За мою практику зимові шини набагато гірші ніж літні на сухій дорозі. Тому я перевзуваюсь якомога пізніше, бо це банально безпечно. Коли безумовно потрібні зимові шини - це за температуру нижче нуля. А в Одесі це стається десь на початку грудня останні роки.
У нас зазвичай в листопаді вже мокро та прохолодно.
А ось декілька разів я не міг швидко поміняти колеса, коли вночи вже підморозило, а на шиномонтажках утворилися величезні черги з людей, до яких дійшло, що зима близько. А якщо графік роботи "жорсткий", то взагалі це все проблемно. Тому мені простіше поміняти раніше, ніж пізніше.
Ось гугл підслухав та підсунув інформацію щодо нормативів по заміні шин в країнах Європи:
https://hotline.finance/ua/articles/koli-potribno-minyati-shini-v-yevropi?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=posts&utm_content=shinies12.10
Самі розповсюджені дати - 1 листопада, 15 листопада, 1 грудня.
Що цікаво, не завжди залежить від "північності" країни.
А економія зимового протектору така ж як і літнього. Щодо дубіння - це на мене дуже дивно. Зимові шини набагато м'якші та долговічніші. Мої зимові шини подаровані дилером при покупці авто і їм вже 9 років. Ніяких проблем при перевзуванні та використанні в них нема.
Була така фігня з Nokian. Може підробка, а може розчини на дорогах гумі не сподобались.
Через пять років експлуатації буксував на льоду як ті коти із смішних відео.
Була така фігня з Nokian. Може підробка, а може розчини на дорогах гумі не сподобались. Через пять років експлуатації буксував на льоду як ті коти із смішних відео.
за 15 років в Норег ! 1 одну ! зиму поставив нову зимню без шипів, Nordman (філіал Nokian) тоді була Volvo XC70, думав що "витягне" без шипів. Один раз ,правда в той день була сильна ожеледецця, всі стояли, чекали коли пісочок підсипять, я включив 1+поміч з гори, думав помаленьку проїду, так "крутонуло", що я зарікся їздити зимою без шипів
зараз тільки шипована і в мене і в жінки
по строку вживання, Vianor так само пропонує, - якщо маленький пробіг, можна на зимній 7-8 сезонів, якщо великий пробіг, ліпше 5 сезонів і міняти...
катався на багатьох гумах, зимові найліпші Continental і прості і з шипами