збірку з того що є і оновити динозавраську платформу
 Socket 775 на більш просунуту зв'язку.

Спочатку шукав на ОЛХ і відразу комбінацію проц+материнка+пам'ять.
Поки дивився різні збірки дійшов до бюджету 5000+7000 грн.

Зрозумів, що це вже рулетка з б/у компонентами, вирішив зібрати новий комп собі, а старий віддати батькам.

Так як у сучасних компонентах я ні в в зуб ногою, то задав питання двом ШІ і по їх порадам закупив таку збірку:

Процесор AMD Ryzen 5 7500F 3.7GHz/32MB (100-000000597) sAM5
Мат плата ASRock B650M-HDV/M.2 (sAM5, AMD B650, PCI-Ex16)
Оперативна памʼять Kingston Fury DDR5-5600 32768 MB PC5-44800 (Kit of 2x16384) Beast Black (KF556C40BBK2-32)
Блок живлення Chieftec GPS-500A8 500W - не розумію сучасну моду на надпотужні блоки 700-1000 ват, якщо не збирашся використовувати флагманські відеокарти.

Збираюсь докупити відео трохи пізніше, поки потрудиться 1660ті, бо останнім часом граю майже виключно у стратегії чи ігри з неспішним геймплеєм, де фпс некритичний.

Подивувався ціні пам'яті і замовив дві DDR5 плашки на 32 GB за 8600 грн. (це було на почтку грудня).
Зараз ціна 13500 грн. :wacko3: Можна було купити 10 штук і комп би окупився :smilie5:

З SSD у мене валявся терабайтний Kingston за 1800 грн., який я купив два роки тому за знижками на чорну п'ятницю, але ліньки було встановлювати.
Зараз дивлюсь він же коштує 5600 грн. :shok:

Коротше залишилось це все зібрати, бо з відключенням світла то електрики немає в офісі, то мене :smilie5:

Щодо порад Ші, то трохи злий на них, бо недодивився, що материнка має тільки два слоти на пам'ять, і діставити через пару років ще дві плашки на 32 GB не вийде.

Offline Volf Ram

• Hero Member
  • Russia delenda est.
вирішив зібрати новий комп собі, а старий віддати батькам
Дуже вірне рішення. Одразу дві групи користувачів отримують оновлення.
Пам'ять зараз так, трохи вибиває з колії. Але так майже завжди, то одне росте, то інше.

Offline Shannou

• Global Moderator
  • The world is yours
пам'ять та SSD шокують, в мене було заплановане оновлення на 26, але зсуну його на коли трохи лусне АІ бульбашка. там якраз наприкінці 26 мали б бути нові, можливо кращі, ніж те що було, проци Інтел, і АМД мали здивувати новими цікавинками.
I always tell the truth. Even when I lie.

Offline Homiak

• Украина, Запорожье
Пам'ять та SSD шокують, в мене було заплановане оновлення на 26, але зсуну його на коли трохи лусне АІ бульбашка. там якраз наприкінці 26 мали б бути нові, можливо кращі, ніж те що було, проци Інтел, і АМД мали здивувати новими цікавинками.
Я вирішив брати пам'ять на початку грудня і не прогадав, бо її ціна майже удовїлась з того моменту.
Добре пам'ятаю, як в 2020 напланував собі апгрейд відеокарти, потім почався криптобум, вирішив пересидіти кілька місяців... а воно виявилось на декілька років все це.

Offline Leo_need

• Україна, м.Київ
Збираюсь докупити відео трохи пізніше, поки потрудиться 1660ті, бо останнім часом граю майже виключно у стратегії чи ігри з неспішним геймплеєм, де фпс некритичний.
Не знаю, чи стане тобі в нагоді - я коли збирав собі комп кілька років тому (теж тут радився), то зібрав взагалі без відеокарти. Я граю в Ворлд-оф-тенкс, вистачає. Може і тобі відео не дуже то й потрібно ?

