Автор Тема: Пузата хата

Offline Minime

• Стать: Чоловіча
  • Австралия: au2ua
Re: Пузата хата
« Reply #12000 : Січень 09, 2025, 01:16:09 »
Sous vide?
Знаю, что это в теории. Считаю это затратной прибамбасной технологией.
Думал одно время пользовать для получения "cannabutter", но решил, что оно того не стоит.
"Не забыть бы нам всё, не простить бы и не потерять". В. Высоцкий

Offline marplik

• Стать: Жіноча
  • Шалена бджілка
« Reply #12001 : Січень 09, 2025, 21:16:16 »
Поки у нас різні хвости не подорожчали, давай рецепт!
Ой, я по-простому. Куски хвостов (у нас они продаются очищенные от кожи и порубленные шайбочками такими) обжарить быстро, можно немного в муке обвалять, если не лень, потом на этой же сковородке или в казанке обжарить лук кольцами, морковь, сельдерея стебли, можно коренья какие-нибудь, если есть, потом банку рубленых томатов туда же, солим, перчим - как обычно, потом туда хвосты, специй добавить по вкусу, я кумин люблю, и красный острый перец, а можно и имбирь добавить немножко, и на пару часов томиться в казанке до степени отваливания мяса от костей. Или час в pressure cooker.
Воду не добавляю, томаты дают много сока, но можно немножко, полстакана, если в казанке.

Offline marplik

• Шалена бджілка
« Reply #12002 : Січень 09, 2025, 21:22:08 »
Ой, у мене всі його люблять! Ам-ням. Купую два- три рази на рік. Просто їмо відварений. Смакота!
Я тоже люблю просто отварной. Пробовала и в соусе сливочном с грибами, и салат из отварного с редиской и огурцами свежими, и заливной, а лучше просто ломтя языка с хреном ничего для меня нету. Хоть горячим, хоть холодным.
Я раньше солянку на языке делала, а сейчас не хочу продукт переводить, так съем.

Offline Lilьka

• Львів
« Reply #12003 : Січень 18, 2025, 19:05:08 »
Завтра збираюсь приготувати справжній польський бігос. Начиталася вже всього, всі інгридієнти в мене є. Тільки збігати за чорносливом.
Мати моєї подруги готувала дуже смачний бігос, я дуже любила до них в гості на свята ходити саме на ту страву.
Минулого (чи позаминулого) року в Кракові в звичайній кафешці такий смачний біігос їли - атвал башкі! За 3,7 злотих величезна порція.
Начитавшись, я зрозуміла, що ото як наш борщ: по рецепту здається дуже складно, а насправді просто руку набити, і всьо  :)
Ну і смачніше на другий день.

Offline Lilьka

• Львів
« Reply #12004 : Лютий 04, 2025, 20:12:17 »
Потрібні рецепти смакоти з брокколі і цвітної капусти. Не зупки.

Offline Ash

« Reply #12005 : Лютий 05, 2025, 15:53:43 »
Потрібні рецепти смакоти з брокколі і цвітної капусти. Не зупки.
В мене звичайний рецепт для вечері. Відварюю цвітну капусту  3-4 хвилини( бо батько розуміє тільки дуже м'яку, виключно собі  я б запікала свіжу). Змащую силіконову форму олією чи вершковим маслом,  викладаю капусту розібрану на суцвіття. Якщо є, то  додаю опціонально бринзу/сир/ковбасу, порізану невеликими шматочками. Заливаю  сумішшю майже як на омлет: 4 яйця + склянка молока, не збиваю, лише  добре перемішую , додаю пажитник/коріандр/ перець за смаком. Запікаю при температурі 160  від 25 до 40 хвилин (залежить від форми та  об'єму)
Одесса-это Украина.
At the suit of pozemka: Covid 19 (01.20)
+CoviShield(03/20)+Vaxzevria/COVID-19 AstraZeneca(06/20)+ Comirnaty/Pfizer-BioNTech(01/21)

Offline Ash

« Reply #12006 : Лютий 05, 2025, 15:59:15 »
Ще можна зробити запіканку , майже з тих самих продуктів , але з деякими змінами, капусту дрібно покришити , додати  зажарку : лук, морква, болгарський перець ,  3 яйця,  трішки сметани,  4-5 ст.л. манки. Або як візьме)). Сир, бринза, ковбаса - опціонально.  Ну ще й звичні спеції додати. Викласти у форму та запікти.
Одесса-это Украина.
+CoviShield(03/20)+Vaxzevria/COVID-19 AstraZeneca(06/20)+ Comirnaty/Pfizer-BioNTech(01/21)

