На моє прохання до кандидатів від 4 жовтня в "АНАЛІЗІ-Дубль 2" про уточнення даних стосовно власних програм відгукнулася:
1. Пані Меркулова Анна, Політична партія "Сила людей". Саме її програмі і буде присвячений даний аналіз. (Див. нижче)
2. Евгений Соловьев вніс уточнення в коментарях щодо технічної помилки на сайті ЦВК: кандидат Igor Baluta не самовисуванець, а висунутий від ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "ВОЛОНТЕРСЬКА ПАРТІЯ УКРАЇНИ". Щодо програми зауважень та доповнень не було. Тож, якщо не буде нової інформації, то за деякий час "АНАЛІЗ-Дубль 4" я присвячу саме програмі Ігоря Балути. Вона хоча б існує, на відміну від більшості кандидатів на посаду міського голови.
3. Sergey Mogila та Саша Чумак повідомили в коментарях, що програма кандидата Sitenko Taras, Політична партія "Об’єднання "САМОПОМІЧ" станом на 4.10.2015 знаходилася в стадії доопрацювання. Станом на зараз мені вдалося знайти тільки прес-реліз на тему презентації програми кандидата Сітенка "Харків-2020". Сама програма чомусь є тайною за сімома печатками. Інформоване джерело з міського осередка партії теж досі не бачило програму в готовому варіанті. Взагалі, дуже дивна обставина.
Update. В коментарях додали програму Тараса Сітенка - читаймо, думаймо.
Отже, аналіз передвиборчої програми кандидата на посаду харківського міського голови Меркулової Ганни Олександрівни, висуванця Політичної партії "Сила людей".
Ось програма кандидата:
http://merkulova.com.ua/moya-programma/ .
1. Вступ: Загальні факти, які не тягнуть на характеристику "безспорний яскравий вступ до програми", але, як я розумію, мають показати, що саме цей кандидат відстоює права освіченого і активного середнього класу. Тим більше вступ непереконливий для пересічого виборця.
Мені, як технарю, критично не вистачає просто пояснення: що таке пірамідальна структура? що таке ромбовидна структура? де знаходиться основа ромба?
Мені, як представнику середнього класу, критично незрозуміло: які чіткі рамки і критерії середнього класу в Україні, на думку кандидата? що в категорії середній клас роблять українські вчителі, лікарі, інженери? і головне з цього погляду: до чого тут підвищення соціально-економічної справедливості? кандидат правда думає, що саме цього прагне середній клас? чи це помилка у формулюваннях?
2. Про відкритість кажуть ВСІ зараз. Ну, практично всі. Гепа не каже про це. Але НІХТО не каже ЯК цього досягти? Ви в курсі, що формально у нас робота міськради і міськвиконкому одна з найвідкритіших в Україні? Тож, як досягти відкритості влади? Конкретний механізм, будь ласка! - В програмі навіть натяку на це немає.
Що таке "потребности харьковчан"? Це кого конкретно? У всіх різні потребності. Я харків'янин і я хочу троянди замість петуній. А моя сусідка хоче чорнобривців. Я харків'янин і я хочу пам'ятник Степану Бандері, Джохару Дудаєву і Джону Лєннону. А мій сусід хоче їсти. Хто має вирішувати чиї інтереси достойні уваги?
"Это позволит Харьковчанам быть в курсе всех действий, которые происходят в местных органах власти, и иметь возможность влиять на решения депутатов и Харьковского городского головы."
Всі, хто хоче, і так в курсі, і так впливають!!
Що конкретно зробить міський голова Меркулова в плані відкритості влади і врахування моїх інтересів, - мені неясно.
3. Лавочкам - отбой! Дайош садіки, школи, клініки!
Ще раз: звідки гроші? Які конкретно садочки/школи/клініки відремонтує міськвиконком за вашого керівництва? Ну хоч щось конкретне можна?
Немає ніяких кількісних показників, за якими би мені: а) стало ясно, що кандидат в мери знає про що він говорить б) я би потім зміг перевірити виконано чи невиконано...
Ну і лавочки нафіг викидати? Це теж потрібна річ;))
4. Поддержка бізнеса. Ну тримайте мене семеро...
"Бізнес втратив багато через війну" - добре, а кандидат в курсі скільки Харків придбав через свій прифронтовий стан? притоки бюджетних коштів на оборонку, готельний бізнес на піку попиту, всіляка текстильна, привоєнна промисловість, волонтерські проекти, купа громадських проектів, що тягнуть за собою гроші?
"Реальная возможность участия Харьковских предпринимателей в городских тендерах" - вони і зараз формально можуть. Як забезпечити рівний доступ до муніципальних грошей для всіх? Механізм, процедура якась. Скажіть хоч щось..
"Облегченная процедура регистрации новых юридических лиц и ФОП" - та й зараз нескладно. Сам недавно відкривав кілька юросіб. Можна ще спростити. Але тоді що конкретно ви збираєтеся полегшувати? ЩО КОНКРЕТНО?
"льготы для молодых предпринимателей" - офігеть! я молодий, а мій друг за 70 молодий душею. Ми хочемо пільги!
Що таке молодий? Це скільки років він має мати, щоб взяти пільги? Які пільги? Знижені податки, дешеві кредити, гранти? І за рахунок кого і чого?
"снижение важности чиновничьего аппарата" - я його і так нахуй посилаю, якщо треба. вони що важні? не чув про таке! про що ця фраза програми?
"проведение экономических ярмарок с Европейскими городами-побратимами" - хороша ідея. і не тільки з ними. що вам заважає це робити без посади мера? мер - найнятий менеджер, що розподіляє спільні ресурси на спільні блага. до чого тут бізнес-ярмарки?
Резюме.
Дуже сира програма, написана на колінці. Набір сирих непрактичних неконкретних гасел, які часто одне одне заперечують або не стосуються посади міського голови напряму. Я знаю пані Ганну особисто і давно, це хороший молодий політик, але посада міського голови Харкова вимагає набагато-набагато більшого. І добре вивчені потреби Харкова, а на базі них добре зверстана КОНКРЕТНА програма - це тільки малесенька частина великої праці.
Нагадую, що:
Дубль 1. Sapronov Yuri, самовисуванець. Тут:
https://www.facebook.com/shegueevarra/posts/1634251986827948Дубль 2. Загальний список кандидатів. Тут:
https://www.facebook.com/shegueevarra/posts/1634765653443248ОБИРАЙ ВІДПОВІДАЛЬНО!