Offline Homiak

• Украина, Запорожье
Не знаю, чи стане тобі в нагоді - я коли збирав собі комп кілька років тому (теж тут радився), то зібрав взагалі без відеокарти. Я граю в Ворлд-оф-тенкс, вистачає. Може і тобі відео не дуже то й потрібно ?
Іноді хочется щось встановити побігати без тормозів. А камень я вже взяв без відеопідсистеми, тож в будь-якому випадку щось потрібно ставити.
Думаю переткну джифорс 1660ті, її поки вистачає в усіх моїх задачах з головою. 

• *
Тільки в мене творіння Марка Цукерберга (най не спорожніє його панамка) - тобто фейсбук - охуїв?
При черговій спробі коментування (хожу з ноута, в котрому камеру ліквідовано апаратно) - вилізає ось така фігня (№1)
Ну думаю воно ж вумне, якщо лізе - тицяю послідовно у "далі" - й №2... потім хуяк - №3...
Ну думаю ті то й ні, закриваю №3 - вилізає №4, думаю вихід так вихід, тиць у нього (у "Выйти") - й... хобана, а воно по колу - знову та ж фігня (№1) !
Судячи з усього - прощавай акаунт й фб?
прим.: перевірка показала, що акк заблокований намертво - жодних слідів, ані акку ані його коментів)

• *
прим.: перевірка показала, що акк заблокований намертво - жодних слідів, ані акку ані його коментів)
після того, як присобачили камеру та "записали відеоселфі" (не питайте чиє й як) - прилетів підсумковий пиздець (причому насправді ніякої можливості "запросить новую проверку" нема - бо потрібна авторизація, в процесі котрої осьо й вилазить):

Offline Volf Ram

• Hero Member
  • Russia delenda est.
ЦКРБРГ МДК :pardon:

Offline Shannou

• Global Moderator
  • The world is yours
давненько засаспендив свій акк на ФБ, чудово себе почуваю.
I always tell the truth. Even when I lie.

• *
1. А от чи хтось мо купував та/або використовує Yubikey?
... Сам думаю купити Yubikey 5 NFC (usb type A, ніби підтримує максимальну кількість стандартів авторизації) - звісно пару відразу, основний та резерв.
2. Супутнє запитання (частково пов'язане із першим): Чи мо хтось використовує який пассворд-менеджер?
Якщо комусь цікаво: купив пару (основний та резервний) Yubikey 5 NFC (usb type A) - тішуся, як чорт цвяхом.
1. Пассворд-менеджер - keepass із суто локальною базою даних (не питайте - для мене сенс є, у хмарах копії робляться якщо треба, свідомо й під контролем) - на компі keepassXC, котрий вміє захищати базу даних юбікеєм - із використанням Challenge-Response на OTP-слоті: захистив базу у режимі passkey (без пароля). Відкриття бази даних - просто втикається юсб-донгл - у вікні відкриття кіпасс малює підтвердження ч/з юбікей - клік - торкання ключа (стандартний біт присутності) - полетіли.. резервний ключ відповідно тим само (вперше згенерованим ключем) секретом той само слот налащтував - працює так само.
1.1. А андроїд - а шо андроїд. "Як - як як" (с). Keepass2Android + ykDroid - файл бази перекинув й відкриваю-використовую так само (хіба що навіть втикати донгл не треба якщо є NFC - а в мене є - просто підніс до зчитувача - й полетіли).
2. Додатково - з інших сервісів багато хто вміє в апаратні ключі. Гитхаб - FIDO2 passwordless без паролей (вставив ключа - клік + пін ключа (складний не треба, захист не ним взагалі-то) - торкнувся ключа - все, війшов. Абсолютно аналогічно гуглоакаунти. Майкрософт-акаунти - теж (не питайте чому у множині - ну буває потрібно)), але тут навіть симпатичніше: на сторінці логину до вводу логіну тиць у авторизацію по ключу - пін - торання - й майросовт викатує список логінів, котрі захищені цим ключем - вибираєш потрібний. Й навіть без можливості passkey - виколристання ключа як другого фактора захист від угону акаунтів - доволі Ок. А якщок припече - прям на ключі (ч/з програму-менеджер) є й автентифікатор(и) прям "на ключі", теж захист.
« Останнє редагування: Січень 02, 2026, 21:07:43 від Кристобаль Хозевич Хунта »