Offline Lilьka

• Львів
« Reply #12007 : Лютий 09, 2025, 12:15:39 »
Дякую! Я щось не додумалась, хоча все купила ось на такі страви. :smilie5:

Offline Mathilda

• Nederland
« Reply #12008 : Лютий 09, 2025, 18:16:16 »
Та запіканку взагалі можна зробити з будь чого, якщо залити яйцями та притрусити тертим сиром.

Offline Drakonchik

• Дніпро
« Reply #12009 : Лютий 10, 2025, 20:37:39 »
Так, я зазвичай кіши заливаю яйця+вершки+ложка-дві гірчиці, можна ще м'який сир додати, сир твердий просто насипаю, в заливку не додаю.

Offline Lilьka

• Львів
« Reply #12010 : Лютий 13, 2025, 18:51:17 »
Справа в тому, що чоловіку призначили сувору дієту.  :sneaky: А він пручається. Я в шоці і в знемозі щось смачне придумати, хоч і сама на дієті через діабет. Я ж вже звикла до того, що мені і йому треба їсти разом. Та чоловік звик їсти більше, і йому можна було солодке. А я ж його застерігала! Ну така от фігня.
Йому тепер треба переходити на овочі, рибу, каші. Та я й не проти, я тільки за. Але ж його шлунок організм ходить і зубами кругом мене клацає, ніби він з голоду помирає.  :cray:

Offline Ash

« Reply #12011 : Лютий 14, 2025, 10:01:32 »
Справа в тому, що чоловіку призначили сувору дієту.  :sneaky: А він пручається. Я в шоці і в знемозі щось смачне придумати, хоч і сама на дієті через діабет. Я ж вже звикла до того, що мені і йому треба їсти разом. Та чоловік звик їсти більше, і йому можна було солодке. А я ж його застерігала! Ну така от фігня.
Йому тепер треба переходити на овочі, рибу, каші. Та я й не проти, я тільки за. Але ж його шлунок організм ходить і зубами кругом мене клацає, ніби він з голоду помирає.  :cray:
Запечена скумбрія з овочами. Дуже поживна.
Хек на овочевій подушці. Якщо можна - додати гриби.
 Якщо можна солодке : солодкий плов -рис-+ будь-які сухофрукти, готувати разом, як плов.
Молочне можна ?
Одесса-это Украина.

Offline Otrawa

« Reply #12012 : Лютий 14, 2025, 11:26:29 »
Я багато готую з броколі.
Додаю його в рамен, в салати, запікаю з картоплею i нутом.
Лілька, ви нут любите?

Offline Otrawa

« Reply #12013 : Лютий 14, 2025, 11:46:49 »
Локшина з цукіні та пастернаку з соусом із броколі.
Звичайно, на локшину віддалено схоже тільки формою, смак інший, і він чудовий!
Головне тут це соус, його можна їсти і просто так, або заправити їм справжню локшину чи рис, тобто можна з цього рецепту взяти тільки соус і змішати з локшиною.

1 порція:
Всі пропорції для ориєнтиру, звісно, не лякайся.

Для соусу:
200 гр. броколі
30 гр. рубаного мигдалю
20 гр. тертого пармезану
2 ст. оливкової олії
2 зубки часнику, нарізаних на тонкі платівки
1 великих червоних чилі, без насіння, дрібно рубаних
1/2 ч. л. морської солі
1 ст. тертої цедри лимона

Для локшини:
1,5 цукіні, порізаних на тонкі смужки
2 середніх пастернака (або 1 корінь селери), порізаних на тонкі смужки,
трохи пармезану та листків базиліка для подачі

Подрібнити брокколі, мигдаль, пармезан та сіль у кухонному комбайні у дрібну крихту. Я ножем це зазвичай роблю, без комбайна.
Нагріти в сковороді олію, підсмажити часник і чилі 1-2 хвилини до золотистості та м'якості. Додати цедру та суміш броколі, тушкувати хвилин 6-8 періодично помішуючи. Під кришкою, інакше все буде сухим і підгорілим, незважаючи на низьку температуру.
Викласти цукіні та пастернак у сковороду з соусом, перемішати, додати пару ложок води та тушкувати ще 3 хвилини під кришкою, а потім одну хвилину без кришки. Викласти все це на тарілку, посипати паремзаном та листочками базиліка.

Offline Otrawa

« Reply #12014 : Лютий 14, 2025, 11:57:34 »
Брокколі з халумі та пореєм.
Я обожнюю цю страву, але я й броколі люблю.
Якщо твій чоловік зазвичай броколі не дуже, то не знаю, чи йому сподобається.
На мій смак це дуууже смачно.
Замість халумі можно взяти сулугуні, чи навіть фету.

1 ст. оливкової олії
15 гр. масла
1 ст. чебреця
2 цибулі-порея
1 ст. хересного або яблучного оцту
1 ч. л. коричневого цукру
сіль, чорний перець

500 гр. овочевого бульйону
750 гр. води
2 маленькі головки брокколі, грубу частину стовбура видалити.
150 гр. халумі

Олію та масло нагріти при середній температурі на сковороді, на моїй плиті це було 6 з 9, підсмажити рубаний кільцями порей з чебрецем. Накрити кришкою і тушкувати 10 хвилин, періодично помішуючи. Потім додати цукор, оцет, сіль та перець, тушкувати ще 5 хвилин без кришки. Дати охолонути.
У каструлі довести до кипіння воду та бульйон, покласти броколі та варити 5 хвилин, злити воду. Халумі нарізати скибочками. Викласти броколі на застелене пекарським папером деко, зробити в кожній по три паралельні надрізи, вкласти туди порей і сир. Посолити, поперчити, можна збризнути олією. Випікати в розігрітій до 220 градусів духовці 15  хвилин.

Offline Ash

« Reply #12015 : Лютий 14, 2025, 12:02:01 »
 Брокколі це добре  та смачно ( для поціновувачів, я теж така), але є обмеження . Якщо є проблеми зі шлунком( підвищена кислотність) або з підшлунковою - небажано.
Одесса-это Украина.

Offline Otrawa

« Reply #12016 : Лютий 14, 2025, 12:45:08 »
Ось це я готую досить часто!
Броколі з картоплею і цацикі.
Ha 2 величезні порції, картоплі тут навіть на три порції!

800 гр. картоплі
столова ложка олії
сіль, перець
спеції за смаком
я беру трішки куркуми,
трішки гранулованої сушеної цибулі
трішкі гранулованого сушеного часнику
трішки куміну

Картоплю добре помити, не чистити. Порізати на скибочки. Десь на 4-6 скибочок ріжу кожну картоплину.
Обсушити рушником. Покласти у миску, додати олію та спеції, сіль, перець. Добре перемішати руками.
Покласти на деко, скибочка одна до одної, тобто одним шаром. Випікати у розігрітій до 200 гр. духовці 20 хвилин.

Тим часом береш:
400-500 гр. броколі
200 гр. нута з банки (я тру його, щоб позбавитися від плівочок, але це опціонально)
столова ложка олії
півтори столові ложки кленового сиропу, або меду
сіль, перець
такі ж спеції як для картоплі (але до броколі я куркуму не кладу)

Броколі помити, порізати на суцвіття, обсушити рушником, покласти із нутом у миску, додати все інше, перемішати руками.

Коли картопля вже свої 20 хвилин провела у духовці, достаємо її, і додаємо на деко суміш броколі і нуту.
Відправляємо в духовку ще на 20 хвилин.

Ці овочі самі вже по собі дуже смачні, але якщо є бажання, можно зробити цацикі, поки вони печуться.
Для цацикі:
150 гр. свіжих огірків
петрушка, багато
часник, трошки
чайна ложка оливкової олії
столова ложка лимоного соку
дрібк солі
150 гр. грецького йогурту, або просто жирного йогурту

Огірки натерти на грубій терці, віджати сік. Часник пропустити через чеснокодавилку, петрушку посікти ножем.
Усе змішати. Готово.

Я змащую тарілки цацикі, зверху кладу овочі і свіжі чері томати.
Але овочі просто без томатів і соуса вже супер.