Offline Leo_need

• Україна, м.Київ
Помогите, пожалуйста, с выбором видеокарты. Системник я собирал лет пять назад без видеокарты. Материнка ASUS B150i Pro Gaming.
Искуственный "интеллект" советует NVidia GTX 1050 Ti.
Я залез на Розетку, увидел просто огромный выбор и понял, что даже не пойму как выбирать.
Посоветуйте плиз что-нибудь (может взять что-то тоже из бренда ASUS ? или таки выбирать из NVidia или GeForce ?).
Заранее спасибо всем добрым людям )))

Offline Homiak

• Украина, Запорожье
Искуственный "интеллект" советует NVidia GTX 1050 Ti.
Я зараз сиджу на NVidia GTX 1660 Ti - це фактично наступне покоління. Брав з ОЛХ за 4500 грн.  Вистачає на все, але я не граю прямо у топ-новинки чи шутери останніх років.
1050 Ti - це попередній хіт, як затичка для мережевих шутерів чи танків мабуть буде непогана.
По цінам дивлюсь на ОЛХ за неї хочуть 2000-3000 грн., не жалко викинути в принципі якщо з нею якісь проблеми.
На розетці на ці карти ціни в два рази вищі, не розумію чого, бо навряд вони нові (їм вже має бути по 6-10 років).
Можливо магазини розпродають з майнингових ферм.
АСУС - то конкретна збірка, а основні констурктори та розробники відеокарт це NVidia та АТІ. Тобто АСУС можуть випускати карту на архітектурі NVidia, але не навпаки.

Offline Leo_need

• Україна, м.Київ
Я зараз сиджу на NVidia GTX 1660 Ti - це фактично наступне покоління. Брав з ОЛХ за 4500 грн.  Вистачає на все, але я не граю прямо у топ-новинки чи шутери останніх років.
1050 Ti - це попередній хіт, як затичка для мережевих шутерів чи танків мабуть буде непогана.
По цінам дивлюсь на ОЛХ за неї хочуть 2000-3000 грн., не жалко викинути в принципі якщо з нею якісь проблеми.
На розетці на ці карти ціни в два рази вищі, не розумію чого, бо навряд вони нові (їм вже має бути по 6-10 років).
Можливо магазини розпродають з майнингових ферм.
АСУС - то конкретна збірка, а основні констурктори та розробники відеокарт це NVidia та АТІ. Тобто АСУС можуть випускати карту на архітектурі NVidia, але не навпаки.
Дякую за поради.

Offline Roman_V_M

• THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
    • Roman's Blog
Можу продати свою Асус 1050Ті. Брав у 2020 році для домашнього компа. Минулого року поміняв на 5060, тому зараз лежить без діла.

Offline Leo_need

• Україна, м.Київ
Можу продати свою Асус 1050Ті. Брав у 2020 році для домашнього компа. Минулого року поміняв на 5060, тому зараз лежить без діла.
Спасибо за предложение. Написал в личку.

Offline Homiak

• Украина, Запорожье
Минулого року поміняв на 5060, тому зараз лежить без діла.
Як тобі 5060 до речі?
Думав відразу собі взяти, потім подумав, що зараз всі рівно не маю часу багато грати, якісь локальні ШІ моделі також не запускаю, а там і ціни рванули до 30к.

Offline Roman_V_M

• THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST ME.
    • Roman's Blog
Як тобі 5060 до речі?

Нормально. Але я по суті брав цю карту, щоб пограти в Cyberpunk. Я взагалі граю досить рідко, і в старі тайтли, куплені з великими знижками.

0 Користувачів і 6 Гостей дивляться цю тему.