Offline Lilьka

• Львів
« Reply #12017 : Лютий 15, 2025, 18:57:02 »
Я багато готую з броколі.
Otrawa! Дуже-дуже-дуже дякую за рецепти! Сподіваюсь, що я це подужаю.  :give_heart:

Offline Lilьka

• Львів
« Reply #12018 : Лютий 15, 2025, 19:05:01 »
Та в нас так (бо підозра на подагру, і ваще все серцево-судинне, бо штучна черевна артерія):
- жирной риби не можна;
- жирних сирів не можна;
- яловичина і субпродуктів не можна;
- бобові, шпинат, щавель категорично не можна.
Ну і солодке прибрали апріорі.
Та оті всі смаколики з брокколі і різних овочів я буду готувати, без деяких інгредієнтів.
Дівчата, дякую!

Offline Lilьka

• Львів
« Reply #12019 : Лютий 15, 2025, 19:06:03 »
Молочку можна, і це дуже добре. :smilie5:

Offline Otrawa

« Reply #12020 : Лютий 15, 2025, 21:15:14 »
Lilьka, тоді тількі останній рецепт, напевне, підійде з тих, що зверху. Тільки нут тоді прибрати.

Що я одразу згадала, що можна за цією дієтою:
1) Я роблю баклаженне рагу (цибуля, перець, баклажани, помідори), коли вже майже готове, роблю 4 воронки, вбиваю 4 яйця, накриваю кришкою. Виходить щось на кшталт баклажанної шакшуки.
2) паштет з тунця: тунець з банки беру, зливаю воду, товку виделкою, додаю сушений гранулований часник, сіль, перець, грецький йогурт. Можна на хліб мазати, я загортаю у Wraps (як вони українською?) разом із свіжими овочами.
3)В мене є crock pot. Це слоу-кукер. Там усі овочі смачні, з мінімум масла. І каші просто супер! Якшо зі світлом буде норм, то це класний девайс.

Offline Ash

« Reply #12021 : Лютий 15, 2025, 22:02:10 »
Та в нас так (бо підозра на подагру, і ваще все серцево-судинне, бо штучна черевна артерія):
- жирной риби не можна;
- жирних сирів не можна;
- яловичина і субпродуктів не можна;
- бобові, шпинат, щавель категорично не можна.
Ну і солодке прибрали апріорі.
Та оті всі смаколики з брокколі і різних овочів я буду готувати, без деяких інгредієнтів.
Дівчата, дякую!
Тоді скумбрію нізя - хек, мінтай. До речі, можна робити котлети з риби, чи  тефтелі(з неї ж ) з рисом.
Одесса-это Украина.

Offline Ash

« Reply #12022 : Лютий 15, 2025, 22:09:33 »
Якщо можна  м'ясо  за виключенням  яловичини, то можна ще додати  до раціону індичку , я її просто обожнюю.   Соломурю з  цибулекю/морквою/прянощами /рослинною олією  гомілку  чи навіть шиї, якщо  бюджет витримує стегно, буде ще краще, та запікаю. Жиру на індичці значно менше ніж у  бройлерної курки, і це помітно неозброєним оком.
Одесса-это Украина.

Offline Lilьka

• Львів
« Reply #12023 : Лютий 18, 2025, 20:36:41 »
Сьогодні купила кролика по 290 грн. за кг. 460 грн. Жах. А шо робити...
Відрізали ручки-ніжки, решта в морозилку на потім.
Замочила на годинку, потім зробила маринад: базилік, карі, італійські трави, мелений чорний перець, суха цибуля. Все десь по пів чайної ложки. Залила кип"ятком, щоб екстрагувалось. Як остигло, додала лимонного соку, ст. ложку олії і ст. л теріякі, води. І туди ті кроличі ніжки. Десь на 2 години, періодично перемацуючи туди-сюди. Маринад злила.
В мультиварку, трохи олії на дно, 1 ч.л. розмарину і 2 ч.л. вучестерського соусу, трохи води. Режим "тушкування м"ясо", в мене це 1 год. 20 хв. Ніякої солі.
Я взагалі до м"яса ніколи солі не даю.
Як стушкувалося, додала сметани на 10 хв в режимі "паста".
Дуже смачно вийшло, кролик смачніший за курку  :smilie5:, еге ж.
Це я третій раз у житті готувала кролика.

0 Користувачів і 10 Гостей дивляться цю тему.